[#1] Interfejs myszy USB
Witam

Jakiś czas temu zakupiłem interfejs myszy USB taki mały czarny (zdjęcie postaram zamieścić później) . Jeżeli ktoś orientuje się o jaki interfejsie piszę prosiłbym o podpowiedź jakie myszki z nim współpracują .

Pozdrawiam

[#2] Re: Interfejs myszy USB

@PrzemasIII, post #1

Myszki USB i PS2 (jak to ten nie najmniejszy).
Przydatne jak chcesz/musisz mieć bardziej precyzyjna myszę lub znudzi cię czyszczenie kulki i chcesz bez kulkową.
Mam taki stary interfejs tylko na PS2 i nowy na USB i jeszcze nie trafiłem na mysz nie działającą, ale bezprzewodowych nie sprawdzałem.

Pozdrawiam
[#3] Re: Interfejs myszy USB

@RadoslawF, post #2

To nie jest ten interfejs obecnie dostępny na alledrogo, ten który posiadam jest mały i w plastikowej obudowie . . . Kupiłem myszkę Genius NetSroll 120 i nie działa .

[#4] Re: Interfejs myszy USB

@PrzemasIII, post #3

Może interfejs jest niesprawny, może gryzie się z tym typem myszki.
Nie masz od kogo pożyczyć kilku starych myszek na PS2 do testów ?

Pozdrawiam
[#5] Re: Interfejs myszy USB

@PrzemasIII, post #3

Niektóre myszy na USB działają wyłącznie w trybie USB HID, i nie zadziałają z takimi interfejsami. Te interfejsy bazują na ps2m z aminetu i nie obsługują protokołu USB, myszki takie zaś nie obsługują protokołu PS/2 i nie będą również działać w PC podłączone poprzez popularne przelotki PS/2-USB. Wiem że wiele myszy bezprzewodowych Logitecha działa w taki właśnie sposób.

[#6] Re: Interfejs myszy USB

@altcomputing, post #5

To dlaczego w takim razie mają złącze USB ?

[#7] Re: Interfejs myszy USB

@PrzemasIII, post #6

Ponieważ jest sporo myszek, które mają wtyczkę USB, ale potrafią obsługiwać oba standardy: USB i PS/2. Myszka 'wyczuwa' do czego jest podłączona. Sygnały PS/2 mogą iść po złączu USB. Jeśli podłączysz taką myszkę przez przelotkę USB-PS/2 do portu PS/2 w PC to wtedy to USB po drodze jest 'symbolicznie'.

Mając taką myszkę, możesz ją podłączyć do przelotki USB-PS/2 i do złącza PS/2 w interfejsie amigowym. Gniazdo USB w interfejsie może być dla kogoś, kto nie lubi albo nie ma takiej przelotki :)
[#8] Re: Interfejs myszy USB

@PrzemasIII, post #6

Zapytaj się tego co konstruował, na allegro też możesz kupić interfejs myszki za 35zł ze złączem USB ale jest to dokładnie PS2M z aminetu, myszki, które obsługują tylko USB nie będą z tym działać. Ta sama zasada tyczy się dawniejszych czasów, kiedy były dwa standardy myszek, RS232 (czyli popularny COM) i PS/2, niektóre myszki PS/2 obsługiwały też RS232 i można było ją podłączyć przez przelotkę do tego portu, myszki PS/2, które nie obsługiwały RS232 nie działały z taką przejściówka, tak samo sprawa wygląda z PS2M i USB, jak trafisz myszkę, która obsługuje także PS/2 to będzie działać.

[#9] Re: Interfejs myszy USB

@rafgc, post #8

Mi bez problemu dziala niedroga laserowa A4 Tech Glaser, tala z dodatkowym przyciskiem do dwukliku;). Dziala na tym interface za 35 zl z allegro.
Problemy jedynie pojawialy sie przy starym slabym zasilaczu. Drugi przycisk reagowal jakby z lagiem, a czasem wcale.
[#10] Re: Interfejs myszy USB

@rafgc, post #8

W takim razie coś z poniższych powinno zadziałać:

http://allegro.pl/super-mysz-usb-ps2-stacja-dokujaca-akumulatorki-i1390427714.html

http://allegro.pl/mysz-tracer-ruby-ps2-i1402430309.html

http://allegro.pl/mysz-a4tech-x6-60d-g-laser-usb-ps2-super-cena-i1388436462.html

? :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem