[#1] Procesory tekstu i polskie znaki
W jakich procesorach tekstu mozna uzyskac polskie znaki ( oprucz WordWortha). Prosze tez ewentualn9e o male podpowiedzi badz linki do artykulow o tym.
Dzieki i pozdrawiam. :)

[#2] Re: Procesory tekstu i polskie znaki

@ZimA, post #1

We wszystkich. Wystarczy mieć polskie fonty wektorowe.
[#3] Re: Procesory tekstu i polskie znaki

@kmilota, post #2

hmmm no tak a z kad mozna je dorwac :( bo nie mam :(

[#4] Re: Procesory tekstu i polskie znaki

@kmilota, post #2

No niestety nie wydaje mi sie zeby to bylo prawda ze we wszystkich np. do Amiga Writera wrzucam polskie truetypy i program je wykrywa ale !! nie da sie napisac polskiego znaczka wyskakuja krzaki Word Worth to inna historia bo tam znowu program krzyczy mi o biblioteke digitatruetype.library a jak mu ja dam to odwala mu i nie chec sie uruchomic.

Jest mi bardzo potzrebny dzialajacy procesor tekstu z polskimi trzcionkami wiec POMOCY !!!! :D

[#5] Re: Procesory tekstu i polskie znaki

@ZimA, post #3

Kiedyś można było takie fonty kupić. Mozna też nie polskie przerobić na polskie za pomocą Type Smith. Gdzie obecnie w sieci są to nie wiem. Myślę że Google pomoże.
[#6] Re: Procesory tekstu i polskie znaki

@ZimA, post #4

Polecam zakup PadeStreama4. On nie ma problemu z żadnymi fontami. Nawet Trutypy łyka. A te trutypy co ci się krzaczą, to są jakiego standartu? Może windowsowego?
[#7] Re: Procesory tekstu i polskie znaki

@kmilota, post #6

tak sa windowsowe

[#8] Re: Procesory tekstu i polskie znaki

@kmilota, post #6

No Mistrzu :) To jest prawda że Amiga Writer nie łyka polskich fontów :) Tak się składa że nie obsługuje on CodePage ponieważ korzysta z własnych procedur renderowania fontów, ponoć w następnych wersjach miało to być dodane lecz nowszej wersji nie widziałem i nie wiem czy istnieje. No a WW może łyknąć lecz jak zainstalujemy sobie je ręcznie. Prawdopodobnie musisz sobie najpierw zainstalować fonciaki za pomocą instalera z WW a później je skasować lecz zostawić fontlist, następnie zainstaluj te same fonty przy pomocy TTEngine i w fontlist odpowiednio pozmieniaj ścieżki dostępu do czcionek.
[#9] Re: Procesory tekstu i polskie znaki

@lunatyk, post #8

No to pwiem ci tyle ze mam Amiga writera zainstlowanego z Pakietu Amithlon :) i polskie znaki dzialaja. Po prostu mozna urzywac wszystkich fontow zainstaloweanych w wsytemie a ze tam mam polskie fonty i w Iso i w Apl wiec dziala.
A co do word wortha to straszne szopki odpierdziala :(

[#10] Re: Procesory tekstu i polskie znaki

@ZimA, post #7

No to musisz sobie je przekonwertować na ISO albo AmigaPL, lub zrobić sobie mape klawiatury windowsową.
[#11] Re: Procesory tekstu i polskie znaki

@ZimA, post #1

Nalezy skorzystac z pakietu TTFLib (Aminet - katalog util/libs) i dolaczonego
do niego TTFManager'a oraz z pliku UnicodeToAmigaPL (http://wfmh.org.pl/pub/ttf_pl/UnicodeToAmigaPL).
Uruchamiamy dostarczany z pakietem ttf programik ttfcp. Jako pierwszy parametr
podajemy mu sciezke dostepu do pliku opisujacego strone kodowa -
UnicodeToAmigaPL, a jako drugi ENV. Utworzy on nam w ENVArc plik ttfcodepage.
Nastepnie w programie TTFManager wskazujemy katalog z czcionkami TTF (pole
Font Source [najlepiej chyba trzymac czcionki TTF wraz z Wordworth'em -
w katalogu WwFonts/TrueType]) i podajemy sciezke dostepu do katalogu
WwFonts/UFST (pole Font Destination). Klikamy na Install All. W pliku FontList
(katalog WwFonts/UFST) dopisujemy nazwe czcionki, jej nazwe na naszym dysku
(w katalogu WwFonts/UFST) i 2 okreslajaca jej typ (0 - Intellifont, 1 -
PostScript i 2 - TrueType). Przy wiekszej ilosci czcionek proponuje na samym
poczatku skorzystac z programu InstallFonts, ktory znajduje sie w katalogu
WWTools (WW7) - nie trzeba wtedy nic dopisywac w pliku FontList.

Aby miec czcionki TTF w systemie wystarczy podac FONTS: jako katalog docelowy.
Czcionki ISO dla przegladarek - nalezy skorzystac z pliku UnicodeToISO i opcji
Code Page w TTFManagerze dla kazdej czcionki.

Opis jest tez w ACS nr 7/99 i ACS nr 4/00.

Polskie TTFy sa np. tu - http://wfmh.org.pl/pub/ttf_pl/

i tu - http://www.nowak.tv/fontoholic/index.php

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem