[#1] Komunikacja PC<>AMIGA 500+ LPT<>PARALLEL
Witam, mam pewne nurtujące mnie pytanie. Nie mogę znaleźć nigdzie odpowiedzi. Czy uda mi się przesłać dane za pomocą takiego przewodu?
Mam z obu stron takie wtyczki: http://www.buildmyowncabin.com/electrical/parallel-lpt-cable-pinout.jpg . Jedną podłączyłem pod parallel w Amidze, drugą pod Lpt w PC. Jednak przy wysyłaniu pliku stoi mi cały czas na 9% w PC. Czy to połączenie jest poprawne czy może nie? Próbował ktoś przesyłać w tym przewodem (fabrycznym) dane? Dziąłałem według poradnika http://www.ppa.pl/artykul-Amiga..PC.Przenoszenie.danych.2-2_16_1118.html . Może powinienem opcje skonfigurować z poziomu amigi pod ikoną printer? Natomiast w PC pozostawić takie jak w poradniku? Ponadto kwestia wyboru portu LPT bo z listy wysuwa mi się tylko Com. Czy ktoś próbował takim przewodem podłączonym pod te porty przesyłać dane do a 500 +? Bardzo proszę o pomoc.
[#2] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@bubble gum, post #1

Serialem wysylalem ...LPT nigdy

[#3] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@bubble gum, post #1

Oczywiście, ze się da. Nie wiem jak w przypadku kicka 1.3 ale ja na Amidze 600/1200 używałem par-net lub Ami2PC. Działało bardzo dobrze. O niebo lepiej niż serial.

Benedykt Dziubałtowski

[#4] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@bubble gum, post #1

Tym http://aminet.net/package/comm/misc/PC2Am308 powinno się dać.

[#5] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

Dzięki chłopaki. Moglibyście coś więcej napisać jeśli chodzi o konfigurację albo przy czasie sprawdzić u siebie? Ja sprawdzę te dwa programy. Ustawienia przesyłania danych tym portem po stronie ami znajdę w pres->printer?Macie jakieś propozycje jeśli chodzi o konfiguracje?
[#6] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@bubble gum, post #5

Używaj par-netu. Działa dużo szybciej. Kopiowanie 1mb danych to kwestia bodajże 10-15 sekund. Na serialu to samo wysyła się minutę. Wszystko bardzo dokładnie jest opisane w dokumentacji. Trzeba tylko zrobić pliki konfiguracyjne dla każdej z Amig.

Benedykt Dziubałtowski

[#7] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@Benedykt Dziubałtowski, post #6

Parnet działa między amigami. Chyba że istnieje wersja dla pc.
Zawsze mozna użyć winuae.
Pakiet Pc2am posiada oprogramowanie dla obu komputerów.
przed rozpoczęciem transferu należy skonfigurowac program na ami i pc.
Całe kopiowanie odbywa się po stronie amigi.
W systemie pokazuje się urządzenie PC: i wszelkie dostępne napędy.
Na ami przyda ci jakiś filemanager.
[#8] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@Norbert, post #7

wydaje mi sie ze kolega pyta o nagrywanie dyskietek ADF na A500 i PC poprzez port drukarki .. w Aexplorer jest taka opcja bodajze jednak nigdy tego nie testowalem PC2AMIGA testowalem na SER: i PAR: dziala dosyc dobrze

[#9] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@HOŁDYS, post #8

Dokładnie chodzi mi o przesył danych z Pc na Ami poprzez parallel celem późniejszego nagrania dyskietki na amidze.
[#10] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@HOŁDYS, post #8

A jakim programem mógłbym zgrać pierwszy plik na amige z poziomu pc poprzez LPT?Mam kickstart 1.3.

Ostatnia modyfikacja: 16.06.2011 19:21:03
[#11] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@bubble gum, post #10

Jesli nie posiadasz do Amigi zadnego programu/sterownika do komunikacji ze "swiatem zewnetrznym" pozostaje Ci tylko metoda na Workbencha (jesli go posiadasz)
opis masz tutaj
http://www.ppa.pl/artykul-Amiga..PC.Przenoszenie.danych.2-2_16_1118.html
ten link juz znasz :)

A dlaczego LPT ?

Ostatnia modyfikacja: 16.06.2011 19:29:01
[#12] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@Norbert, post #11

Bo po lpt szybciej poza tym mam już taki przewód fabryczny. Ten link działa tylko na serial nie na lpt. Jakieś inne pomysły?Znalazłem workbench 2.0 ale jest jakiś błąd odczytu dyskietki i pojawia mi się tylko cli. Jest może jakaś komenda żeby odpalić MountPC4KS2 ?

Odpaliłem WB 1.3 następnie z tego poziomu wb 2.0, mogę przeglądać aplikację na wb 2.0 ale nadal nie moge znaleźć MountPC4KS2. Help ;]

Ostatnia modyfikacja: 16.06.2011 20:52:00
[#13] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@bubble gum, post #12

Czy ten kabel jest typu laplink?
Na kick1.3 nie uruchomisz Workbencha 2.x. oraz nie odczytasz dyskietek w ffs.
Co to jest za program Mountpc4ami i dlaczego miałby się znajdować na Workbenchu?

Najlepiej jak znajdziesz w okolicy jakiegoś amigowca.
[#14] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@Norbert, post #13

znalazlem kicka 2.0 dlatego pytam a ten prog opisany jest tutaj:
http://eabmobile.abime.net/showthread.php?t=3211
Wydaje mi się że laplink. Jak to sprawdzić?

Ostatnia modyfikacja: 17.06.2011 00:20:11
[#15] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@bubble gum, post #14

Na chwilę obecną odpuściłem przesyłanie po LPT, zrobiłem kabel na coma i serial. Udało mi sie dyskietke nagrać ale podczas ładowania się krzaczy. Podejrzewam że to wina obrazu adf. Może mi ktoś na przykładzie international karate wskazać poprawny obraz adf do nagrania?
Link tutaj:
http://www.thegamearchives.com/?val=0_2_1_0_0_4_17_0_9_0_0

Bo tyle ich jest a nagranie każdej po kolei zajmie wieczność ;P.
[#16] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@bubble gum, post #15

Najpierw sprobuj przeslac na dyskietke Workbencha 1.3.
Jesli wszystko zadziala poprawnie, wine za zle dzialanie IK ponosi wersja gry, (źle napisany crack), lub "wybredna" Amiga.
Stacja jest sprawna?

Jak udalo Ci sie przeslac dane przez COM, zainteresuj sie pakietem HOMBRE
http://www.ppa.pl/hombre.1.01,8453;aktualnosci.html

Ostatnia modyfikacja: 20.06.2011 17:20:42
[#17] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@Norbert, post #16

Tak sprawna bo x-copy śmiga. Może przez to że nagrywałem na dyskietke z pc z zaklejoną dziurką? W x-copy tak robiłem od zawsze i było cacy.Mam dograć na workbench gre?Chyba się tam nie zmieści co?
[#18] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@bubble gum, post #17

Chodzi dokladnie oto zebys przeslal dowolna dyskietke dosowa.
Dyskietka z Workbenchem to tylko przyklad, ale jesli ruszy z niej Amiga tzn. ze musisz znalezc inna wersje gry, ktora stwarza problemy.
[#19] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@bubble gum, post #1

Hombre umożliwia przesyłanie danych po szeregowym jak i równoległym. Jeżeli masz PC z tym drugim portem to zdecydowanie polecam Paradise (który jest w Hombre). Nagrywanie pliku ADF bezpośrednio na dyskietkę to kwestia 3 minut.

Wersja Paradise na PC jest teoretycznie przeznaczona tylko na systemy Win9x ale można ją zmusić do działania z XP (nie wiem jak z późniejszymi) przy pomocy sterownika UserPort.

Paradise działa też pod kickiem 1.3.

[#20] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@ppill, post #19

Może mi ktoś napisać czy istnieje program na pc lub emulator ma taką funkcję która sprawdzi czy format tego adfa jest poprawny(dający się nagrać na dyskietke z poziomu amigi i będzie potem na niej działać).
[#21] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@bubble gum, post #20

WinUAE. Jeśli zadziała prawidłowo to adf powinien być dobry.
Jak chcesz to możesz antywirem jeszcze sprawdzić (dosowe adf'y).

Ostatnia modyfikacja: 22.06.2011 09:50:20
[#22] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@bubble gum, post #1

dopal ami i uruchom miami:D. Na pcuju serwer ftp i jaaaaaaaaazda . PS. ja tak kiedys robilem:).

[#23] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@fazior, post #22

i przez ftp odpale gre z dysku w pcuju??
[#24] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@bubble gum, post #23

No jasne, zlutuj tylko kare Ethernet dla A500 i jazda bez trzymanki drunk

[#25] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@Jacenty, post #24

Jacus, po paralelu tyz pojdzie:). trast mi

[#26] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@fazior, post #25

Z kąd to miami pobiore? Tylko pytanie czy odpale je na A 500? Mógłbyś opisać konfiguracje po stronie Amigi i Pc?
[#27] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@fazior, post #25

jeszcze tylko stos TCP/IP pod kicka 1.3 by się przydał... tylko to trochę mieszanie herbaty łopatą. można to zrobić o wiele prościej i szybciej... jeszcze raz: przerobiony kabel i program paradise.

[#28] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@zyga64, post #4

Odświeżę temat.

Użyłem programu wg linku (pc2am308) i wykonałem kabelek wg dołączonego do archiwum schematu. I kilka moich uwag co do działania tego rozwiązania.

Program rezydentny na PC odpalany w okienku dosowym po uprzedniej konfiguracji aplikacją PC2AMCFG. Wybrałem opcję 4W zamiast 8W (domyślam się że owe W to z angielskiego "wired" - przewód). Tak by ze schematu wynikało. Ponadto po ustawieniu na 8W nie działa Całość transferu zarządzamy spod Ami (odwrotnie jak pod AExplorer gdzie Ami nam udziela zasobów a zarządzamy spod Win). Program PC2AMIGA zaczął działać gdy ustawiłem mu we właściwościach zgodność z Win95. I tu tyle pozytywów.

Transfer działa. I tyle można o tym powiedzieć. Bo średnia prędkość to 4kB (kilobajty na sekundę). Czyli wolniej jak na szeregowym AExplorerze. Nie pomaga zmiana portu LPT na SPP, ECP, dla niego to bez znaczenia. Rezydentny program na PC mój CPU obciąża minimum 50%. Tu się mogę zgodzić - DOS w okienku. Ale na Ami podczas transferu mam odświeżanie ekranu tak ślamazarne że aż strach. I tu pojawia się pierwsze pytanie: czy Ami do szybszego transferu po porcie równoległym wymaga czegoś lepszego niż standardowy 68020? A może to wina czegoś innego i komuś z Was prędkość transmisji wynosiła głoszone w pliku readme autora owe "gives at least 40KB/s / 28KB/s"

A na koniec prawdziwa zagadka na którą spodziewam się że nie zna nikt odpowiedzi:

W kategorii "user-friendly" bezapelacyjnie lepszym jest AExplorer po swoim porcie szeregowym. Pomijam tu prędkość. Ale czy da się go przerobić na użycie portu LPT? Np w samym programie pod Ami może we właściwościach zmienić używany port?

Gorzej będzie w PC. Sam AExplorer nie ma żadnych ustawień (odpala się szukając komunikacji po RS232 i nic mu do LPT). Idzie gdzieś to zmienić? Ma to sens? A może jest jeszcze inny sposób na przenoszenie danych Ami <-> PC po kablu z zadowalającą prędkością?
[#29] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@Romlen, post #28

Jakim programem testowales predkosc ? PC2AmSpeed ?
Kabel 8W jest "szybszy"
[#30] Re: Komunikacja PCAMIGA 500+ LPTPARALLEL

@Romlen, post #28

W AExplorer można jeszcze użyć tcp/ip, ale mi osobiście nigdy nie udało się tak przesłać danych. Wpisywalem numery ip, podpisałem Amigę bezpośrednio do PC (kablem ethernet) lub przez router, ale za każdym razem pojawiał się błąd ze strony PC, że nie został uruchomiony program na Amidze, albo że podałem zły numer IP. Co ciekawe na Amidze AExplorer wykrywał, że jest połączenie z PC po uprzednim uruchomieniu Genesis.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem