Wątek zamknięty
[#1] Amiga FPGA do złącza PCI
Dziwne że nikt nie wpadł żeby wykonać emulatorek amigi na złączu PCI.I tak większość ludzi posiada PECETA .Tylko pchają to w kolejne pudełka , a razem
w jednej obudowie dali by radę i miejsca byłoby na biurku więcej i monitorów mniej.
Co o tym sądzicie ? przecież te układy FPGA chyba nie są aż tak prądożerne? :D

[#2] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Arkadyy, post #1

Po co wydawać kilkaset zł, dolarów lub euro za emulator sprzętowy skoro na PC masz darmowy emulator programowy.
Używając go korzystasz z peceta, jego peryferii a jedyna ważna wspomnienia różnica w porównaniu do sprzętowego to różnica w cenie.
Wniosek, taki emulator sprzętowy to zawracanie głowy.]

Pozdrawiam
[#3] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Arkadyy, post #1

Dziwne że nikt nie wpadł żeby wykonać emulatorek amigi na złączu PCI

Ktoś kiedy już coś podobnego zrobił i nazywało się Siamese PCI

[#4] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@waldiamiga, post #3

No ktoś kiedyś , ale nowe na FPGA zapewne miałoby większego powera niż stary gniot nie sądzisz?

[#5] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Arkadyy, post #4

I jeszcze jedno taki emulatorek na PCI mógłby się przydać ludziom z takimi kompami jak X1000 czy Pegasos itp.itd. mieliby pomost ze starymi dobrymi programami w przyzwoity sposób.

[#6] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Arkadyy, post #1

lol, bez sens

[#7] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Arkadyy, post #1

jako tylko emulatorek to faktycznie bez sensu i drogo. taki core i7 to zaemuluje (JIT) na jednym rdzeniu, a moze nawet z 50x takich 060/50Mhz :)

[#8] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Arkadyy, post #1

j.w. - zupelnie bez sensu w erze szybkich pecetów

[#9] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@1989, post #7

Taki core i7 to lepiej nie bo znowu by poszła chata z dymem po wpadce z podstawkami potem z chipsetem to już straszny dym . A co do tej emulacji to mam emulowana amige na 60 i obok amige z 60 i ta emulacja to tak 75 % należy jeszcze trochę w to pracy włożyć aby to jakos działało
[#10] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Dziadziomiecio, post #9

Jakoś dym mi nie idzie...

Ostatnia modyfikacja: 06.04.2011 19:32:10
[#11] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Arkadyy, post #4

lol, zależy o jakich FPGA mówisz, bo to nie są procesory, że wraz z rozwojem stają się szybsze 20 razy w tym samym czasie co procesory. FPGA z tamtego zdjęcia nie jest aż taki stary a jego zadanie to głównie tworzenie mostka do komunikacji pomiędzy PC a amigą na karcie i włożenie innego FPGA by tu nic nie zmieniło poza tym dobre FPGA o mąłych czasach propagacji i dużej ilości bramek potrafi kosztować nawet 1000zł, więc na pewno te na nasza kieszeń nie dałyby takiego POWERa o jakim ci się marzy. Poza tym po co mają pracować dwa komputery jednocześnie po to by skorzystać a amigi, takiej karcie PCI wystarczy dodać porty we/wy i już masz samodzielną amigę a w przypadku kart na PCI trzeba jeszcze napisać odpowiednie oprogramowanie, bo już samodzielnie działać nie będzie.

Amiga na PCI się nie przyjęła wcześniej, więc czemu miałaby to zrobić teraz?

[#12] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@rafgc, post #11

Już niedługo może będę mógł napisać na jakich FPGA Freescale prototypy nowych PPC embedded robi. Złożoność i szybkość musi być konkretna, ale konkretniejsza to jest pewnie cena ;)
[#13] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Dziadziomiecio, post #9

sama emulacja procka w JIT jest nieprzyzwoicie szybka, to emulacja ukladow spec. jest powolniejsza :)

[#14] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@1989, post #13

Jakby się wielkim chciało, lepiej byłoby odtworzyć np. MC 68060 + kości AGA w dzisiejszym wymiarze technologicznym. Czyli któtko mówiąc stworzyć stary-nowy procesor i przytaktować go powiedzmy 1 lub 2 GHz. Ciekawi mnie jak by to funkcjonowało. No AGA to archaiczny wymysł, ale jakby ją troche podrasować, dodać nowe funkcje, a stare zostawić dla zgodności ze starymi grami..
NatAmi ? Właśnie czekam, a jestem strasznie niecierpliwy. Mam wrażenie że Ci wszyscy "twórcy" amigowych sprzętów, czekają na 21.12.2012... hehe...

Ostatnia modyfikacja: 06.04.2011 22:48:55
[#15] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Wojox, post #14

Poczekaj na Natami. 1 czy 2Ghz nie bedzie, ale moze 200Mhz, choc stawiam na 100-150Mhz :)

[#16] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Arkadyy, post #1

amiga na fpga to by była dobra ale nie na pci do grzyba tylko do normalnych amig :D

prędzej czy później takie cuda powstaną

[#17] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@waldiamiga, post #3

Ktoś kiedy już coś podobnego zrobił i nazywało się Siamese PCI

Po czym niestety idiota doszedł do wniosku że AROS mu wystarczy, że jest lepszy z każdym dniem ...
i skasował projekt.
To był niejaki stefan jones (clusteruk), obecnie składa zwykłe pc dokleja naklejke dodaje swój procent i sprzedaje jako imica.
[#18] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@RadoslawF, post #2

Po co wydawać kilkaset zł, dolarów lub euro za emulator sprzętowy

Jeśli w sprzęcie jest prawdziwy procesor to nie jest to emulator.
Taka Natywna Amiga 68k byłaby super.
Dokładnie tak powinno wyglądać natami.
Karta PCI do pc.
Przecież w PC już mam kartę graf, twardy dysk, sieciówkę.
Wyobraź sobie natami które wkładasz do pc, i ono normalnie korzysta z twojej nvidii.
Nie wiem po co się natami team sili na własne rozwiązania.
Powinni zrobić natami w postaci karty na pci, niech to korzysta z dysku, sieciówki z pc - tu można wymyślić jakąś pamięć dostępną z dwu stron, a odtworzone układy z amigi niech walą obraz prosto do karty graf.
[#19] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Panter, post #17

Stefan Jones nie jest idiotą, to że wybrał Arosa wcale go nim nie czyni.

[#20] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Panter, post #18

tu można wymyślić jakąś pamięć dostępną z dwu stron, a odtworzone układy z amigi niech walą obraz prosto do karty graf.

nie sadze zeby to bylo latwe na PCI, bez specjalnego softu. Taki FPGA to moglby najwyzej robic za koprocesor dla UAE przyspieszajac np: emulacje AGA. Czy to ma sens ?. Kupilbys takie cos, gdyby kosztowalo np: 1200 zl, bo ja nie ?.

[#21] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Panter, post #18

Pewnie dlatego że to tylko twoje zdanie, przypomnij sobie jak nazywało się karty do A500 z procesorami od PC ? Bo ja pamiętam nazwę emulator sprzętowy.
Napisze jeszcze raz, chcesz korzystać z pecetowego HD, pamięci, karty GFX i SFX oraz sieciowej to masz darmowy emulator programowy, nikt nie zrobi drogiego emulatora sprzętowego bo to ekonomicznie nieopłacalne jest.

Pozdrawiam
[#22] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Panter, post #18

w WinUAE z JIT (direct) i emulacją karty grafiki mam prędkości >100x (zazwyczaj 150x) w większości testów w AIBB porównaniu do Amigi 4000 czyli 68040 40MHz. I używany jest jeden wątek tylko. Nie wiem co to musiałby być za emulator sprzętowy i co na nim siedzieć aby to przebić ale myślę że 100x lepiej by się spisał jako dopałka do A1200 ;)

Ostatnia modyfikacja: 07.04.2011 21:22:20
[#23] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@XoR, post #22

W sygnaturce wpisałeś zamiast Amigi, jakiegoś intelowskiego badziewia co Ci 150x wysila w emulacji Amigi. Jak bym wypisał w swoim opisie domowe PC złomy (2 lapki i 4 skrzynki) to by brakło miejsca na treśc postu. Sprzętowy emulator stara się zemulować dany komputer np. 486 sx i taki tam jest wtedy procesor, a nie 150x 68040/40 a kosci AGA to pixeloza do kwadratu (tak jest w UAE, porównywałem z oryginałem).
Sprzetowo emulujemy to co zainstalujemy w sprzęcie, jeśli FPGA da trochę więcej to chwała za taki wyczyn, ale nikt nie oczekuje 150x MC68060/60.
Trochę to paranoiczne ...

[#24] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Wojox, post #23

a kosci AGA to pixeloza do kwadratu (tak jest w UAE, porównywałem z oryginałem)

Amigę i WinUAE porównywałeś na monitorze LCD?

Jak nie chcesz mieć 150x 68040/40, to wpisujesz dokładne taktowanie w ustawieniach.

Ostatnia modyfikacja: 08.04.2011 01:47:17
[#25] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@XoR, post #22

emulacja procka 68k na JITx86 jest rzeczywiscie miazdzaca, choc reszty juz nie i czasami zbiera sie to razem do kupy, ale tak czy owak, summa summarum, wydajniejszego klasyka jak na ten czas nie ma :). Najszybszy 68k to JITx86 (Corei7). Najszybszy PPC dla klasyka to tez bylby JITx86 (Corei7).

150x 68060/80Mhz to za duzy wyczyn jak na Core i7, w niektorych operacjach bedzie z 50x (wiadomo, szybkie ddr3 robi swoje, a 060 to tylko ok. 80MB/s), ale znow w innych operacjach to pewnie z 15x. Z samym prockiem na FPGA 050/070/DDR2(PC3200) to juz nie uzyska sie takiego wyniku na JITx86 (Corei7), a jak dodac do tego ew. emulacje SAGA...

[#26] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@1989, post #25

Architektura Core - up to 4instr/cycle co przy 3.6GHz (jakieś turbo na jednym rdzeniu) daje 12.000 MIPS. Jak 060/80MHz ma jakieś 120MIPS to jest dobrze. 1000x różnica 1vs1, przy emulacji 68k na x86 będzie oczywiście mniejsza. Ile? Nie wiem. Nie kręcone K8 2.3GHz emulując 040 ma "spida" pokroju 400+ MHz 040 więc to kilkanaście - kilkadziesiąt razy szybciej, mniej gdy trzeba emulować AGAtkę naraz (tj. gdy coś się rzeczywiście na emulowanej AGA dzieje).
[#27] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@abcdef, post #26

:D 1000x ? strasznie duzo ;) a nie laska 100x

Core i7 x86 wzgledem 060/80Mhz zyskuje duzo na szybszej pamieci DDR3 (i-d-cache)..., a traci wlasnie na instrukcjach per second :)

Ostatnia modyfikacja: 08.04.2011 10:51:44
[#28] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@1989, post #27

No 100x... w samych mipsach, we flopsach x87 więcej, a flopsach ogółem (x87+sse) to już szkoda gadać (flopsy w 060 to niestety cienko, tak jak K5 dużo MIPSów, mało FLOPSów)
[#29] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@abcdef, post #28

Miało być o sprzętowym emulowaniu a tu widzę zrobiło się o programowym.
Sam mam również Peceta ale WinUae wywalił mnie swoim super działaniem ,morze to ta wersja co miałem jakaś kulawa się okazała.Po trzeciej reinstalacji
olałem go i tyle (dobrze że w międzyczasie nie sprzedałem mojej Amigi).
Panowie miłośnicy Peceta i WinUae może byście pisali o swoich tematach gdzie indziej bo w moim nie o to chodzi.
A wiecie dlaczego macie takie gigaherce w tych Pecetach-bo inaczej windows
chodziłby z prędkością żółwia na dopingu .
:D

[#30] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Arkadyy, post #29

Trafiłeś jak łysy grzywką o kant kuli, bo piszę z Linuksa. Swoją drogą ile na najszybszej powermakówce z następcą amigowego systemu trwa robienie archiwum, rozpakowanie archiwum, transkodowanie filmu...hmm? :> Nie żebym chciał się z czegoś wyśmiewać, ale tego typu komentarze na portalu gdzie najnowszy sprzęt na którym działa najnowszy "amigowy" system jest kilka razy wolniejszy od PC są raczej żałosne. I tu nie chodzi kolego o wojenki amiga/pc czy jaranie się wydajnością tylko to, że "amigowość" w winuae jest szybsza niż typowy klasyk z mocną dopałką, a jednocześnie trochę bardziej funkcjonalna więc po co do tego dorabiać kartę z FPGA amigą na tych kilku PCI które jeszcze istnieją na nowoczesnych płytach? Jak ktoś ma mocnego kompa to sens żaden bo to samo, a nawet więcej zrobi w winuae, jak ma słabego to i tak lepiej jest kupić klasyka.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem