[#1] Jak wylutować konektory audio a600?
Na tapecie cały czas płyta główna amigi 600, której stan
chciałbym poprawić a nawet przywrócić do czasów świetności.

Planuję wylutować dwa konektory audio i są właściwie dwie
możliwość: plecionka albo hot-air. I teraz pytanie byłoby, czy
hot-air miałby tutaj zastosowanie? Czy nie nagrzałyby się piny
w tych koektorach tak mocno, że plastik by się odkształcił z drugiej
strony?

Jeżeli ktoś miał już takie lutowanie, byłym wdzięczny za jakieś
wskazówki. Ewentualnie chociaż podpowiedzi, czego nie robić, żeby nie przegrzać
pcb przy takiej operacji.
[#2] Re: Jak wylutować konektory audio a600?

@ClarensMartin, post #1

Nie katował bym hotem PCB, ale jeśli już to zapodaj flux, zrób preheat tak ze 200 stopni przez kilka minut, a potem 350-400 stopni. Jeśli wyprowadzenia nie są zagięte to będzie łatwo, jeśli są zagięte to gorzej, będzie dobrze jak nie wyciągniesz gniazda razem z przelotkami, albo zdejmiesz sam plastik, bo niestety jest on dość miękki.
Ja takie rzeczy robię lutownicą 60W i odsysaczem.
[#3] Re: Jak wylutować konektory audio a600?

@ClarensMartin, post #1

Hotem to lepiej nie operuj za mocno w okolicach tych kondensatorów bo sobie gniazdo klawiatury przytopisz. Ja do takich operacji używam płyty podgrzewającej i termopensety. Bez podgrzewania ciężko jest je wylutować.
Masz dwie możliwości:
- mechaniczne usunięcie kondensatorów ( w necie można znaleźć filmiki jak to ludziska wycinają lub wykręcają kondensatory SMD), po usunięciu flux i plecionka do oczyszczenia padów.
- podgrzać delikatnie hotem płytę w okolicach kondensatorów najlepiej od dołu, temperatura max 150 st. i później lutownicą kolbową próbować je odlutować.
[#4] Re: Jak wylutować konektory audio a600?

@Marcin74, post #3

mechaniczne usunięcie kondensatorów
On chce wylutować gniazda RCA, a nie kondensatory...
[#5] Re: Jak wylutować konektory audio a600?

@ClarensMartin, post #1

Ale się zakręciłem, że o kondensatorach Ci napisałem.
A gniazda to tylko hotem bo plecionką to nic przy nich bez dobrego grzania nie zrobisz.
Jeśli chcesz je wylutować to pewnie masz nowe więc nie masz się co martwić że się przytopią.
[#6] Re: Jak wylutować konektory audio a600?

@ClarensMartin, post #1

Czy jest jakiś konkretny powód, dla którego chcesz przeprowadzić tę operację, czy tylko "moda" Tobą powoduje?

Do czego zmierzam: rozważ rachunek strat i korzyści. A, nade wszystko, nie tykaj płyty która działa, szczególnie, gdy brak Ci umiejętności i wiedzy.
[#7] Re: Jak wylutować konektory audio a600?

@ClarensMartin, post #1

Nakładasz topnik, zwykłym odsysaczem odlutujesz boczne piny gniazda (te sygnałowe), jak już będą uwolnione to grzejesz trzeci (masowy) i gniazdo wyjdzie.
[#8] Re: Jak wylutować konektory audio a600?

@Marcin74, post #3

A na ryzyko przytopienia gniazda klawiatury mi Tom Rain kiedyś sposób sprzedał, że warto je zasłonić kawałkiem folii aluminiowej.

Jako niedzielny użytkownik hot aira dzięki temu sposobowi nie zrobiłem temu gniazdu żadnej krzywdy przy wymianie kondensatorów. Za to z racji mojego braku wyobraźni gniazda RCA posłużyły za grupę kontrolną i się trochę stopiły. ;)

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2017 16:46:54 przez teh_KaiN
[#9] Re: Jak wylutować konektory audio a600?

@ClarensMartin, post #1

Ja bym radził również lutownicę i odsysacz. Najpierw dokładasz świeżej cyny, w międzyczasie cały czas możesz dawać dużo topnika, na koniec odsysacz i już.

Pytanie po co wylutować chcesz te gniazda? Jeśli mają iść na straty, bo i tak wsadzisz nowe, to wszystko co idzie na straty warto pociąć/rozwalić najpierw, wtedy masz każdy pin oddzielnie do odlutowania i najmniejsze straty są oraz jest najłatwiej, bo chwytasz tylko pensetą takiego pina i normalnie lutownicą wylutowujesz bez niczego więcej.

Po wylutowaniu dużo topnika i plecionka do oczyszczenia i znów dużo topnika i jeszcze więcej topnika
Na koniec jakiś zmywacz do syfu jaki zostanie po dużej ilości topnika.

Aha, jeszcze coś. Ja jak wylutowuję jakieś elementy tht i koniecznie chcę to zrobić hotem, to najpierw odsysam jak najwięcej cyny odsysaczem i lutownicą normalnie, a dopiero wtedy grzeję i wylutowuję hotem. Po prostu jak mniej cyny jest, to hotem trochę krócej się grzeje, żeby puściło. Ta rada jest przydatna przy ciasnych dziurach, gdzie odsysacz nie powoduje całkowitego puszczenia lutów.
[#10] Re: Jak wylutować konektory audio a600?

@Mq, post #9

Ja bym się nie bawił hotem tylko tak jak wyciągam modulatory z Amig: dużo topnika, odsysacz i lutownica transformatorowa 100 W. A jak stare gniazda są do wyrzucenia, to stopić lutownicą na kawałki i piny wyciągać po jednym. Cięcia narzędziami nie polecam, bo to naraża pady i ścieżki na płycie na duże obciążenia i można coś zerwać.
[#11] Re: Jak wylutować konektory audio a600?

@Krashan, post #10

Z tym cięciem masz rację, trzeba oczywiście uważać i wszystko z głową robić, ale zakładam, że jak ktoś się zajmuje takimi rzeczami, to ma jakieś tam doświadczenie i zdolności manualne do tego.
Ja metodę z cięciem stosuję np. przy wymianie pamięci, jak są gorące i wiem na 100% że do wyrzucenia. Wtedy małymi ucinaczkami ucinam po kolei wszystkie nogi scalaka, który idzie i tak do śmietnika i wylutowuję pojedyncze piny łatwo i szybko bez niepotrzebnego grzania pcb.
Ogólnie technik profesjonalnych jest mnóstwo, a do tego "sposobów" i "patentów" indywidualnych drugie tyle albo i więcej. Można to wszystko robić na różne sposoby, jak komu co leży i pasuje i jak komu łatwiej/wygodniej.
[#12] Re: Jak wylutować konektory audio a600?

@Daclaw, post #6

Powodem jest wdarcie się akurat w to miejsce korozji,
poza tym kondensatory są mocno wylane, że cyna jest
ciemnego koloru.
Jakbym wylutował te konektory, to łatwiej byłoby wylutować
kondensatory bez ich przekręcania. A potem łatwiej też wlutować.

Metoda przecięcia konektora a potem wylutowanie pojedyńczo
każdej nóżki wydaje się być najmniej inwazyjna, tylko czy
takie konektory "kompatybilne" z amigą są do nabycia?
[#13] Re: Jak wylutować konektory audio a600?

@Mq, post #11

I tak jeśli jest pole masy na jakimś pinie to wylutować będzie trudno. Nawet jak odetniesz od reszty komponentu wiele to nie zmieni, bo poly będzie ściągało ciepło i tylko wierzchnia warstwa cyny się roztopi. Skoro to Pb to ustawienie na 300°C będzie ok dla trudnych pinów, a 250 wystarczy dla łatwych. A odsysarka z dobrym podciśnieniem, najlepsze z aluminiową tuleją bo najszczelniejsze, ale niestety najszybciej się zasyfiają. Zatem co się da... wyczyścić odsysarką, jeśli jakiś pin nie chce puścić to nieco zwiększyć temperaturę, zalać cyną i wyciągnąć jako ostatni. Później dogrzać otwór i odessać cynę.
[#14] Re: Jak wylutować konektory audio a600?

@abcdef, post #13

Powiem, że odkąd zacząłem lutować, czyli jakieś dwa lata temu,
to zawsze lutuję temperaturą 350 - 380 stopni C. Trochę dużo,
ale zawsze krótko grzeję.
[#15] Re: Jak wylutować konektory audio a600?

@abcdef, post #13

Z tymi temperaturami też różnie bywa. Dużo robiłem w małych Atari i tam płyta płycie nierówna. Dawali skubańcy różne stopy i mam taką jedną płytę Atari 65XE, z której bez problemu się wszystko wylutowuje i odsysa i można milion razy sobie grzebać i nic się nie dzieje. A dla kontrastu mam drugą identyczną płytę, w której chyba nie ma ani grama ołowiu i lutownicą tego się ruszyć prawie nie da, bo cyna się nie chce topić, a ścieżki od laminatu odchodzą prędzej niż cyna się stopi Żeby było śmieszniej na oko obie płyty wyglądają na identyczne.
[#16] Re: Jak wylutować konektory audio a600?

@Mq, post #15

Mam właśnie taki problem z płytą 8A.1 (zielona) w A500 gdzie na razie odpuściłem przelutowanie kondensatorów bo cyna nie chce się za bardzo topić, nie chciałem katować PCB aby niczego nie uszkodzić. Chodzi o położenie na płcie kilku kondensatorów z powodu montażu Protein Turbo oraz wymianę podstawki pod ROM na precyzyjną bo stara jest skatowana. Przy wymianie kondensatorów THT w A600 nie miałem takiego problemu.
[#17] Re: Jak wylutować konektory audio a600?

@Adinfo, post #16

Jak są takie twarde luty, to ja robię tak, że daję dużo topnika, przykładam lutownicę i dokładam więcej cyny, duuuużo więcej. Wtedy cyna się przemiesza z tą nową miękką i już będzie trochę łatwiej ją ruszyć. Później nadmiar odsysaczem ściągam i jak trzeba to ponawiam operaację aż większość cyny wymieni się na nową. Trzeba uważać, żeby nie puściły ścieżki i przelotki, ale na to już nie ma jednoznacznej rady, to trzeba poćwiczyć i na wyczucie później się robi - to kwestia doświadczenia i tego się nie przeskoczy...
Można potrenować na jakichś starych płytach od pecetów czy innej elektronice.
No i zawsze topnik - jego nadmiar nie zaszkodzi, a mocno pomaga i obniża temperaturę.
[#18] Re: Jak wylutować konektory audio a600?

@Marcin74, post #5

A gniazda to tylko hotem

...ale to wtedy trzebaby te gniazda bardzo długo grzać,
żeby wszystkie 3 pola cyny puściły, podejrzewam
z 5 minut, czy to aby bezpieczne?
[#19] Re: Jak wylutować konektory audio a600?

@ClarensMartin, post #18

To przede wszystkim jest bez sensu tak samo jak plecionka, bo nie do tego ona służy.
Tak jak Ci napisałem wyżej, jeśli nie wykonasz wstępnego podgrzania to odbarwi i wygnie Ci się laminat w najlepszym wypadku.
Jeśli nie masz to kup sobie lutownicę ~230V min. 60W za parę złotych i odsysacz. Zapodaj świeżego spoiwa z topnikiem i cała operacja zajmie Ci 2 minuty.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2017 22:08:42 przez Kilos
[#20] Re: Jak wylutować konektory audio a600?

@Kilos, post #19

Lutownicę oczywiście mam, nawet więcej niż 60W. Natomiast
odsysacz mi zupełnie nie leży, mam dwa, końcówki trzeba często
wymieniać, a i jego skuteczność raczej słaba. Być może masz pewniejszą
rękę do odsysacza, wg mojego doświadczenia plecionka radzi sobie
podobnie do odsysacza.
[#21] Re: Jak wylutować konektory audio a600?

@ClarensMartin, post #20

Być może w twoim ręku skuteczność jest słaba, bo wszystkim trzeba umieć się posługiwać. Widziałem pacjentów przykładających końcówkę odsysacza do grota i punktu lutowniczego jednocześnie, a tak to i wagon końcówek będzie mało.
[#22] Re: Jak wylutować konektory audio a600?

@Kilos, post #21

Szczerze mówiąc nigdy nie wymieniałem końcówki w odsysaczu. Mam dwa odsysacze, których używam od kilku lat i jeden jest już kompletnie połamany, tuningowałem mu całą górę jakimiś śrubkami itp, bo popękał od miliona wystrzałów, a końcówkę ma ciągle jeszcze dobrą. Szkoda mi go wyrzucić, bo się przywiązuję do swoich zabawek
[#23] Re: Jak wylutować konektory audio a600?

@Kilos, post #21

I co w związku z tym? Przy dobrej końcówce w jednym miejscu na grubość grota się przytopi i tyle. Ciągnąć będzie a cyna nie zdąży się wychłodzić.
[#24] Re: Jak wylutować konektory audio a600?

@abcdef, post #23

Nie zdecydowałem się jednak na wylutowanie
konektorów audio. Wylutowałem złącze klawiatury,
żeby mieć lepszy dostęp do tej części płyty.
Obyło się bez kłopotów, więc polecam raczej
ten sposób.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem