[#1] początki z amigą 600- workbench i amigaOS
witam!
Jestem nowy na forum i wogóle nowy w temacie amigi.
Postanowiłem że sobie taką kupie. Dokładnie model 600 bo 500 za duzy a 1200 za drogi. Kupie ją w sklepie efunzine.com. Chciałbym sobie do niej zamontować dysk twardy i tu bym prosił o jakis tutorial. Chciałbym też zamontować do niej cd-rom o ile to możliwe i też bym prosił o tutorial. A teraz pozostaje ostatnia sprawa systemu operacyjnego. Zastanawiam się nad kupnem WORKBENCH 2.1 tylko że na waszym forum przeczytałem że to nie jest system operacyjny dla amigi. więc bym prosił żebyści mi polecili jakiś sytem na mige 600 żeby dobrze chodziła obsługiwała hdd i cdrom.
Proszę o porady.
Z góry dziękuje Karol ;)
PS tylko się ze mnie nie śmiejcie że takich żeczy niewiem bo każdy kiedyś zaczynał a mi nie ma kto pokazać :(

[#2] Re: początki z amigą 600- workbench i amigaOS

@konkarol, post #1

Witaj Karol

1) Po pierwsze przyda się słownik do takich "żeczy" bo też "niewiem" jak to czytać.
2) Jeśli chcesz kupić w eFunzine to zapytaj ludzi z tej firmy - poradzą co i jak.
3) Jeśli chcesz sam bez pomocy efunzine to pamiętaj, że żeby zainstalować dysk HD w A600 powinieneś szukać takiej z ROM w wersji 37.350
4) Nie wiem o co chodzi z pytaniem czy WB 2.1 nie jest dla Amigi. W przypadku A600 powinien WB 2.1 chodzić bez problemów.
5) Instalacja dysku twardego lub lepiej CF to patrz tu http://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CBcQFjAA&url=http%3A%2F%2Famiga-manuals.xiik.net%2Fother%2FHow%2520to%2520install%2520a%2520Compact%2520Flash%2520card%2520to%2520an%2520Amiga1200%2520-%2520Manual-ENG.pdf&rct=j&q=amiga%20CF%20installation&ei=fR2yTOu6FsWV4gbc-ZXEBg&usg=AFQjCNE03ICLC8F16-vNM02LqmjKcRlXZw&sig2=zKydbLcdgNziJNLitm6qyQ&cad=rja

Ostatnia modyfikacja: 10.10.2010 22:16:40
[#3] Re: początki z amigą 600- workbench i amigaOS

@konkarol, post #1

Daj sobie spokój bo nie wiesz w co się ładujesz.
Większość A600 miało montowany fabrycznie ROM 37,299 który nie pozwalał na start z dysku twardego mimo że kontroler był na płycie.
Kupując musisz znaleźć taką z wersją 37,300 lub 37,350.
Dysk zwłaszcza 2,5 cala zamontujesz w środku bez problemu, konstruktorzy to przewidzieli, ale upchanie tam CD ROMu to już wyższa szkoła jazdy.
Ale jakieś artykuły i fotki na ten temat znajdziesz na PPA.
Systemy dla A600 to Workbench 2.0 lub 2.1. Tyle że oprogramowanie systemowe nie zapewnia obsługi CD, to robią dodatkowe progamy.
Generalnie to Aminet (http://aminet.net/) twoim przyjacielem.

Pozdrawiam
[#4] Re: początki z amigą 600- workbench i amigaOS

@RadoslawF, post #3

Systemy dla A600 to Workbench 2.0 lub 2.1

Inaczej - Workbench nie jest sensu stricte systemem Amigi, tylko desktopem, czy - jak kto woli - graficznym środowiskiem. System nazywa się AmigaOS, w jego skład wchodzi m.in. Workbench.

@konkarol:

Postanowiłem że sobie kupie (...) model 600 bo 500 za duzy a 1200 za drogi.

Podstawowe pytanie: Po co Ci ta Amiga potrzebna? Potem wybieraj model.

Chciałbym sobie do niej zamontować dysk twardy i tu bym prosił o jakis tutorial

Podstawy tutaj. Szczegóły - na forum (jest wyszukiwarka).

Chciałbym też zamontować do niej cd-rom o ile to możliwe i też bym prosił o tutorial

Podstawy tutaj. Szczegóły - patrz wyżej.

A teraz pozostaje ostatnia sprawa systemu operacyjnego

Powinieneś dostać w komplecie z komputerem dyskietki z Workbenchem. Części AmigaOS, których nie ma na owych dyskietkach siedzą w ROMie na płycie głównej.

[#5] Re: początki z amigą 600- workbench i amigaOS

@konkarol, post #1

Mam pytanie w takim razie czy rom 3.1 załatwi sprwae z dyskiem twardym bo wy napisaliścieże mi potrzebny mi rom 37.300 ale tam takich nie ma tylko najnowszy jest 3.1

[#6] Re: początki z amigą 600- workbench i amigaOS

@konkarol, post #5

ROMy mają dwie numeracje. Zresztą, co Ci będę pisał - użyj wyszukiwarki w forum.

[#7] Re: początki z amigą 600- workbench i amigaOS

@konkarol, post #5

3.1 to oznaczenie Workbencha czasami mylnie używane jako oznaczenie ROMu.
W A600 jest ROM w jednej kości tzw. 16 bitowy, a Amigach A1200/4000 jest w dwu kościach tzw 32 bitowy. Jak znajdziesz wersję w jednej kości dla starych Amig to może być ale jak w dwu kościach to nie włożysz ich w A600.
ROM o którym piszesz był fabrycznie montowany tylko w A1200/4000 i to pod koniec produkcji.
Dla niepoznaki lub w celu zmylenia przeciwnika ROM jest często nazywany kickstartem.

Pozdrawiam
[#8] Re: początki z amigą 600- workbench i amigaOS

@konkarol, post #1

Witam, a przypadkiem nie jesteś z Świdnicy koło Wałbrzycha?

[#9] Re: początki z amigą 600- workbench i amigaOS

@konkarol, post #5

jescze jedno pytanie czy na a600 można uruchomić amiga os
[#10] Re: początki z amigą 600- workbench i amigaOS

@konkarol, post #9

Pewnie że na A600 można uruchomić AOS, ale co chcesz na tym co pozostanie z 1MB zrobić?

[#11] Re: początki z amigą 600- workbench i amigaOS

@konkarol, post #9

Co przypomina nam o pytaniu, które powinieneś sobie zadać na samym początku: "Do czego potrzebna mi ta Amiga"?

[#12] Re: początki z amigą 600- workbench i amigaOS

@RadoslawF, post #7

Ależ kickstart 3.1 dla A500/600/2000 jak najbardziej istnieje, sam nawet miałem taki oryginalny w rękach. Inna sprawa, że wersje workbencha są tak samo numerowane i wprowadzają niektórych w błąd.

konkarol

Zamiast kupować workbencha i kickstart, który nazywasz romem, możesz kupić pakiet amiga forever, w którym dostaniesz wszystkie kickstarty i workbenche legalnie, potem sobie możesz taki kickstart nagrać w epromie.

Wersję workbencha najlepiej instalować taką jaki posiada się wersję kickstartu (ale nie jest to sztywna reguła, bo workbench 2.1 jest a kickstartu takiego nie ma).

[#13] Re: początki z amigą 600- workbench i amigaOS

@konkarol, post #1

"Dokładnie model 600 bo 500 za duzy a 1200 za drogi".
Hm, coś źle patrzysz, Kolego. Bo różnice cenowe między dobre utrzymaną A600, a równie dobrze utrzymaną A1200 nie są znaczące.
Za równiutko 200 złotych kupiłem na Allegro tysiącdwusetkę sprawną, z zasilaczem, dżojem, myszką, dyskietkami oryginalnymi systemowymi i wiadrem dyskietek określonych przez sprzedającego - "Nie wiem, co na tym jest i czy to się do czegoś nadaje". A się nadawało, bo okazało się, że przynajmniej połowa tego wiadra, to dyskietki w dobrym stanie, z masą gier i użytków (oczywiście lewizna, ale działająca).

W ogóle - zanim w jakąkolwiek Amigę zainwestujesz choć złamany grosz - poczytaj o tym komputerze. Zarezerwuj sobie wole popołudnie, wolny wieczór i wolną noc. I przekop się przez zasoby tekstów na PPA. Dowiesz się, co to jest ta Amiga, z czym się ją je, jaki model do jakich zastosowań et cetera.
Albo - jeśli nie lubisz samodzielnie walczyć i gmerać - kup sobie takiego jakiegoś gotowca - np. A1200 z HD, rozszerzeniem pamięci bądź kartą turbo. Pogadaj ze sprzedawcą - zapewne podzieli się z Tobą wiedzą, opowie Ci, co i jak.
Albo ogłoś, na przykład tutaj, w dziale "Giełda", że masz gołą A600 i szukasz człowieka, który wpakują w nią HD, albo kartę CF, zainstaluje system i odda Ci gotową do pracy. Z całą pewnością ktoś się podejmie zadania "ustawienia" komputera pod Twoje potrzeby.

Z szacunkiem
Des
Ps. I pamiętaj - zabawa z Amigą wymaga kasy, kasy, kasy. Wiedzy, wiedzy, wiedzy.
"Uczitsa, uczitsa i jeszczio raz uczitsa" - jak mawiał (i miał rację) Dziadek Lenin.
Chyba, że polecisz minimalistycznie, kupisz łysą A600 i będziesz szukał gier, które na niej zadziałają. Można i tak. Ale cudów się nie spodziewaj.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem