[#1] X-Copy i kody błędów przy weryfikacji dyskietki
Formatowanie dyskietek programem X-Copy przebiega bez problemu, jednak po użyciu opcji "Check Disk" pojawiają się błędy - są to czerwone cyfry "4", "5" lub "6". Czy ktoś się orientuje, co one oznaczają?

Zauważyłem, że po kilkukrotnym sformatowaniu dyskietki te błędy znikają, może to kwestia tego, że dyskietki nie były używane jakieś 10 lat? Odpowiednie namagnesowanie nośnika? Wiem że czerwona cyfra "8" przy formatowaniu to już kompletnie uwalona ścieżka.

Ostatnia modyfikacja: 06.04.2010 20:29:18
[#2] Re: X-Copy i kody błędów przy weryfikacji dyskietki

@Nightmare777, post #1

O ile sie nie myle, to jest liczba okreslajaca za ktorym razem udalo sie odczytac ta sciezke. Zapewne x-copy ma ustawione do 9 czy 10, potem juz kaput.
Sprobuj programem "superduper".Najlepszy do takich zabaw. Tam masz mozliwosc ustawienia ilosci prob odczytu afair.

Ostatnia modyfikacja: 06.04.2010 21:04:22
[#3] Re: X-Copy i kody błędów przy weryfikacji dyskietki

@Nightmare777, post #1

Ustawiłeś szybkie formatowanie bez weryfikacji i dlatego masz taki objaw po drugie pamiętaj że dyskietki maja ograniczona trwałość ja gdy tylko korzystałem z dyskietek to raz na kwartał kopiowałem je na siebie w celu poprawy zapisu
[#4] Re: X-Copy i kody błędów przy weryfikacji dyskietki

@Dziadziomiecio, post #3

Zastosowałem pełne formatowanie, jak już wspominałem dyskietki przeleżały wiele lat w kartonie.

[#5] Re: X-Copy i kody błędów przy weryfikacji dyskietki

@Nightmare777, post #1

[#6] Re: X-Copy i kody błędów przy weryfikacji dyskietki

@Sasquatch, post #5

Dzięki, tego właśnie szukałem :D

[#7] Re: X-Copy i kody błędów przy weryfikacji dyskietki

@Nightmare777, post #1

Generalnie to (moje zdanie subiektywne, rzecz oczywista) odesłałbym X-Copy do do "Archiwum Programów Jedynie Sentymentalnych". No miłe to było, ale zdecydowanie nie profesjonalne narzędzie. Nie polegałbym na nim, nie ufał mu. Duper jest zdecydowanie lepszy, radzi sobie z dyskietkami leżakującymi nawet dłużej, niż 10 lat. Mam kilkadziesiąt takich, pamiętających rok 1989, ciągle żyją, ciągle Duper je formatuje, kopiuje. W sytuacjach, w których X-Copy dawno poległ.

Z szacunkiem
Des

[#8] Re: X-Copy i kody błędów przy weryfikacji dyskietki

@Des, post #7

DES :))) z calym szacunkiem ale bredzisz !!!!!

We Love XCOPY !

[#9] Re: X-Copy i kody błędów przy weryfikacji dyskietki

@HOŁDYS, post #8

A, bo Ty sentymentalnym bardzo jesteś. Co się ogromnie szanuje i chwali, prawdaż. Ale jakim narzędziem formatujesz i kopiujesz dyskietki z bezcennymi, klasycznymi demosami?
No ja trochę takich dyskietek mam. Rzecz jasna, że dawno to już zabezpieczone przed nagłym zniknięciem, wypalone na płytach. Ale... No ale coś człowieka rusza, gdy wciska do stacji A500 dyskietkę mocno leciwą, z demkiem "Trip to Mars", z 1990 roku, na ten przykład A jak się jest przy okazji po piąty, szóstym, ósmym piwie...

Z ogromnym, prawdziwym szacunkiem
Des

[#10] Re: X-Copy i kody błędów przy weryfikacji dyskietki

@Des, post #9

Dyskietek nazbieralo mi sie kilkanasicie wiader .. cos ponad 3 tys

wszystkie kopiuje naprawiam XCOPY ..

swietnie sie sprawdza np przy opcji BamCopy+ .. kopiuje tylko te cylindre gdzie jest dyskietka nagrana .. co znacznie przyspiesza proces...

Narzedzie IDEALNE nic mi wiecej nie potrzeba ...kazda dyskietke naprawie :)

aaaa PIATKA ze tez czujesz klimat tykajacej stacji klasyka :)) lubie takich gosci :))

ps. czy ktos ma wie gdzie jest w sieci ..program ktory ba glowicy DF0: wygrywal melodyjki ..no El Condore :)) ?

Ostatnia modyfikacja: 09.04.2010 20:52:35
[#11] Re: X-Copy i kody błędów przy weryfikacji dyskietki

@HOŁDYS, post #10

Sorki że odkopuję, ale możecie poradzić jak w SuperDuperze (bądź innym programie) odczytać prawidłowo uszkodzone ścieżki, zgrać je na dysk a potem jakoś połączyć żeby powstał jeden ADF? Mam parę nietypowych dyskietek i chciałbym je zostawić dla potomności, ale potrzebne mi są na gry więc widzicie jak to jest :)

[#12] Re: X-Copy i kody błędów przy weryfikacji dyskietki

@jaa2, post #11

to co chcesz zrobic to odczytac sector tracka z dyskietki ..do tego nadaje sie idealnie FIXDISK !!! zaden duper :P

[#13] Re: X-Copy i kody błędów przy weryfikacji dyskietki

@jaa2, post #11

Jeśli to jest dyskietka DOS to spróbuj skopiować tylko same pliki, bo być może uszkodzone/słabe traki nie są używane lub są używane przez pliki typu biblioteki/handlery itd, a wtedy można je skopiować z innego źródła.
Jeśli jest to dysk NDOS lub mieszany czyli część danych jest zapisana trakowo a część w formie plików, to wtedy ustaw liczbę prób odczytu w SuperDuperze na 99 i postaraj się dysk odczytać. Jak się nie uda za pierwszym razem to możesz ustawić do kopiowania tylko traki, które wywalały błędy i spróbować je skopiować osobno, czynność można powtórzyć do 10 razy, jak nie daje efektu to można spróbować odczytu na innej stacji dysków. W ostateczności można użyć FixDiska do próby uratowania padniętego traka, ale to już sam musisz się zorientować jak się to robi, w każdym razie może on odczytywać poszczególne cylindry. Odradzam używania BAMCOPY w XCopy do kopiowania z jednego dysku na drugi, jeżeli nie jest się pewnym czy jest to w pełni dysk DOS-owy, bo można otrzymać taki "kwiatek" jak gra "Rock Challenge", czyli grę bez danych trakowych.
[#14] Re: X-Copy i kody błędów przy weryfikacji dyskietki

@Don_Adan, post #13

Don Adan :) skad ty stary masz taka wiedze ;-]

Ostatnia modyfikacja: 06.07.2010 16:24:04
[#15] Re: X-Copy i kody błędów przy weryfikacji dyskietki

@HOŁDYS, post #14

Widać kiedyś to robił.
W podobnej sytuacji robiłem rajd po znajomych Amigowcach w celu znalezienia sprawnej kopii.
W dzisiejszych czasach zrobił bym przegląd internetu i tam znalazł kopię.
A jeśli to była dyskietka z własnymi i niepowtarzalnymi danymi to za karę na lamperii zrób tysiąc kopii takiego tekstu: "Nie jestem idiotą, robię kopie zapasowe"

Pozdrawiam
[#16] Re: X-Copy i kody błędów przy weryfikacji dyskietki

@Don_Adan, post #13

@Don_Adam:
Dzięki! Trochę mi umysł rozjaśniłeś :)

@HOŁDYS:
Podpowiedz jak możesz, o co chodzi w FixDisku w oknie "Click to lock". Muszę sam dopasować dane aby dawały dobrą sumę kontrolną i OK?

[#17] Re: X-Copy i kody błędów przy weryfikacji dyskietki

@jaa2, post #16

Coś w tym stylu, jeżeli suma jest OK, to blokujesz ten cylinder i bawisz się z pozostałymi, jest minimalna szansa, że wszystkie cylindry da się w ten sposób odczytać, choć mnie zwykle brakowało jednego czy dwóch do pełnego odzysku, choć czasami lepiej mieć odzyskane 90% danych z traka niż nic.
[#18] Re: X-Copy i kody błędów przy weryfikacji dyskietki

@Don_Adan, post #17

Mnie w paru początek pasował mimo złej sumy, więc nagrywałem i jedną odratowałem. Jeśli w DiskMonTools odczytam te pliczki tracków i wyedutuję początki ich bloków żeby pasowały, to jest szansa że dalsze dane będą pasować? Bo dalej to już kompletna sieczka :)

[#19] Re: X-Copy i kody błędów przy weryfikacji dyskietki

@jaa2, post #18

Raczej wątpię, najprościej jest odzyskać pliki typu tekst, grafika (IFFy lub podobne) czy muzyka (mody). Po prostu potem trzeba je jeszcze ręcznie poprawić. Obecnie da się jeszcze odzyskać dane które, były spakowane a paker ma sumę kontrolną przy depakowaniu, oczywiście ma to sens tylko jeżeli nie jest tego za dużo i wiadomo od którego do którego miejsca (w przybliżeniu dane są uszkodzone.
[#20] Re: X-Copy i kody błędów przy weryfikacji dyskietki

@Nightmare777, post #1

Tak zapytam, czy ktoś ma schematy dongla do X-Copy?
W sieci znalazłem dwa, średnio czytelne, szczególnie ten z chipem. Odwzorowanie średnio możliwe, z uwagi na brak widocznych oznaczeń układu.
http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=718
oraz
http://www.amiga-resistance.info/bboahfaq/index.php?action=artikel&cat=54&id=2282&artlang=de

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2012 17:20:51 przez XaViEr
[#21] Re: X-Copy i kody błędów przy weryfikacji dyskietki

@XaViEr, post #20

Mam jak potrzebujesz. Nawet 2 szt
[#22] Re: X-Copy i kody błędów przy weryfikacji dyskietki

@XaViEr, post #20

Dubel.

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2012 18:58:11 przez Dark_luke
[#23] Re: X-Copy i kody błędów przy weryfikacji dyskietki

@Dark_luke, post #21

Dzięki za zainteresowanie.
Poszedł mejl. :)
[#24] Re: X-Copy i kody błędów przy weryfikacji dyskietki

@XaViEr, post #23

Co daje to urządzenie ??
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem