[#1] stacja amigi i dyskietki HD
witam

jak to jest z tymi stacjami Amigi oryginalnymi nie przerabianymi od PC, jak sobie radzą z dyskietkami HD dostępnymi jeszcze w niektórych sklepach?

chcę sobie ponagrywać trochę obrazów dyskietek na nowe dyskietki (HD), zaznaczam, że nie chodzi mi o zaklejanie dziur, ale o różnice w polach magnetycznych czy czymśtam, że stacje Amig podobno głupieją przy takich dyskietakch

jak to wygląda? może mi ktoś to opisać?
[#2] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@atom3k, post #1

normalnie dziala z dyskietkami HD .. traktuje je jako DD

chodza sluchy ze szybciej padaja takei dyskietki -- ale to tylko sluchy ;)

[#3] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@HOŁDYS, post #2

Nigdy, ale to nigdy nie zauważyłem różnicy miedzy dyskietkami DD i HD pod względem żywotności (bądź czego innego). Mowie tu o moich doświadczeniach z przed hmmm 13? 14 lat? już nie pamiętam. Jak jeszcze CDTV u mnie rządziła.

Ostatnia modyfikacja: 14.01.2010 16:40:29

Ostatnia modyfikacja: 14.01.2010 16:40:58
[#4] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@ZimA, post #3

super, dzięki

to sobie kupię parę paczek dyskietek i będę z radością używał do żonglowania w MK2 ;]
[#5] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@HOŁDYS, post #2

No chyba, że stacja jest HD to wtedy czyta je jako HD :)

[#6] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@atom3k, post #4

kup druga stacje dyskow lub wiecej pamieci :)
w MK2 jak znalazl ..

[#7] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@HOŁDYS, post #2

Niestety to nie tylko sluchy :( Testowane na wlasnej skorze ... Dyskietki HD 1.44MB zapisywane jako 880KB maja krotka zywotnosc (jest juz gdzies watek na forum o tym)

[#8] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@atom3k, post #1

Dyskietki HD od DD różnią się nie tylko pojemnością - mają większą gęstość zapisu, a co za tym idzie inne parametry zapisu (inny prąd podkładu głowicy), które są nieodpowiednie dla tych dyskietek w stacji DD. Część HDeków pewnie będzie działać bez problemu, ale z innymi może być problem. Podobnie było z dyskietkami 5,25 cala - w C64 z 1541 u mnie kiepsko się zapisywały, a większość nie przechodziła procesu formatowania...

[#9] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@atom3k, post #1

Ze sa jeszcze ludzie ktorzy maja zapal do dyskietek... podziwiam szczerze :)

[#10] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@bartekxyz, post #9

A ja mam - do Ami 550 dyskietek a do Commodorca 70 :D

[#11] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@Nightmare777, post #10

Ja miałem swego czasu około 600-700 dyskietek ale w pewnym momencie wywaliłem je na śmietnik

[#12] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@bartekxyz, post #11

Ja miałem swego czasu około 600-700 dyskietek ale w pewnym momencie wywaliłem je na śmietnik

Gdybyś je puścił na alleszrocie to może było by na M-Teca 1230 28MHz :)

[#13] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@atom3k, post #4

Dodam od siebie, że dzisiejsze dyskietki HD w większości przypadków po 1 krotnym użyciu nadają się na śmietnik. W pracy używamy ich do ładowania programów do maszyn sterowanych cyfrowo i niejednokrotnie wyrzuca się je bardzo szybko. Po prostu powstają bad blocki. Moim zdaniem nie inwestowałbym w zakup zbyt wielu pudełek. Lepiej kupić jedno i wypróbować, czy nie będzie kłopotów. Dyskietki formatujemy na 1.44MB(w pracy).

Ostatnia modyfikacja: 14.01.2010 23:31:24
[#14] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@Tomski, post #13

Dyskietki, które możemy kupić w dzisiejszych czasach też nie są za dobrej jakości mam pudełko ze starymi dyskietkami HD i sformatowanymi pod amigę, do dzisiaj działają. Natomiast gdy mój znajomy kupował "dzisiejsze" dyskietki, to często badblocki pojawiały się już przy pierwszym formatowaniu.

[#15] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@rafgc, post #14

To co polecacie dla posiadacza amigi 500 bez dysku twardego?

[#16] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@rafgc, post #14

ja smiem twierdzic ze najlepsze dyskietki HD to instalki Windowsow 3.11/95 i urzadzen DELL/HP naprawde trwale !

Jesli nie chcesz za duzo wydac kasy i wyeliminowac zmiany dyskietek w czasie grania..kup druga lub trzecia stacje zewnetrzna (jedna musi byc przelotowa)

Ostatnia modyfikacja: 15.01.2010 10:15:42
[#17] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@HOŁDYS, post #16

Z tymi dyskietkami to 100% prawda. Mam jakies dyskietki HD po oryginalnych programach pecetowskich (jakies profesjonalne oprogramowanie, nie przypomne sobie teraz) i dzialaja juz u mnie 4 lata jako Amigowe bez problemu. Problem mialem zawsze z tymi nowymi dyskietkami HD prosto z supermarkatu ...

[#18] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@kaka11, post #15

kaka11 napisał(a):

> To co polecacie dla posiadacza amigi 500 bez dysku twardego?

1. Dokupić twardy dysk (zdaje sobie sprawę że nie załatwi problemu w 100%).
2. Dokupić sprzętowy zamiennik dyskietki (drogie i to które jest dostępne na allegro konstrukcyjnie jest bez sensu, wymaga podpiętego peceta)
3. Dokupić okazyjnie na alledrogo jakiś zestaw dyskietek DD, od 30% do 50% będzie do wywalenia ale reszta jeszcze trochę popracuje.
Proponował bym spełnić punkty 1 i 3 lub 1 i 2 ewentualnie tylko 2 lub tylko 3 w wersji bieda.

Pozdrawiam
[#19] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@RadoslawF, post #18

Radek napisz mu ile te 3 punkty bede kosztowaly .... :))))
Chyba wiecej nie zapyta co dokupic do amigi :D
wogole ..to jaka masz amige ..bo kazdy przyjol ze A500 ..
moze masz A600/1200 .. tak drogo ju znie musi byc

[#20] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@HOŁDYS, post #19

A co ja go będę cenami straszył, zajrzy na efunzine a potem albo zaszaleje i wyda kasę albo wykaże się zdrowym rozsądkiem i poszuka okolicznych ogłoszeniach czy komisach a w ostateczności na alledrogo.
Ten któremu odpisywałem napisał że do A500.

Pozdrawiam
[#21] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@RadoslawF, post #20

Ceny to ja znam.. trochę wysokie jak dla mnie.. Chciałem A1200 kupić ale też min 200 zł trzeba dać ..

Takie coś by było dobre http://www.youtube.com/watch?v=KtazXt_Kc4s&feature=player_embedded

Ostatnia modyfikacja: 15.01.2010 12:12:40
[#22] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@kaka11, post #21

To jest ideał sprzętowego emulatora stacji dysków.
Niestety nie jest dostępne w sprzedaży.
To które jest wymaga działającego PeCeta na końcu kabla i kosztuje ponad dwie stówy.
Niedościgłym wzorem dla mnie jest emulator stacji dysków do ośmio bitowego Atari. Działa podobnie jak ten do którego podałeś linka a kosztuje 100zł bez karty SD.

Pozdrawiam
[#23] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@RadoslawF, post #22

To które jest wymaga działającego PeCeta na końcu kabla i kosztuje ponad dwie stówy

przerost formy nad trescia.. (bes sensu ze trzeba wlaczonego Peceta po drugiej stronie...)

na C64 tez jest fajny emulator floppa ..

Ostatnia modyfikacja: 15.01.2010 12:23:46
[#24] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@PrzemasIII, post #7

Ja miałem inny problem: jeśli normalnie na Amidze używałem dyskietek HD w stacji DD nie było problemów. Problem się zaczynał gdy zalepiałem dziurę HD w dyskietce HD, aby ją używać jako DD. Dzięki temu mogłem nawet na pececie sformatować taką dyskietkę na DD i przenosić dane na Amigę. Ale wtedy żywotność takiej dyskietki była krótka. Nawet po odklejeniu dziury HD dyskietka się nie nadawała do użycia.

[#25] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@QkiZ, post #24

a jednak to co napisalem w drugim komentarzu to prawda :-]

[#26] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@bartekxyz, post #9

Dzięki, w końcu ciężko znaleźć RAM do A600 :)

[#27] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@HOŁDYS, post #25

Moje doświadczenie jest podobne. Spośród 500 dyskietek te DD padają mi chyba nawet częściej niż HD, ale może dlatego że są starsze. Do kupienia są jeszcze Verbatim Datalife - z tych to mi jeszcze ani jedna nie padła.

Do amigi wsadziłem flopa od PC i nawet tej dodatkowej dziury nie muszę zaklejać a HD działają absolutnie tak samo jak DD. Nie czaje dlaczego tak jest ale skoro działa to się nie zastanawiam OK

[#28] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@silverbud, post #27

Amiga nie widzi różnicy bo ma stację DD i dyskietek HD nie rozpoznaje, widzi je jako DD.

[#29] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@QkiZ, post #28

Nie zapominaj o tym, że są Amigi które mają fabrycznie wmontowane stacje HD. I one automatycznie rozpoznają jaką dyskietkę tam wsadzasz.
[#30] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@QkiZ, post #28

Stacja jest od PC, oryginalną wyciągnąłem

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem