[#1] Amiga 600 i mapowanie romu
Witam.Jak mapować rom 3.0 programem Stkick?

[#2] Re: Amiga 600 i mapowanie romu

@jarecki130, post #1

normalnie .. musisz miec przygotowane kicki i klikajac w SKick wybierasz sobie z menu podobnego jak Early startup w ROMie 2.0 wersje kicku

mozna tez z lini polecen

wykonaj Skick ?

[#3] Re: Amiga 600 i mapowanie romu

@HOŁDYS, post #2

podaj przykładowa komende(linijke polecenia w s-s)

Ostatnia modyfikacja: 17.11.2010 11:59:35

Ostatnia modyfikacja: 17.11.2010 12:00:02
[#4] Re: Amiga 600 i mapowanie romu

@jarecki130, post #3

dokumentacja w archiwum lezy. A tu cyctat z niej: SKick devs:kickstarts/kick39046 QUIET

[#5] Re: Amiga 600 i mapowanie romu

@jarecki130, post #3

wpisz SKICK ?
bedziesz mial opcje i przelaczniki dla tej komendy

podaje sie lokalizacje allokacje CHIP FAST i itp
nie jest to skomplikowane a amigi w robocie nie mam zeby podac ci dzialajaca skladnie ;-]

[#6] Re: Amiga 600 i mapowanie romu

@fazior, post #4

Zastosowałem tak jak podałeś.Skick w c. Rom w devs:kickstarts o nazwie jak podales.Wywala komunikat skick failed returncode 20

[#7] Re: Amiga 600 i mapowanie romu

@jarecki130, post #6

jesli funkcja systemowa zwraca int 20 .. odpowiedz jest prosta
za malo pamieci

[#8] Re: Amiga 600 i mapowanie romu

@HOŁDYS, post #7

ja miałem podobnie z tym programem mimo posiadania najpierw 5,5 a teraz 9,5 fast... nie poradziłem sobie z tym do dziś. Nie wiem, może mam nie takiego kicka albo co... próbowałem z 3.0, 3.1, 3.5... zawsze to samo, bawiłem się z różnymi składniami... z lini poleceń w WB nic nie dało. jak komuś uda się to rozwiązać, to prosze o kontakt na priv. Chętnie sobie zmapuję też.

[#9] Re: Amiga 600 i mapowanie romu

@HOŁDYS, post #5

Zerknij w wolnej chwili jak powinno być

[#10] Re: Amiga 600 i mapowanie romu

@xtro, post #8

romy musze byc w wersji .RTB tylko tyle

[#11] Re: Amiga 600 i mapowanie romu

@HOŁDYS, post #10

a co to za pies to RTB, więc chyba miałem nie te... brałem spod UAE

[#12] Re: Amiga 600 i mapowanie romu

@jarecki130, post #1

Też się ostatnio trochę namęczyłem zanim zdołałem zmapować rom 3.1 na A600 :)

Pierwsza sprawa - musisz mieć pliki ROMów. Nie każdy jednak się nada. Ja sprawdziłem chyba z 10 różnych zanim trafiłem taki, który mi Amigi nie wieszał (najczęstszy objaw - zwis i żółty ekran po resecie). Druga sprawa - przynajmniej 2 MB CHIPu albo FASTu. ROM zabiera ok. 0,5 MB jednego albo drugiego (zależy gdzie go sobie skierujesz), więc przy standardowym 1 MB CHIP po zmapowaniu za wiele nie zdziałasz. Trzecia sprawa - dodatkowe parametry. Już nie pamiętam jakich użyłem u mnie, ale chyba CHIP NOEXT NOREL FASTRES czy coś podobnego ;) Generalnie musisz potestować sobie różne opcje i zobaczyć przy jakich będzie śmigać.

[#13] Re: Amiga 600 i mapowanie romu

@xtro, post #11

ta sa pliki wykorzystywane miedzy innymi przez WHDLOAD musisz je miec

nie wiem przy czy wy sie meczycie ..minuta 10 i po sprawie :)

returncode 20 ..
to za maly chunk dostepnej pamieci np 2 mb ciaglej pamieci CHIP albo FAST
U ciebie byl problem ze system nie mogl zrobic cos na wzor LOCKPAGE na okreslonym ciagu pamieci

Ostatnia modyfikacja: 18.11.2010 09:20:06
[#14] Re: Amiga 600 i mapowanie romu

@HOŁDYS, post #13

Ja mam te pliki od whd w katalogu kickstart w devs

[#15] Re: Amiga 600 i mapowanie romu

@jarecki130, post #14

dobrze a ile masz zainstalowanej pamieci FAST ?

pod woorkbenchem jak uruchamiasz jaki masz komunikat ?
klikajac z ikony ?

Ostatnia modyfikacja: 18.11.2010 15:40:49
[#16] Re: Amiga 600 i mapowanie romu

@HOŁDYS, post #15

Mam A6095 - rozszerzenie 9,5 MB dla A600.Z ikony skick odpala sie menu wyboru

[#17] Re: Amiga 600 i mapowanie romu

@jarecki130, post #16

Jak już komus uda się to zrobić - znaczy A600 1MB Chip, 9.5MB Fast ze zmapowanym romem 3.1+ to niech tu da łapatologicznie... - wrzuć taki a taki tak nazwany rom, wpisz taka sekwencję do startup... itd. Jak najbardziej. Chciałbym na swojej A600 to mieć, mam wprawdzie 37.350 i niby styka, ale taki rom 3.5 do A600 by się przydało zrobić i np. postawić nowszy Classic WB GAAE. W sumie moge niby kupić KS na układzie , ale zawsze tak zostaje parę złotych w kieszeni...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem