[#1] CDTV - skąd ściągnąć software
Witam.

Niedawno, do mojej skromnej kolekcji dołączyła przepiękna, nieporysowana , niestety w wersji podstawowej, AMIGA CDTV.

Mój problem polega na tym,że nie posiadam żadnego softu w postaci gier, czy programów. Z tego co wiem (mogę się mylić) to gry/programy były specjalnie dedykowane pod CDTV. Odpalałem już jakieś programy za pomocą dyskietek (te z A500/A600).

Gry pod CDTV były tak robione, że każda gra była na osobnej płycie czy można upchać po kilkadziesiąt gier na płyty?

Wszystkie gry z A500/A600 uwzględniając oczywiście wymagania sprzętowe (procek, kick i pamięć) powinny działać na CDTV?

Skąd można ściągnąć software do CDTV?

Co jest w CDTV takiego pięknego, o czym muszę wiedzieć?!

Pozdrawiam! :D

[#2] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@inco, post #1

Wszystkie gry z A500/A600 uwzględniając oczywiście wymagania sprzętowe (procek, kick i pamięć) powinny działać na CDTV?

i tu jest haczyk .. po wlaczeniu CDTV mamy ok 850 kb free chip memory
wiekszosc gier wymaga pelnych 1 MB

musisz zaopatrzyc sie w przelacznik ROM 1.3 / CDTV albo dokupic rozszerzenie pamieci FAST RAM 2 MB

Skąd można ściągnąć software do CDTV?

dobrze pogooglaj to znajdziesz ISO .. a jak nie popros MaxSofta z allegro nagra ci odplatnie plytki (ma wszystkie CDki na CDTV)

Co jest w CDTV takiego pięknego, o czym muszę wiedzieć?!

dusza stary dusza .. a tak na powaznie .. do CDTV mozesz upchnac kontroler SCSI i podpiac dysk (CDROM wewnetrzny to dobrej jakosci SCSI Philips)
W CDTV jest bardzo wygodna i trwala (ciezka) klawiatura ..swietnie sie pyka w pinbale i pisze text

Ostatnia modyfikacja: 28.07.2011 16:35:58

Ostatnia modyfikacja: 28.07.2011 16:36:09
[#3] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@HOŁDYS, post #2

CDROM wewnetrzny to dobrej jakosci SCSI Philips

CD w CDTV nie jest napędem SCSI. Używa przedpotopowego protokołu Matsushita.

[#4] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@strim, post #3

nie wiedzialem o tym .. jednak prawie wszedzie pisze ze to SCSI

In 1991 March Commodore released its first CD console, the CDTV (Commodore Dynamic Total Vision). This console was designed around A500 and some components of the A2091 SCSI controller

Ostatnia modyfikacja: 28.07.2011 17:03:17
[#5] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@HOŁDYS, post #4

Są wykorzystane pewne elementy kontrolera A2091, takie jak np. układ DMAC. Ale napęd CD nie jest standardu SCSI.

Właściwie to CDTV posiada wszystko z A2091, poza samym układem SCSI! Kontrolery SCSI do CDTV wpinane w gniazdo z tyłu posiadają jedynie dwa brakujące elementy (właściwy kontroler SCSI i gniazdo DB-25), dzięki czemu łącząc DMACa na płycie głównej CDTV i WD 33C93 na karcie rozszerzeń otrzymujemy... A2091. Dlatego też nie trzeba do niego specjalnych sterowników.

Analogiczną konstrukcją jest A570. Też posiada DMACa, jakiś nietypowy kontroler CD-ROM (Sanyo LC89510 - chyba inny niż w CDTV). Także można A570 rozszerzyć o SCSI podłączając układ 33C93 i gniazdo DB-25 .

[#6] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@HOŁDYS, post #2

Dużo jest tych cd z softem na cdtv?

Można w jakiś tani sposób rozbudować i znacznie przyspieszyc cdtv?

Ps. Google nic ciekawego nie wrzuca, mógłby ewentualnie zarzucić jakimś linkiem ?

[#7] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@inco, post #6

Softu jest troche, jednak nie za duzo. Choc po przelozeniu zworki pod obudowa robi sie praktycznie 100% A500.

Duzo gier dedykowanych cdtv wystepujacych dzis w obrazach jest lekko uszkodzonych. O ile sam soft dziala to np brak sciezek dzwiekowych w cdaudio.

CDTV ma totalnie inne sloty roszerzen niz A500 wiec malo sprzetu z a500 dziala.
Dzialaja tylko niektore rozszerzenia montowane w slot cpu, jednak wtedy czesto sa problemy z zamknieciem obudowy.
A rozszerzen dedykowanych cdtv jak na lekarstwo.
Byly chyba tylko 4/8mb ramu i kontroler hdd z ramem.
Z domowych przerobek to mozna sobie zmontowac przejsciowki na mysz i joye w standardzie amigowym. Bo cdtv uzywa troche innego standardu i zupelnie innych zlacz.

Ostatnia modyfikacja: 28.07.2011 21:57:46
[#8] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@inco, post #1

Softu specjalnie dedykowanego pod CDTV jest tyle, co kot napłakał. Ale większość gier latających na A500 lata na CDTV. Przejrzyj - można to zrobić on line - numery "Magazynu Amiga", troszkę tam o grach/użytkach na CDTV pisano.

Ideałem jest (nie tylko dla właściciela CDTV) posiadanie kompletu roczników "Magazynu Amiga". Kiedyś mi mignął jakiś adres www, pod którym były jeśli nie wszystkie, to zdecydowana większość, ale nie pomnę, gdzie widziałem.

Generalnie, póki sobie nie rozbudujesz (wyższy kick, pamięć, w porywie szaleństwa - twardy dysk), to masz taką trochę fajną, trochę dziwną Pięćsetkę z napędem CD. Trochę dziwną, bo nie w pełni kompatybilną. Np. X- Copy się wywala.
Ale to ciekawa, przyjemna maszynka jest. Jeśli masz trochę czasu i "trochę" kasy, tudzież jesteś uparty - to zrobisz z CDTV klasyczną Ami, bardzo wygodną, milą w użytkowaniu,

Z szacunkiem
Des
Ps. Nawet taka "goła" jest cool. Oldschoolowy design, możliwość odsłuchiwania muzyki ze "zwykłych" CD, zabawa klasycznymi grami pisanymi pod A500. Miodzio i w ogóle radości co niemiara.

[#9] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@inco, post #6

Poszukaj czegoś takiego jak TOSEC CDTV lub EAB amiga server, tam jest troche softu na CDTV, ewentualnie też poszukaj jakie gry i kompilacje wychodziły na CDTV i szukaj obrazów płyt do wypalenia. Głównie to były pojedyńcze gry, choć całe kompilacje też się zdarzały. Możesz też samemu zrobić płytkę z grami, które odpalają pod Dosem i nie wymagają dużo pamięci (np. wings of fury, battle chess, test drive duel i wiele innych). To może Ci się przydać: http://www.apc74.ppa.pl/PPA/CDTV_BOOT_CD/WinUAE_CDTV_boot_CD.html

Taki kontroler SCSI do CDTV raczej nie trudne byłoby zrobić samemu, gorzej ze zdobyciem tego układu WD33C93. Jeden użytkownik na naszym forum jakiś czas temu zamawiał zrobienie tego kontrolera SCSI, trochę za niego zapłacił, ale jest zadowolony.

CDTV dobrze byłoby rozbudować o dodatkowy ram i kickstart 2.05, żeby móc odpalać WHDLoad. Jednak ze zdobyć rozszerzenia jest ciężko. Elbox sprzedaje rozszerzenia 2 lub 8 MB Fast w kosmicznych cenach, a na allegro ich nie widuje. Przydałaby się osoba kumata z elektroniki, która potrafiłaby zaadoptować rozszerzenia z A500. Istniały kiedyś rozszerzenia wpinane na Agnusa (1mb chip) lub do diagnostic port (pamięć fast), na podstawie tego można by coś wykombinować.

O Amidze CDTV można powiedzieć jedno, że jest najładniejszą Amigą jaka powstała, dodatkowo z ładnym interfejsem graficznym jak na tamte lata. Jedynie Commodore dało ciała technicznie bazując ją na A500, a nie na A600, która miała już nowszy kick, gniazdo IDE i PCMCIA - błąd ten poprawiono przy CDTV-CR, która niestety nie ujrzała światła dziennego :(

[#10] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@Maniu, post #9

Ech, no wystarczy dobrze przeszukać wątki na forum PPA. Dużo i obficie pisano tu o CDTV, możliwościach jej rozbudowy i tak dalej. Interesuję się tematem, bo niebawem wejdę w posiadanie CDTV i będę chciał ją - maksymalnie możliwie - rozbudować.

Z szacunkiem
Des
Ps. A wcale nie jest najładniejsza. Jest - owszem - ładna, ale taka "typowa", wpisująca się w stylistykę zestawów "wież hi-fi" z owej epoki. Najładniejszy design ma desktopowa A3000. Chętnie stanę do walki na gołe klaty, pistolety i szpady z każdym, kto twierdzi inaczej
Pps. A do TOSEC nie namawiaj, bo to piractwo bezecne. O!

[#11] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@Des, post #10

Ale TOSEC jest ladna kolekcja zapominanego dzis softu.
Oryginaly sie wykruszaja, a pliki .iso sa ladnie zakonserwowane dla potomnosci :D
Tylko tak jak pisalem wczesniej, czesc obrazow jest nie kompletna niestety.
Sa tam prawie 3GB spakowanych gier (34 tytuly), co po rozpakowaniu do .iso da calkiem zacny rozmiar ;)
Czesc gier przeznaczonych dla CD32 tez ponoc po jakis mykach i trickach da sie uruchomic. Oczywiscie te ktore nie wymagaja ukladow CD32 (AGA itp).

[#12] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@inco, post #1

Tutaj masz tego sporo:

[ciach...]

Userzy CD32 też znajdą coś dla siebie

Ostatnia modyfikacja: 29.07.2011 05:45:18
[#13] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@karaczan, post #11

Tylko tak jak pisalem wczesniej, czesc obrazow jest nie kompletna niestety.
Sa tam prawie 3GB spakowanych gier (34 tytuly), co po rozpakowaniu do .iso da calkiem zacny rozmiar
Czesc gier przeznaczonych dla CD32 tez ponoc po jakis mykach i trickach da sie uruchomic. Oczywiscie te ktore nie wymagaja ukladow CD32 (AGA itp).

Jeśli brakuje ścieżek dźwiękowych to zawsze można wstawić w ich miejsce własne :D Wystarczy tylko odpowiednio wyedytować plik .cue. Udało mi się stworzyć tak własną płytę do CDTV (na podstawie obrazu płyty bootowalnej wstawionej na forum), że zawierała ścieżkę z danymi oraz ścieżki audio. Podczas gry można było włączyć odtwarzanie muzyki, ale muzyka zatrzymywała się gdy tylko gra potrzebowała dostępu do napędu CD.

Widziałem nawet większy zbiór TOSEC, coś ok 9 GB ;)

Jeśli gra do CD32 nie jest napisana dla AGA i nie jest wgrana jako WHDload to można ją w bardzo prosty sposób uruchomić na CDTV, nawet gdy nie ma bootsektora na płycie i pliku pokazującego logo CDTV. Wystarczy przed uruchomieniem CDTV włożyć płytę do napędu a do stacji dysków dyskietkę z bootsektorem ale bez pliku startup-sequence. Wtedy komputer rozpocznie uruchamianie sekwencji startowych z napędu CD0: Do tej pory znalazłem dwie takie gry Team-Yanke oraz Test Drive II - sposób działa. Jak ktoś jest obeznany to na WinUAE może każdą grę dosową przerobić na wersję CD, pod warunkiem, że nie jest to gra AGA i nie wymaga więcej pamięci niż tyle co mamy zainstalowane. Jest to dobra alternatywa dla dyskietek, szczególnie w przypadku gier kilkudyskowych, jedyny minus że nie można na płycie robić save'ów, ale to też można obejść i saveować na dyskietce.

Analogiczną konstrukcją jest A570. Też posiada DMACa, jakiś nietypowy kontroler CD-ROM (Sanyo LC89510 - chyba inny niż w CDTV).

Na płycie CD-ROMu w CDTV jest układ Sanyo LC8951, więc chyba to samo co w A570. Nawet znalazłem tam jakiś układ firmowany jako Technics, ale nie mogę znaleźć w googlu do czego on służy :)

Ostatnia modyfikacja: 29.07.2011 13:47:40
[#14] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@Maniu, post #13

Technics jest częścią koncernu Matsushita i to pewnie on odpowiada za ten "przedpotopowy", jak to ładnie Strim ujął, protokół.

[#15] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@Red_Bullet, post #14

To wiem, zawsze się mówiło, że Technics to to samo co Panasonic, a wszystko jest wzięte w całość jako matsushita. Tyle, że technics bardziej się zajmował sprzętem audio, a element ten ma niewiele z audio wspólnego, gdyż przetwotnik cyfrowo-analogowy do CD-audio znajduje się na płycie głównej CDTV i jest produkcji Sanyo. Wiele innych układów w tym CD-romie jest już z logiem matsushita.
[#16] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@inco, post #1

Mam 2 oryginalne płyty do CDTV. To są jakieś encyklopedie, jak chcesz kupić to pisz.

[#17] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@karaczan, post #7

@Karaczan:
Mam rozdzielacz który z jednej strony wkładam do CDTV w miejsce portu myszki a z drugiej jest wejście na dwa dżojstiki / Myszke .

@Des:
Mam trochę czasopism. Przejrze , może trafie na coś ciekawego.

@Maniu:
Tym projektem to się zainteresuje. Stworzyłbym może jakąś botowalną płytkę z gierkami.

@Olek:
Nie będę zainteresowany. Ale dzięki za odzew.

[#18] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@Maniu, post #13

Na płycie CD-ROMu w CDTV jest układ Sanyo LC8951, więc chyba to samo co w A570

O no to fajnie, LC8951 to prawie to samo co LC89510.

Datasheet: http://c0ff33.net/drop/lc89510-a570.pdf

Popatrz na drugą stronę na "System block diagram", to może wyjaśniać obecność wspomnianego układu Technicsa.

Ostatnia modyfikacja: 30.07.2011 19:09:43
[#19] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@strim, post #18

Mogłoby się wydawać, że ten technics to przetwornik cyfrowo-analogowy, ale wg. schematów CDTV taki układ znajduje się na płycie głównej, jest to LC7883M też produkcji Sanyo (podobne układy były stosowane w odtwarzaczach CD Sony, a także w naszej polskiej Fonice). Kiedyś myślałem, że ten 3 pinowy kabelek łączący CD-rom służy do przesyłania analogowego audio z CD, a audio jest przesyłane cyfrowo po taśmie.

Widziałem dziś na ebayu A2091 do kupienia, zapewne mogłoby posłużyć jako dawca układu do SCSI w CDTV, tylko szkoda niszczyć klasyku :)
[#20] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@Maniu, post #19

Ja tak może trochę "od czapy", ale se myślę, że -
że można by było utworzyć taki dział specjalny w PPA, gdzie byłyby przedstawione wszystkie istniejące modele Ami wraz z linkami do artykułów, postów forumowych opisujących możliwości rozbudowy danego modelu. Tak, żeby wszystko było "w kupie".

Owszem, jest wyszukiwarka, bardzo wygodna, ale jednak takie dłubanie zajmuje masę czasu i bywa frustrujące. Na dodatek mnożą się wątki z pytaniami i odpowiedziami ćwiczonymi od lat.

A tak - wszystko byłoby pod ręką. Klikam na interesujący mnie temat - np. CDTV - i mam zbiór odnośników, i bez zbędnego kombinowanie wiem, czy się da, a jak się da, to jak, rozbudować maszynę o szybszy procek, wyższy kick, pamięć, twardy dysk.

Cała ta wiedza jest na PPA, ale bardzo, coraz bardziej rozproszona. Z każdym miesiącem przybywa pytań i odpowiedzi, częstokroć rozsianych po rozmaitych wątkach. Zapytania i odpowiedzi się powielają, trudno to ogarnąć. Problem narasta, coraz bardziej się ta bezcenna wiedza "rozsiewa", bo forum - siłą rzeczy - się rozrasta, wątki z identycznymi pytaniami i odpowiedziami mnożą się niczym króliki.

Zdaje sobie sprawę z faktu, iż Administracja musiała by kawal roboty odwalić, ale potem szlo by już z "automatu" - każde kolejne pytanie o - na przykład - A1200 i jej współpracę z kartami CF trafiałoby do adekwatnego działu. Bo ileż razy można czytać i odpowiadać na kwestię - "jaka karta CF do A1200 i co to w ogóle jest PCIMCIA"? W efekcie zaawansowani Amigowcy tracą czas, a nowym, świeżym coraz trudniej się połapać.

Z szacunkiem
Des
Ps. Problem mi wyskoczył dziś, właśnie w związku z CDTV. Znalazłem swój post z pytaniem o możliwość rozbudowy. Zacni koledzy odpowiedzieli mi porządnie, ale przy okazji podobnych pytań znalazłem masę cała, przekopywanie się przez zasoby umęczyło mnie okrutnie. Na dodatek informacje o HDD do CDTV znajdowałem w wątkach poświęconych kompletnie innym kwestiom. Gdybym był tu "świeży", to odpadłbym po kilkunastu minutach. Z czasem - powtórzę się - będzie tylko gorzej i trudniej.

Ostatnia modyfikacja: 31.07.2011 01:59:53
[#21] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@Des, post #20

Des masz racje .... wpisanie np 1 MB CHIP w wyszukiwarce ..nie jednokrotnie znajduje moj wlasny konfig ... lub jakies zdanie z 1 MB CHIP wyrwane z kontekstu ..trzeba przeklikac sie zeby wlasny watek odpowiedz o ktorym sie pamieta ..znalezc

mysle ze takie cos moze i nawet w FAQu powinno byc ??

Nie chcialbym podawac ci bezposrednio linka na forum gdyz nie zgodne jest to z regulaminem PPA w ktory kliknolem AKCEPTUJ

CDTV mozesz rozszerzyc o pamiec FAST pod procesore i kazde torbo pod podstawke CPU z A500/2000 o ile miesci sie gabarytowo (!!!)
wyszlo chyba ze dwie karty dedykowane do CDTV 020 i 030 ..

masz jeszcze slot kart z przodu komputera tzw MEMORY CARD mozna ACDTV ozszerzyc bez inwazyjnie o dodatkowe 64 kb lub 256 kb lecz te karty sa nie do zdobycia (nigdy ich nie widzialem na oczy/aukcji itd)

duza zaleta jest wbudowane MIDI (jedyna amiga) i S-Video oraz port IRDA ..
jest to spora innowacja jak na 1991 r (sterowanie komputera bez przewodowo,wbudowany nosnik 650 MB CD-ROM)

Ostatnia modyfikacja: 31.07.2011 08:08:42
[#22] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@Des, post #20

Cała ta wiedza jest na PPA, ale bardzo, coraz bardziej rozproszona. Z każdym miesiącem przybywa pytań i odpowiedzi, częstokroć rozsianych po rozmaitych wątkach. Zapytania i odpowiedzi się powielają, trudno to ogarnąć. Problem narasta, coraz bardziej się ta bezcenna wiedza "rozsiewa", bo forum - siłą rzeczy - się rozrasta, wątki z identycznymi pytaniami i odpowiedziami mnożą się niczym króliki.

Chwilunia, a czyja to wina? Też administracji? Wielokrotnie zachęcaliśmy, aby nie ciągnąć OT, aby odsyłać to odpowiednich wątków i tamte wątki kontynuować. To nie jest nasza wina, że ludzie są leniwi.

Zdaje sobie sprawę z faktu, iż Administracja musiała by kawal roboty odwalić, ale potem szlo by już z "automatu" - każde kolejne pytanie o - na przykład - A1200 i jej współpracę z kartami CF trafiałoby do adekwatnego działu. Bo ileż razy można czytać i odpowiadać na kwestię - "jaka karta CF do A1200 i co to w ogóle jest PCIMCIA"? W efekcie zaawansowani Amigowcy tracą czas, a nowym, świeżym coraz trudniej się połapać.

Nowa wersja PPA, którą można testować zawiera opcję kategoryzowania wątków. Powinno być przydatne, choć nie będzie lekarstwem "na całe zło". Oczywiście to nie zadziała, jeżeli ktoś nie zaznaczy czego dotyczy wątek lub my, jako administratorzy nie przeklikamy tego odpowiednio.

Zachęcam do rozbudowywania FAQ, to jest najlepsza forma.

[#23] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@HOŁDYS, post #21

IRDA

To nie jest port IrDA, tylko odbiornik podczerwieni, jak w TV . Protokół użyty do komunikacji między pilotem a CDTV bardziej przypomina sygnał pilota TV, niż protokół IrDA.

Ten dokument wyjaśnia różnicę: http://tldp.org/HOWTO/Infrared-HOWTO/infrared-howto-c-lirc-irda.html

[#24] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@HOŁDYS, post #21

CDTV mozesz rozszerzyc o pamiec FAST pod procesore i kazde torbo pod podstawke CPU z A500/2000 o ile miesci sie gabarytowo (!!!)
wyszlo chyba ze dwie karty dedykowane do CDTV 020 i 030 ..

Nie wiem czy karta turbo z 500 nie kłóci się z CD-romem, podobno też nie mieści się gabarytowo w takiej postaci jak jest (za wysoka), ale można zamiast podstawek lutować układy bezpośrednio do płytki i wtedy chyba wejdzie.

masz jeszcze slot kart z przodu komputera tzw MEMORY CARD mozna ACDTV ozszerzyc bez inwazyjnie o dodatkowe 64 kb lub 256 kb lecz te karty sa nie do zdobycia (nigdy ich nie widzialem na oczy/aukcji itd).

te karty bardziej miały służyć jako stała pamięć nieulotna (np. do zapisywania save'ów z gier odpalanych z CD). Te karty miały bateryjkę do podtrzymywania pamięci nawet jak została ona wyjęta z CDTV.

Istniały karty pamięci wpinane w miejsce Agnusa (+1MB chip) lub też w tzw. diagnostic port (częściowo odpowiednik złącza krawędziowego w A500) - rozszerzenie fast. Robiła to jedna firma razem z karta turbo do CDTV.

duza zaleta jest wbudowane MIDI (jedyna amiga) i S-Video oraz port IRDA ..
jest to spora innowacja jak na 1991 r (sterowanie komputera bez przewodowo,wbudowany nosnik 650 MB CD-ROM).

Port S-Video miały tylko wersje na rynek amerykański, w których zamontowano w video slocie kartę dla systemu NTSC. Karta dla systemu PAL (europejska, częściej spotykana) miała tylko wejście/wyjście antenowe oraz composite video, niemniej jednak łatwo można dorobić wyjście s-video. Powstawały też karty (rzadko spotykane), które miały gniazdo Euro i w nim wyprowadzone sygnały RGB.

Tutaj można poczytać o rozszerzeniach:
http://amiga.resource.cx/mod/cdtv.html

Ostatnia modyfikacja: 31.07.2011 11:51:10
[#25] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@mailman, post #22

Dobra, nastepnym razem jak ktos uzna że temat był poruszany - pisze "było", jezeli od strony autora nie bedzie dobrego wytłumaczenia - temat do usunięcia.

Pozdrawiam arti4-92 :)

[#26] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@HOŁDYS, post #21

Des z Hołdysem mają racje. Warto gdzieś umieścić te informację choćby w dziale FAQ. Musze przyznać że troche googlowałem w poszukiwaniu odpowiedzi na swoje pytania, przejrzałem też ppa, choć muszę przyznać ze rezultaty które wyrzucała "szukajka" nie były zadowalające (nie ukrywam,ze mogłem źle formułować pytania, w kwestii cdtv jestem zielony.

Z mojej strony koniec OT , jeżeli ktoś ma jeszcze coś do powiedzenia na temat CDTV to zapraszam do dyskusji.

"Znalazłem" nieco softu dedykowanego i musze przyznać że spisuje się całkiem nieźle. Jako ciekawostkę dodam, że jeżeli chcecie nagrywać płyty CD pod Windowsem z prędkością 1x to polecam CloneCD (w innych programach nie znalazłem tak rozmaitego wachlarzu prędkości) , choć CDTV łyka bez problemu nowe płyty audio nagrane z dużo większą predkością niz 1x, bez żadnego problemu. Ściągnałem też płyte botującą z WB 1.3 służącą do nagrywania adf'ów z płyty cd. Moim zdaniem świetny pomysł. :)

Ps. Istnieje coś takiego jak składanki gier , czyli np. całe 700MB zapchanych grami, które można sobie odpalić na CDTV?

:)

[#27] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@inco, post #26

Ps. Istnieje coś takiego jak składanki gier , czyli np. całe 700MB zapchanych grami, które można sobie odpalić na CDTV?

Istnieje, sam mam może z dwie, ale nie ma na nich żadnych znanych tytułów gier ;)

Jeden gość na zagranicznym forum robił taką płytkę z najlepszymi grami, zwie się CDTV Tiny Launcher, ale do tej pory jej nie udostępnił. Tutaj filmik jak to działa:

http://www.youtube.com/watch?v=4GLULQ1CZrw

Świetna sprawa, ale jako że gry są w whdload to pewnie wymagany jest kickstart minimum 2.05 i trochę więcej ramu.
[#28] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@Maniu, post #27

z drugiej strony jak zrobic takie startup-sequence z wyborem jak na tym filmiku ?
chyba ze to jest osobny EXEC

Ostatnia modyfikacja: 01.08.2011 08:52:37
[#29] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@HOŁDYS, post #28

Tak też mi się wydaje.
Tutaj jest wątek na temat tej płyty: http://eab.abime.net/showthread.php?t=54918

I też wątek o whdload na CDTV: http://eab.abime.net/showthread.php?t=33070
[#30] Re: CDTV - skąd ściągnąć software

@Maniu, post #29

No tak, niestety whdload na cdtv wymaga nieźle dopalonego sprzętu, którego na pewno posiadał nie będę (przymierzam się tylko do multikickstartu).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem