[#1] Amiga 500 i HxC Floppy Emulation
Zastanawiam się nad sprawieniem sobie klasycznej A500 1MB z zamontowanym zamiast stacji właśnie tytułowym HxC

http://www.lotharek.pl/product.php?pid=13

Cel - głównie dema i trochę gier. Jak się w takim układzie HxC zachowuje? W dokumentacji widnieje obsługa ADF, DMS, ADZ. Jednak w sieci przeczytałem iż wszystkie te pliki wymagają wcześniej konwersji do formatu HFE i teraz mam wątliwości.

[#2] Re: Amiga 500 i HxC Floppy Emulation

@friedrich, post #1

Przeczytaj:

http://www.ppa.pl/artykul-HxC.Floppy.Emulator-1_3_1253.html

Jedna uwaga, ten artykuł opisuje wczesną wersję emulatora, obecna Rev C ma już możliwość zapisu na kartę SD.

[#3] Re: Amiga 500 i HxC Floppy Emulation

@strim, post #2

O - właśnie w tym artykule przeczytałem o konwersji na HFE. Tyle że jak wspomniałeś była to wczesna wersja HxC stąd moje pytania.

[#4] Re: Amiga 500 i HxC Floppy Emulation

@friedrich, post #3

Konwersja na format HFE cały czas jest konieczna, ale to trywialna sprawa. Dołączony do emulatora program załatwia cały proces za użytkownika, wskazujesz mu plik(i) DMS/ADF/... i konwertują się na HFE, te pliki po konwersji możesz wrzucić na kartę SD i usunąć z dysku bo na PC do niczego Ci się nie przydadzą.

Konwersja nie powoduje problemów z odczytem obrazów, a przynajmniej ja takich nigdy nie spotkałem.

Konwersja na jeden docelowy format jest konieczna, choćby z tego powodu, że napisanie firmware dla emulatora, który obsługiwałby bezpośrednio z SD tyle różnych formatów obrazów byłoby conajmniej kłopotliwe. A tak masz jedno urządzenie, które możesz podłączyć do Amigi, Atari, PC, wielu różnych innych komputerów.

Ostatnia modyfikacja: 27.08.2011 19:35:18
[#5] Re: Amiga 500 i HxC Floppy Emulation

@strim, post #4

Dokładnie, dzięki uniwersalnemu formatowi (bo przecież generalnie do wszystkich formatów jest używana taka sama stacja dysków - możliwe drobne różnice, lecz zasada działania ta sama jak i 99% sygnałów) nie trzeba co chwile tworzyć nowego wsadu do mikrokontrolera i przejmować się jego zasobami (pamięć RAM, FLASH, MHz), cała mozolna robota jest wykonywana po stronie komputera, przez co obsługa danego formatu przeważnie sprowadza się do uaktualnienia programu do konwersji na HFE.

Problemy zdarzyć się mogą, jak przy każdym emulatorze, ale prawdopodobieństwo ich wystąpienia jest bardzo niskie. W razie wystąpienia takowych, należy zgłosić je do autora aby mógł je poprawić.

[#6] Re: Amiga 500 i HxC Floppy Emulation

@rafgc, post #5

Wlasnie mam problem z odpaleniem dem np. World Of Commodore i gry Dune II na SD HxC floppy emulatora.

[#7] Re: Amiga 500 i HxC Floppy Emulation

@rs2008, post #6

U mnie na A3000 World Of Commodore się wykłada po pierwszym scrollu. Może dlatego, że 68030...

Dune 2 nie mam pod ręką żeby sprawdzić. Jak mi zamailujesz pewny obraz to sprawdzę.

Ostatnia modyfikacja: 29.08.2011 21:29:03
[#8] Re: Amiga 500 i HxC Floppy Emulation

@rs2008, post #6

Sprawdziłem Dune II, chodzi bez problemu.

Firmware v1.1.1.0, więc dość stary.

Jesteś pewien, że masz dobrą taśmę i poprawnie ustawione zworki? Pamiętam, że na samym początku miałem problem z odpaleniem niektórych dem, ale zniknął on po wymianie taśmy.

Ostatnia modyfikacja: 30.08.2011 20:56:13
[#9] Re: Amiga 500 i HxC Floppy Emulation

@strim, post #8

Podczas uruchamiania Dune mam komunikat wloz dysk 1 , pomimo ze obraz nr 1 jest zamontowany w emulatorze.

[#10] Re: Amiga 500 i HxC Floppy Emulation

@strim, post #4

Posiadam Amigę 500 i również zastanawiam się nad zakupem HxC Floppy, ponieważ 90% moich dyskietek jest już nieczytelna :( Chciałbym przetestować program diskimage2hfe-alpha1, ale nie wiem skąd pobrać. Jest to program darmowy ?
[#11] Re: Amiga 500 i HxC Floppy Emulation

@cannonfodder, post #10

Jeśli chcesz przekonwertować obrazy ADF/DMS do HFE na Windows (a poźniej używać ich z HxC na Amidze) to odpowiedni program jest dołączony do HxC, oraz do pobrania na stronie autora.

Natomiast program diskimage2hfe jest darmowy, ale on służy do konwersji obrazów ADF/DMS na HFE na Amidze - przydatne jeśli masz czynik kart SD w Amidze i obrazy dyskietek trzymasz też na Amidze. Trzeba mieć do niego przynajmniej OS 2.x oraz dysk twardy, albo wystarczająco dużo RAM żeby pomieścić obrazy. Podejrzewam, że jak masz A500 to nie będzie on dla Ciebie przydatny. Obecnie można pobrać tylko w formie źródeł na stronie http://c0ff33.net - jak będę miał chwilę to przygotuje nowe binaria (poprzednie alpha1 gdzieś mi wcięło).

[#12] Re: Amiga 500 i HxC Floppy Emulation

@strim, post #11

Czy do podłączenia HxC potrzebuję jakiejś dodatkowej modyfikacji Amigi 500, czy po porstu podpinam go zamiast stacji dyskietek, do HxC wkładam kartę SD z obrazami dyskietki HFE i to wszystko tak?
[#13] Re: Amiga 500 i HxC Floppy Emulation

@cannonfodder, post #12

Nie potrzeba żadnych modyfikacji. Podłączasz zamiast stacji dysków i jedziesz.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem