[#1] Zakupy przez internet
Posty przeniesione z innego wątku.
[#2] Re: Oszust na PPA
No i to jest/było właśnie największe kretyństwo mBanku (nie wiem jak jest w innych miejscach).

Kiedyś w ten sposób zostałem oszukany na Allegro. Oszust czekał na moment skończenia aukcji i podesłał mi spreparowanego maila, który wyglądał jak automatyczny mail od Allegro po wygraniu aukcji ze swoim numerem konta.

Co z tego, że w przelewie wpisałem prawdziwy adres i nazwisko sprzedającego jak wpisałem numer konta z ów maila. Też musiałem uderzyć na policję. Dzwoniłem do mBanku, chciałem zablokować przelew, ale nie dało rady, bo Policja musiała im to zgłosić, a ci się nie spieszyli. Potem się dziwiłem i pytałem jak to możliwe, że przelew przeszedł skoro dane nie pasowały do numeru konta i po co w takim razie wypełnia się te dane i marnuje czas skoro nie mają one żadnego znaczenia. Oczywiście odpowiedzi były jakieś bezsensowne.

Sprawcą okazał się jakiś 17-latek bodaj z Zielonej Góry, który oszukał kilkadziesiąt osób w Polsce. Podawał numer konta swojej matki.

Później wprowadzono na Allegro ukrywanie nicków biorących udział w licytacji. A w mBanku od jakiegoś czasu w ogóle nie muszę wpisywać danych poza numerem konta.

Swoich 250zł nigdy więcej nie ujrzałem na oczy. Jedyne co, to byłem informowany telefonicznie, że sprawa toczy się najpierw w Zielonej Górze, potem gdzieś na Pomorzu... Nikt mi nie powiedział gdzie, jak i czy w ogóle mogę jakoś te pieniądze odzyskać... co sobie gówniarz użył to sobie użył.

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2012 07:41:00 przez Duracel
[#3] Re: Oszust na PPA

@Duracel, post #2

Od odzyskiwania pieniędzy jest Centrum Sporów Allegro.
[#4] Re: Oszust na PPA

@GumBoy, post #3

Allegro umyło rączki... już kiedyś tu o tym pisałem, że oni są "sprawni" tylko wtedy gdy chodzi o ich własne pieniądze. W przypadku pieniędzy Allegrowiczy ograniczają się do lakonicznego "pełnego wsparcia".
[#5] Re: Oszust na PPA

@Duracel, post #4

Dziwne, bo ja pieniądze odzyskałem jak zostałem oszukany.
[#6] Re: Oszust na PPA

@GumBoy, post #5

Na jaką sumę zostałeś oszukany?
[#7] Re: Oszust na PPA

@Andrzej Drozd, post #6

100PLN. Allegro zwraca do 1k z tego co pamiętam. Oczywiście nie jest to robione od reki, bo trzeba sprawe otworzyć w CS a do tego jest potrzebny numer sprawy dochodzeniowej z Policji (więc i tam trzeba sprawę założyć).
[#8] Re: Oszust na PPA

@GumBoy, post #7

Tu nie mogło być żadnego CS, bo oszustem nie był sprzedający w aukcji tylko osoba trzecia, która w jakiś sposób zablokowała automatyczny mail od Allegro po wygraniu aukcji zastępując go swoim, ze swoim numerem konta.

Pamiętam, że jakiś czas później wprowadzono ukryte nicki licytujących, oraz maile od Allegro zaczęły być oznakowywane w specjalny sposób. Tak naprawdę to pretensję miałem głównie do mBanku za te bezsensowne wpisywanie danych do przelewu, które w żaden sposób nie były weryfikowane do numeru konta i za brak możliwości wstrzymania przelewu.
[#9] Re: Oszust na PPA

@Duracel, post #8

To faktycznie nie bardzo była sprawa Allegro, więc nie dziwie sie im, że rączki umyli.

Niemniej jednak ja odniosłem się do zdania:

już kiedyś tu o tym pisałem, że oni są "sprawni" tylko wtedy gdy chodzi o ich własne pieniądze

gdyż tak jak już pisałem, ja swoje pieniądze odzyskałem (bardzo sprawnie wszystko było załatwione) i nie chodziło o ich własne pieniądze.
[#10] Re: Oszust na PPA
Nie tylko cdtv, ale na tablicy ma wystawione turbo 1230 4mb z koprocesorem i dwa laptopy.

Kiedyś miałem taką sytuację na allegro że haker wykradł hasła, i wystawił kup teraz za 150zł. Minutę po jej zakończeniu wysłał numer konta na który wpłaciłem pieniądze. Prawdziwy właściciel konta nigdy tego przedmiotu nie miał. Policja nie namierzyła hakera i sprawa umorzona, ale program ochrony kupujących z allegro oddał mi całe 150zł.

edit: Kilka dni temu poprosiłem o zdjęcia tego cdtv. Nawet mi przysłał kilka. Wtedy poprosiłem o zdjęcie tyłu komputera, miało być wczoraj, ale nie ma.

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2012 10:34:32 przez badi2
[#11] Re: Oszust na PPA

@badi2, post #10

To była dokładnie taka sama sytuacja u mnie. Tyle, że to było jakieś 4-5 lat temu. A co do zachowań Allegro i umywania rąk, to miałem z nimi już kilka razy sytuacje w których oczekiwałem pomocy i nic. Nie mieszają się a większość ich deklaracji pozostaje pustymi.

Teraz mam z resztą odwrotną sytuację kiedy to teoretycznie ja trochę zawiniłem i też widzę, że wolą się nie mieszać w mój spór z kupującym. Gościu po targach o darmową wysyłkę uparł się na swojego dostawcę. Paczka dotarła uszkodzona (w środku deck Sony) i oczywiście on ma pretensję do mnie, a ja stwierdziłem, że skoro uparł się na swojego dostawcę i sam zamówił usługę a wcześniej, przez 12 lat nie miałem podobnej sytuacji, to niech teraz sam dochodzi swoich praw u dostawcy bo ja się nie czuję odpowiedzialny ani moralnie ani prawnie. Napisał w CS swoje żale, ja odpisałem co sądzę o tym ze swojej strony, po czym on dodał jeszcze swoje trzy grosze, po czym zakończył spór bez rozwiązania żebym nie mógł już nic odpisać. Pewnie czeka mnie pierwszy negatyw od kupującego niestety.

Od Allegro dostałem jedynie informację, że "zachęcają mnie" do kontaktu z kupującym i dojścia do porozumienia.

Od sprzedającego mam negatyw za to, że wysłał mi dwie PS3 z wadliwymi WSZYSTKIMI podzespołami a opisał usterkę jako YLOD :] Naturalnie na niczym się nie znał, nie wiedział co sprzedaje, a konto było na babę dla zasugerowania, że baba i do tego blondynka faktycznie się nie zna. Znalazłem po nazwisku na NK, obejrzałem fotki na których był łysy pan z dwudniowym zarostem i w tle PS3, X360. Na aukcjach wystawione pady i osprzęt do konsol, ale... oczywiście pani na którą figurowało konto na Allegro na niczym się nie znała. W jednym ze zwrotnych, negatywnych komentarzy, które wystawiła człowiekowi, który również dostał od niej szrot konsolowy napisała, że gościu nie zna się na tego typu sprzęcie i nie wie, że podzespoły z innej konsoli nie działają wsadzone do innego egzemplarza, a się mądrzy. Tak oto więc ta "pani" się nie znała i znała zarazem, pouczając kolejnego nabitego w butelkę. Wszystko skrupulatnie opisałem do Allegro dając jasno do zrozumienia, że to oszust naciągający ludzi, a Allegro? Nic nie zrobiło. Konto jest niezawieszone do tej pory, tyle, że dawno już nic nie wystawiane było na nim po tym jak posypały się ze 3 negatywy.

Powiązanie nicka z Allegro z profilem na PPA byłoby fajnym pomysłem. Jeszcze fajniej by było gdyby na samym Allegro było by widać, że sprzedający jest z PPA :)

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2012 10:57:51 przez Duracel
[#12] Re: Oszust na PPA

@Duracel, post #11

To była dokładnie taka sama sytuacja u mnie

O ile dobrze zrozumiałem, to wcale nie taka sama. Tutaj email przyszedł z Allegro i przez system, tylko z kradzionego konta. W Twoim przypadku mail nie pochodził od Allegro, tylko z poza systemu.

No chyba, że źle zrozumiałem.
[#13] Re: Oszust na PPA

@GumBoy, post #12

Minęło kilka lat więc teraz nie mam pewności. Po dokładnej analizie różnic między oryginalnymi wiadomościami a tą od oszusta znalazłem różnice, jednak na pierwszy rzut oka wyglądało tak samo. Coś jednak musiało być na rzeczy skoro nie otrzymałem automatycznego maila od Allegro (który w jakiś sposób został zatrzymany) tylko od tego oszusta.

A skoro już temat bankomatów został poruszony... nie wiem czy oglądacie Cejrowskiego "po mojemu", ale gościu już wielokrotnie urzekł mnie swoim pragmatyzmem i genialną, zdrową logiką... wczoraj wieczorem mówił co sądzi na temat bankomatów i nowego pomysłu w Norwegii czy Szwecji, aby pozbyć się gotówki i co tak naprawdę za tym się kryje :) ...pełna kontrola obywatela, koniec szarej strefy umożliwiającej przeżycie najbiedniejszym i wegetującym.

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2012 11:50:30 przez Duracel
[#14] Re: Oszust na PPA
Mój kolega w piątek sprzedał na allegro ps vite, koleś napisał że posłał przelew i że strasznie mu zależy żeby konsola została wysłana bo w poniedziałek jedzie na wakacje, kolega stwierdził że kij mu w oko i uznał że wyśle jak kasa będzie na koncie po czym stwierdził że żal mu dzieciaka i że jednak wyśle, dzisiaj mi dzwoni i mówi że konto kolesia zablokowane, jak zadzwonił pod numer podany przez osusta to się okazało że ludzie nie wiedzą o co chodzi i że juz mieli mase telefonów z allegro, ponoć przesyłka nie została doręczona i kolega pobiegł przed samym zamknięciem poczty i prawdopodobnie udało się wsztrzymać przesyłkę, straszna jazda kumpel i ja oszukani w tym samym czasie, może to jakiś znak i trza puścic totka :P

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2012 20:37:23 przez QUAD
[#15] Re: Oszust na PPA

@QUAD, post #14

Nie tylko na Allegro tak działają oszuści. Dzisiaj przyjechał kurier z paczką do firmy, oczywiście paczka za pobraniem ponad 240 zł. Nie odebrałem bo były to jakieś wizytówki firmowe które niby ja zamawiałem, tylko niestety ja o niczym nie wiem. Więc odesłałem kuriera z kwitkiem. Dodam tylko że firma która zrobiła te wizytówki mieści się w Wrocławiu. W sumie to wszędzie oszukują i naciągają, nawet taka firma jak XXXXX (ci od pkt) zlecenie na 600 zł (całkowity koszt za usługę) na zamieszczenie w książce i w internecie a tu proszę fakturka na 1400 zł z Vatem - i teraz trzeba się z takimi szarpać.

No, ale wracając do tematu, to trzeba mieć oczy wszędzie i podchodzić do wszystkiego z rozwagą...
[#16] Re: Oszust na PPA
Ja piernicze co za głupoty, gdzie logika???

Jak ktoś bierze pieniądze za wystawienie aukcji i prowizję od jej sprzedaży, to jest odpowiedzialny za biznes który prowadzi i wszystko co jest z nim związane. Taki biznes to nie udostępnienie miejsca i tablica ogłoszeń tylko konkretna usługa za którą bierze pieniądze i to duże pieniądze. Świadczy o tym też regulamin portalu aukcyjnego regulujący warunki przeprowadzania aukcji. Gdyby zatem chodziło o udzielenie samego miejsca do ogłoszeń, to taki udzielający tego miejsca miałby za przeproszeniem w nosie cały przebieg transakcji i wszystko co z nim związane. Bierze jednak konkretne pieniądze zatem ma psi obowiązek brać odpowiedzialność za ów transakcje.

Miałem spór z Allegro o wystawianie kaset audio z lat 90 Z HOLOGRAMAMI, które oni uznali za nielegalne/pirackie i chcieli mnie ukarać za to że je u nich sprzedałem, jednocześnie oczekując prowizji od uzyskanej przeze mnie kwoty z tej transakcji, ale to dłuższa historia. Jeden przykład związany pośrednio z powyższym doświadczeniem - Ktoś sprzedaje kradziony sprzęt, ktoś drugi w niewiedzy go kupuje. Allegro, eBay etc. bierze prowizję od kwoty ze sprzedaży dowiadując się jednocześnie iż sprzęt był kradziony. W świetle prawa kim jest Allegro pobierając z takiej sprzedaży korzyść finansową? Aby nie paserem?

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2012 12:05:31 przez Duracel
[#17] Re: Oszust na PPA
Niestety w ten sam sposob zostalem przewalony przez użytkownika amigacomm na allegro. Na cale szczescie na mniejsza gotowke ale takie to sa efekty dogadania sie poza aukcja. Dokladnie chodzilo o kupno jednej rzeczy z wielu wystawianych na pewnej aukcji. Peniadze poszly paczka nigdy nie dotarla (twierdzenie ze ma dowod wysylki zakonczylo sie tylko na twierdzeniu ze ma).
[#18] Re: Oszust na PPA

@Duracel, post #16

W świetle prawa kim jest Allegro pobierając z takiej sprzedaży korzyść finansową? Aby nie paserem?

Hehe, no dokładnie, paserem ;) Przeczytałem cały ten wątek no i niestety, wg mnie tylko zdrowy rozsądek może nas ustrzec przed takimi oszustami. Ja raz się naciąłem kupując kod do gry na allegro, po paru miesiącach steam grę mi zabrał, sprzedający miał już ode mnie pozytywa (no bo przecież wystawiłem go zaraz po aktywowaniu gry nie mając podstaw do podejrzeń o oszustwo). Zgłaszałem to do allegro pisząc, że ów koleś sprzedaje kody zakupione kradzionymi kartami płatniczymi. Nawet palcem nie ruszyli! Pisałem do innych osób które brały udział w tej samej aukcji (koleś sprzedawał kilka tych kodów, niby z tzw. "four-pack'a") i wszystkim przytrafiło się to samo tj. steam zabrało im grę. Tylko jednemu z nich koleś oddał kasę, pozostałych zbywał. Oczywiście handlowanie kodami do gier na steam jest zabronione regulaminem steam więc znajomy policjant powiedział mi, że to cienka sprawa i żebym sobie dał spokój. Straciłem tylko 60zł. Po roku allegro zawiesiło kolesiowi konto, zdążył nałapać grubo ponad tysiąc pozytywów, musiał się nieźle przez ten czas obłowić. A proceder sprzedaży kodów na allegro jak trwał tak trwa do dzisiaj... "Odkupiłem" sobie tą grę w którejś z promocji na steam. Teraz jak czytam na różnych stronach jak to ludzie piszą, że kupili jakąś grę (kod) po okazyjnej cenie na allegro to się tylko uśmiecham pod nosem mówiąc "żebyś się tylko nie zdziwił..." ;)

Co do oszustw internetowych to mogę potwierdzić, że sprawy takie są ścigane nawet w przypadku oszustwa na 1zł a w przypadku przegranej oskarżonego, on pokrywa całość kosztów postępowań sądowych.

BTW adres IP jest zawarty w każdym emailu tylko nie każdy program pocztowy domyślnie pokazuje takie dane, trzeba poszukać w opcjach. A przy takich wałkach jak ten opisywany, należy jak najszybciej zabezpieczyć jak najwięcej dowodów tj. pozapisywać strony z ogłoszeniami, wszelkie emaile, screeny porobić, etc. i wypalić to na płytce cd (zwykle takiego nośnika już nie odzyskamy jeśli dołączymy go do materiałów dowodowych).

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2012 12:34:01 przez Madman
[#19] Re: Oszust na PPA

@Duracel, post #16

Od dawna w rozmowach ze znajomymi kiedy schodzi na temat allegro.pl od razu staram się ich uświadomić że wcale takie wspaniałe nie jest. Jest to firma która zarabia na ogłoszeniach i nie ponosi żadnej odpowiedzialności, a prowizje od sprzedaży i owszem z chęcią pobierają ! Nie wspomnę o kulawym systemie komentarzy ! I tak jak mówi kolega w przypadku pośrednictwa sprzedaży kradzionej rzeczy jest to paserstwo i odpowiedni paragraf oraz kara na to jest ! Swoja drogą ciekawe jak serwis się wyplątuje z takich spraw ?
[#20] Re: Oszust na PPA

@Duracel, post #16

Jasne. zgadzam się, nie wiem dlaczego piszesz, że pisze głupoty :) Ja opisaną przeze mnie tablicę porównuje z giełdą z PPA, a nie z allegro!

Allegro - odpłatne pośrednictwo w sprzedaży - biznes - odpowiedzialność.
PPA - ogłoszenia drobne, za darmo, brak zarobku, brak pośrednictwa - brak odpowiedzialności.
[#21] Re: Oszust na PPA

@gorzyga, post #20

Gorzyga, akurat kliknąłem w Twój wpis jako oddanie komentarza więc czyste nieporozumienie ;) Chciałem odnieść się tam ogólnie do kilku stwierdzeń i przekonań, że ktoś kto organizuje sprzedaż osobom trzecim i bierze za to pieniądze, nie ma obowiązku brać odpowiedzialności. Otóż ma, a przynajmniej powinien mieć wedle logiki i praw biznesu.

Co do Allegro i nie tylko z resztą ich i tej branży, to w Polsce zapanowała jakaś moda wśród firm, żywcem wyjęta z dzikiego zachodu, aby tworzyć sobie własne regulaminy, które maksymalnie i absurdalnie obciążają klienta i zbywają obowiązki z siebie jako usługodawcy. Często człowiekowi się nie chce szarpać, albo wydaje mu się, że ów firma ma takie prawo więc ulega, ale w większości przypadków wystarczy udać się do prawnika albo Rzecznika Praw Konsumenta aby dowiedzieć się, że ich wydumane "przepisy" są sprzeczne z obowiązującym prawem, a póki co prawo konstytucyjne, państwowe jest ponad prawo stanowione przez jakieś tam firmy.

Ci co mnie znają wiedzą, że jestem niepokorny i mam trudny charakter. Czasem kosztuje to sporo zdrowia, ale taki już jestem, że nie lubię jak ktoś próbuje ze mnie zrobić frajera i jeszcze idiotę. Czasem niestety Polskie prawo jest nie mniej kretyńskie (czy też jego egzekwowanie) niż te stanowione przez instytucje typu Bank.

Podczas mojej dłuższej nieobecności w domu szanowny bank WBKZ wprowadził opłaty za prowadzenie konta internetowego i kartę. Wcześniej chciałem zrezygnować z tego konta, bo nie było mi już potrzebne, ale usłyszałem, że telefonicznie nie da rady i to mimo telefonicznej WERYFIKACJI po haśle, pinach i innych pierdołach! Pytałem jak to? A oni, że tak mają zawarte w regulaminie. Ale już założyć konto, owszem! Można telefonicznie. Absurd nad absurdy ale to nie koniec.

Po powrocie do domu okazało się, że w skrzynce jest korespondencja od banku, że zmieniają regulamin i jak chce zrezygnować z konta to muszę w przeciągu dwóch miesięcy udać się do placówki, bo w przeciwnym razie oznacza to, że akceptuję nowy regulamin i NOWE OPŁATY za prowadzenie konta. Oczywiście było już za późno, bo minęły dwa miesiące. Reklamacja, dwa odwołania, tłumaczenie, że chciałem zrezygnować telefonicznie, że nie używam konta od przeszło pół roku i nic... dalej wedle nich wiszę im jakieś 30-50zł. Byłem osobiście, ale teraz warunkiem zamknięcia konta jest uregulowanie naliczonej opłaty : Człowiek czuje się czasem bezradny na takie... wiadomo co... nie zapłaciłem więc sprawa patowa, nie wiem co tam naliczają czy nie mam to gdzieś... na wychodne powiedziałem im, e kolejnym razem powinni wpisać w zmianie regulaminu, że jak się człowiek nie odezwie w ciągu dwóch miesięcy to zrzeka się na ich rzecz nerki.

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2012 12:57:06 przez Duracel
[#22] Re: Oszust na PPA

@Duracel, post #21

> (ciach) na wychodne powiedziałem im, e kolejnym razem powinni wpisać w zmianie regulaminu, że jak się człowiek nie odezwie w ciągu dwóch miesięcy to zrzeka się na ich rzecz nerki.

Z tą nerką to bym uważał bo już jeden taki zamieścił w necie ogłoszenie, że odsprzeda swoją i go dopadli bo w Polsce handel narządami jest zabroniony ;)

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2012 13:16:55 przez Madman
[#23] Re: Oszust na PPA

@Madman, post #18

madman, ty kupowales kod od kolesia, i jesli koles pial ze kod wazny rok, czy na zawsze, to jesli steam kasuje ci konto bo konto nielegalne, to sprzedawca popelnil oszustwo. jesli nie mial prawa odsprzedawac kodow, lub zdobyl je nielegalnie - to sprzedawca odpowiada. sprawa nie jest cienka tylko jasna i prosta. jest miedzy toba a sprzedawca, ktory cie orznal. i policja nie ma tu pola manweru :) co innego jakbys chcial steam skarzyc wtedy byloby cienko.

we wszelkich sprawach z platnosciami i handlem online dochodzi faktor w postaci braku zrozumienia lub/i braku checi policji aby pomoc. moja rada jest jedna: placic karta kredytowa. w razie syfu: uruchamiamy procedure chargeback i kasa wraca. na to jest rok czasu (czasem wiecej), bank po przyjeciu zgloszenia (przyjmuja z niechecia bo to kosztu, ale przyjac musza i koszty ponosza oni, a oistatecznie bank sprzedawcy) blokuje kase i wtedy sprzedajacy musi udowodnic ze wszytsko z platnoscia bylo ok. i ma na to bardzo, bardzo malo czasu. po czym kasa wraca do kupujacego i kupujacy ma problem z bani.
[#24] Re: Oszust na PPA
EZ 25,17: Dokonam na nich wielkiej pomsty za pomocą srogich kar. Wtedy poznają, że Ja jestem Pan, gdy dokonam na nich pomsty.

;)
[#25] Re: Oszust na PPA

@Madman, post #22

No właśnie w tym rzecz, że to jest oczywiste, iż jest zabronione i absurdalne, ale przekonanie WBKZ o "świętości" ich regulaminu może skłaniać do zaakceptowania takiego pomysłu.

Zawsze sądziłem, że prawo stanowi w ten sposób, że moja zgoda na cokolwiek może odbyć się tylko i wyłącznie po złożeniu podpisu w odpowiednim miejscu czy ewentualnie słownej akceptacji czegoś. Przez myśl by mi nie przeszło, że ktoś może sobie wymyślić, że jeżeli w odpowiednim czasie nie zaprotestuję i nie zgłoszę zastrzeżeń to zgadzam się na nowe zasady czy w ogóle na coś się zgadzam. Przecież to w oczywisty sposób daje możliwość patologicznych zachowań (takich jak wyłudzenie nerki, czy nawet majątku itd.) i mnie ubezwłasnowolnia. Równie dobrze mogli by zapisać w nowym regulaminie że opłata za miesiąc wynosi 100 000 PLN i liczyć na to, że choćby 1% nie zdąży zareagować w ich terminie. Ale dzisiaj to już mnie chyba nic nie zdziwi w kraju Amber GOLD nad Wisłą ;)
[#26] Re: Oszust na PPA

@Duracel, post #25

moga ci przy loginie zaprezentowac nowe warunki i kazac odhaczyc zgode, moga cie tez poinformowac emailem o zmianach dajac np miesiac uprzedzenia. jesli zgodziles sie na maial jako forme komunikacji to potem ciezko ci bedzie odkrecic ze nie wiedziales.
[#27] Re: Oszust na PPA

@Valwit, post #26

No allegro tak właśnie robi, wprowadza zmiany i zalogowanie oznacza ich akceptację. A z tymi bankami to norma, też dostaję co roku list z ING gdzie informują mnie, że jak się nie zgadzam na nowe warunki to mam podpisać i odesłać owe pismo do nich, brak odpowiedzi jest równoznaczny z akceptacją nowych warunków.

BTW mam nadzieję, że dowiemy się jak zakończyła się sprawa autora wątku? Bardzo ciekawe forum znalazłem tj. forumprawne.org niedawno, tam takich podobnych przypadków jest opisanych wiele (i przynajmniej za porady nie trzeba płacić ;) ). Polecam lekturę działu Prawo Cywilne.

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2012 14:16:20 przez Madman
[#28] Re: Oszust na PPA

@Madman, post #27

Witam grono kolegow Amigowcow :)

temat sie zrobil niczym telenowela "moda na sukces" :)
A wydaje mi sie ze jest jedna zasada co do zakupow na internecie :) - trzeba dokladnie sprawdzac oferte i przeanalizowac czy towar jest realny i czy bezpieczna bedzie przesylka do nas :) ja kupuje duzo rzeczy na allegro troche tez kupowalem na ebay.de i ebay.com czyli niemcy i USA. niestety zawsze byly problemy paczek, :( przykladowo - niemcy masowo nie chca handlowac z polakami (nie ukrywam mamy opinie jaka mamy czyli ogolnie mowiac - zlodzieje) wiec zawsze jak cos kupilem na ebay.de to musialem prosic znajomego z niemiec aby zrobil przelew w moim imieniu i odebral paczke na terenie niemiec - krotko mowiac kolega dal mi swoje haslo do konta a ja robie sobie zakupy :) poniewaz nie znam niemieckiego - to kolega napisal mi juz kilka gotowcow :) dzis nie ma problemu z przelewami choc te i tak sa klopotliwe i nieoplacalne (przeliczniek walutowy jest calkowicie nieoplacalny z tym jaki jest aktualnie kurs euro/dolara w kantorach) tak wiec lepiej jest wymienic zlotowki na dana walute i rozliczyc sie z kolega "przy okazji". Co do tej drugiej sprawy to wiadomo, trzeba miec takiego kolege i co wazniejsze trzbe miec zaufanie do tego kogos jak i zaufanie tego kogos do nas - inaczej sie nie da :)
zakupy w USA to juz inna bajka... tam natomiast czesto jest ze wysylka tylko USA i Kanada i znow trzeba szukac "kolegow" no ja akurat w pewnym czasie mialem tam kumpla wiec tez sie udalo mi kilka rzeczy kupic :) zasada podobna... jego dziewczyna jechala do niego na wakacje, dalem jej kase w $ za wszelkie zakupy a przedmioty odebralem osobiscie od dziewczyny gdy wrocila do PL.

do czego zmierzam .... a no do tego , ze trzeba po 1 byc rozsadnym i uwazac noi tworzyc sobie mozliwosci aby kupic bezpiecznie :) Mysle, ze mam pomysl najlepszy z najlepszych na tym portalu PPA :)

Kazdy z nas gdzies mieszka, mamy tutaj wlasny swiat PPA :) i dla mnie nie ma problemu aby sprawdzic osobiscie sprzet dla osoby, ktora kupuje cos tutaj albo na allegro / ebay. Jak sprzedajacy jest w moim rejonie to moge podjechac sprawdzic i zadzwonic do osoby zainteresowanej aby powiedziec "sluchaj sprzet wyglada tak i tak na ile sie znam to sprawdzilem, wizualnie wyglada tak i tak, sprzedajacy to gosc taki i taki" takie cos to juz pewna wiadomosc dla kupujacego, wiec poniewaz uzytkownicy tego portalu mieszkaja pewnie na terenie calego naszego kraju, to mozemy sie wspierac , co wiecej za taka pomoc mozna by dostawac jakies punkty i tworzyc sobie w Naszym swiecie obraz osoby FairPlay :)

Ja na Allegro mialem 2 konta, jedno mi zablokowali (zmienilem dane osobowe - tzn wpisalem moje dane osobowe a wczesniej byly dane mojej żony) no i okazalo sie ze nie mozna zmieniac takich danych , nawet jak chcialem podjechac do Poznania i przedstawic sie Dowodem Osobistym, powiedziano mi, ze konta nie odblokuja wiec otworzylem nowe konto na ktorym obecnie mam 240 pozytywow :) kupowanie to zawsze ryzyko i tez blem raz oszukany kupujac "procesor P4 GHz po szlifie", i o tym poinformowal mnie inny kupujacy gdyz ten kupujacy mial problemy ze swoim procesorem, ciagle mu sie wiszal itd (moj na szczescie byl stabilny) oczywiscie sprawa trafila na policje, procesor musialem oddac do analizy (na szczescie wrocil do mnie po paru dniach) i byl dowodem w sprawie a ja dostalem pismo, ze mam dowod trzymac i daja mi procesor pod opieke do wyjasnienia sprawy :) - oczywiscie sprawa umozona z braku namierzenia osoby sprzedajacej tzn osoba sprzedajaca tez byla ofiara i byla posrednikiem, kupila tanio procesory i sprzedala na allegro nie wiedzac, ze to szlifowane procki.... co bylo dalej nie wnikalem u mnie procesor chodzil stabilnie.

Tak wiec wypadki sa ... trzeba uwazac i tyle, a Taki portal jak ten moze wlasnie pomoc w kupowani u w sposob jak napisalem wyzej

pozdrawiam

Oxyron
[#29] Re: Oszust na PPA

@Duracel, post #21

ja tak offtopowo, proszę nie bić... Miło byłoby, Duracelu, gdybyś zapoznał się z odmianą zaimka "ów" i stosował ją.
Dziękuję.
[#30] Re: Oszust na PPA

@Oxyron, post #28

Niemcy też nie maja najlepszej opinii u nas np. zamordowali mi pradziadka, wywlekli z domu kazali zabrać łopatę (do dziś nie wiadomo gdzie go zamordowali) . . . A wracając do tematu znam przypadek jednego z forumowiczów oszukanego przez jednego z naszych zachodnich sąsiadów zdaje mi się że nawet za pomocą ebay.de . Cwaniak, złodziej, morderca,zboczeniec może trafić się w każdej społeczności, niestety. Tak jak piszesz UWAŻAĆ LUDZISKA !
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem