[#1] zgrywanie zainstalowanych gier
Witam
jestem nowy Amige mam od tygodnia i nie wiem jak mam zgrac zainstalowane gry na dysku na dyskietki prosze o pomoc.
Moze jest jakis program do kopjowania?
Mam Amige 1200 z karta CF 4 gb
[#2] Re: zgrywanie zainstalowanych gier

@bastek, post #1

Użyj Dopusa, lub programów do ADF, było już wałkowane

Ostatnia modyfikacja: 13.09.2011 13:12:27

Ostatnia modyfikacja: 13.09.2011 13:14:09
[#3] Re: zgrywanie zainstalowanych gier

@bacus10, post #2

Polecam program "adf2disk" http://fellow.sourceforge.net/old_version/main/documentation/po_transfer.html

[#4] Re: zgrywanie zainstalowanych gier

@bastek, post #1

Moim skromny zdaniem jakbyś rozwinął wątek, tzn napisał co dokładnie chcesz osiągnąć i w jakim celu, to ktoś na pewno znajdzie rozwiązanie.

[#5] Re: zgrywanie zainstalowanych gier

@bastek, post #1

Raczej niewykonalne zadanie chyba, że wiesz jakie pliki znajdują się na jakiej dyskietce. Sprawa łatwiejsza z grami jednodyskietkowymi.

Jeśli chodzi o gry pod WHDload to sprawa jest banalna.

[#6] Re: zgrywanie zainstalowanych gier

@bastek, post #1

lepiej podłączyć dysk do PC i zrobić to na winuae jeśli masz zamiar po prostu robić kopię zapasową (lub podłączyć drugi dysk na slave w amidze i przekopiować), jeśli chcesz je zgrać po to aby uruchamiać je z dyskietek, to musiałbyś podejrzeć jakie pliki są na jakiej dyskietce w oryginale, łatwiej po prostu ściągnąć daną grę i nagrać na dyskietkę

[#7] Re: zgrywanie zainstalowanych gier

@Tomski, post #4

chodzi mi o zgranie gier ktore potrzebuja 2 mb pamieci a sa zainstalowane na WB 3.0
Niestety na chwile obecna nie posiadam zadnej karty turbo czy jakiegokolwiek rozszerzenia
[#8] Re: zgrywanie zainstalowanych gier

@bastek, post #7

Większość z nich możesz spróbować odpalić bez załadowanego workbencha (reset - trzymasz wciśnięte obydwa przyciski myszy aż pojawi się boot menu, wybierasz "boot without startup-sequence" i zostajesz sam z wierszem poleceń.

Ja na A600 z 1MB i dyskiem miałem porobione skrypty odpalające gry w katalogu gry, składały się one z kilku linijek, zazwyczaj wyglądały tak:

add44k - to opcjonalnie jak jest w systemie
cd ścieżka do katalogu z grą
run plik_wykonywalny
endcli

[#9] Re: zgrywanie zainstalowanych gier

@rafgc, post #8

Rozumiem że aby odpalić gre z wiersza poleceń muszę najpierw zrobić skrypt w folderze z grą tylko nie mam pojęcia w jaki sposób. Prubowałem w wierszu poleceń wpisywać komendy na rużne sposoby ale nic nie wychodziło z tego:(
[#10] Re: zgrywanie zainstalowanych gier

@bastek, post #9

nic nie musisz, poruszasz się za pomocą poleceń, jeśli nie miałeś nigdy styczności z wierszem poleceń w Amidze lub MS-DOS, to będziesz musiał poznać podstawy AmigaDOS a skrypty można tworzyć gdziekolwiek

Ostatnia modyfikacja: 14.09.2011 15:18:10
[#11] Re: zgrywanie zainstalowanych gier

@bastek, post #9

Skrypt jest po to żebyś nie musiał za każdym razem klepać kilkometrowych ścieżek dostępu. Przykładowo, zamiast za każdym razem klepać z palca np.: dh1:gry/slam_tilt/slam.exe robisz sobie skrypt zawierający tą linijkę, powiedzmy, na dh1: i nazywasz slam.bat. potem odpalenie gry to wpisanie run dh1:slam.bat i gra odpala. Im więcej rzeczy trzeba wklepać przed odpaleniem gry (assigny, zmiana wielkości bufora czy co tam jeszcze) tym więcej czasu skrypt oszczęda userowi. Niezbędny jednak nie jest i można się bez niego obejść.

[#12] Re: zgrywanie zainstalowanych gier

@bastek, post #9

Tutaj możesz poczytać o Amga DOS

link

[#13] Re: zgrywanie zainstalowanych gier

@Red_Bullet, post #11

spokojnie .. jesli uzywales linuxa ..zainstaluj sobie maly programik ZSHELL
ulatwia on poruszanie sie po rootach katalogow amiga dosu
wygodny maly i szybki .. (piszac SL i naciskajac TAB program dopisuej reszte SLAMTILT)

[#14] Re: zgrywanie zainstalowanych gier

@HOŁDYS, post #13

WIELKIE DZIEKI WSZYSTKIM
udało się odpalić za pomocą programu ZSHELL :)

Ostatnia modyfikacja: 14.09.2011 18:22:02
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem