[#1] odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500
Witam czy jest jakis odtwarzacz muzyki na amige 500 ?
Znalazlem hippoplayera ale po pierwsze nie wiem czy to pojdzie na 500. Drugim problemem jest to ze znalazlem go w formacie lha. Kompletnie nie wiem jak takie cos rozpakowac przerzucic na amige i urzywac.

pozdrawiam

jeff__
[#2] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

@jeff__, post #1

Hippoplayer zadziała na A500.

LhA to archiwizer. Zerknij do FAQ. Jest tam opisane z czym to się je.

[#3] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

@jeff__, post #1

To jeszcze zależy, co chcesz odtwarzać, no i jaką masz konfigurację Pięćsetki. Jeśli marzy Ci się mp3, to raczej zapomnij. Z całym moim niekłamanym szacunkiem dla A500 - nawet rozbudowana maksymalnie pewnych rzeczy nie przeskoczy.
A Hippo jest fajny, to prawda.
Jeśli zaś chodzi o rozpakowanie archiwum lha... No cóż, to taka umiejętność podstawowa, jak mi się zdaje. Jeśli zajmujesz się dłubaniem na Amidze i tego nie potrafisz - to trochę tak, jakbyś pytał, jak sobie poradzić z menu "START" w Windows.

Z szacunkiem
Des
Ps. Ja doskonale rozumiem, że można czegoś nie wiedzieć, czegoś nie umieć i tak dalej. I o WSZYSTKO praktycznie można zapytać na forum. Ale jakiś tam szacunek wobec samego siebie i Forumowiczów wymaga, by przed zadaniem pytania skorzystać z wyszukiwarki. Naprawdę.

[#4] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

@jeff__, post #1

LHA możesz rozpakować na PC za pomocą WinRara lub 7z. Gdybyś miał przynajmniej dysk twardy, to na 1MB chip, byś mógł już sobie posłuchać muzyki przekonwertowanej do formatu 8svx, dużo zajmuje w stosunku do mp3 i trochę gorzej się słucha, ale biorąc pod uwagę moc przerobową A500, to nie ma na co narzekać. Ja mam A500 i hippoplayer działa normalnie.

Ostatnia modyfikacja: 30.06.2010 22:28:36
[#5] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

@Des, post #3

Dopiero zaczynam z amiga i nie wiem wielu rzeczy. Koniecznie musze miec dysk do A500 zeby sie za to zabrac? Dajmy na to ze rozpakuje lha pod pc ale co dalej, mam wszystkie pliki wyslac adf sender terminalem ? Jest tam jakis plik wykonywalny taki jak w windzie (exe) ? Chodzi mi o sama instalacje uruchomienie jak tego dokonac? :/

p.s

To wcale nie jest tak ze ludzie nie szukaja na forum, owszem szukaja, ale dalej nie rozumieja. Czlowiek czlowiekowi lepiej i szybciej wytlumaczy co i jak.

pozdrawiam

jeff__

Ostatnia modyfikacja: 30.06.2010 22:45:03
[#6] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

@jeff__, post #5

Odradzam rozpakowywanie na PC, nazwy mogą zawierać znaki niedopuszczalne dla PC i taki plik przepada.
Plik wykonywalny nie będzie miał rozszerzenia .exe jak w DOSie więc musisz zachować czujność.
Uruchomienie jest proste klikasz na właściwą ikonkę i jeśli nie brakuje plików to program się uruchamia, instalacja jest prosta jeśli jest instaler a ty masz HD w tej Amidze, jeśli nie to będzie potrzebna wiedza której nie masz.
Zamiast liczyć że ktoś będzie cie prowadził za rączkę na forum z każdym problemem dokup na allegro kilka książek i zapoznaj się z tym systemem albo sobie odpuść Amigę.

Pozdrawiam
[#7] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

@RadoslawF, post #6

Bron boze nie odpuszcze sobie amigi. Zawsze chcialem poznac cos co mieli pol godziny i dziala bo to mi sie najbardziej podoba. Mam jeszcze tylko jedno pytanie czy lha.run to plik wykonywalny? bo znalazlem na aminecie i chcialbym rozpakowac hipcia na amidze.

p.s Czemu jestescie dla mnie tacy mili :P ja do was grzecznie jak glupi do masterow w tej dziedzinie a wy mi kopa ;)

pozdrawiam

jeff__
[#8] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

@jeff__, post #7

p.s Czemu jestescie dla mnie tacy mili ja do was grzecznie jak glupi do masterow w tej dziedzinie a wy mi kopa

Ostrzegamy.
Logika działania i obsługi systemu Amigi odbiega od tych które znasz czy powinieneś znać z windowsa, maka czy linuxa.
LHA.run może być plikiem wykonywalnym, ściągnij i sprawdź.
Będzie szybciej niż czekać aż ktoś to zrobi za ciebie i odpisze.

Pozdrawiam
[#9] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

@jeff__, post #7

Ej, no weź daj spokój. Kopa nie dostałeś, jeno solidną sugestię, co zrobić. Szkoda, że nie zapodajesz, jak Twoja A500 wygląda - znaczy, czy masz (i jakie) rozszerzenie pamięci, turbo, twardy dysk et cetera. Łatwiej by było coś doradzić. Ale wiesz - najlepiej uczyć się samemu, zwłaszcza takich dość podstawowych, rudymentarnych rzeczy. Nie bój się eksperymentować z softem, niczego nie popsujesz. I tak, jak już Ci radzono - poszukaj na allegro, albo gdzieś tam paru książek, choćby "Amiga DOS" Marka Pampucha, choćby manuala dołączanego do każdej pięćsetki. Spoko można to ustrzelić na aukcjach, albo popytać w dziale "Giełda" PPA. Przeszukiwanie zasobów PPA też wielu rzeczy nauczy, i to tak krok po kroku.
I eksperymentuj, ćwicz na zabezpieczonych przed zapisem dyskietkach, albo rób sobie ich kopie.
Płyty głównej nie spalisz klikając nie w te ikonkę, co trzeba.

Z szacunkiem
Des
Ps. A propos kopa... Wejdź na forum fanów Ubuntu i zapytaj o cokolwiek. Dopiero zobaczysz, co to znaczy dostać kopa, łomot i w p***dol
Pps. I podawaj, jaką masz konfigurację. Bo zaprawdę inaczej się coś rozpakowuje na twardy dysk, a inaczej na dyskietki.

[#10] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

@jeff__, post #7

Naprawdę zalecam lekturę FAQ. Tam jest wszystko o LhA.

[#11] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

@jeff__, post #7

p.s Czemu jesteście dla mnie tacy mili ja do was grzecznie jak glupi do masterow w tej dziedzinie a wy mi kopa

Temat był wałkowany z sto razy. Ostatnio chyba miesiąc temu. Na ppa są artykuły i jest jest FAQ.

Jest artykuł o LHA, wystarczy poczytać.
Jest artykuł o przenoszeniu danych z PC na Amigę. Wystarczy poczytać.

Zrozum masterom się po prostu nie chce tego tłumaczyć Enty raz. W dodatku piszesz, ze nie rozumiesz tego co czytasz więc wiesz. Średnio dobrze to o Tobie świadczy.

Zdaje sobie sprawę, ze po przeczytaniu artykułu o przenoszeniu danych nie wszystko musi być dla Ciebie zrozumiałe i amisz pełne prawo dopytać o jakieś pierdoły. Ale Ty go w ogóle nie przeczytałeś liczysz teraz, że ktoś CI na forum pomorze.

Ja bym po chamsku Ci ten artykuł po prostu wkleił na tutaj na forum.

Jeszcze jedno. Nie pytaj gdzie jest ten artykuł. Jeśli nie jesteś wstanie obsługiwać Googli to spakuj Amigę i wystaw ją na allegro.

[#12] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

@jeff__, post #7

Obsługę lha masz opisaną w dokumentacji do programu i za każdym wywołaniem programu z CLI. Najlepiej wrzucić sobie ten program do katalogu C na dyskietce. Co do samego Hippoplayera, to obawiam się że na A500 z 1MB nie poszalejesz. Sam hippold wciąga ok 100-200KB plus system, plus załadowany mod. Jeszcze niech przez przypadek mod będzie spakowany xpk, to będzie prawdopodobnie out of memory. A500 nie nadaje się do zabawy systemem. Twardziel i jakiś fast to podstawa (z reguły kontrolery mają podstawkę na przynajmniej 2MB Fast). Do grania w stare gierki jest ok (o ile komuś nie przeszkadza wachlowanie dyskietkami), ale to wszystko. Można owszem iść w rozbudowę, ale to spore koszta. Poza tym nie napisałeś jaką muzykę chcesz odtworzyć. Mod, med i im podobne dadzą radę. Digi, dbm i mp3 już nie bardzo.

[#13] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

@jeff__, post #7

Witaj jeff__
Jeżeli jesteś z okolić Katowic to zapraszam na zlot miłośników Amigi który odbędzie się 10.07.2010.
Jeżeli jesteś chętny to pisz na GG lub maila, wszystkie dane są podane w moim nicku - kliknij na niego.
Jestem pewien że tam nikt nie będzie Cię odsyłał do FAQ, proponował zakupu książek, sprawdzał twojej umiejętności korzystania z Google czy znajomości systemu.
A już na pewno nie będziemy Ci doradzać spakowania Amigi i wystawienia na allegro.
Serdecznie zapraszam.

Kiedy ja pierwszy raz zawitałem na ppa to oczywiście też z pytaniem.
Znaleźli się ludzie, którzy mi pomogli nie tylko na forum ale poświęcili też swój czas na GG.
Dzięki tym ludziom zostałem na tym portalu, a nie na np. exec.pl.
Dzisiaj sam boję się zadać jakieś pytanie na forum żeby nie zostać zniechęconym do mojego hobby.
Stało się standardem:
- nie masz internetu w domu.
- nie wiesz jak używać google.
- nie szukałeś, a wszystko jest opisane w FAQ.
- chcesz się czymś zajmować, a nie takich prostych rzeczy nie wiesz.
- sprzedaj Amigę i poszukaj sobie inne hobby.
A czasem wystarczy podać tylko link lub poprosić o kontakt na GG w celu pomocy.

To na tyle z mojej strony - pozdrawiam wszystkich
alf

A i jeszcze link dotyczący zlotu :)
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=19&t=854&startliczba=400#reply_854

Ostatnia modyfikacja: 01.07.2010 11:12:52
[#14] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

@alf, post #13

Konfiguracja mojej amigi to A500 512kb z rozszerzeniem 512kb ;) Przenoszenie plików z PC do Amigi to nie problem, artykuł czytałem zrobiłem kabel i wszystko śmiga. Zauważyłem jednak ze wielu z was zwraca uwagę na to ze zwyczajnie nie będę miał wystarczającej ilości pamięci po rozpakowaniu i uruchomieniu odtwarzacza. Pod winuae sprawdzałem lha.run. Rozpakowało się to do ramu i fajnie. Ale zostało raptem 400kb pamieci a hipcio w lha ma ponad 600kb, tutaj widze problem i raczej go nie przeskocze. Rozpakowywanie w lha opanowalem duzo latwiej niz z tar w linuxie :P tutaj wystarczy tylko -x :D

pozdrawiam

p.s Prosze sie na mnie nie gniewać nikogo nie chce tutaj zdenerwować ani sprowokować ale chyba mi się udało.

jeff__
[#15] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

@Benedykt Dziubałtowski, post #11

Powiem, tak.
Wiele tematów było wałkowanych wielokrotnie i wielokrotnie nic z tego nie wynikało. Sam zanim zadam pytanie staram się znaleźć rozwiązanie na forum, google itp. W temacie nie uważam się za zielonego, ale często mam trudności, ze zrozumieniem tego co znajdę. O ile dla mnie bariera językowa nie stanowi wielkiego problemu, o tyle zdaję sobie sprawę, że nie każdy może to powiedzieć. Dodając do tego brak znajomości systemu i samego sprzętu, nie dziwią mnie pytania o pomoc, bo można nie wiedzieć jakiego klucza użyć w wyszukiwarce.

Kiedyś, dawno temu, kiedy stawiałem moje pierwsze kroki w przygodzie z Amigą, znalazł się ktoś, kto chciał mi pomóc. Wiele nauczyłem się sam ślęcząc nocami nad komputerem. Internet wtedy był ciągle w powijakach, pomijając nasz wspaniały i technologicznie zaawansowany kraj.

Uważam, że dzisiaj jestem coś winien innym, którzy taką przygodę być może chcą zacząć.

Zwróćmy więc może uwagę na styl naszych wypowiedzi kierowanych do nowych i nie tylko, użytkowników. Wiem, że kolejne pytanie o to samo może kogoś drażnić. Może wystarczy jednak wkleić link do odpowiedniego tematu i poradzić jakich użyć słów kluczowych w wyszukiwarce. Nie każdy musi wiedzieć co to jest scsi.device, jeśli wcześniej o tym nie słyszał.
Można kogoś poprosić o kontakt prywatny i pomóc bez zaśmiecania forum.

W większości tych wspomnianych i często wałkowanych tematów, połowa wypowiedzi nic nie wnosi, a wręcz temat zaśmieca. Wiem, bo sam szukam różnych porad. Jest to droga przez "spam" w 90%.

Bardzo pomocne są wypowiedzi:
"sprawdź, czy masz google"
"co mówi snoopdos" - najczęściej pozostawione bez późniejszego komentarza
" a u mnie hula i nie ma problemu"
"to było już wałkowane milion razy"
"kup sobie książkę"
"daruj sobie amigę" - bardzo celna odpowiedź, rozwiązująca wszystkie, byłe, obecne i ewentualnie przyszłe problemy

Gratuluję elokwencji i pomysłowości w udzielaniu rad. Nie zauważyłem również, aby na wszystkie pytania odpowiadali "masterzy". Skoro się im nie chce to poprostu nie zabierają głosu. W wielu przypadkach pomoc przychodzi od ludzi, którzy specjalistami nie są, ale mieli podobny problem i udało im się z nim poradzić.

Mam nadzieję, że moja wypowiedź nikogo nie urazi, ale skłoni do innego spojrzenia na styl wypowiedzi. Można to wszystko przekazać w sposób dużo delikatniejszy. Na razie widać, że wiele osób więcej czasu i energii poświęca na mieszanie z błotem pytającego, podczas, gdy pomocna odpowiedź, często jest dużo prostsza.

Z szacunkiem i pozdrowieniami
również dla początkujących
Mordimer

P.S.
Nie tak wyobrażałem sobie pomoc, w takim środowisku jak nasze.
Lawinowo, to nas raczej nie przybywa. Gdyby każdy był Einsteinem, forum było by zbędne.

Ostatnia modyfikacja: 01.07.2010 12:13:36
[#16] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

@jeff__, post #14

Każdy ma takie hobby jakie sobie wybrał i na jakie go stać.

Standardowa A500 + 512kB to super platforma do gier.
Niestety to trochę za mało na nieco ambitniejsze programy uruchamiane pod systemem.

Także wyjścia są 3:

1) Poprzestaniesz na giercowaniu (przydałaby się zewnętrzna stacja dyskietek) oraz męczeniu się z małą ilością wolnego RAM-u przy używaniu programów pod systemem.

2) Jeżeli bardzo ale to BARDZO zależy Ci na wypasionej A500 to po dokupieniu kontrolera HDD z dodatkową pamięcią FAST i może jeszcze jakiegoś turbo będziesz miał naprawdę mało spotykany konfig na którym już coś można zrobić. Wadą tego rozwiązania są duże koszty - kontroler dysku ok 160PLN + karta turbo ok 300-800PLN. Dodatkowo ciężko upolować...
Oczywiście można dokupić jeszcze kilka dodatkowych rzeczy (katra 2MB CHIP, Kickstart z przełącznikiem1.3/2.0/3.1) ale to pod warunkiem że BARDZO zależy Ci na wypasionej A500.

Moim skromnym zdaniem rozsądnie jest wyposażyć A500 w rozszerzenie pod klapką z zegarem oraz kontroler HDD z FAST-em. Tak właśnie mam skonfigurowaną moją A500 (której i tak często nie używam): A500 512CHIP + 8,5MB FAST+ CF 256MB +RTC.

3) Zainwestować w A1200 z kartą 4MB FAST i przejściówką HDD-CF z kartą CF rzędu 2-4GB. Inwestycja niezbyt duża a wygoda o wiele większa niż w punkcie 1 oraz o wiele tanśze niż w punckie 2.
Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie. OK
[#17] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

@jeff__, post #14

Na aminecie jest naprawde sporo mniejszych mod plajerow niz kombajn hipek - przepraszam nie moglem sie powstrzymac:). Dzieki nim oszczedzisz ramu i cos tam nawet da sie posluchac.

[#18] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

@jeff__, post #14

Pierwsza sprawa jakie masz rozszerzenie Chip Czy Slow? Czy wiesz jak to rozpoznać różnice?

Mogę Ci wysłać dyskietkę za skromną opłatą ( piwo + pewnie ze 3plnw wysyłka) Z programem do odtwarzania modków oraz paroma innymi pierdołami. Odezwij się do mnie na maila jak chcesz. Jest w profilu.

Jednak do dopiero za kilak dni puki co jestem troszkę choróbskiem rozłożony.

Benedykt Dziubałtowski

Ostatnia modyfikacja: 01.07.2010 14:34:00
[#19] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

@jeff__, post #1

Jesli chcialbys odtwarzac muzyczki tylko i wylacznie w formacie ProTrackera (z rozszerzeniem "mod") to osobiscie uzwazam ze najprostrzym rozwiazaniem dla takiej konfiguracji jest niesmiertelny FileMaster 2.2.
Jest to manager plikow ale swietnie sie nadaje do tego celu przy okazji nawet obrazki w IFF mozna poogladac.
[#20] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

@jeff__, post #14

Phibrizzo, ma rację. FM2.2 dawał radę z modami. Wystarczyło do libsów wrzucić powerpacker.library i modki spakowane tymże dawało się odsłuchiwać bez problemu. Jednakże wspaniałe źródło modków jakimi są SceneXplorer i SceneXplorer2 mają ten dynks, że wszystko jest spakowane w xpk. Przyznam szczerze że nie próbowałem nigdy używać tego na A500. Mało tego nie mam pojęcia czy pakiet xpk pójdzie na gołej A500. Przy rozpakowywaniu moda (hip na ten przykład czyni to samodzielnie) mogło by to trwać wieki.

Najlepszym wyjściem jest propozycja 3 by stachu100. Zakup A1200, nawet gołej, to i tak większa wygoda (i szybkość) niż walka z A500. Do gołej A1200 wystarczy dysk twardy i dyskietkom mówisz papa. Goły WB3.0 wciąga jakieś 500KB czyli i tak zostanie Ci prawie 1,5MB na pracę. Potem można pomyśleć o pamięci fast (przynajmniej 4MB) lub o karcie turbo (polecam Blizzard IV). Dzięki dwóm ostatnim urządzeniom możesz śmiało pogrywać w gry dyskietkowe z twardego dysku. Wszystko dzięki genialnemu pakietowi WHDLoad. Poza tym karta turbo pozwala na zainstalowanie np. 16 czy 32MB fast ramu nie blokując przy tym portu PCMCIA. Znaczenie to ma takie, że wystarczy karta CompactFlash i 2 czytniki (jeden do Amigi na PCMCIA drugi do pc na usb) i masz szybką i bezkablową wymianę danych pomiędzy platformami. Taki zestaw A1200+turbo z fastem+dysk wystarcza już prawie do wszystkiego. Nie wiem co by tu jeszcze napisać, dlatego zakończę swój wywód.

[#21] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

@Des, post #3

Des:
>Z całym moim niekłamanym szacunkiem dla A500 - nawet rozbudowana
>maksymalnie pewnych rzeczy nie przeskoczy.
----------
Oczywiście ktoś mógłby zrobić kartę dźwiękową odgrywającą MP3.
I nie mówię tu, że jestem zwolennikiem takiego rozwiązania, bo mamy taką kartę na Spectrum i mam wobec niej mieszane uczucia, ale w końcu przyjąłem do wiadomości, że są ludzie, którzy nie mają ochoty odpalać dwóch komputerów, żeby na Amidze coś tam sobie robić, a na PC puszczać MP3, tylko chcą mieć wszystko "pod ręką". Zwłaszcza po wypowiedziach spectrumowskich koderów, którzy - słysząc prostety przeciw tej karcie - stwierdzili, że ich g*wno interesuje, czy "to jest jeszcze Spectrum, czy już nie jest", a po prostu chcą kodować na ten komputer i nie zamierzają w tym celu włączać dziesięciu innych komputerów. No i karta jest. :) Bo u nas koderów niezbyt wielu, więc trzeba ich szanować. ;)

[#22] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #21

I nie mówię tu, że jestem zwolennikiem takiego rozwiązania, bo mamy taką kartę na Spectrum

A można coś więcej na ten temat?
Trochę off-topic, ale brzmi bardzo ciekawie (sam mam 2 sztuki ZXSpectrum +3).
[#23] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

Ktoś zrobił, tyle że kartą dźwiękową tego bym nie nazwał.
Jest to praktycznie MP3plajer wpinany przez LPT, komputer służy tylko do podawania zasilania i przesyłania plików z MP3 więc nawet A500 wystarczy.
Nie pamiętam nazwy urządzenia ale pewnie zaraz ktoś przypomni.

Pozdrawiam
[#24] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

@RadoslawF, post #23

RadoslawF:

Jasne, coś takiego miałem na myśli.

Stachu100:

Mowa o NeoGS.
http://www.nedopc.com/gs/neogs.jpg

Poprzednia wersja miała możliwości Amigi 500 (4 kanały, 8 bit).
http://z80.i-demo.pl/General_Sound_512.jpg
http://www.youtube.com/watch?v=svCi66qE46o (Spectrum 128+GS)

Aktualna dodatkowo odtwarza też MP3.

Obie oczywiście oparte na procesorze Z80.

O ile pierwsza wydaje mi się bardzo racjonalna, o tyle ta nowa wywołuje we mnie odczucia ambiwalentne.

Ale pewnie gdyby tak wszyscy myśleli na początku lat 90, to byśmy po dziś dzień mieli PC XT 286, czy co tam innego, z 640 Kb RAMu (czy ile on tam miał) i paroma kolorami na krzyż. Więc może powinienem się odpieprzyć od NeoGS. :) Nie wiem. :)

[#25] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #24

Dzięki wielkie!
Znalazłem filmik z tą kartą na youtube, ale muzyka w tle to był jaikś .mod a nie mp3 i zbiło mnie trochę z pantałyku...
[#26] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

@RadoslawF, post #23

Zdaje się że nazywało się to Amiga MAS Player (tutaj na Google).
Niestety ta niemiecka stronka z A600 wbudowaną w aucie z małym monitorkiem LCD odgrywająca muzyczki padła. :(

*po 30 sekundach w waybackmachine*

Ale na szczęście tutaj zachowała się kopie:
http://replay.waybackmachine.org/20050728122307/http://home.tu-clausthal.de/~utaba/A600/A600-e.html

[#27] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

@jeff__, post #14

Każdy pisze co chce a kolega który próbuje coś zrobić musi albo siedzieć i przeszukiwać forum składając cząstkowe informacje przeplecione z "masz google?" i innymi tego typu, albo uczyć się wszytkiego od zera tracąc cenny czas i zapał rozwiązując problem rzekomo wiele razy wałkowany. Nie ma co gdybać poprostu trzeba napisać łopatologiczne FAQ ;). Do dzieła niech kolega Jeff poczuje moc Amigi 500 ;).

Jakby co Jeff, na A500 nietuningowanej jedynie MODki i XMy pójdą. O MP2, MP3 zapomnij.

(Od forumowiczów obeznanych z tematem, wszelkie błędy w poście proszę mi wytknąć, w końcu trzeba dążyć do ideału ;) )

Gwiazdkami z numerkami zaznaczyłem odnośniki do informacji rozszerzających dane zagadnienie.

Na początek sprzęt bez którego ani rusz:
-Amiga 500
* 512KB RAM to za mało (owszem program odpali ale na muzykę zostanie 28KB)
* 1MB RAM optymlanie na nieduże MODy,najmniej żeby czegoś posłuchać
* więcej niż 1MB, wiadomo zasada czym więcej tym lepiej

-Komputer PC
* System Windows 95, 98, Me, 2000, XP,[1]
* Port szeregowy *1
-Kabel Null Modem *2

Teraz czas na programy które będą potrzebne:
Na PC:

-Program pakująco/rozpakowujący osobiście polecam WinRAR (uprzednio sprawdź czy nie masz go zainstalowanego!)
*DOWNLOAD* http://www.rarlab.com/rar/wrar393pl.exe

-ADF Sender Terminal (ściągamy obydwa pliki)
*DOWNLOAD* http://www.stoeggl.com/amiga/adfsenderterminal/adf15ful.zip
*DOWNLOAD* http://www.stoeggl.com/amiga/adfsenderterminal/prepared.zip

-ADF View shell extension
*DOWNLOAD* http://www.viksoe.dk/code/downloads/adfview.zip

NA Amigę:

-Hippoplayer
*DOWNLOAD* http://it.aminet.net/mus/play/hippoplayer.lha

-Workbench 1.3
*DOWNLOAD ( nielegalny, polecam odszukać w google na własną odpowiedzialność ;)[najlepiej jak ściągniemy go w postaci obrazu dyskietki ADF ale jak nie możemy takowej postaci odszukać patrz *3])

No to teraz możemy postawić pierwsze kroki w kierunku muzykalnej Amigi 500.
Najpierw instalujemy WinRAR (no chyba że mamy go już zainstalowanego) potem rozpakowujemy i instalujemy ADF sender terminal i ADF view na naszym PC ( metoda dalej, dalej, instaluj, zakończ w zupełności wystarczy). Następnie zabieramy się za zmodyfikowanie naszego Workbencha 1.3 którego ściągneliśmy na dysk.

W tym celu przechodzimy do naszego Workbencha (zwyczajnie jak do folderu dwuklikiem na ikonkę), potem do folderu Fonts i kasujemy wszystko co tam jest. Wracamy do folderu głównego i wchodzimy do Utilities, tam kasujemy wszystko oprócz pliku ".info". Następnie rozpakowujemy archiwum z Hippoplayerem, (z menu wybieramy Wypakuj do hippoplayer) przykładowo na pulpit. Przechodzimy do folderu hippoplayer-> HippoPlayer i kopiujemy dwa pliki "HippoPlayer.group" i "HippoPlayer.PS3M do folderu "s" w Workbenchu. Teraz przechodzimy do folderu hippoplayer-> HippoSupport-> Libs. Z tamtąd kopiujemy cztery pliki "medplayer.library", "octaplayer.library", "octamixplayer.library", "reqtools.library" i wklejamy je do foderu libs w Workbenchu *4. Tak zmodyfikowany Workbench co prawda nie będzie miał syntezatora mowy, kalkulatora, zegara czy czcionek ale za to zmieści się na dyskietce i nie powinien wywalać błędów przy próbie odpalenia Hippoplayera.

Następnie musimy przygotować obraz dyskietki Hippoplayera. Klikamy prawym przyciskiem myszy na pulpit, wybieramy "Nowy" i dalej "Amiga Disk File". W oknie które nam się wyświetli ma być zaznaczona tylko jedna opcja "ADF file (floppy). Jeśli jest klikamy finish. Dla kosmetyki możemy sobie zmienić nazwę pliku na np. HippoPlayer. Teraz wchodzimy znowu do folderu hippoplayer-> HippoPlayer i kopiujemy dwa pliki "HiP", "Hip.info" do naszego nowo utworzonego obrazu dyskietki ADF.

Teraz możemy sobie dograć kilka plików z muzyką na obraz dyskietki z HippoPlayerem o rozszerzeniach MOD lub XM ( w końcu całe 781KB do wykorzystania ;) ). No i możemy oczywiście tworzyć dyskietki z samą muzyką.

Tak spreparowany obraz Workbencha i Hippoplayera wysyłamy kablem nullmodem do Amigi. FAQ jak to zrobić jest tu-> http://www.ppa.pl/artykul-Amiga..PC.Przenoszenie.danych.2-2_16_1118.html

*1 Można wykorzystać również adapter USB -> RS232 ale musi on oferować możliwość pełnej emulacji portu szeregowego.

*2 Do kupienia w niektórych sklepach komputerowych, na alledrogo, lub do zrobienia samemu wg. schematu ze strony http://www.amigaforever.com/kb/13-105

*3 W przypadku gdy ściągniemy workbencha w postaci folderu, a nie pliku ADF tworzymy wtedy nowy obraz dyskietki "Amiga Disk File" i tam umieszczamy wszystkie pliki i foldery ( c , devs, Empty, Expansion, fonts, l, libs, Prefs.info itp).

*4 Jak ktoś chce posłuchać SIDów znanych z Commodore 64 trzeba dograć do libs "PlaySID.library" ale z braku miejsca na dyskietce trzeba zrezygnować z któregoś z tych trzech plików ("medplayer.library", "octaplayer.library", "octamixplayer.library"). Wiadomo stracimy wtedy możliwość odtwarzania niektórych rodzajów XMów.

[1] Nie mam pojęcia czy ADF sender terminal działa z Vistą lub Win7 ktoś może sprawdzał ?

Ostatnia modyfikacja: 02.07.2010 17:15:03
[#28] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

Jeśli ustrojstwo byłoby rozsądne - czyli koszt wykonania, stopień skomplikowania, jakość dźwięku/komfort użytkowania - to czemu nie. Sam bym coś takiego do desktopowej A1200 chciał mieć.

Może Kolega coś więcej o tym napisać?

Z szacunkiem
Des
Ps. Tak w ogóle, to ciekaw jestem, jak potencjalna NatAmi ze swoim stosunkowo wydajnym procesorem i maaaaaaaaasą pamięci Chip radziła sobie będzie z MP3. Miło by było dłubać coś w LW czy Cinema z odpaloną odgrywaczką emepetrójek w tle. Wszak jakiejś szalonej mocy cepa to nie wymaga, prawda? Zabytkowy Celeron 300 bez problemu jednocześnie obsługuje Winampa i Corela z obrabianym sporym plikiem.

Ostatnia modyfikacja: 02.07.2010 20:14:53

Ostatnia modyfikacja: 02.07.2010 20:18:29
[#29] Re: odtwarzacz muzyki w AMIDZE 500

@Des, post #28

Sorry ze tak dlugo sie nie odzywalem, ale niestety mialem przeprowadzke.
Wykorzystalem wasze porady i Hippoplayer smiga bez najmniejszych problemow (narazie pod winuae bo nie mam tv pod reka). A ze tak zapytam z innej beczki. Mam protrackera i chcialem utworzyc sampla. Jak to zrobic? widzialem gdzies ze na innym trackerze pewien chlopak wyrysowal na wykresie ksztalt fali i sample byl gotowy czy protracker tez ma taka mozliwosc? :D Niby jest tam cos co nazywa sie waveform ale klikam wciskam przyciski i nic nie wychodzi. Jeszcze raz dzieki Martin88 za szczegolowe wyjasnienie co i jak.

Ostatnia modyfikacja: 02.11.2010 16:03:59
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem