[#1] PCMCIA - Karta Dzwiękowa
Witam !

Moje pytanie to czy coś wiadomo n/t kart dźwiękowych pod port PCMCIA na naszą amigę? Przeglądając internet natknąłem się na tego typu urządzenia tylko pytanie jak jest ze sterownikami, oprogramowaniem i czy złącza n/w kart spasują do naszych amig.

Przykładowo:
CREATIVE LABS Sound Blaster Audigy 2 ZS Notebook
ECHO INDIGO

http://www.psism.com/soundcard.htm

ale chyba nic z tego:
Specifications
INTERFACE/BUS- 32-bit Type II CardBus slot

[#2] Re: PCMCIA - Karta Dzwiękowa

@cim, post #1

O ile się orientuję, nie powstała żadna karta dźwiękowa dla amig pod złącze pcmcia. To co podałeś w linku to wynalazek do laptopow ze złączem 32bit. Jeżeli chcesz podpiąć do ami "na goło" (bez rozszerzenia slotów) to pozostają rozwiązania pod port zegara jak np to http://efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=126&sid=bc011ae7f6a64d59a34691250471f97f

[#3] Re: PCMCIA - Karta Dzwiękowa

@Lokaty, post #2

Jest jej opis nawet w dziale sprzęt na PPA :).

Ostatnia modyfikacja: 24.02.2011 11:06:48
[#4] Re: PCMCIA - Karta Dzwiękowa

@cim, post #1

teoretycznie pewnie dalo by sie taka karte oprogramowac jesli by byla PCMCIA 16 bit .. ciekawe ze nikt sie nie podjol tematu :) skoro WiFi moze juz miec 20 letnia Amiga 600 ;-] OK

[#5] Re: PCMCIA - Karta Dzwiękowa

@HOŁDYS, post #4

Na Delfinę mam chrapkę, ale cena mnie powstrzymuje i zastanawiałem się nad jakąś alternatywą. Uważam, że jedyne słuszne rozwiązanie wg. mnie to zakup mediatora cena podobna i większe możliwości GFX, sieć 100 MB, TunerTV itp.

[#6] Re: PCMCIA - Karta Dzwiękowa

@cim, post #5

Zakup Mediatora to konieczność przekładki do wieży, ale to pewnie wiesz. Desktop ma dla niektórych swój urok. Ale to kwestia gustu rzecz jasna.
[#7] Re: PCMCIA - Karta Dzwiękowa

@cim, post #5

Zawsze można dokupić Delfinę, Scandoubler i sprawa załatwiona.
I dobra obudowa zostaje.

[#8] Re: PCMCIA - Karta Dzwiękowa

@stachu100, post #6

Zgadzam się desktop ma swój urok, ale Tower to porządek i więcej miejsca na biurku do tego Cd-Rom nie wala się można wsadzić dysk 3,5", leży mi taki 80Gb ;). Tyle że pojawia się problem obudowy myślałem przerobić coś z PC, ale jak zacząłem zastanawiać się jakie będą niedogodności z tym związane to jakoś nie bardzo chce mi się za to brać. Podejrzewam, że prościej było by powycinać coś z blach na wymiar i poskładać do kupy. Mam starą obudowę PC386 wymiarami przypominającą A3000 tylko może być też za niska do mediatora. No dobra bo zaczynam lamentować.

A jeszcze jedno nie wiecie czy są jakieś działające PCMCIA-USB pod amigę czy to też wszystko 32-Bit?

[#9] Re: PCMCIA - Karta Dzwiękowa

@cim, post #8

O przejściówkach PCMCIA<->USB działąjących pod Amigą nie słyszałem.
[#10] Re: PCMCIA - Karta Dzwiękowa

@cim, post #8

@cim:

Jakby co to mam dwie Elbox Tower 1200 na sprzedaż, jedna gotowa do użycia (foto w mojej galerii) a druga do renowacji (jest na allegro, link w dziale giełda).

Polecam Elboxy :P

[#11] Re: PCMCIA - Karta Dzwiękowa

@cim, post #5

Zawsze mozesz kupic Subway USB i podlaczyc karte dzwiekowa USB. Bedzie najsenowniej, dodatkowo USB w Ami to naprawde fajna rzecz. :)

[#12] Re: PCMCIA - Karta Dzwiękowa

@radzik, post #11

Jak wynika z naszej dyskusji zawsze jest jakieś rozwiązanie pomysł, kupić można wszystko, ale najbardziej lubię dłubać i odnośnie obudowy to spróbuję coś powalczyć z "grzybową" . Natomiast Subway-USB to nie jest złe rozwiązanie.

Dziękuję Wam za rozwianie moich wątpliwości OK dzięki wam znowu zrozumiałem, że będę musiał dołożyć do swojej Amigi. No cóż, amigowanie nie jest tanie lecz człowiek bez hobby jest niewiele wart.

[#13] Re: PCMCIA - Karta Dzwiękowa

@cim, post #12

Wpasować Amigę w jakąś pecetową obudowę jest stosunkowo prosto pod warunkiem że nie planujesz używać slotów zorro czy pci oraz kart w tych slotach.
Jeśli planujesz korzystać z takich kart to powinieneś być złota rączką z podręcznym warsztatem lub kupić obudową dedykowaną dla Amigi ze slotami zorro.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem