[#1] RPG - powrót do korzeni
Witam

Przeglądając dzisiaj parę "fachowych" czasopism traktujących o grach natrafiłem na taką perełkę jak
LEGEND OF GRIMROCK - jest to gra RPG, ale nie taka jak np. Dragon Age, Gothic bądź The Elder Scrolls: V Skyrim a bardziej przypominająca i odwołująca się do gier Eye of the Beholder, Betrayal at Krondor czy Wizardry 8. Zresztą wystarczy popatrzeć na screeny bądź na filmiki i od razu przypominają się stare dzieje :) Czyli dla starych wyjadaczy (a do nich zaliczam się i ja;P) będzie to obowiązkowa pozycja - tylko niestety nie będzie dostępna dla naszych maszynek :(

Przeglądając internet w poszukiwaniu rożnych informacji, natrafiłem jeszcze na jedną ciekawą stronę Entombed - dealing witch the chaos - czyli fanowska przeróbka Dungeon Mastera w pełnym 3D. Po obejrzeniu screenów i filmików, wygląda całkiem przyzwoicie.

Może ktoś jeszcze zna inne przeróbki gier RPG, to proszę dać znać
[#2] Re: RPG - powrót do korzeni

@(V)(I)mothe(P), post #1

Znalazłem jeszcze jedną stronkę SPECTALUM - jest to przeróbka Eye of the Beholder 2. A tu część pierwsza tej gry Eye of the Tyrant czyli Eye of the Beholder.

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2012 21:49:38 przez (V)(I)mothe(P)
[#3] Re: RPG - powrót do korzeni

@(V)(I)mothe(P), post #1

LEGEND OF GRIMROCK - piękna sprawa, ciekawa kombinacja: obrót o 90 stopni + grafa DirectX9.
Obawiam się tylko, że grę zakupią właśnie tylko starzy wyjadacze..., reszta odbije się, za mało przestrzeni i gdzie jest celowniczek? A może się mylę i będzie to "must have" na iOS.
Osobiście poczekam, aż wydadzą ją w jakiejś taniej serii na blaszaka.
Pozdrawiam.
[#4] Re: RPG - powrót do korzeni

@Robii_k, post #3

Być może będzie to dla starych wyjadaczy, ale myślę że i nowi tez w nim coś znajdą.
Bardzo mi ta gra przypomina zapowiedzi gry dla Amigi, nie pamiętam w którym roku, ale tytuł zapamiętałem - a zwie się Merlin. Tyle czekałem i się nie doczekałem:(. Może teraz ;)

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2012 12:59:29 przez (V)(I)mothe(P)
[#5] Re: RPG - powrót do korzeni

@(V)(I)mothe(P), post #1

Właśnie wyszedł edytor i przy okazji cena gry spadła o 50%
http://www.grimrock.net/2012/10/04/dungeon-editor-released/

http://www.youtube.com/watch?v=Pb0GmwXuWk8
(oglądać do końca! :D )
[#6] Re: RPG - powrót do korzeni

@Shoonay, post #5

Pomału pojawiają się pliki na Grimrock.Nexusmods.com, są i pierwsze przeróbki DM1 oraz EOB1.
[#7] Re: RPG - powrót do korzeni

@Shoonay, post #5

Przeoczyłem taką wiadomość - super sprawa OK
[#8] Re: RPG - powrót do korzeni

@(V)(I)mothe(P), post #1

Niedługo ma wyjść Legend of Grimrock II. Zapowiada się ciekawie
[#9] Re: RPG - powrót do korzeni

@Solo Kazuki, post #8

Fajnie że producenci nie olewają innych platform w LoG można popykać na Ubuntu (nawet w oficjalnym sklepie jest). Jak patrzę na to przypomina mi się Ishar.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem