[#1] AHI mod player
Czy jest jakiś inny player modów obsługujący AHI niż Hippo? Hip jest strasznie niestabilny sam w sobie, a przy puszczeniu dzwięku przez AHI na kartę muzyczną zawiesza się nawet przy ruszeniu oknem.

[#2] Re: AHI mod player

@radzik, post #1

ale pod jaki system ?

[#3] Re: AHI mod player

@rzookol, post #2

OS 3.x

[#4] Re: AHI mod player

@radzik, post #3

Zdecydowanie Diamond Player :) Świetnie odtwarza modki z 99% dokładnością, oraz MEDy z mniejszą dokładnością, przy czym nie obsługuje jeszcze kilku efektów MED MMD1. O ile upubliczniona jest wersja dla OS4.0 to mogę go bez najmniejszych problemów skompilować pod OS3.x, jedyny problem może być z grafiką przycisków (W OS3.5 nie ma klasy bitmap.image) i muszę to czymś zastąpić. Jeśli jesteś zainteresowany taką wersją to napisz.

Ostatnia modyfikacja: 16.12.2010 03:10:24
[#5] Re: AHI mod player

@Minniat, post #4

Jasne, z chęcią przetestuje. :) BTW: Szukałem na OS4Depod ale nie ma tego playera.

[#6] Re: AHI mod player

@radzik, post #5

to po co ruszasz okna :) ?
U mnie Hippoplayer jest stabilny klkam i zapominam ze jest ..
moze cos masz nie tak bibliotekami ? czy przy odtwarzaniu przez AHI Paula 8 bit DMA tez masz takie szopy ?

[#7] Re: AHI mod player

@HOŁDYS, post #6

Hippo u mnie też jest mega stabilny - kawał dobrego (stergo) softu!!
[#8] Re: AHI mod player

@radzik, post #1

Jeśli Hippo się wiesza, to wybitnie coś jest nie tak i trzeba to naprawić :)

[#9] Re: AHI mod player

@AceMan, post #8

problemem moze byc device do karty muzycznej lub sterownik AHI nie sam hippoplayer

[#10] Re: AHI mod player

@radzik, post #1

Hipek zawieszony? W życiu bym nie pomyślał, że to jest możliwe.

[#11] Re: AHI mod player

@APC74, post #10

Hip nie lubi pokaszanionej pamieci i duzego modulu odgrywanego z fast ramu ..na A600 i 68000 zdaza sie to ale nie czesto

[#12] Re: AHI mod player

@HOŁDYS, post #6

Fakt przez AHI DMA się nie wiesza. Karta muzyczna jest na usb, więc device jest dodawany przez Poseidona automatycznie.

A co może być nie tak z bibliotekami + Hip?

[#13] Re: AHI mod player

@radzik, post #12

tego nie wiem nie mialem usb nigdy w amidze
po prostu wiem ze hip sam z siebie sie nie wiesza i jest raczej playerem dopracowany.
pozdrawiam

[#14] Re: AHI mod player

@radzik, post #5

Na OS4Depot masz wersję dla OS4.0 w katalogu audio/play pod nazwą diamplay.lha.

Skompilowałem dziś wieczór wersję Diamond Playera dla OS3.5 używając kompilatora Dice C i program zadziałał. Program wymaga co najmniej wersji 3.5 systemu zwyżywszy, że korzysta z GUI ReAction, no i oczywiście wymaga pakietu AHI.

Jeśli chodzi o wieszanie się przy niektórych trybach AHI to winą jest źle zainstalowany pakiet AHI bądź zła wersja pakietu, a nie wina programu. Spróbuj zainstalować inną wersję pakietu AHI.

U mnie też na jednej Amidze Diamond Player wiesza się przy próbie odtwarzania modułu przy użyciu trybu innego niż Paula DMA, z kolei na drugiej działa dobrze we wszystkich trybach! Więc zależy to od instalacji AHI. Ale na Amidze bez karty muzycznej polecam co najwyżej Paula DMA.

Problem z HippoPlayerem jest najpewniej ten sam, czyli wina samego AHI.

Napisz proszę czy udało Ci się odpalić na karcie muzycznej! Pamiętaj o upgradzie/instalacji nowszego archiwum z AHI.

Tutaj archiwum z playerem spakowane ZIPem. Player waży tylko 34 540 bajtów - zasługa Dice'a. Jeśli dodasz ikonę do programu to program zacznie zapisywać konfigurację w ikonie.

http://minniatian.republika.pl/DiamPlay/DiamPlay.zip

A tutaj zrzuty ekranu z programem w akcji pod OS3.5:

Screenshot 1
Screenshot 2

Te guziki Prefs i Info i suwak pojawiły się w najnowszej wersji playera, nad którą pracuję choć tylko suwak działa i pozwala przeskakiwać w dowolne miejsca w utworze :) Prefs i Info jeszcze nie działają.

Pozdrawiam.

Ostatnia modyfikacja: 17.12.2010 02:59:21
[#15] Re: AHI mod player

@Minniat, post #14

Witajcie :)

Czy ktoś mógł by się wypowiedzieć czy używanie AHI na Pauli ma sens?
Jak je ustawić aby były zbliżone parametrny do Pauli a jak żeby uzyskać jakiś lepszy efekt. Zakładam że odsłuchiwane będą w większości moduły cztero kanałowe. Konfiguracja poniżej (A1200).

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 17.12.2010 16:58:22
[#16] Re: AHI mod player

@Minniat, post #14

Dzięki. Postaram się jutro potestować program. Powalczę też z AHI, bodaj mam wersję 6. Słyszałem, że 4.x jest najlepszą wersją, a te nowsze to i wolniejsze i gorsze.

[#17] Re: AHI mod player

@radzik, post #16

Tak! Polecam Ci AHI.device w wersji 4. Testowałem trochę mój program z tą wersją AHI i spisuje się znakomicie. Z innymi wersjami jest znacznie gorzej.

[#18] Re: AHI mod player

@Minniat, post #17

Potestowałem troszkę. Tak więc AHI 4.18 rządzi, wszystko co jest wyżej działa kiepsko. Player jak na razie się nie wiesza, choć przy wyjściu z niego potrafi się wyłożyć. Tak samo jest przy próbie skasowania moda z listy.
Brakuje możliwości wczytania modułów hurtem, pewnie trzeba by użyć ReqTools albo ASL (nie wiem, którego ;)). Problem też jest z modami spakowanymi, nie da się ich odtworzyć. Format DBM też jest nie obsługiwany.
Ogólnie playerek jest spoko i wartoby go rozwijać, przydałoby się coś nowego względem HiPa (który na AHI 4.18 też jest średnio stabilny).
Jeśli uda mi się zreanimować moją Delfinę będzie szansa potestować program pod czymś lepszym niż kartą na USB za 1.95 zł. ;) Dziw, że to w ogóle działa. :)

[#19] Re: AHI mod player

@radzik, post #18

Hej, a na jakiej Amidze korzystasz z AHI? Chodzi mi o kartę turbo. Bo u mnie na PPC/68040 mój player działa lepiej (stabilniej) niż na 68060. Podejrzewam, że ma to jakieś znaczenie.

Co do utworów formatu DBM czy obsługi utworów spakowanych to nie jest to rzecz aktualnie najważniejsza do wprowadzenia. Chciałbym popracować nad możliwościami konfiguracyjnymi i dopracować replayer MEDów.

Mam jeszcze jedno pytanie - jak sprawuje się u Ciebie player w wersji dla AmigaOS4.0 i AmigaOS4.1 (szczególnie OS4.0)? Bardzo mnie to interesuje.

Ostatnia modyfikacja: 19.12.2010 17:55:16
[#20] Re: AHI mod player

@Minniat, post #19

Właśnie działam na 060 (A2000). Do tego mam "szybkie" biblioteki matematyczne + OxyPatcher.
Co do OS4 nie testowałem, używam TuneNet, ale mogę potestować, szczególnie pod OS4.1.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem