[#1] Problem związany z FDD (checksum error)
Witam. Sprawiłem sobie A600 z uszkodzonym FDD. ROM bodajże 27.300.
Objawy są takie, że po włożeniu dowolnej dyskietki (dysku na razie nie ma) albo nie uruchamia się w ogóle, albo wyświetla "X has a checksum error".
Próbowałem doskonale się sprawdzającą na A500 dyskietkę z WB 1.3 - powyżej konsoli nie mogę uruchomić systemu: checksum error, cały czas w tym samym bloku. Większość operacji na konsoli kończy się "checksum error".
Wymieniłem stację na pecetową, robiąc modyfikacje z diodą. Nie wiem jak z sygnałem READY, ale ładnie reaguje na włożenie dyskietki i zaczyna ładować WB... ale znowu Checksum error i jak w poprzedniej stacji.
Znalazłem dyskietkę z jakąś grą i "szczątkami" Workbencha, która ładuje się w porządku. Na A500 dograłem na nią program, dzięki któremu mogę przenosić pliki z PC przez port szeregowy. Tyle, że podczas ładowania tego programu występuje... Checksum error. Niezależnie od użytej stacji dyskietek.

Co się dzieje? Czy można to łatwo naprawić?

W temacie Amigi jestem dość początkujący.
[#2] Re: Problem związany z FDD (checksum error)

@PCXT, post #1

Skoro masz checksumy na różnych napędach (zakładając że jeden z nich jest sprawny) to raczej kończą się dyskietki. Inna sprawa że może to być kwestia napędów (oba padnięte). Jeżeli jesteś w posiadaniu stacji Samsung SFD-321B to ją można ładnie, wewnętrznie przerobić na stację do Amigi. Nie trzeba pruć kabli i wszystko się ładnie łączy oryginalną taśmą. Aha, może też być tak że fabryczna stacja jest walnięta a pecetowa źle przerobiona. Sprawdź jeszcze raz połączenia.

Gdybyś miał działającego WB to można by się posiłkować programem WorseFormat. Jeżeli są bad sectory na dyskach to je sobie zaalokuje i powinny takie dyskietki śmigać.

Co do dysku twardego, to w A600 najlepszym rozwiązaniem będzie chyba karta CompactFlash (1 lub 2GB) i przelotka CF2IDE.

[#3] Re: Problem związany z FDD (checksum error)

@Red_Bullet, post #2

Witam
Posunąłem się nieco do przodu.
Zrobiłem sobie na 500tce przez kabel szeregowy dyskietkę z Workbenchem 2.1 z ADFa.
Dyskietka na A500 nieczytelna, wyświetla ikonę dysku i napis "DOS?".
Na A600 - idealnie czyta i bootuje system.
Po uruchomieniu Workbencha 2.1 wkładam dyskietki z Workbenchem 1.3 i z programami nagranymi na 1.3, i otwieram z ciekawości - nadal pełno "checksum error"ów.

Znalazłem Samsunga, nieco inaczej to wygląda niż tu: http://eab.abime.net/showpost.php?p=346908&postcount=9, ale zmieniło się tylko rozmieszczenie elementów - więc zmodyfikowałem. Sytuacja identyczna jak z oryginalną stacją.
[#4] Re: Problem związany z FDD (checksum error)

@PCXT, post #3

Może A500 nie czyta dyskietek w FFS? Nie pamiętam, wiem że jak miałem kiedyś A500 to OFS only. Skoro na A600 masz działającego WB to przenoś dane przez A600.

Wpadła mi do głowy taka myśl - może te "czeksumy? to wynik błędów transmisji przez serial port? Spróbuj przesłać coś na A600. Aha i upewnij się że masz na 100% sprawne dyskietki.

[#5] Re: Problem związany z FDD (checksum error)

@Red_Bullet, post #4

Dyskietka, którą mam też jest mocno okrojona - nie ma nawet ustawień portu szeregowego. Prefs pusty. No to sobie przeniosę...
Próbowałem z kilkoma ADFami WB 2.1 - przegrywałem je kilkakrotnie na A500, niestety nie chciały się ładować - jak tylko znalazły się w 600 wyświetlały okienko "bad header type", "block 881". Wyświetla tam też nazwę dyskietki... Empty - zostało z formatowania w A500? ADFa wgrywałem przy użyciu ADF Sender terminal i błędów nie wyświetlał. Po wyjęciu i włożeniu w 500 zapisana ADFem dyskietka pokazuje się jako "DOS?".
Pamiętam jak wgrywałem kiepskim kablem i programem Amiga Explorer, to błędy przerywały transmisję, więc teraz wgrywam porządnym kablem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem