[#1] Nowy PowerPC od IBM'a
Witam.
Jak podają zagraniczne serwisy CVG oraz Fudzilla IBM rozpoczął produkcje nowego chipa o nazwie OBAN. Ma być procesorem PowerPC i współpracować z GPU od ATI/AMD Radeon serii 7xxx. Produkcja tego chipa ruszyła na zamówienie Microsoftu do ich nowej konsoli.
Czyżby szykowała nam się w końcu idealna /czytaj wydajna/ platforma pod Amiga OS 4.x.
Jak by się udało złamać tego Xboxa jak kiedyś PS3 pod linuxa, to można by się pokusić o instalację Amiga Os.
Nie wiem, jak duże będą różnice w architekturze procesora, ale sterowniki pod Radeona już mamy...
Może Hyperion nie miał by za wiele pracy aby OS przystosować.
Z drugiej strony AMIGA od Microsoftu, sam już nie wiem.
[#2] Re: Nowy PowerPC od IBM'a

@Robii_k, post #1

Z drugiej strony AMIGA od Microsoftu, sam już nie wiem.

No i co z tego. Jak kupiłem swoją pierwszą A500 to byłem zauroczony AmigaBasic. Akurat przesiadłem się wtedy z C64, więc wyobraź sobie jakie możliwości dawał AmigaBasic w stosunku do Besica z C64. A co ciekawe twórcami AmigaBasic jest Microsoft.
[#3] Re: Nowy PowerPC od IBM'a

@kmilota, post #2

A gdzie się podział odwieczny duch walki Amiga/kontra/pc.
Przecież pc-ta używamy bo musimy, a Amisie bo chcemy...
Już widzę to marudzenie na forum, "to nie Amisia, to konsola" itp.
Ech, kiedyś życie było piękniejsze.
Ale bądźmy dobrej myśli, może IBM za parę lat będzie chciało jeszcze raz zarobić na tym procku, a chłopaki od NATAMI się nim zainteresują i może powstanie NATAMI 2 i będzie do tego już dość wydajną maszynką, nie tylko do "amigowania".
Pzdr.

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2012 19:53:26 przez Robii_k

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2012 19:53:41 przez Robii_k
[#4] PowerPC 603e w HYUNDAIU

@Robii_k, post #3

Ot taka ciekawostka,
nasz wymarzony procek z Amisi ładują teraz do samochodów i jeszcze połączyli to z DDR'ami:
klik
Czyli, już niedługo, możemy rozszerzyć nasz rejon poszukiwań części do Amisi o szroty samochodowe.
[#5] Re: PowerPC 603e w HYUNDAIU

@Robii_k, post #4

nasz wymarzony procek z Amisi

wymarzony to bylby 68k
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem