[#1] Monitor LCD do A1200 - EIZO!
Stałem się dziś posiadaczem bardzo fajnego monitorka EIZO FlexScan L767. To dość już wiekowy LCD z bardzo dobrą matrycą PVA. Pomijając fakt wysokiej użyteczności jako monitora do PC/Maca, monitorek ten można z powodzeniem używać z Amigą! A dlaczego?

Ano dlatego, iż ów monitorek ma pewną bardzo ciekawą cechę: pomimo zapewnień producenta o tym, że monitor działa w zakresie odchylania 30-69kHz, z całkiem sporym powodzeniem radzi sobie z trybami PAL, NTSC i Euro36!!!

Na tyle dobrze sobie radzi, że wystarczy do awaryjnej pracy w tych trybach. Co prawda w "interlaced" mocno głupieje i wyświetla jedynie co drugą poziomą linię, obraz i tak daje się bez problemu odczytać, a to lepsze niż kompletna ciemność. Wadą jest permanentne wyświetlanie komunikatu o złych parametrach odświeżania w prawym górnym rogu ekranu. Na szczęście niedużego i półprzeźroczystego.

Typowy dla EIZO kanciasty design i kremowy kolor (dostępne też są czarne) świetnie pasuje do A1200.

Co do trybów AGA - bardzo dobrze pracuje w Multiscan: Productivity, wygodnie jest też w DblNTSC i Euro72. Gorzej z DblPAL - tutaj gubi kilkanaście linii u dołu, myśląc że ma do czynienia z rozdzielczością x480 pikseli a nie x512, a szkoda bo jego natywna rodzielczość wprost kwalifikowałaby go do pracy w DblPAL Hi Res 640x512 (dokładnie połowa natywnej 1280x1024!), niestety firmware uparcie twierdzi że o x480 i obcina dół ekranu (szkoda, nie da się nic wymusić).

Ja ustawiłem sobie Multiscan 640x480, udało mi się go wyregulować tak, że poziomo jest w 100% natywnie, a jedynie w pionie występuje nieco zniekształceń, w zasadzie nie przeszkadzających w pracy.

Dodatkową zaletą jest możliwość regulacji rozmycia pikseli - ustawiając na '5' mamy obraz pozbawiony rozmycia - żyleta!

Polecam ten monitorek jako uniwersalny wyświetlacz zarówno do blaszaka jak i Ami. Ja zapłaciłem 150zł za egzemplarz w idealnym stanie, z niewielkim przebiegiem godzinowym. Na allegro widzę je po 190, niedużo jak na świetnej klasy LCD.

Ma złącza DVI i VGA - przez DVI można sobie podpiąć blaszaka, przez VGA i zwykłą przelotkę pin-do-pina - Amigę. Przełączanie jest bajecznie proste i dokonuje się dedykowanym klawiszem na froncie obudowy. Do tego jeszcze (dość żałosne) pierdziawki wbudowane pod matrycą - do słuchania muzyki to one się niezbyt nadają, ale na szczęście jest gniazdo słuchawkowe i można się wpiąć z czymś lepszym.

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany zdjęciami jak to wygląda i jak działa z Ami, chętnie cyknę parę fotek i umieszczę gdzieś w sieci.

Ostatnia modyfikacja: 01.06.2010 00:12:11
[#2] Re: Monitor LCD do A1200 - EIZO!

@altcomputing, post #1

Chętnie popodziwiam :D

[#3] Re: Monitor LCD do A1200 - EIZO!

@altcomputing, post #1

Ja mam Eizo S1961 - może faktycznie warto spróbować? Jeśli łyknie PAL, to będę w siódmym niebie :D

[#4] Re: Monitor LCD do A1200 - EIZO!

@Nightmare777, post #3

Witam,

Mnie by interesowała jakaś 15' co by tylko do Ami była pasowała ;)
Ma ktoś jakieś przetestowane namiary?

Pozdr.
Thom

[#5] Re: Monitor LCD do A1200 - EIZO!

@BenHur, post #2

[#6] Re: Monitor LCD do A1200 - EIZO!

@altcomputing, post #1

Za kilka miesięcy napisz czy dalej Ci monitor działa...

[#7] Re: Monitor LCD do A1200 - EIZO!

@Madman, post #6

A niby dlaczego ma nie działać? Póki co sprawuje się wyśmienicie

[#8] Re: Monitor LCD do A1200 - EIZO!

@altcomputing, post #7

To, że Ci monitor wyświetlił jakiś obraz nie znaczy, że będzie Ci go wyświetlał zawsze, zwłaszcza, że jak byk pokazuje Ci info o błędzie. W tej chwili "żyłujesz" monitor ale wg mnie do czasu...

[#9] Re: Monitor LCD do A1200 - EIZO!

@Madman, post #8

Monitory LCD są w zasadzie niewrażliwe na żyłowanie. W monitorach CRT praca na górnej granicy odchylania poziomego powodowała zmuszanie do szybszego przełączania tranzystora mocy stopnia odchylania poziomego, przez co mocniej się on grzał, dodatkowo przetwornica wysokiego napięcia, którą również zasilał ten tranzystor pracowała przy wyższej częstotliwości. W monitorze LCD nie ma ani przetwornicy WN, ani stopnia mocy odchylania poziomego, więc za bardzo nie ma się co grzać pod wpływem "żyłowania".

Ostatnia modyfikacja: 12.06.2010 14:09:35
[#10] Re: Monitor LCD do A1200 - EIZO!

@G. Kraszewski, post #9

Zgadza się, więc jeśli monitor działa, to działać będzie. A jeśli się zepsuje, to nie z winy Amigi.

[#11] Re: Monitor LCD do A1200 - EIZO!

@altcomputing, post #10

stary temat ale ciekawi mnie jak ten monitor pracuje ze Scandoublerem?
[#12] Re: Monitor LCD do A1200 - EIZO!

@sebbb, post #11

Mam monitor EIZO FlexScan L675 - LCD monitor - 18.1"

Niestety jest mały ekran tak jak na filmie:

link

Czy da się coś zrobić?

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2016 08:18:53 przez elekdj
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem