[#1] Floppy Fix Amiga 1200
Witam!
Moja A1200, płyta 2B, nie widziała GOTEK-a, ktoś mi mówił, żeby zrobić "Floppy fix-a", bo w płytach escomowych tak po prostu jest.
Znalazłem film na YT jak to zrobić:

https://www.youtube.com/watch?v=G6fYOjTYvXM

Zrobiłem wszystko jak na powyższym filmie. Usunąłem "pomarańczowy" przewód, i zwarłem tak jak na filmie tym zielonym.
Po zabiegu, GOTEK w końcu startuje. Ale ... zaczęły się inne jaja. Podłączyłem FDD.
Podczas bootowania systemu z HDD - Amiga kilka razy "mieli" FDD, wcześniej tego nie było.
Jak system się załaduje, wyskakuje df0:unreadable, mimo, że w stacji nie ma żadnej dyskietki. Nawet jak jakąkolwiek włożę - ten sam komunikat.
Ta sama dyskietka np. z WB3.1 - odczytuje się poprawnie jak z niej bootuję!
A nawet jak "wypnę stację dysków z taśmy i zasilania i system się załaduje z HDD - komunikat na pulpicie taki sam, i dioda FDD podczas bootowania się systemu też kilka razy się rozświeca...

Gdzie popełniłem błąd?
[#2] Re: Floppy Fix Amiga 1200

@Renton, post #1

podłączasz panasonica ?
[#3] Re: Floppy Fix Amiga 1200

@QUAD, post #2

Tak.
[#4] Re: Floppy Fix Amiga 1200

@Renton, post #3

a próbowałeś stację z innej ami ?
bo nie wiem czy w niej też nie trza fixa zrobić
[#5] Re: Floppy Fix Amiga 1200

@QUAD, post #4

Niestety nie, jutro sprawdzę stację od A500, bo tylko taką mam pod ręką.
Spróbuję też zmienić taśmę.
Dzięki za naprowadzenie.
[#6] Re: Floppy Fix Amiga 1200

@Renton, post #5

przerób stację i już
LINK
[#7] Re: Floppy Fix Amiga 1200

@Renton, post #5

ta 2b to Escom czy Commodore ?
[#8] Re: Floppy Fix Amiga 1200

@Dorian3d, post #7

Wygląda na to że Escom.
[#9] Re: Floppy Fix Amiga 1200

@Renton, post #8

To nie ma napisu commodore na płycie ?
[#10] Re: Floppy Fix Amiga 1200

@Dorian3d, post #9

Sprostowanie - ma napis Commodore na płycie, zaraz pod rewizją ... Czyli to Commodorowska? Co to z mienia w przypadku floppy fix-a?
[#11] Re: Floppy Fix Amiga 1200

@Renton, post #10

Tak w Commodore nie trzeba FIX-A
[#12] Re: Floppy Fix Amiga 1200

@Dorian3d, post #11

Dziwne, bo przed fix-em, Gotek nie był widoczny w ogóle! Po zabiegu (z filmiku) chodzi elegancko i jako df0: i jako df1: ... jutro podmienię stację lub pogrzebię w swojej, jak dojdę co poecie francuskojęzycznemu chodziło po głowie, z linku od Quad-a.
[#13] Re: Floppy Fix Amiga 1200

@Renton, post #12

Wszystko musi u Ciebie działać na następnej Retronizacji, nie ma to tamto!
Ja też walczę ze stacjami - tak serio do A1200 dopiero pierwsza sztuka zawitała w mojej stajni i mam tu teraz Sony przerobioną, ale dopiero testuję czy wszystko gra, Gotek czeka w kolejce do podłączenia, jeden HxC, drugi dopiero programować będę.
[#14] Re: Floppy Fix Amiga 1200

@Renton, post #12

tu masz po agnielsku. Nie pamiętam dokładnie, ale trzeba było jeszcze mostkować czujnik gęstości dyskietek, lub używać dyskietek bez otworu(dyskietki HD trzeba było zaklejać taśmą).

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2019 20:17:02 przez snifferman
[#15] Re: Floppy Fix Amiga 1200

@snifferman, post #14

Jeszcze tak daleko nie byłem z dyskietkami gęstymi i A1200 - czy zwyczajnie przerobiona stacji a PC na Amigową będzie widziała dyskietki jako gęste? - czy trzeba coś jeszcze zrobić.
[#16] Re: Floppy Fix Amiga 1200

@Adinfo, post #15

Wystarczy zaklejać otwór w dyskietce albo w stacji usunąć czujnik. Stacja działa jako DD. Coś tam trzeba zrobić więcej, żeby była HD.

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2019 21:02:20 przez misiek2
[#17] Re: Floppy Fix Amiga 1200

@Adinfo, post #15

Zwyczajnie przerobiona stacja bedzie działała tylko jako DD. I nie ważne czy włożysz dyskietkę DD czy HD. Są stacje od PC, które da sie przerobić na Amigowe HD ale to wymaga dołożenia trochę elektroniki do stacji.
[#18] Re: Floppy Fix Amiga 1200

@Marcin74, post #17

Właśnie o to mi chodziło OK ale się da jak by co, poczytam na ten temat.
[#19] Re: Floppy Fix Amiga 1200

@Marcin74, post #17

Podczas bootowania systemu z HDD - Amiga kilka razy "mieli" FDD, wcześniej tego nie b
yło.

Chodziło o dysk twardy nie o stacje .
[#20] Re: Floppy Fix Amiga 1200

@Renton, post #12

OK, newsy z placu boju.
Wymieniłem tego Panasonic-a - na stację z A500 ...
Wszystko działa jak trzeba!
W Panasonic-u też widać, trzeba coś przerobić, żeby działał.
Chyba jednak kupię inną stację, choćby przerobioną z PC.
Dzięki za porady. Sytuacja "opanowana".
[#21] Re: Floppy Fix Amiga 1200

@Renton, post #20

To jednak dobrze pamiętałem że stację z A1200 by ESCOM trza też przerobić, bo po przeróbce płyty dostajesz full kompatybilność z amigowymi flopami.
[#22] Re: Floppy Fix Amiga 1200

@QUAD, post #21

mam pytanie. Czy aby Gotek zadziałał w Escom jako DF1 również trzeba zrobić tego fix'a???

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2019 12:16:04 przez silelis
[#23] Re: Floppy Fix Amiga 1200

@QUAD, post #21

po A1200 od ESCOM zostało mi takie małe PCB wkładane w złącze floppy na płycie głównej, w to szła taśma od stacji dysków, po co to było? Zastępowało fixa wykonywanego pod spodem płyty?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem