[#28]
Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL
@zyga64,
post #4
Odświeżę temat.
Użyłem programu wg linku (pc2am308) i wykonałem kabelek wg dołączonego do archiwum schematu. I kilka moich uwag co do działania tego rozwiązania.
Program rezydentny na PC odpalany w okienku dosowym po uprzedniej konfiguracji aplikacją PC2AMCFG. Wybrałem opcję 4W zamiast 8W (domyślam się że owe W to z angielskiego "wired" - przewód). Tak by ze schematu wynikało. Ponadto po ustawieniu na 8W nie działa

Całość transferu zarządzamy spod Ami (odwrotnie jak pod AExplorer gdzie Ami nam udziela zasobów a zarządzamy spod Win). Program PC2AMIGA zaczął działać gdy ustawiłem mu we właściwościach zgodność z Win95. I tu tyle pozytywów.
Transfer działa. I tyle można o tym powiedzieć. Bo średnia prędkość to 4kB (kilobajty na sekundę). Czyli wolniej jak na szeregowym AExplorerze. Nie pomaga zmiana portu LPT na SPP, ECP, dla niego to bez znaczenia. Rezydentny program na PC mój CPU obciąża minimum 50%. Tu się mogę zgodzić - DOS w okienku. Ale na Ami podczas transferu mam odświeżanie ekranu tak ślamazarne że aż strach. I tu pojawia się pierwsze pytanie: czy Ami do szybszego transferu po porcie równoległym wymaga czegoś lepszego niż standardowy 68020? A może to wina czegoś innego i komuś z Was prędkość transmisji wynosiła głoszone w pliku readme autora owe "gives at least 40KB/s / 28KB/s"
A na koniec prawdziwa zagadka na którą spodziewam się że nie zna nikt odpowiedzi:
W kategorii "user-friendly" bezapelacyjnie lepszym jest AExplorer po swoim porcie szeregowym. Pomijam tu prędkość. Ale czy da się go przerobić na użycie portu LPT? Np w samym programie pod Ami może we właściwościach zmienić używany port?
Gorzej będzie w PC. Sam AExplorer nie ma żadnych ustawień (odpala się szukając komunikacji po RS232 i nic mu do LPT). Idzie gdzieś to zmienić? Ma to sens? A może jest jeszcze inny sposób na przenoszenie danych Ami <-> PC po kablu z zadowalającą prędkością?