[#1] Blizzard 1230 + scsi kit problem
Od dłuższego czasu zbierałem sprzęt amigowy z celu zrobienia A1200 przyjemnej w pracy. Więc zdobyłem blizzarda 1230 IV oraz scsi kit oraz oczywiście amigę dyski cd rom. Tu się zaczeły problemy blizzard nie współpracuje z scsi kitem co po fakcie przeczytałem na wielu forach. Czy może ktoś wie jak zmusić scsi kit do pracy z blizzardem 1230 tak aby wszystko działało stabilnie.
[#2] Re: Blizzard 1230 + scsi kit problem

@Pipinos, post #1

Co prawda doświadczenia z SCSI KIT na Blizzardzie 1230 MK IV nie mam , ale na 100% SCSI KIT działa na Blizzardzie 1240 i 1260. Sprawdzone osobiście.
A w czym jest problem?
I czy na pewno masz Blizzard 1230 MK VI ?
Może jakiś inny?
Było produkowanych 4 różnych Blizzardów 1230 (chociaż na temat MK I nie ma zbyt wiele informacji).

[#3] Re: Blizzard 1230 + scsi kit problem

@stachu100, post #2

Tam blizzard 1230IV z scsi kit z dodatkowa podstawką simm problem w tym ze 1240 i 1260 działają bezproblemowo a z 1230 jest problem i żaden fabryczny rom nie miał wgranego 1230scsi.device przez co amiga nie może ich wykryć.
[#4] Re: Blizzard 1230 + scsi kit problem

@Pipinos, post #1

Co oznacza u ciebie SCSI kit ?
Phase produkowało kontroler SCSI do kart Blizzard, współpracował on z Blizzardami 060, 040, 030 MK4 (1230 IV).
Kontrolera takiego używam z 060 a przedtem pracował w 040 i 030mk4.
Do Blizzarda 030 MK3 był inny kontroler SCSI.

Kolejne pytanie co oznacza "nie współpracuje" nie rozpoznaje napędów czy nie rozpoznaje sima włożonego w slot na pamięć a może nie pokazuje w systemie 1230scsi.device ?
I czy orientujesz się cokolwiek w temacie terminowania szyny SCSI ?

Pozdrawiam
[#5] Re: Blizzard 1230 + scsi kit problem

@Pipinos, post #3

Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem, kontroler działa z 060 i 040 a nie działa z 030 ?
Widać 030 to nie jest 030 mk IV lub nie jest do końca sprawne.
Ewentualnie może DCE zrobiło jakąś kichę, czyjej produkcji jest ta karta.
A 1230scsi.device jest w ROMie kontrolera a nie karty turbo.

Pozdrawiam
[#6] Re: Blizzard 1230 + scsi kit problem

@RadoslawF, post #4

Jak już opisałem wcześniej mam prawidłowy kontroler scsi do mojego blizzarda wykrywa dodatkowy ram z tej dodatkowej podstawki. Co do terminacji mam 2 dyski i 1 cd rom. Cd na końcu ma włączoną terminację. Próbowałem różnych kombinacji: pierwsze i ostatnie urządzenie terminowane, tylko ostatnie oraz różne id urządzeń. Kontroler je widzi bo po włączeniu amigi na chwile kontrolki dysków i cd roma migną jednakże system przeszukuje za pomocą scsi.device a nie 1230scsi.device którego nie ma w kontrolerze w ROMie. Najprawdopodobniej jest to wersja ponizej v8.5.
[#7] Re: Blizzard 1230 + scsi kit problem

@Pipinos, post #6

Karta jak i kontroler są produkcji phase 5.
[#8] Re: Blizzard 1230 + scsi kit problem

@Pipinos, post #6

1. Terminacje włącz na ostatnim urządzeniu na taśmie i zadbaj o poprawne ustawienie ID napędów.
2. Uruchamiasz popularne SysInfo, przełączasz z library na device i nie widzisz w spisie 1230SCSI.device ?
3. System sam nic nie znajdzie jeśli na dyskach nie będzie Amigowej partycji.
W ToolTypach HDToolBoxa zmieniasz scsi.dev na 1230scsi.dev i sprawdzasz czy zobaczy dyski.

Ewentualnie dopisz gdzie mieszkasz, może w okolicy będzie ktoś z doświadczeniem z SCSI i możliwością sprawdzenia i przetestowania całości.

Pozdrawiam
[#9] Re: Blizzard 1230 + scsi kit problem

@Pipinos, post #6

Pipinos napisał(a):
Kontroler je widzi bo po włączeniu amigi na chwile
> kontrolki dysków i cd roma migną jednakże system przeszukuje za
> pomocą scsi.device a nie 1230scsi.device którego nie ma w
> kontrolerze w ROMie. Najprawdopodobniej jest to wersja ponizej
> v8.5.

A czytałes instrukcję i instalowałeś ".device" z dyskietki instalacyjnej z tej strony?

http://amiga.resource.cx/exp/blizzard1230mk4

Ja instalowałem i najnowszy device został wgrany do odpowiedniego katalogu oraz został zmodyfikowany "startup-sequence".
Po tym zabiegu A1200 podczas bootowana robi hard reset po załadowaniu najnowszej wersji 1230scsi.device do RAM-u.
Czyli mówiąc potocznie "resetuje się" jeden raz automatycznie w trakcie uruchamiania.

No i magistrala musi być dobrze ustawiona, najlepiej na początek tylko jeden pusty HDD koniecznie 50PIN podpięty na samym końcu taśmy.
Ustawienia:
SCSI ID: 3
Termination: on

Edit:
Jak masz odpowiedni sprzęt to najnowszy 1230scsi.device możesz wgrać do EPROM-u który jest na kontrolerze SCSI. W ten sposób unikniesz konieczności resetu w trakcie bootowania. No ale to już dla wymagających.

Ostatnia modyfikacja: 16.03.2010 14:59:10
[#10] Re: Blizzard 1230 + scsi kit problem

@stachu100, post #9

Jeżeli myka z 40 i 60 to z 30 coś jest nie tak
U mnie śmiga ok. z 30

Ostatnia modyfikacja: 16.03.2010 21:04:31
[#11] Re: Blizzard 1230 + scsi kit problem

@RadoslawF, post #8

Musisz (jak radzi Radosław) wpisać 1230scsi.device (czy jak on sie tam nazywa) w ToolType ikonki HDToolBox. Bez tego przeszukiwane jest scsi.device, a to (w przypadku m.in. A1200) oznacza wbudowany kontroler IDE, a nie scsi na karcie.
A miganie lampek w urządzeniach scsi przy resecie oznacza fakt resetu szyny przy resecie całej maszyny (scsi ma osobny sygnał reset) i nie musi w cale świadczyć o dobrym zaterminowaniu szyny, czy poprawnym ustawieniu device id.
Ale na początek sprawdziłbym ten ToolType, to najbardziej prawdopodobna przyczyna problemu.
[#12] Re: Blizzard 1230 + scsi kit problem

@Dorian3d, post #10

Dziękuję za podpowiedzi już działa w sysinfo jest 1230scsi.device z kontrolera. Jestem tu nowy i teraz nie wiem jak zainstalować WB na dysku podpiętym do scsi. Przy instalacji szuka scsi.devie i nic nie znajduje.
[#13] Re: Blizzard 1230 + scsi kit problem

@Pipinos, post #12

Pipinos napisał(a):

> Dziękuję za podpowiedzi już działa w sysinfo jest
> 1230scsi.device z kontrolera. Jestem tu nowy i teraz nie wiem
> jak zainstalować WB na dysku podpiętym do scsi. Przy instalacji
> szuka scsi.devie i nic nie znajduje.

A na pewno podzieliłeś dysk na partycje i sformatowałeś ?
Co ci szuka tego SCSI.device ? instalator systemu ?

Przestań wymyślać nieistniejące problemy i pisz co konkretnie zrobiłeś a czego nie potrafisz.

Pozdrawiam
[#14] Re: Blizzard 1230 + scsi kit problem

@RadoslawF, post #13

Tak jak ktoś sugerował zdjąłem kontroler przeczyściłem styki, założyłem ponownie i wszystko działa jest dodatkowy z simma umieszczonego w kontrolerze oraz jest 1230scsi.device w sysinfo. Przeszedłem więc do instalacji WB. Instalator nie znajduje użądzeń. Dysk ma pojemność 2,1GB, nie ma partycji, jest sformatowany na PC (fat 32). Ustawienia scsi: 2 urządzenia. Zaczynając od końca taśmy cdrom id1 terminacja włączona potem jest dysk id0 brak terminacji a następnie jest kontroler.
[#15] Re: Blizzard 1230 + scsi kit problem

@Pipinos, post #14

Nie da się zainstalować Ami systemu na partycji sformatowanej w fat32.
Szukasz dyskietki Install, na niej programu HDToolBox i w ToolTypach ikonki zmieniasz scsi.device na 1230scsi.device.
Potem uruchamiasz, powinien rozpoznać dysk twardy, dzielisz na partycje (sugerował bym 2 partycje z tego od 0,1,do 0,5GB na systemową) , potem formatujesz a potem możesz zainstalować system.

Jak nie zobaczy dysku to kombinuj z ID i terminacją.

Pozdrawiam
[#16] Re: Blizzard 1230 + scsi kit problem

@RadoslawF, post #15

Niezupełnie, chyba trzeba sformatować "goły" dysk za pomocą odpowiedniego programu z dyskietki instalacyjnej dołączonej do SCSI KIT.
Czyli uruchamiamy A1200 z dyskietki Workbench 3.1 a potem wkładamy dyskietkę dołączoną do SCSI KIT i uruchamiamy program partycjonujący.

Ja co prawda miałem już dysk SCSI sformatowany więc na 100% nie jestem pewien swojej teorii.
[#17] Re: Blizzard 1230 + scsi kit problem

@RadoslawF, post #15

no wejdź w właściwości
hdtoolbox
device=1230scsi.device

Ostatnia modyfikacja: 16.03.2010 22:02:38
[#18] Re: Blizzard 1230 + scsi kit problem

@stachu100, post #16

Dysk SCSI w Ami traktujesz tak samo jak dysk IDE, trzeba tylko program partycjonujący (HDToolBox) poinformować o wykorzystaniu kontrolera innego niż wbudowany (za pomocą parametru device w ToolType ikonki HDToolBox).
[#19] Re: Blizzard 1230 + scsi kit problem

@wali7, post #18

Dziękuję wam za odpowiedzi. Zmieniłem scsi.device na 1230scsi.device i wykryło dysk i cdrom. Więc dorzuciłem kolejne 2 dyski które też bezproblemowo zostały wykryte sformatowane. Teraz łącznie mam 3 dyski na 1 system 2 kolejne na inne rzeczy + cdrom. System WB 3.1 juz zainstalowany.
[#20] Re: Blizzard 1230 + scsi kit problem

@Pipinos, post #19

A ja mam pytanko do użytkowników takiego zestawu, czyli Blizzard 1230 + scsi kit.

Zastanawiam się nad zakupem kart turbo Blizzarda 1230 MK4 oraz SCSI Kit do niego. Obecnie mam HDD i CD-ROM wpięte po IDE oraz rozszerzenie Elboxu 1208 - 8mb, ROM 3.1, płyta rev. 2B.
Czy w/w zestaw przyspieszyłby nieco prace systemu / wczytywania programów/gier ?? Sama karta zapewne nieco przyspieszy, ale przy dołożeniu SCSI Kit czy da to coś jeszcze więcej ??
[#21] Re: Blizzard 1230 + scsi kit problem

@tomii81, post #20

Prędkość odczytu z wbudowanego kontrolera bez turbo masz pewnie koło 2MB/s, na kontrolerze SCSI teoretycznie wyciągniesz 10MB/s, w praktyce do 8MB/s, prędkość będzie zależała od dysku jaki podepniesz, ja uzyskuje wartości od 4 do 6,5MB/s. Minusem jest cena zastawu, słaba dostępność i gabaryty, w desktopie kontroler wyprowadza gniazdo SCSI na zewnątrz obudowy. Plusem jest że z czasem możesz sobie zmieniać te Blizzardy na 040 i 060 a kontroler do nich też pasuje.
Sam BlizzardIV przyśpieszy ci transfer ze standardowego kontrolera do 2,7MB/s, czas wykonywania programów też wzrośnie ileś razy w porównaniu do 020 z Fastem, ale na grach raczej tego nie poczujesz. Minusem poza ceną jest straszne grzanie się 030.

Pozdrawiam
[#22] Re: Blizzard 1230 + scsi kit problem

@RadoslawF, post #21

Jeśli to SCSI obsługuje DMA to powinien być kolejny duży PLUS.
[#23] Re: Blizzard 1230 + scsi kit problem

@BULI, post #22

A były Amigowe kontrolery na sprzęty z AGA które nie obsługiwały ?
To akurat obsługuje DMA ale trzeba by zaraz tłumaczyć dlaczego ten plus, a biorąc pod uwagę ile mu wzrośnie moc procesora (z 020/14MHz na 030/50MHz) to będzie to raczej mały plusik a nie duży plus.

Pozdrawiam
[#24] Re: Blizzard 1230 + scsi kit problem

@RadoslawF, post #23

Tak, były kontrolery bez DMA- bodajże do któregoś Apollo z 030.
Wzrost mocy z racji CPU to swoją drogą, ale z DMA pod systemem (multitasking rules) to dla mnie duży plus.

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2013 16:09:50 przez BULI
[#25] Re: Blizzard 1230 + scsi kit problem

@BULI, post #24

Użycie DMA powodowało zmniejszenie obciążenia procesora, ale na przykładzie masy użytkowników FastATA powiedział bym że to zmniejszenie obciążenia nie było najważniejsze dla Amigowców.
Kontrolera do Apollo030 na oczy nie widziałem, ale sporo się naczytałem o kontrolerze/rach do Apollo 040 i 060, wniosek to trzymać się od nich z bardzo daleka.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem