[#1] Problem z Amigą 600
Witam mam problem z moją Amigą 600 otóż odkąd ją kupiłem miałem problemy z zasilaczem aż mi w końcu przestała całkiem działać. W końcu dziadek mi to zrobił i się włącza ale nadal mi zasilanie przerywa ale dzisiaj ją odpalałem było wszystko OK. Teraz gdy ją chciałem włączyć włącza się ale głupieje mi i jakoś dziwnie śmierdzi plastikiem dioda power mruga i jest czerwony ekran po chwili na ekranie pojawia się czerwona ramka:/ co robić? mi się wydaje że coś mi się z romem stało:/

bardzo bym prosił żebyście mi pomogli co bym musiał wymienić żeby ona zadziałała ROM i zasilacz? no zasilacz to na pewno wolałbym nie kupować romu bo tam miałem 37.350 a drugiej Amigi nie chce kupować zwłaszcza tej samej proszę pomóżcie:(:(:(:(

[#2] Re: Problem z Amigą 600

@VeloN, post #1

To w końcu czerwony ekran czy czerwona ramka? Jeśli ramka to co w niej jest napisane?

[#3] Re: Problem z Amigą 600

@jaa2, post #2

nie pamiętam bo ten post wklejałem z innego forum który pisałem z rok temu z tego co pamiętam to najpierw był czerwony ekran później czerwona ramka co będzie w niej napisane dam znać jutro bo chce sprawdzić czy w ogóle sie uruchomi

[#4] Re: Problem z Amigą 600

@jaa2, post #2

Ja bym pomierzył napięcia(albo poprosił kogoś o to), jakie daje zasilacz. Powinno być jak na rysunku:
Wtyczka

[#5] Re: Problem z Amigą 600

@SzymekRak, post #4

a może mi ktoś napisać czy jest szansa że ona mi sie odpali chodzi mi o to czy ROM jest sprawny?

[#6] Re: Problem z Amigą 600

@VeloN, post #5

Włącz i zobacz :D
Tu jest dokładnie opisane, jak Amiga zgłasza uszkodzenia ROMu, pamięci itd.

[#7] Re: Problem z Amigą 600

@SzymekRak, post #6

nie znam angielskiego ok jutro sie odezwe

[#8] Re: Problem z Amigą 600

@VeloN, post #7

moga byc zimne luty ..czerwony kolor i miganie diody led to problem sprzetowy (np zwarcie na ukladach , cos nie laczy)
ja bym ci doradzil wyjac ROM przemyc alkoholem nozki i podstawke poczekac i docisnac porzadnie .. A600/1200 bardzo trudno sie naprawia

[#9] Re: Problem z Amigą 600

@HOŁDYS, post #8

zrobię tak a to że mi się zasilacz przerywał w łączeniu z 600 (po prostu się wyłączała) to po prostu oznacza zasilacz do wymiany?

[#10] Re: Problem z Amigą 600

@VeloN, post #9

Jeśli padł zasilacz, a kabel dobry, można zawsze podłączyć stary zasilacz od PC. O tak.

[#11] Re: Problem z Amigą 600

@SzymekRak, post #10

już wszystko wiem i teraz powiem tak nie podpinałem jej do TV natomiast po podłączeniu jej do zasilacza i do prądu Amiga odpala sie ale tylko na chwile jest zielona dioda a nie żółta a powinna być żółta po paru sekundach sama się wyłącza i słychać takie jakby mrowienie i niestety odkąd ją kupiłem miałem problemy z zasilaniem zasilacz mam z A500 w której mi siadła stacja dysków co proponujecie? czy ROM może być sprawny?

[#12] Re: Problem z Amigą 600

@VeloN, post #11

Podstawowe pytanie: Czy znasz się na naprawie elektroniki? I nie mówię tutaj o przylutowaniu do siebie 2 kabelków tylko o wiedzy na temat elektroniki.
[#13] Re: Problem z Amigą 600

@stachu100, post #12

dziadek ma a co by trzeba było zrobić?

[#14] Re: Problem z Amigą 600

@VeloN, post #13

Chmmmmmm....
Skoro dziadek ma potrzebną wiedzę i sprzęt (bez urazy dla dziadka, ale *bardzo* w to wątpię) to wystarczy mu powiedzieć że trzeba naprawić. I jak będzie się znał na elektronice to naprawi. Jak się nie będzie znał to zapyta się Ciebie "a co trzeba naprawić?"
A to oznacza że wracasz do punktu wyjścia.
Polecam zakup działającego sprzętu: jest to najtańsze rozwiązanie. Powodzenia!
[#15] Re: Problem z Amigą 600

@stachu100, post #14

to teraz przepraszam za Offtopc a ile by kosztowała A1200 z w miare dużym dyskiem twardym i żeby miała wystarczającą ilość pamięci żebym mógł na niej uruchamiać gry WHDload? a i gdzie ją najprędzej mógłbym nabyć?

Ostatnia modyfikacja: 21.03.2011 14:50:22
[#16] Re: Problem z Amigą 600

@VeloN, post #15

Na wszystkie swoje pytania odpowiedź znajdziesz na www.allegro.pl Możesz poszukać w zakończonych aukcjach żeby zorientować sie co do ceny. Warto też dać ogłoszenie na ppa.pl w dziale "giełda". Przygotuj się na wydatek ok. 400-500PLN za kompletny i skonfigurowany zestaw A1200 do WHDLoad w dobrym stanie.
[#17] Re: Problem z Amigą 600

@stachu100, post #16

Trochę drogo ok zrobię tak spróbuję te Amigę sprzedać dam oferte na PPA że kupie A600 i tak chyba będzie najlepiej

[#18] Re: Problem z Amigą 600

@stachu100, post #16

Stachu no co ty ? 20 letni komputer ? na pewno ktos mu odda za darmo z PPA :)

[#19] Re: Problem z Amigą 600

@HOŁDYS, post #18

wcale mi nie zależy żeby za darmo ale chciałbym za 200zł
[#20] Re: Problem z Amigą 600

@VeloN, post #19

jest do kupienia szukaj na alledrogo lub daj ogloszenie

[#21] Re: Problem z Amigą 600

@VeloN, post #11

Nie podpinałeś jej do TV ale z drugiej strony piszesz coś o ramkach i czerwonych ekranach. Podepnij Amigę do telewizora, może sama zasygnalizuje ci w czym problem. Przy pewnych awariach wyświetla kolory, dzięki którym można dojść co jest nie tak.
Jeśli chcesz uzyskać pomoc to pisz bardziej przejrzyście. Trudno zrozumieć o co ci chodzi.

[#22] Re: Problem z Amigą 600

@VeloN, post #17

Mogę Ci sprzedać jedna z moich przyjaciółek, oprócz tej pierwszej :)
A600 za 150. A1200 za 230.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem