[#1] Mój własny automat Arcade
Witam

W jednym temacie wspomniałem, że buduje w piwnicy automat Arcade i ktoś (przepraszam, że nie pamiętam nicka) chciał, żebym się pochwalił jak skończę. Tak więc teraz będę się trochę chwalił ;) Pudło jest skończone w 99% brakuje mu tylko listw obrzeżowych, ale niestety na razie nie mogłem znaleźć takich jak były by mi potrzebne, więc na razie zostanie tak jak jest. Nie jest może idealny i teraz już wiem, że wiele rzeczy można było by zrobić lepiej i ładniej (parallax będzie mógł sobie trochę poszydzić ), więc następny jaki zbuduje na pewno będzie wyglądał znacznie lepiej, bo jeśli chodzi o funkcjonalność to niczego mu nie brakuje. Daje (przynajmniej mnie) kupę radochy i przywraca wspomnienia z dziecięcych lat.

Przepraszam za żenującą jakość fotki, ale telefonem przy takim oświetleniu nic lepszego nie uda się zrobić ;) Chociaż może to i lepiej. Nie widać wszystkich niedoróbek

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c286d8551202f6d8.html

Pozdrawiam rotfl

[#2] Re: Mój własny automat Arcade

@Ciapo, post #1

Super!
Jaki komputer jest w środku i jaki emulator? Jest jakiś przełącznik pomiędzy gierkami?
Można wrzucać coiny? Np. PRLowskie 20 zł? :)
[#3] Re: Mój własny automat Arcade

@Ciapo, post #1

Czy podczas grania sięgnę głową do lusterka by zobaczyć, czy fryzura mi się nie popsuła podczas intensywnego grania

[#4] Re: Mój własny automat Arcade

@Andrzej Drozd, post #2

W środku stoi stary Pentium 4 3,4 GHz, 1gb ram i GeForce 210. Emulator można tam uruchomić w zasadzie każdy jaki przyjdzie nam do głowy. Wszystko działa na front endzie zwanym Maximus Arcade, dzięki czemu od włączenia kompa do wyboru emulatora/gry, tylko początkowe informacje wyświetlane przez bios zdradzają, że w środku stoi blaszak. Wszystko obsługiwane za pomocą gał i przycisków, więc nie potrzeba w zasadzie myszy i klawiatury oglądać. Aktualnie w środku mam wrzucone MAME, ePSXe, Model 2 Emulator i Visual Pinball, a przełącza się między nimi przy pomocy wspomnianego Amximus Arcade. Coiny wrzucać oczywiście można, niestety wrzutnik, który tam zainstalowałem przyjmuje tylko monety 1 euro. Jednak już się zastanawiam nad kupnem takiego, który przyjmie wymienione wyżej PRLowskie 20 Złotych :)

Pozdrawiam rotfl

[#5] Re: Mój własny automat Arcade

@parallax, post #3

Bez żadnego problemu, nawet bez spuszczania oczu z monitora, tylko wtedy ciężko będzie zorientować się czy fryz jest na miejscu.

Pozdrawiam rotfl

[#6] Re: Mój własny automat Arcade

@Ciapo, post #4

No super sprawa taki automat. Gratulacje za wytrwałość przy tworzeniu :) Mam tylko pytanko, czy u Ciebie także widać te momenty otwierania okna emulatora? Jest to trochę uciążliwe i psuje ogólne wrażenie...

[#7] Re: Mój własny automat Arcade

@Ciapo, post #1

To byłem ja Ciapo ;)

GRATULUJE!!! całość wygląda wyśmienicie!! :D

zawsze mam podziw i szacun dla osób takich jak Ty ;)

jeszcze raz, najgłośniejsze brawa z mojej strony! OK

[#8] Re: Mój własny automat Arcade

@Adrian_GTC, post #6

Niestety czasami widać. Aczkolwiek Maximus Arcade minimalizuje wyświetlanie okien przy włączaniu gry jak tylko jest to możliwe. W MAME w zasadzie widać tylko tą ramkę z napisem "Initializing" i procenty postępu. No i niestety przy niektórych grach (tych, które nie są w 100% emulowane) ramkę, przy której trzeba wpisać OK lub poruszyć gałkę lewo, prawo. Jeśli chodzi o ePSXe to tylko momentalnie miga okienko konsoli ale to dlatego, że używam wersji 1.5.2 która oprócz okna emulatora otwiera też dosowe okienko z logiem. Przy nowszych wersjach pewnie nie było by ani śladu. Najgorzej jest z visual pinball ponieważ to jest w zasadzie edytor stołów sprzężony z emulatorem i podczas ładowania stołu wyświetla się okno edytora z załadowanym stołem, ale jestem w stanie to przełknąć :)

Pozdrawiam rotfl

[#9] Re: Mój własny automat Arcade

@bombermax, post #7

Właśnie pamiętałem Twoją sygnaturkę, ale nie ma opcji szukania ludzi po sig'ach :) W każdym razie dziękuję za pozytywną ocenę. Prawdę mówiąc to budowanie tego automatu było całkiem fajną zabawą. Chętnie zbudowałbym jeszcze jeden, ale po pierwsze to była dosyć kosztowna zabawa a pozatym, co ja później z nimi będę robił skoro nawet jeszcze nie wiem gdzie docelowo postawie ten już zbudowany :)

Pozdrawiam rotfl

[#10] Re: Mój własny automat Arcade

@Ciapo, post #9

zawsze znajdzie się ktoś kto chciałby mieć jeden dla siebie ;) czytaj kolego ja na przykład :) nie chodzi o mózg, bo kompa na mame'a na pewno bym znalazł, tylko o sam szkielet ;)) jeśli w przyszłości miałbyś czas no i chęci to chętnie nabyłbym 1 pudło :)) wiadomo, automat z gałami to nie to samo co komp z joyem ;) a jako że na dworcach tłukłem w nie w oczekiwaniu na autobus/pociąg no to sentyment się zaszczepił :)

W każdym bądź razie świetna robota, raz jeszcze! ok, racja OK

[#11] Re: Mój własny automat Arcade

@bombermax, post #10

Wiadomo, że komp z joyem na pewno nie zastąpi takiego wynalazku. Ja się wychowałem w salonie gier i teraz w końcu udało mi się spełnić marzenie z dzieciństwa :) Co do wyrobu takich rzeczy dla kogoś to chyba nie czuje się na siłach jeszcze żeby się tego podjąć. Jednak jak coś się robi dla siebie to na wiele rzeczy można przymknąć oko i nie inaczej jest w tym przypadku :) W każdym razie nie mówię nie.

Pozdrawiam rotfl

[#12] Re: Mój własny automat Arcade

@Ciapo, post #11

Przewidujesz kiedyś seryjną produkcję? Kupiłbym.

[#13] Re: Mój własny automat Arcade

@parallax, post #12

Raczej mało opłacalny interes. Koszt budowy znacznie przekracza cenę za jaką jest szansa żeby to sprzedać ;)

Pozdrawiam rotfl

[#14] Re: Mój własny automat Arcade

@Ciapo, post #13

Pokaż nam ten automat w działaniu :) począwszy od samego włączenia, uruchomieniu kilku gier, zagranie w nie i wyłączenie automatu :) Najlepiej nagranie wideo :)

[#15] Re: Mój własny automat Arcade

@parallax, post #14

Ale te gry to mam przechodzić całe czy tylko pokazać, że działają? Bo jak mam pokazywać całe to filmik trwałby jakieś 3-4 godziny ;) A tak na poważnie to może za jakiś czas pokażę, bo teraz odkryłem, że potrzebuję jednak większy ekran ;) i zacząłem poszukiwania telewizora, który mi tam wlezie do środka, tymbardziej że istnieje możliwość zmuszenia zwykłego telewizora CRT do działania identycznie jak oryginalny monitor arcade. Na razie przygotowałem sobie kabelek, ściągnąłem soft wymuszający na karcie graficznej nadawanie obrazu w 15KHz. Teraz brakuje mi tylko telewizora, których to niby wszyscy się pozbywają, a jak pytam to nikt nie ma ;)

Pozdrawiam rotfl

[#16] Re: Mój własny automat Arcade

@Ciapo, post #1

Miazga! OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem