[#1] CD/DVD-ROM na PCMCIA
Robiąc porządki trafiłem na dawno zapomniany i praktycznie nieużywany napęd na "pcimcia". Czy ktoś z kolegów orientuje się, czy są jakieś sterowniki dla A600/A1200 do tego ustrojstwa? Jest to model LG GCC-5240P.

Oczywiście mam również kabel sygnałowy łączący napęd z kartą PCMCIA oraz zasilacz (5V).

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2015 23:42:26 przez Umpal
[#2] Re: CD/DVD-ROM na PCMCIA

@Umpal, post #1

czy są jakieś sterowniki dla A600/A1200 do tego ustrojstwa?

Nie.
[#3] Re: CD/DVD-ROM na PCMCIA

@Umpal, post #1

Sterowniki, sterownikami, ale czy karta PC Card wejdzie do Amigi ?
[#4] Re: CD/DVD-ROM na PCMCIA

@strim_, post #2

Dzięki za zwięzłą odpowiedź.
[#5] Re: CD/DVD-ROM na PCMCIA

@Umpal, post #1

Działający w Amidze napęd CD pod PCMCIA był chyba tylko jeden.

Działał z pakietem IDEfix.
link

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2015 08:45:46 przez KrisbA
[#6] Re: CD/DVD-ROM na PCMCIA

@Umpal, post #1

Jeżeli któryś z naszych nadwornych elektroników wykonałby taki interfejs PCMCIA do połączenia napędu SATA/IDE do Amigi to z chęcią bym kupił. Coś podobnego do tego http://amiga.resource.cx/search.pl?product=cd1200
[#7] Re: CD/DVD-ROM na PCMCIA

@QkiZ, post #6

Ktoś musiałby najpierw przeprowadzić inżynierię wsteczną tego urządzenia.
[#8] Re: CD/DVD-ROM na PCMCIA

@strim_, post #7

Inżynieria wsteczna (wydaje mi się) nie była by potrzebna, bo CD1200 obsługiwało kilka napędów na krzyż. Lepsze by było zaprojektowanie nowego urządzenia od podstaw, aby było w stanie obsłużyć standardowe napędu SATA/IDE. Tylko obawiam się, że do tego trzeba byłoby napisać również sterownik.
[#9] Re: CD/DVD-ROM na PCMCIA

@QkiZ, post #8

Tylko obawiam się, że do tego trzeba byłoby napisać również sterownik.

Co wymaga więcej czasu niż zaprojektowanie nowego interfejsu PCMCIA-IDE...

Nie widzę sensu szczerze mówiąc, biorąc pod uwagę malejącą popularność nośników CD. Bardziej interesujące dla mnie jest zrobienie interfejsu PCMCIA-SD (mam taki plan aby umieścić go w nowej wersji Sakura PCMCIA SRAMu).
[#10] Re: CD/DVD-ROM na PCMCIA

@strim_, post #9

To mi już bardziej by pasowało PCMCIA-USB aby można było z pendrive korzystać. Albo jeszcze lepiej: PCMCIA-USB-SD (ewentualnie microSD).
[#11] Re: CD/DVD-ROM na PCMCIA

@QkiZ, post #10

Mowisz i masz.
Istnieje adapter SD->USB. Mobidapter.
Umożliwia on podłączenie pendrive do każdego urządzenia, które ma slot SD

Zainteresowany?

Wiem że robi się wtedy "kanapka" adapterow, ale coś za coś.
[#12] Re: CD/DVD-ROM na PCMCIA

@Norbert, post #11

No kanapka. Ale skoro ma powstawać nowa wersja Sakury to obok złącza SD może być USB. Idźmy na całość ;)
[#13] Re: CD/DVD-ROM na PCMCIA

@QkiZ, post #12

Idźmy na całość ;)

Nie. Idźmy na realizm.
[#14] Re: CD/DVD-ROM na PCMCIA

@strim_, post #13

To USB jest nierealne
[#15] Re: CD/DVD-ROM na PCMCIA

@QkiZ, post #14

Z moją ilością czasu i pieniędzy jest nierealne.

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2015 15:12:46 przez strim_
[#16] Re: CD/DVD-ROM na PCMCIA

@QkiZ, post #6

Nawet jak teraz ktoś by coś takiego zrobił to cena będzie podobna do ceny kontrolera USB, który daje większe możliwości.
[#17] Re: CD/DVD-ROM na PCMCIA

@QkiZ, post #8

Wydaje mi się, że to jest lista testowanych napędów. Najlepiej żeby wypowiedział się użytkownik tego kontrolera.
[#18] Re: CD/DVD-ROM na PCMCIA

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #16

Biorąc pod uwagę co musiałbym dokupić aby ten kontroler działał w mojej Amidze uważam że koszt byłby niższy. Musiałbym kupić A604, riser i Subway USB Controler.
[#19] Re: CD/DVD-ROM na PCMCIA

@QkiZ, post #18

Być może coś ciekawego w temacie.

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2015 21:14:45 przez Stoopi
[#20] Re: CD/DVD-ROM na PCMCIA

@QkiZ, post #18

O Subway USB nie myślałem, bo ta karta ma bardzo słabe transfery. Karta obecnie już tylko dla kolekcjonerów. RapidRoad USB i A604 to 650-700 zł, nie wiem ile kosztuje riser i po co?
[#21] Re: CD/DVD-ROM na PCMCIA

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #20

Żeby podłączyć Subway USB.
Ciekaw jestem czy to wersja plus. Wersja bez plusa obsługiwała tylko 3 napędy Mitsumi. Wersja CD1200+ obsługiwała już dowolny napęd IDE.
[#22] Re: CD/DVD-ROM na PCMCIA

@QkiZ, post #21

Obok jest też aukcja z napędem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem