[#1] Poczytajcie... Spokój dajcie
Do tego wątku przeklejam offtop dotyczący gier pecetowych i konsolowych, nie związanych nijak z grami na Amigę. Życzę przyjemnej dyskusji.
[#2] Re: Poczytajcie
Zagraj sobie w Sanitarium(miażdży) i UFOs(ubaw po pachy).
[#3] Re: Poczytajcie

@tom256, post #2

W Sanitarium grałem, ale po angielsku, a u mnie z tym za słabo na przygodówkę.:(
[#4] Re: Poczytajcie
A ja proponuje looknac na stronke [url=www.telltalegames.com]telltale[/url]
Mnostwo swietnych przygodowek :) Nie tylko dla (pecetowych) fanow LucasArts :)

A tak a propos wczesniejszych postow:) Jesli ktos chce sprawdzic co to znaczy "dusza w grze" to proponuje zagrac w LocoRoco, Shadow of the Colossus, Ghost Trick'a i Super Mario Galaxy ( to ze w grze jest Mario, nie znaczy ze to tylko kontunuuacja, raczej ze to jedna z najbardziej grywalnych, przyjemnych, radosnych gier ever - gra idealna pod kazdym wzgledem)

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2012 20:03:17 przez michalmarek77
[#5] Re: Poczytajcie
Niestety Skyrim dostałem w prezencie na święta w wersji na konsole ;) ...ale nabędę wersję na PC bo się już na tą w wersji na konsole patrzeć nie mogę
[#6] Re: Poczytajcie

@Diabeł, post #5

JEsli masz w wersji na 360 to nie ma co lamentowac :) Jesli masz ver . PS3 no to tu jest troche gorzej :)
[#7] Re: Poczytajcie

@Diabeł, post #5

to sobie wrzuć jeszcze moda enbseries, robi cuda z grafiką OK
[#8] Re: Poczytajcie
no CoD4 jest spoko, gra nawet z pomysłem. Zresztą mam ją w avatarze
aczkolwiek nowsze części są bez sensu, przynajmniej MW2 w którym do dzisiaj nie wiem o co biega. Z drugiej strony to takie dzisiejsze odpowiedniki starych gier amigowych, też one wszystkie na jedno kopyto były z tą różnicą że dzisiaj grę można przejść nie wyrywając sobie włosów z głowy

co do moralnych dylematów to jeśli gra wymaga abym zabił niewinnego cywila to bez problemu go masakruję ale jak nie wymaga a tylko mogę coś zyskać albo nawet nic nie robi i niechcący zabiję to to mam dylemat moralny czy wczytać od nowa save czy grać dalej :( ;)

HL jedynka i dwójka mają zupełnie inny klimat i obie są genialne w swoich kategoriach growych. Nawet zauważ że technicznie grafika się niby zestarzała ale w żadnym wypadku nie odpycha tak jak inne stare gry. Proporcje kolorów, sposób robienia modeli i tekstur czy budowania map, wszystko to jest tak zrobione że maksymalnie 5 minut i człowiek znów zachwyca się grafiką tak jak robił to ponad 10 lat temu zapominając o całym tym dzisiejszym przepychu To działa podobnie jak te najlepsze gry z Amigi np. Superfrog nie zestarzał się graficznie nic a nic i aż sam się dziwię że jeszcze tego nikt nie wydał na sklepiki X360 i PS3
[#9] Re: Poczytajcie

@michalmarek77, post #6

Wiem że na PS3 zazwyczaj gry są gorsze/brzydsze ale wersja na Xboxa(która posiadam) też straszy

W odpowiedzi na #47

Właśnie obejrzałem masakra :D Od razu "zaaplikuję" jak tylko nabędę wersję PC :)
[#10] Re: Poczytajcie
HOŁDYS jesteś amigowym ortodoksem ;) Jest kilka fajnych tytułów na PS3, już kiedyś je wymieniałem. Grając np. w Fallout 3 czułem podobny klimat jak kiedyś grając w Zombie na C64.

http://www.thehouseofgames.net/index.php?t=10&id=64

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2012 12:31:44 przez Duracel
[#11] Re: Poczytajcie
Niestety, sam ostatnio grałem w nowego batmana i skonczylem go w jeden weekendowy wieczorek, jakies niecale 5 godzin wyszlo :) Pod koniec myslalem ze zasne żywcem. A Skyrim to cudeńko tylko w wersji na PC bo na konsoli szkoda grać taka bieda.

p.s. A grał ktoś w Trine 2 na PC? Może się podzielić wrażeniami? Zobaczyłem dzisiaj u znajomego i zaciekawiła mnie ta gierka tylko ze grał na konsoli i gra pracowała w lowresie :/
[#12] Re: Poczytajcie

@Diabeł, post #11

Arkham City w 5 godzin ??? Ty to w ogóle grałeś, czy tylko "przebiegłeś" ?
Choć pewien Japończyk potrafi skończyć Demon Souls w 2 godziny...................
A swoją drogą, ja jestem ciekaw jak ludzie podłączają konsole do TV - u mnie na 63" Plazmie Trine 2 wygląda fenomenalnie. No chyba , że ktoś chce więcej niż 1080P ........Tylko po co, ma ktoś taki TV ???
Monitory komputerowe do grania nadają się średnio - są za małe............
[#13] Re: Poczytajcie

@Diabeł, post #11

sorry -dubel :)

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2012 19:11:44 przez michalmarek77
[#14] Re: Poczytajcie

@michalmarek77, post #12

Z przekątną ekranu cielewizora też nie ma co przesadzać, od pewnej granicy "więcej" przestaje równać się "lepiej". Bieganie wzrokiem od jednego krańca ekranu po drugi może być irytujące i męczące.
Ale zgadzam się, że do konsol (w ogóle do grania) potrzeba czegoś większego, niż typowy monitor komputerowy. Ja mam tak bez szaleństwa, ale i chyba optymalnie Xboxa podpiętego pod cielewizor samsung 40'' i jest miło. Zaś Ami "przyklejona" do toshiby 32" - starcza z zapasem.

Pozdrawiam
Des
[#15] Re: Poczytajcie

@Diabeł, post #11

Przeszedłem Trine 2 na pc na 60cali w 3D i muszę powiedzieć,ze czegoś tak porażającego graficznie jeszcze nie bylo.To powinno leciec w sklepach jako demo ,od razu ludzie by sie przekonali do 3d.Gameplayowo to gra jest taka sobie,ale dla grafiki WARTO.Polecam tez obadac Dear Esther.Kosztuje 8 euro i mimo,ze to nie jest gra tylko klimatyczny spacerek to graficznie jest rewelacyjnie.
[#16] Re: Poczytajcie

@michalmarek77, post #12

Tak, przebiegłem :D Gra nudna jak flaki z olejem :) Po ubiciu jokera można było jeszcze grać dalej ale gra jest tak monotonna że walczyć ze snem zamiast zbirami nie mam zamiaru.

Ja mam kompa podłączonego do TV tak samo jak i konsole, na monitor się przełączam tylko do przeglądania netu :) Wybacz ale żadnej gry nie widziałem na konsoli w 1080P, tylko jakieś pojedyncze przypadki:P Polecam okulary, Trine 2 u znajomego na iksie wygląda jakby lecialo w lowresie(720p) a może i nawet niżej :o (TV full HD) Widział ty kiedy gre w prawdziwym FullHD a nie konsolowym?
[#17] Re: Poczytajcie

@Diabeł, post #16

Mi starczyło cierpliwości na ok godzine tych batmanowych bijatyk ,dalej nie mogłem na ta gre już patrzeć
[#18] Re: Poczytajcie

@Aniol, post #17

A dla mnie to gra roku :) Choc wiele , wiele tytułów deptało Batmanowi po piętach :) Ot, choćby Bulletstorm (Uncharted 3 nie biorę pod uwagę, bo to klasa sama w sobie:)
[#19] Re: Poczytajcie

@michalmarek77, post #18

Uncharted 2 bylo genialne.Ale trójki nawet nie skończyłem.Zepsuli sterowanie a story to porażka.Jak sami przyznali,porobili lokacje a dopiero potem kombinowali jak z tego cos uszyć.Dla mnie rozczarowanie roku
[#20] Re: Poczytajcie

@Aniol, post #19

Uncharted 1 i 2 przeszedlem. Graficznie swietny, lokalizacja rowniez bardzo dobra. Fajnie sie w te gre gralo majac w pamieci pierwsze czesci Tomb Raider. W trojke jeszcze nie gralem wiec trudno mi sie wypowiadac.

Skoro jednak porownujemy tutaj to co stare z tym co nowe, to uwazam, ze najnowszy Mortal Kombat na PS3 po kilkuletnich perturbacjach i bezsensownych eksperymentach wrocil w wielkim stylu do starych, sprawdzonych korzeni. Zastosowano wszedobylskie 3D, ale sama rozgrywka toczy sie po staremu w 2D. Grafika, grywalnosc, efekty, klimat... wszystko wrocilo.

Takich tytulow ja Gran Turismo (w polaczeniu z dobra kierownica) nie trzeba specjalnie reklamowac. Ci ktorzy sa negatywnie nastawieni do nowych gier, czy konkretnie do konsol i tak tego nie beda w stanie zaakceptowac, ale ktos z odpowiednim dystansem i zdanym prawem jazdy, jest w stanie faktycznie przyjac po kilku godzinach grania, ze to jest naprawde gra najlepiej odzwierciedlajaca jazde prawdziwym samochodem. Gdyby jeszcze tylko posiadac fotel z odpowiednimi silownikami :)

Pograc w Lotusa, Jaguara, czy Lamorgini Challenge jest fajnie, ale tutaj mamy zupelnie inny poziom doznan a i emocje nie sa w cale mniejsze niz kiedys :)
[#21] Re: Poczytajcie

@Duracel, post #20

Posiadam wszystkie czesci GT jakie wyszly (no oprocz tej na PSP) łącznie z kierownicą i prawem jazdy i jestem daleki stwierdzenia że Gran Turismo najlepiej odzwierciedla jazdę prawdziwym samochodem. Taka arcadeówka z elementami symulacji. Symulacją nazwać można Live For Speed albo Richard Burns Rally

A co do konsol to nie chodzi o to ze o to jest "be" bo to konsola. Po prostu oferują nedzną grafike i prostackie gry od ktorych się zasypią żywcem w fotelu Śpioch Mało jest teraz gier które by nie były balasami czy tam kontynuacją kontynuacji :P

Chociaż nie należy też twierdzić że nie ma gier dobrych :), ostatnio namiętnie katuje Forze 4 i brakuje mi w niej tylko zmiennych warunków pogodowych i wyścigów w nocy :)
[#22] Re: Poczytajcie

@Diabeł, post #21

Jaaaaasne, arkadowka : Powylaczaj sobie wszystkie wspomagacze jazdy, to zrozumiesz w czym rzecz. Skoro tak Cie Forza podnieca Live For Speed i Richard Burns Rally, a Gran Turismo uwazasz za "arkadowke" sugerujac tak kolosalna i skrajna roznice pomiedzy tymi grami, to wniosek jest prosty i nie musze chyba pisac jaki.

Sama jazda gokartem w Gran Turismo wiele mowi o jakosci tej symulacji. Nie bede sie tu licytowal jak dziecko, ale skoro moje zdanie jako posiadacza Prawa Jazdy od 95 roku jak i zdanie mojego szwagra (ktory zapraszany jest na zimowe zawody Audi do Finlandii) a ktory to przejechal w swoim zyciu ponad milion kilometrow nic nie znaczy na tle Twojego zdania, to trudno. Niech bedzie Twoja racja.

Co do marnej grafiki Twoim zdaniem tez nie ma co komentowac. Dla kogos kto ma PeCetowe klapki na oczach i ma alergie na produkt Sony nawet nagrody za najlepsza grafike roku dla Uncharted 3 nie sprawia by choc troche zweryfikowali swoje poglady na temat grafiki konsolowej.

Jedyne co mozna obiektywnie zarzucic grafice w ostatniej odslonie Gran Turismo to cienie samochodow i stosunkowo nie wielki procent aut z grafika na najwyzszym poziomie. Ale przy takiej liczbie wszystkich dostepnych aut co to znaczy? Model jazdy jest swietny, zeby to docenic trzeba posiadac dobra kierownice i powylaczac wszystkie wspomagacze sterowania, hamowania etc.

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2012 15:03:39 przez Duracel
[#23] Re: Poczytajcie

@Duracel, post #22

Nie tup nóżką bo ci to nic nie da :) Napisałem że arkadówka z elementami symulacji :) Oczywiście że jeżdżę z wyłączoną kontrolą trakcji, stabilizatorem toru jazdy i ABS :) Nie podnieca mnie tylko stwierdzam fakty. A co do szwagra z 95 roku i Tuska dziadka z berlina to faktycznie buahahha

Ale po co kłamiesz? Ja nie mam alergii na produkty Sony :) Pierwszego PSXa mam jeszcze sprowadzonego z Japonii :) Grafika na obecnej generacji konsol robiła wrażenie ale w 2006 i 2007, dzisiaj niestety jest kiepska i nikt nic na to nie poradzi :)

Może przejedz się samochodem i porównaj jego prowadzenie do modelu symulacji w Gran Turismo a nie na podstawie wróżb szwagra z 95 roku OK
[#24] Re: Poczytajcie

@Diabeł, post #23

Chlopie, nie klamie tylko mowie co widze. A widze goscia, ktory stawia w dwoch skrajnych ocenach gry ktore nie odbiegaja od siebie az tak duzo poziomem pomijajac nawet to, ze Gran Turismo stoi ponad nimi. Jezeli zatem ktos tu moze klamac to zdecydowanie ty. Jeszcze brakuje zebys Lotusa z Amigi postawil jako symulator wyzej od GT (oczywiscie Lotusa PeCetowego, bo to super sprzet do symulacji samochodowych) :D

Po drugie czytaj ze zrozumieniem... "szwagier z 95 roku" (???) Po prostu mamy podobne zdanie w kwestii tej gry (on jako zawodowy kierowca zapraszany na testy do Skandynawi i ja ktory nie jednym samochodem w zyciu jezdzilem i nie mam prawa jazdy od wczoraj co mi tu inputujesz). Moze wymien jakimi "wypasami" jezdziles w rzeczywistosci i co mogles porownac z Gran Turismo? :D

To, ze miales PSXa z Japonii :D ...o czym ma niby swiadczyc? O tym, ze Gran Turismo na PS3 jest arcadowka? Nie chodzi o zachwyt sama grafika, a o plynnosc, reakcje na sterowanie, grywalnosc i oddanie wrazen prawdziwej jazdy samochodem, a to zdecydowanie zaleta Gran Turismo... wiadomo ze to tylko gra, ale bardzo dobrze oddajaca pewne elementy i wrazenia z prawdziwej jazdy samochodem...

...zreszta o czym ja mam gadac z jakims fanboyem Pecetowym... realistyczne wyscigi na PC, kon by sie usmial normalnie... a graj sobie i sie zachwycaj, nikt ci nie broni, ale sie nie osmieszaj tekstami ze Gran Turismo to na tle wymienionych przez ciebie tytulow to arcadowka. Mam nozka nie tupac? Moge i dwoma potupac jak ktos bzdury nie trzymajace sie kupy za przeproszeniem wypisuje :
[#25] Re: Poczytajcie

@Duracel, post #24

Ale o co ci chodzi? Gran Turismo arkadówka z elementami symulacji :) i nie ma podskoku do Live For Speed pod względem oddania realiów zachowania samochodu :) Kompletnie nie czuć podłoża w GT a przy wysokich prędkościach samochód jest zadziwiająco stabilny.

Wiesz ani Ty ani twój szwagier zapraszany do Skandynawii nie zmienicie swoim tupaniem realiów :) Znam wiele osób które prawo jazdy zrobili przed 1970, zrobiły więcej kilometrów niż ty i twój szwagier zapraszany do Skandynawii razem wzięci i nie uważam ich za dobrych kierowców. Więc nie wyjeżdżaj z takimi argumentami o stażu i ilości kilometrów bo to nic nie znaczy OK A żadnymi wypasami nigdy nie jeździłem, ale czy trzeba jeździć wypasem w rzeczywistości żeby można było ocenić wierność symulacji w grze?

To że napisałem o tej konsoli PSX... chciałem cię tylko w taki delikatny sposób poinformować że nie mam awersji do sprzętu spod marki Sony :) Mam lubię i gram :)

...zresztą o czym ja będę gadać z jakimś, sądząc po wypowiedziach, dzieckiem Neo.... niestety jak się nie grało to się nie pierdzi i nie tupie nóżkami jak małe dziecie co nie dostało cukierka możesz uważać nawet Crazy Cars na c64 za pierwszą częsć Gran Turismo OK

Tak bez złośliwości:

http://www.youtube.com/watch?v=CNKkBxTohlA

http://www.youtube.com/watch?v=MOirsVt-OxU

The Real Driving Simulator
Niestety to Forza 4 została samochodówką roku i nic twoje tupanie nóżka nie zmieni OK

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2012 14:28:56 przez Diabeł
[#26] Re: Poczytajcie

@Diabeł, post #25

Forza 4 lepsza, niż Gran Turismo 5! Bez sensu i tak są wszystkie gry, bo to samo w kółko tylko! Wojenki netowe same! Nudne to już jest! Guma na asfalcie nie zostaje i słabe rozwalanie aut! Na fizykę wielu nażeka! Bez sensu te kłotnie jak PES vs Fifa! Daliby Kraza, Kamaza, Elka-T, Stara, Jelcza, Autosana, Ładę, Trabanta, Zaporożca i wał drogowy oraz kombajn Bizon w GT6 i F5! OK
[#27] Re: Poczytajcie

@simian raticus, post #26

Tabletki przestały działać? OK
[#28] Re: Poczytajcie

@Diabeł, post #27

BRUM! BRUM! PYR! PYR! ODPALAMY SAMOCHODZIK I Z KOPA Z KARATE W AUTKO! ZEZŁOMUJEMY NOŻNIE GRATA! USA NAS ZATRUDNI NA KONTRAKT DOŻYWOTNIO ZA TAKI KAWAŁ ODWALONEJ ROBOTY I UNIA EUROPEJSKA POCHWAŁĘ DA PISEMNĄ I SŁOWNĄ! JA TAM PRACOWAĆ WOLĘ DLA CHIN I ROSJI, BO TEŻ DOBRZE ZAPŁACĄ I POLSKI ZUS MAM Z GŁOWY! CHIŃSKICH I ROSYJSKICH BIZNESMENÓW WOLĘ DORABIAĆ BY W NĘDZY NIE ŻYĆ I NAJEDZONYM BYĆ! EXTASY TO NARKOTYK NAJLEPSZY BRANY RAZEM Z ALKOHOLEM! TABLETKA JEDNA EXTASY PRZEDŁUŻA ŻYCIE O 1 ROK! 5 TABLETEK EXTASY RAZEM WZIĘTYCH CZYNI WAS ZDROWSZYMI I 170 lat dożyjecie! NAJLEPSZE TABLETKI TO TRAMAL + APAP! NA WZDĘCIA I SRACZKĘ TO WĘGIEL Z APTEKI! MYJCIE ZĘBY BY MIEĆ BIAŁE JAK PERŁY, A NIE ŻÓŁTE JAK SER! JEDZIE POJAZD NA KÓŁKACH Z SILNIKIEM SPALINOWYM BEZ SENSU PO DRODZE I TAK SIĘ TOCZY ŻYCIE LUDZKIE KIEROWCY UND PASAŻERÓW! A GDZIE JEDZIE POJAZD? PO GRY!:(
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem