[#1] lista kompatybilnych PCMCIA WiFi
Zamierzam właśnie kupić kartę WiFi na PCMCIA do A1200.
Może mnie ktoś wspomóc listą kompatybilnych kart PCMCIA WiFi? Wcięło mi takową bo padł mi dysk 1TB (oj boli...) z archiwum i linkami...
Albo jeżeli ktoś ma taka kartę na zbyciu ew. linka na allegro/Ebay - będę wdzięczny...

Ostatnia modyfikacja: 12.02.2011 23:45:28
[#2] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@mallorn, post #1

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=52043

[#3] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@mallorn, post #1

Ja używam takiej, nawet od tego samego sprzedawcy.
http://allegro.pl/katowka-pcmcia-karta-wifi-do-a1200-i1455436453.html

Pozdrawiam
[#4] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@mallorn, post #1

Mam jeszcze kilka kart na zbyciu. Jeśli jesteś zainteresowany to pisza na maila. Adres jest w moim profilu.

[#5] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@Sir_Lucas, post #4

Tak samo jak RadoslawF używam karty Thompson Speed Touch 110 i jestem z niej bardzo zadowolony. Kupiona od Sir Lucasa (dzięki) więc polecam zakup u sprawdzonego sprzedawcy. Karta działa na sterach prism2 (aminet).

[#6] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@Mordimer, post #5

Czy mógłby ktoś wytłumaczyć jak używać tej karty z nowym prism2 ? Zainstalowałem ale nie bangla ustrojstwo :( Używam Genesis OS 3.9 BB2 bez rom update .
[#7] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@PrzemasIII, post #6

Co znaczy nie bungla? Opisz dokładniej problem.

Benedykt Dziubałtowski
[#8] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

Po włączeniu Ibrowse i próbie połączenia z jakąkolwiek stroną dostaje komunikat że nie znaleziono serwera DNS (takie same ustawienia miałem pod Ariadne i działało)
[#9] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@PrzemasIII, post #8

w SS masz dodane SSID sieci?

Benedykt Dziubałtowski
[#10] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@Benedykt Dziubałtowski, post #9

A możesz podesłać mi swoje ss ?
[#11] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@PrzemasIII, post #10

Nie bo tam mam klucze do swojej sieci :)

Przeczytaj manual z prism2. Tam masz wszystko opisane.

Benedykt Dziubałtowski
[#12] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@Benedykt Dziubałtowski, post #11

to wstaw XXXXXXXXXXXXXXXXX w klucze o jeny :)
[#13] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@PrzemasIII, post #12

Dopisz DNS-y w Genesis. Napisz czy coś pomogło.

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2012 18:00:02 przez Sir_Lucas
[#14] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@Sir_Lucas, post #13

ustawienia jak przy ariadne czyli miałem wpisane obydwa serwery DNS
[#15] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@PrzemasIII, post #14

A sprawdź jeszcze raz jakie masz ustawienia DNS w routerze i takie właśnie wpisz do Genesis.
Czy router ustawiony w tryb TKIP/WPA ?
[#16] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@Sir_Lucas, post #15

Mam indentyczne ustawienia DNS jak w routerze ktory pracuje na WPA-auto (WPA or WPA2) Cipher Type TKIP/AES (mogę to przełączyć na samo TKIP lub AES)
[#17] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@PrzemasIII, post #16

Spróbuj na początek przełączyć na samo TKIP/WPA.
[#18] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@Sir_Lucas, post #17

teraz to mi wywala reset po załadowaniu systemu . . .
[#19] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@PrzemasIII, post #18

Dodałeś tą linijkę inicjującą kartę do ss?

Benedykt Dziubałtowski
[#20] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@PrzemasIII, post #16

Zależy jaka masz kartę sieciową. SpeedTouch110 (białe złącze) obsługuje WPA-TKIP, inaczej nie pójdzie.

Po zainstalowaniu nowego prism2 musisz wygenerować klucz do zabezpieczenia sieci. Używasz do tego polecenia wpa_passphrase. Umieszczasz w pliku ENVARC:Sys/Wireless.prefs

W user-startup dopisujesz linię (albo tworzysz skrypt, który uruchamiasz, kiedy chcesz uzywać sieci):
Run <> Nil: C:WirelessManager devs:networks/prism2.device

U mnie plik Wireless.prefs wymagał drobnej edycji, żeby wszystko śmigało.

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2012 18:32:22 przez Mordimer
[#21] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@PrzemasIII, post #16

Sprawdź:
1. ustawienia, od ustawień sterownika prism2 do ustawień stosu TCP.
2. WiFi działało u mnie tak niepewnie a dokładniej co drugi raz, MiamiDX twierdziło że jest połączenie a połączenia faktycznie nie było, znalazłem programik WiFISignal (wymaga WB3,9) który w przypadku faktycznego braku połączenia informował zerowym wskazaniem siły sygnału.

Sprawdź tzw. pingi, jeśli Amiga widzi router to szukał bym dziury w braku lub błędnym DNSie, jeśli ping z routera nie wraca wracaj do podstaw, konfiguracja sterownika a potem konfiguracja stosu TCP.

Pozdrawiam
[#22] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@Mordimer, post #20

Tak mam kartę z białym łączem. To mam wpisane w us, klucz oraz nazwę sieci podawałem przy instalacji . Teraz system mi się zawiesza, wchodzi do WB i wisi a wszystko to po zainstalowaniu prism2 i odpaleniu Genesis (opcja rozłącz i Genesis wisiał reszta działała po restarcie komputer się zawiesza na WB)
[#23] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@PrzemasIII, post #22

Próbowałeś CardReset? Ja używam. Może coś to da.
Przed LoadWB mam linijkę:
C:CardReset 150

Mam też BB2, ale czy to akurat coś zmienia, tego nie wiem.

Skoro masz kartę z białym złączem to tylko WPA-TKIP
Ja modyfikowałem wpis w Wireless.prefs, bo inaczej nie działało.

wygenerowany przy instalacji:
network={
ssid="Moje_WIFI"
scan_ssid=1
#psk="haselko_do_neta"
psk=e8009d3b6d40f72a3cee5336f28d6bdbd890c88a6c22349ade295382c2d0b6e1
}

poprawiony:
network={
ssid="Moje_WIFI"
key_mgmt=WPA-PSK
psk=e8009d3b6d40f72a3cee5336f28d6bdbd890c88a6c22349ade295382c2d0b6e1
}

Oczywiście wszędzie podstawiasz własne ustawienia. Klucz psk jest generowany na ich podstawie poleceniem wpa-passphrase.
[#24] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@Mordimer, post #23

Dzisiaj to już mam błąd przy próbie połączenia przy Genesis (nie może się połączyć z prism2.device port 0) . Poddaję się po raz kolejny Amiga mnie pokonała :( Może kiedyś powrócę do tematu jak mi złość minie :)
[#25] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@PrzemasIII, post #24

Może problem jest prozaiczny, brak zasięgu? Dla os,3.5/9 jest program wifisignal.

Benedykt Dziubałtowski
[#26] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@Benedykt Dziubałtowski, post #25

Wątpię A1200 stoi w tym samym pokoju co router a na PSP czy komórce mam sygnał w innym pomieszczeniu 90 %
[#27] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@Benedykt Dziubałtowski, post #25

Co ma WiFiSignal do błędu z połączeniem z prism2.device?

Błąd leży na wcześniejszym etapie. Albo w konfiguracji połączenia, albo inicjacji samego prism2.
Jest jeszcze opcja, że gryzie się z jakimś urządzeniem lub programem.

Kiedyś zakładałem wątek o tym, że WiFiSignal nie chce działać z nowym prism 2.device. Do chwili obecnej nie znalazłem rozwiązania. Autor programu milczy, chociaż do niego pisałem.
[#28] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@Mordimer, post #27

Jeżeli chodzi o urządzenia to mój pełny konfig: Elbox ZIV,CV3D MK II(picasso96),karta SpeedTouch 110
[#29] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@PrzemasIII, post #28

Zrobiłem kiedyś opis instalacji i konfiguracji, który powstał w celu uruchomienia wifi na OS3.9 i Genesis z nowym prism2. Według niego prism2 działa. Przynajmniej u mnie i kilku innych Amigach.
[#30] Re: lista kompatybilnych PCMCIA WiFi

@Mordimer, post #29

Przeinstalowałem system postęp jest :) Włączam wifisignal i dostaje komunikat żebym zainstalował prism w co najmniej wersji 1.6 ?!? Po czym na belce od programu pojawiają się krzaczki i nie można go zamknąć . Genesis niby łączy ale po włączeniu Ibrowse 2.4 (gdzie skołować pełną wersję?) mieli jakiś czas po około 20 sekundach wywala komunikat o nie znalezieniu węzła i dns .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem