[#1] Bezprzewodowa klawiatura USB jako joystick do Amigi
Hej,

"popełniłem" ostatnio adapter umożliwiający podłączenie klawiatury USB jako joystick do Amigi. Sposób budowy zaprezentowałem w filmie. Myślę, że może zainteresować członków tego Forum:

Wiem, że podobnych projektów adapterów jest już sporo - także gotowców do kupienia. Od razu mówię, że nie zamierzam robić konkurencji na rynku, a raczej zachęcić do samodzielnych eksperymentów, lutowania i kodowania, bo to fajna zabawa, prawdopodobieństwo sukcesu wysokie, a zawsze człowiek się czegoś nauczy :)

Pozdrawiam!

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2021 12:31:34 przez dalton
7
[#2] Re: Bezprzewodowa klawiatura USB jako joystick do Amigi

@dalton, post #1

Świetny pomysł z tym rozwiązaniem OK
Zasilanie wystarczy z portu joy Amigi czy trzeba coś dodatkowo podpinać?

Jak będzie więcej czasu to z chęcią przetestuję.
Docelowo można do tego wykonać uproszczoną klawiaturę, która będzie miała tylko niezbędne przyciski (kierunki, fire itp.)

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2021 12:48:15 przez Adinfo
[#3] Re: Bezprzewodowa klawiatura USB jako joystick do Amigi

@Adinfo, post #2

Zasilanie wystarczy z portu joysticka. Z mini-klawiaturą całkiem dobry pomysł, ale szczerze powiem, że nie lubię grać na klawiaturze i ten konkretny adapter powstał wyłącznie w celach edukacyjnych - docelowo chcę zrobić podobny (też na Seeeduino Xiao), ale obsługujący pada od PS4 po Bluetooth.
1
[#4] Re: Bezprzewodowa klawiatura USB jako joystick do Amigi

@dalton, post #3

Świetna rzecz - właśnie ogladam. A to srebrne pudełko to Apple mini?

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2021 12:56:55 przez mmarcin2741
[#5] Re: Bezprzewodowa klawiatura USB jako joystick do Amigi

@mmarcin2741, post #4

Dzięki :)
To srebne pudełko to Atari 65 XE w obudowie mini-itx według projektu x_angela z Atari Area.
Projekt rozszerzyłem jeszcze o adapter klawiatury bluetooth oraz pada od PS4, ale po kablu. Kiedyś nagrywałem krótką prezentację tego... O, odkopałem link:

1
[#6] Re: Bezprzewodowa klawiatura USB jako joystick do Amigi

@dalton, post #1

no i ok

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2021 22:12:22 przez Dorian3d
[#7] Re: Bezprzewodowa klawiatura USB jako joystick do Amigi

@dalton, post #3

Dla zainteresowanych, ciąg dalszy nastąpił ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem