[#1] Amigowców kłopoty ze skarbówką
Ponieważ dyskusja w tym wątku zeszła "nieco" z tematu - offtopy przenoszę tutaj. Miłej dyskusji.

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2012 11:36:40 przez recedent
[#2] Re: !!!!! POMOCY !!!! Padł mi mini z już zarejestrowanym Mosem.
Kupienie do firmy np. sprzętowego firewalla, albo wręcz prozaicznego programu antywirusowego dla Windowsa też nie generuje jej przychodów. Mam rozumieć, że takich zakupów również nie mogę wliczyć w koszty działalności?
[#3] Re: !!!!! POMOCY !!!! Padł mi mini z już zarejestrowanym Mosem.
To trafiłeś na jakiegoś palanta. Jeżeli robisz prezentację dla klienta to chyba lepiej żeby ją obejrzał na dużym monitorze/rzutniku. Swoją drogą jest chyba wykaz co mogę, a co nie odliczyć. Druga sprawa, że różne urzędy, różnie interpretują te same przepisy i to przykra prawda.

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2012 22:33:01 przez Ender
[#4] Re: !!!!! POMOCY !!!! Padł mi mini z już zarejestrowanym Mosem.
Jak sie ktos daje ciemniakowi zza biurka to jego problem . Wszystko czego uzywasz do prowadzenia dzialanosci wrzucasz w koszty koniec .
[#5] Re: !!!!! POMOCY !!!! Padł mi mini z już zarejestrowanym Mosem.

@PrzemasIII, post #4

Czyli począwszy od gumki do gumowania ................................................. a kończąc na sznurówkach do butów. Czyli wszystko co jest nam potrzebne w firmie.
[#6] Re: !!!!! POMOCY !!!! Padł mi mini z już zarejestrowanym Mosem.

@Ender, post #3

@Hołdys

Ustawa o podatku PIT w artykule 22, punkt 1 określa, że „kosztami uzyskania przychodów są koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów”. W artykule 16 ustawy o CIT jest ustęp o identycznym brzmieniu. Jeżeli używam kompa z MorphOS-em do zarządzania firmowym kontem bankowym, robiąc to ze względu na bardzo niskie prawdopodobieństwo wirusów, trojanów, keyloggerów itp. to w oczywisty sposób zabezpieczam firmę, czyli źródło moich przychodów. Poza tym taki komp mi się szybciej bootuje, przeglądarka się szybciej odpala, mam więcej czasu na produktywną pracę, więc mój przychód może się tym bardziej zwiększyć .

Może w sprawie tego rzutnika, próbował Cię podjechać ustępem 23 z art 23.1, że do kosztów działalności nie można wliczyć kosztów reprezentacji, czyli np. bankietu dla kluczowych klientów, albo wódki na prezenty . Niemniej to się słabo broni biorąc pod uwagę, że taki rzutnik jest w firmie środkiem trwałym, a jego zastosowanie nie musi się ograniczać do prezentacji i promocji.

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2012 22:49:23 przez krashan_
[#7] Re: !!!!! POMOCY !!!! Padł mi mini z już zarejestrowanym Mosem.

@krashan_, post #6

Mnie nie musisz przekonywać. Dla świętego spokoju może sobie zainstalować MacOS-a i pakiet biurowy OO i po sprawie.

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2012 22:45:03 przez Ender
[#8] Re: !!!!! POMOCY !!!! Padł mi mini z już zarejestrowanym Mosem.

@(V)(I)mothe(P), post #5

Jezeli jestes przedstawicielem handlowym lub osoba ktora wymaga nienagannego wygladu (a sa takie zawody) z palcem w d. mozesz nawet odliczyc wizyte u kosmetyczki/fryzjera . Wszystko zalezy od profilu wykonywanej dzialalnosci, zdrowy rozsadek oczywiscie wskazany .
[#9] Re: !!!!! POMOCY !!!! Padł mi mini z już zarejestrowanym Mosem.
Poddac w watpliwosc to ONI moga wszystko :) Wyobrazasz sobie ze taka madra pani zakwestionowala ilosc papieru toaletowego zuzytego na firmie :D Pracownicy uzywali go np. do owijania czesci samochodowych coby wszystkiego nie brudzily. I wez sie tu z nia uzeraj ONA wie lepiej do czego to sluzy , ile tego w rolce i ile mozna zuzyc przy jednym "posiedzeniu".
[#10] Re: !!!!! POMOCY !!!! Padł mi mini z już zarejestrowanym Mosem.

@TomK, post #9

heh wszyscy "pouczajacy mnie" na pewno nie mieli takiego delikwenta z urzedu skarbowego.
To czlowiek ktory idzie cie zniszczyc - i odzyskac pieniadze (np zwrot VAT) .
Taki urzedas ma zasade dajcie mi czlowieka a znajdzie sie paragraf.
Po rzutniku przyczepil sie do kolejnych rzeczy ktore mial wydrukowane na liscie (takie chyba best practices jak zajechac przedsiebiorce).Wypunktowal mnie jak adamek .. i poleglem.
[#11] Re: !!!!! POMOCY !!!! Padł mi mini z już zarejestrowanym Mosem.

@HOŁDYS, post #10

Wypunktowal mnie jak adamek .. i poleglem.

Bo może jednak nie jesteś w te klocki taki dobry, jak nam to chcesz zasugerować... Albo te inne rzeczy były jednak wliczone w koszty niezgodnie z prawem.
[#12] Re: !!!!! POMOCY !!!! Padł mi mini z już zarejestrowanym Mosem.

@krashan_, post #11

Bo może jednak nie jesteś w te klocki taki dobry, jak nam to chcesz zasugerować... Albo te inne rzeczy były jednak wliczone w koszty niezgodnie z prawem.

nic takiego nie napisalem po prostu skontrolowali mnie szczegolowo 5 lat wstecz , i ciezko nie pokosic sie na poczatku prowadzenia dzialalnosci i nie nagiac... skoto wszystko mozna wrzucic w koszty :))
Nie rzycze nikomu pracownikow US w siedzibie ich firmy - sytuacja nie do pozazdroszczenia.
[#13] Re: !!!!! POMOCY !!!! Padł mi mini z już zarejestrowanym Mosem.

@HOŁDYS, post #12

zmien biuro rachunkowe albo przestan sam sie rozliczac . . .
[#14] Re: !!!!! POMOCY !!!! Padł mi mini z już zarejestrowanym Mosem.
tak samo jak placenie vat i dochodowego jednoczesnie jest bardzo klamliwe
[#15] Re: !!!!! POMOCY !!!! Padł mi mini z już zarejestrowanym Mosem.
Wg mnie (a pracowałem krótko jako sekretarz :D), w reprezentatywnych można odliczyć rzutnik, bo to jest potrzebne tak samo jak monitor. Podobnie jak Mercedes jest potrzebny tak samo jak Fiat. Narzędzie pracy. Hołdys, jeśli Ci narobili syfu za ten rzutnik, a jesteś czysty - odwołuj się. Papier nie świnia, wszystko przyjmie :)
[#16] Re: !!!!! POMOCY !!!! Padł mi mini z już zarejestrowanym Mosem.

@kjb666, post #15

Ludzie nie wiedza co to naczelnik US czy Izba skarbowa ida do urzedu i mysla ze facet za biurkiem to wyrocznia . . . i tak powstaja wlasnie mity na temat urzedow . Nie podoba sie a wiesz ze masz racje ODWOLUJ SIE do wyzszej instancji masz do tego prawo !
[#17] Re: !!!!! POMOCY !!!! Padł mi mini z już zarejestrowanym Mosem.

@PrzemasIII, post #16

Urzędnik skarbowy przychodzi sam do Twojej firmy, patrzysz na niego z uśmiechem i z oddechem alkoholowym prosisz o podstawę prawną, zapisujesz i pytasz ile masz dni na odpowiedź? Dziękujesz za wizytę, przepraszasz za kłopot, życzysz miłego dnia, piszesz odwołanie z czyjąś pomocą, lub sam jeśli jesteś pewien że masz rację.
[#18] Re: !!!!! POMOCY !!!! Padł mi mini z już zarejestrowanym Mosem.

@kjb666, post #17

I tak powinno to wygladac . Mozna jeszcze napisac o interpretacje przepisu do naczelnika US .
[#19] Re: !!!!! POMOCY !!!! Padł mi mini z już zarejestrowanym Mosem.

@PrzemasIII, post #16

Ludzie nie wiedza co to naczelnik US czy Izba skarbowa ida do urzedu i mysla ze facet za biurkiem to wyrocznia . . . i tak powstaja wlasnie mity na temat urzedow . Nie podoba sie a wiesz ze masz racje ODWOLUJ SIE do wyzszej instancji masz do tego prawo !

Taka ciekawostka odnośnie tych "odwołań" od decyzji urzędników skarbówki:

http://natemat.pl/20269,wypier-go-urzad-skarbowy-wywiesil-banner-z-protestem-teraz-sciga-go-prokuratura-za-obraze-polski

Co do mitów na temat urzędników. W Polsce mamy tak nieprzejrzysty system podatkowy, że bardzo wiele zależy od subiektywnej interpretacji przepisów konkretnego urzędnika. Czasem ta sama kwestia w różnych miastach jest interpretowana inaczej, i "rację" mają oczywiście wszyscy urzędnicy.

ITU, uważaj stary, bo ktoś Ci tu jeszcze "z naszego polskiego katolickiego miłosierdzia" naśle kontrole z US
[#20] Re: !!!!! POMOCY !!!! Padł mi mini z już zarejestrowanym Mosem.

@slay, post #19

Jego manifestem zajęła się zamojska prokuratura, która sprawdza, czy nie doszło do "znieważenia narodu Polskiego lub Rzeczypospolitej Polskiej"

No jeśli ktoś znieważył "Naród", to właśnie US. Wycierają sobie gębę hasłami "znieważenie", tak samo jak sekta Katolicka. Nosz co za kraj, i jak tu nie pić!

edit----
Ten cały Zbigniew Stonoga który stracił 1,9 mln, ciekawi mnie czy stracił to z zysku, czy musiał dopłacić. Bo jeśli zyski ma takie że potrafi dalej ciągnąć dalej, to ja się zastanawiam, dlaczego ludzie w fabryce Fiata zarabiają tak mało..., hmmm...

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2012 10:37:28 przez kjb666
[#21] Re: !!!!! POMOCY !!!! Padł mi mini z już zarejestrowanym Mosem.

@slay, post #19

Czasami sie trafi ale przeciez to nie regula ! Tak masz racje dlatego wiecej zawalczysz proszac o interpretacje naczelnika 9rzadko kiedy urzedas podskakuje szefowi)
[#22] Re: !!!!! POMOCY !!!! Padł mi mini z już zarejestrowanym Mosem.

@slay, post #19

Ja handluję komputerami, zatem jak kupię to mogę to zrobić w celu dalszej odsprzedaży, a mogę też na wystawę dać, żeby ludzie widzieli co mogą kupić. No ale życzliwych nie brakuje, to prawda .
[#23] Re: !!!!! POMOCY !!!! Padł mi mini z już zarejestrowanym Mosem.

@HOŁDYS, post #10

Moze jednak zacznij rozliczac sie przez biuro lub je zmien.
Kolejny przyklad na pocieszenie. Pewien moj znajomy ma firme z czesciami samochodowymi, lozyskami oczywscie pozycji to bedzie w tysiacach. Wyobraz sobie ze przysla do niego taka pani i postanowila zrobic pelna inwenaryzacje czyli faktury i stany magazynowe. Alez oczywiscie odpowiedzial tu pani ma biurko tu magazyn prosze sobie zrobic bo ja nie mam czasu z pania siedziec - firme prowadzi sam a zamykac firmy na czas kontroli nie musi. Wyobrazasz sobie taka paniusie wytapirowana jak sprawdza te wszystkie usmarowane czesci jak zna sie na opisach, symbolach itp. Oczywiscie cos tam zaczela mu "dupe zawracac" pytac sie o nazwy czesci. Tu wedlug jego slow zbyl ja stwierdzajac ze nie bedzie jej szkolil jak sie nie zna. Paniusia po ogladnieciu kilkunastu pudelek zakonczyla kontrole z wynikiem pozytywnym I sie zmyla. Czsami sie jednak da :D
[#24] Re: Amigowców kłopoty ze skarbówką

@recedent, post #1

pomyliło mi się z deka

Ostatnia aktualizacja: 29.06.2012 12:43:07 przez ede
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem