[#1] UFO: Enemy Unknown i jego kontynuacje w wersji PC
Wątek przeniesiony.
[#2] Re: Ufo enemy unknown
Kolejna świetna gra, która na PC jest nieporównywalnie lepsza od amigowej wersji.
[#3] Re: Ufo enemy unknown

@azazel44, post #2

, która na PC jest nieporównywalnie lepsza od amigowej wersji.

ale oczywiscie na sprzecie z epoki testowales ..czyli 386/40 mhz DX pc speaker VGA (320x200) ?

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2012 10:03:01 przez HOŁDYS
[#4] Re: Ufo enemy unknown

@HOŁDYS, post #3

coś się tak przyczepił, aby porównywać do 386 ? W tamtym czasie (1993-1994) grało się na tym co było. Amiga stała w miejscu ze swoimi archaicznymi dyskietkami, przez co gry były okrojone i niechlujnie konwertowane, a PC coraz bardziej się oddalał z komfortowym dyskiem twardym i coraz lepszymi podzespołami. W 1993 roku już były karty SVGA oraz Gravis, które zostawiały amigowe kości daleko w tyle.
Kijem Wisły nie zawrócisz, gry na PC od 1993 roku SĄ LEPSZE na PC. A wyjątki można policzyć na palcach jednej ręki.
Amiga rządziła do 1993 roku, potem to już równia pochyła.
[#5] Re: Ufo enemy unknown
Wersja duzo lepsiejsza to jest dopiero wersja PSX :) PCtowa jest taka sobie w porownaniu do wersji Sony.
Mi tam odpowiada Cd32, pad w reku, cisza spokoj, mija tura, czlowiek idzie sobie kanapke zrobic, herbatke, znowu tura, zjadasz kanapke itd. Mi tam to odpowiada.
[#6] Re: Ufo enemy unknown

@Koyot1222, post #5

ale sterowanie mało wygodne.
[#7] Re: Ufo enemy unknown

@azazel44, post #2

Jakieś konkrety?
[#8] Re: Ufo enemy unknown

@GumBoy, post #7

Nie do końca się z tym zgodzę, że lepsza, bo i na PC była nieco skopana (choćby słynny patch 1.4b, który powodował, że odgłosy chodzenia, niezależnie od terenu, i tak były takie, jakby się chodziło po metalowej powierzchni), ale wersja na PC miała misje nocne (pierwszy plus) oraz płynniejsze animacje (drugi i ostatni plus). Ale amigowa miała jakąś ładniejsza grafikę oraz oczywisćie muzykę :)

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2012 16:18:04 przez OSH
[#9] Re: Ufo enemy unknown

@OSH, post #8

miala za to (dyskwalifikujacy?) blad objawiajacy sie tym, ze po pierwszej misji poziom trudnosci przestawial sie na beginner...
[#10] Re: Ufo enemy unknown

@kiero, post #9

Ja bym do plusów zaliczył to, że można ją ciągle bezproblemowo kupić. A co do wygody sterowania w wersji na PSX, to nie mam bladego pojęcia o czym mowa.
[#11] Re: Ufo enemy unknown

@GumBoy, post #10

ano mozna kupic wersje dla windowsow ktora tez tego bledu nie ma. chodzilo mi o oryginalna dosowa wersje oczywiscie.
[#12] Re: Ufo enemy unknown

@kiero, post #11

kiero tak z ciekawosci jak to sprawdziles ze sie przestawialo na beginera po 1 misji ?
[#13] Re: Ufo enemy unknown

@kiero, post #11

A czy te wersja ze Steama to nie jest zwykła DOSówka z zaszytym DOSBoxem? Nie wiedziałem, że powstała wersja dedykowana dla Win.
[#14] Re: Ufo enemy unknown

@HOŁDYS, post #12

akurat szukalem czegos o ufo i wstapilem tu: http://www.ufopaedia.org/index.php?title=Known_Bugs (szukamy frazy 'difficulty bug'). jak dla mnie porazka...
[#15] Re: Ufo enemy unknown

@GumBoy, post #13

no wlasnie chyba nie jest to tylko dodany dosbox. juz mi sie nie chce szukac ale normalnie chodzi na directx(directdraw). niestety nie dodali bardziej zaawansowanych skalerow i lepiej wyglada wersja dosowa odpalona pod dosboxem, piksele tak nie raza. tylko ten glupi bug

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2012 18:23:19 przez kiero
[#16] Re: Ufo enemy unknown

@kiero, post #15

ok dzieki za informacje
w tym wypadku wersja Amigowa lepiej wypada od PC gdyz mozna sie sprawdzic na superhuman :-] niestety jeszcze jestem za rzadki aby na takim poziomie grac.
Pozdrawiam wszystkich fanow XCOM

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2012 19:04:24 przez HOŁDYS
[#17] Re: Ufo enemy unknown

@kiero, post #15

Zobaczymy jak wyjdzie Firaxisom remake.
[#18] Re: Ufo enemy unknown

@GumBoy, post #17

Myśle że bedzie bardzo dobrze :)
[#19] Re: Ufo enemy unknown

@Drako^lM, post #18

Po recenzji w CDA jestem ostrożnym optymistą. Jeśli Firaxis nie pójdzie za podszeptem księgowych, dążących tylko do tego, by gra się sprzedała w jak największej liczbie egzemplarzy (czytaj, by była przeznaczona dla dzieciaków, które nie potrafią nic poza wciskaniem kolejnych guzików na padzie), to będziemy mieli wreszcie godnego kontynuatora EU i TFTD. Oby...
[#20] Re: Ufo enemy unknown

@OSH, post #19

Fallout 3 okazał się IMHO godnym następca klasycznych 1 i 2 bez względu na narzekania purystów falloutowych. Co prawda główny wątek nieco naiwny ale mnogość zadań dodatkowych, klimat, wykonanie i długość gry sprawiały że grało mi się świetnie.

Tak więc bądźmy optymistami.
[#21] Re: Ufo enemy unknown

@OSH, post #19

Wiesz, akurat w mojej opini, to CDA ma target wśród nastolatków głównie, a z ich recenzji nigdy nic sensownego się nie byłem w stanie dowiedzieć. Nie wspominając o proporcjach tekst/ilustracje na stronę pisma. Za to czytam "zagraniczne" portale o grach i tam opinie płyną pozytywne póki co, od ludzi którzy znają pierwowzór a nie słyszeli o nim od starszych kolegów. Póki co, jestem dobrej myśli.
[#22] Re: Ufo enemy unknown

@GumBoy, post #21

GumBoy, ja się zgadzam, zresztą taki jest target 90% współczesnych gier komputerowych. Niemniej recenzja była dość merytoryczna, pisana przez gościa, który zna się na rzeczy, więc...
[#23] Re: Ufo enemy unknown

@OSH, post #22

Czas pokaze. Jesli chodzi o gry, to polegam na opini swojej i moich kolegow, a nie na reckach. Redaktore dzisiaj zostac moze kazdy (patrz PPA, eXec, Polygamia...). Jedno dobre wideo jest czasem warte wiecej niz 5 stron tekstu tzw. redaktora z obiektywizmem na sprzedaz, badz z jego brakiem. Takie czasy.
[#24] Re: Ufo enemy unknown

@GumBoy, post #23

a tak OT@

Grał ktos moze w nowy SYNDICATE z 2012 r ? widzialem ze jest na Playstation Store..
Nawet pisze ze to jest kontynuacja hitu z 1993 r ....
[#25] Re: Ufo enemy unknown

@OSH, post #19

Narazie Firaxis daje rade ponieważ dają dostęp do bety nowego UFO ludziom co robili klony.
Np UFO:Alien Invasion , OpenXcom, UFO :The Two Sides , Project Xenocide ...
A to już bardzo ładnie wygląda z ich strony . Oczywiście gra będzie inna niż pierwsza wersja ale i tak sporo się już zmieniło i pare fanowskich pomysłów przeszło :)
[#26] Re: Ufo enemy unknown

@HOŁDYS, post #24

Gral ktos.
[#27] Re: Ufo enemy unknown

@GumBoy, post #26

i jak wrażenia?
[#28] Re: Ufo enemy unknown

@Banderas, post #27

Pozytywne. Demo jest.
[#29] Re: UFO: Enemy Unknown / ECS Music
Ja nie ale skoro odgrzebałeś temat to informacja dla miłośników gry, wyszła właśnie na PC współczesna wersja UFO:EU.

Pozdrawiam
[#30] Re: UFO: Enemy Unknown / ECS Music

@RadoslawF, post #29

Zagrałem wczoraj w demo (wreszcie znalazłem chwilę czasu) i pudełko już zamówione, będe miał co robić przez weekend w przerwach pomiędzy przygotowaniem do egzaminu :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem