[#1] Pytanie do spectrumowców
Pytanie skierowane jest do osób, które miały ZX Spectrum / Timexa w latach 1987-88.
W tamtych latach można było kupić w kioskach i księgarniach kasety z grami firmowane przez Stansett Trade. Były to spolszczone zagraniczne gry, w których wymazywano logo oryginalnych wydawców i wstawiano logo Stansett Trade. Cechy charakterystyczne - gry sprzedawane były na kasetach o długości 15 minut (2*7,5 minuty), na każdej kasecie były 2 gry.
Mam jedną z takich kaset z grami Saboteur i Super Pipeline II. Chciałbym jednak odtworzyć listę wszystkich gier spolszczonych przez Stansett Trade. Pamiętam, że wśród tych gier była też Jet-pac.
Czy ktoś pamięta te gry? A może ktoś wciąż ma je w swoich zbiorach?

[#2] Re: Pytanie do spectrumowców

@PopoCop, post #1

Chyba nikt z PPA nie miał tego szrota ;)
[#3] Re: Pytanie do spectrumowców

@parallax, post #2

parallax wypraszam sobie, szrot to to nie był! Do dziś mam jeszcze w pełni działającego Timexa 2048 - w końcu to mój pierwszy komputerek :)

Odnośnie pierwszego posta to niestety z tą "firmą" nie miałem do czynienia. Miałem co prawda jakieś składanki na kasetach ale wszystkie były po angielsku no chyba, że takie cuda jak Basic Test co było w naszym języku.
Myślę, że ciężko takie coś będzie znaleźć. Jedynie zobacz na World Of Spectrum, może ktoś tam wrzucił jakąś sztukę, albo popytaj (jak znajdziesz) ludzi ze sceny Spectrumowej. Może będą Cię w stanie nakierować.

Ostatnia modyfikacja: 24.09.2009 09:18:05
[#4] Re: Pytanie do spectrumowców

@Adrian_GTC, post #3

> parallax wypraszam sobie, szrot to to nie był! Do dziś
> mam jeszcze w pełni działającego Timexa 2048 - w końcu to mój
> pierwszy komputerek :)
>
>

hehe
ja na takim napisałem swój pierwszy program - rysował na ekranie kopertę - ehhh cudowne czasy podstawówki

[#5] Re: Pytanie do spectrumowców

@parallax, post #2

"Chyba nikt z PPA nie miał tego szrota"

Ja miałem Spectrum+ i bardzo miło wspominam chwile spędzone przy tym komputerze.

[#6] Re: Pytanie do spectrumowców

@PopoCop, post #1

Nie wróżę sukcesów. To była z pewnością garażowa firma jakiś studenciaków, albo wręcz działalność pojedynczego człowieka, jakich wiele było w czasach legalnego piractwa. Rzecz zbyt niepoważna, aby pozostawiła trwałe ślady po ponad 20 latach i transformacji ustrojowej po drodze. Najwyżej pojedyncze kasety da się znaleźć gdzieś po ludziach.

Tym nie mniej możesz poszperać w prasie komputerowej "z epoki" albo poszukać księgarni, które istniały w czasach PRL-u (dużo ich przetrwało) i popytać, czy gdzieś nie zalegają jakieś stare papierzyska.

Ostatnia modyfikacja: 06.10.2009 13:39:18
[#7] Re: Pytanie do spectrumowców

@bullet, post #4

bullet napisał(a):

> hehe
> ja na takim napisałem swój pierwszy program - rysował na
> ekranie kopertę - ehhh cudowne czasy podstawówki
>
>

ja też uczyłem się pisac programy na tym komputerze w szkole. przynajmniej coś człowiekowi w głowie zostało po tych naukach. patrząc na dzisiejszą informatyzację w szkole to porażka.

[#8] Re: Pytanie do spectrumowców

@parallax, post #2

Ja też sobie wypraszam!
Czy wiesz że do mojego Spectruma mam podłączony twardy dysk?
I działa! OK
[#9] Re: Pytanie do spectrumowców

@stachu100, post #8

Też miałem Spectrum. To naprawdę wspaniała maszyna, niektóre z gier mają lepszą grywalność niż wersje na inne platformy, np. Renegade lub Target Renegade OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem