[#1] ADF na Amidze bez pomocy dyskietek
Nie znalazłem - a dokładniej znalazłem iż się na samej Amidze nie da - jedynie PC z WinUae. Czy faktycznie tak jest - na Amigę (dokładniej 600) - nie ma programu emulującego stację dysków i potrafiącego rozpakowywać ADFy np w RAM?

[#2] Re: ADF na Amidze bez pomocy dyskietek

@friedrich, post #1

Jest i to kilka, niektóre opisane są tutaj:
http://www.ppa.pl/artykul-amiga..pc.przenoszenie.danych.3-2_16_1208.html

[#3] Re: ADF na Amidze bez pomocy dyskietek

@friedrich, post #1

http://aminet.net/package/disk/misc/diskimage.m68k-aos . Właśnie wyszła nowa wersja.

[#4] Re: ADF na Amidze bez pomocy dyskietek

@friedrich, post #1

Czy faktycznie tak jest - na Amigę (dokładniej 600) - nie ma programu emulującego stację dysków

Nie ma. Namiastką tego o co pytasz może być WHDLoad.

i potrafiącego rozpakowywać ADFy np w RAM?

Koledzy wyżej podali.

[#5] Re: ADF na Amidze bez pomocy dyskietek

@mailman, post #4

jak nie ma jak jest? fmsdisk.device lezy od lat w aminecie, sluzy do montowania i tworzenia obrazow dyskietek, te obrazy to nic innego jak ADF. plik adf wrzucasz jako FMS:unit0 i mountujesz jako dysk. i tyle. wygodne gui tez jest, hfmounter iirc. poszukaj w aminecie fmsdevice, wyskocza oba
[#6] Re: ADF na Amidze bez pomocy dyskietek

@Valwit, post #5

To jest rozwiązanie, o którym mowa m.in. w artykule, do którego link podałem.
Jednak FMS lub diskimage.device nie są dokładnie takim rozwiązaniem jakie ma WinUAE bo nie uruchomisz Amigi z wirtualnej dyskietki zamontowanej przez FMS (nawet jak skorzystasz z RAD: ) w taki sposób żeby np. gra, która odwołuje się bezpośrednio do DF0: (i kolejnych stacji) działała bez problemów (a co dopiero gdy gra czy program jest NDOS). Nawet łatka pomagająca robić twarde przypisania (której nazwy w tej chwili nie pamiętam, ale używałem swego czasu) nie daje pożądanych rezultatów.

[#7] Re: ADF na Amidze bez pomocy dyskietek

@Valwit, post #5

Zakładam, że pytający chce stację zaemulować, aby z niej uruchomić. Czegoś takiego, jak napisał GRX, nie ma. Jest WHDLoad, ale to zupełnie inna bajka.

[#8] Re: ADF na Amidze bez pomocy dyskietek

@mailman, post #7

Dokładniej to chodziło o uruchomienie dyskietki w adf w celu odpalenia pliku install i dalej po kolei zainstalowaniu programu z "dyskietek" bez fizycznie przegrywania na dyskietki. Oczywiście w końcu zrobiłem to na WinUAE ale po krótkiej wcześniejszej walce z DirOpus na Amidze.

[#9] Re: ADF na Amidze bez pomocy dyskietek

@friedrich, post #8

W takiej sytuacji sposób opisany w artykule powinien być wystarczający. Można również podmontować urządzenie RAD i tu zrzucić obraz dysku (np. programem TransADF lub czymś w ten deseń). Takie urządzenie RAD, FMS czy co tam jeszcze działa jak "dyskietka". Można na nią nagrywać, odczytywać.

[#10] Re: ADF na Amidze bez pomocy dyskietek

@friedrich, post #8

Poza tym wszystkim co opisali koledzy powyżej, mamy jeszcze kawałek (świetnego) hardware, który ten problem rozwiązuje:

http://www.ppa.pl/artykul-HxC.Floppy.Emulator-1_3_1253.html

[#11] Re: ADF na Amidze bez pomocy dyskietek

@strim, post #10

Ja do tego celu używałem programu Virtual Floppy i z powodzeniem można montować nawet 10 wirtualnych dyskietek, także w formacie pc.

[#12] Re: ADF na Amidze bez pomocy dyskietek

@Papier79, post #11

HFMounter rowniez .. jednak najwieszka predkosc jest z uzyciem RAD:

[#13] Re: ADF na Amidze bez pomocy dyskietek

@friedrich, post #1

Zabrałem się do napisania artka na ten temat ale idzie mi to wolno - brak czasu. Coś już mam ale to dopiero początek...
Niestety nie wiem kiedy będę go miał gotowego. Z tym, że będzie on pod kątem rozpakowania i przygotowania ADF do WHDLoad.

[#14] Re: ADF na Amidze bez pomocy dyskietek

@friedrich, post #8

jest również ADF.device kiedyś go używałem i sprawdzał się super

[#15] Re: ADF na Amidze bez pomocy dyskietek

@mailman, post #9

Ja tam klikam na adf-ka i wtedy pojawia mi się dyskietka na blacie, i mogę wtedy zaglądać/zmieniać zawartość.
Wykorzystuję w skrypcie polecenie Insertdisk i Diskchange, nie pamiętam już z jakiego pakietu pochodzą... śmiga aż miło. A flopka usuwam guzikiem menu kontekstowego...
[#16] Re: ADF na Amidze bez pomocy dyskietek

@Dopuser, post #15

no to jest to o czym mówię :D

[#17] Re: ADF na Amidze bez pomocy dyskietek

@friedrich, post #1

Mała ciekawostka.

Plik ADF = SD
Reasumując w plikach #?.ADF wystarczy zmienić rozszerzenie na #?.SD
(*pliki SuperDuper'a, RADupajka).

Z czym to się wiąże?

Z tym, iż można takie pliki spokojnie montować w wirtualnych stacjach dyskietek.

*pliki SD potrafią być spakowane SuperDuper'em. wtedy nie można zmienić rozszerzenia na #?.ADF.

Lektura na temat RADupajki na www.

Ostatnia modyfikacja: 23.05.2011 20:24:53
[#18] Re: ADF na Amidze bez pomocy dyskietek

@friedrich, post #1

polecam pakiet xfd z aminetu. potrafi on o wiele wiecej niz tylko obsluga adf.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem