[#1] Windows vs Windows
Przeniesione.
[#2] Re: wydajność procesorów
w 94 miałem 486 DX4 100 kupiłem to na giełdzie Adams w poznaniu i jakoś nie narzekałem dos 6.2 i Norton Commander to były wspaniałe czasy , dysk rzępolił na Amidze i na PC tak samiuśko bez przesadyzmu :))) fajnie jeszcze było jak miałem pierwszą instalacje Windowsa 95 wspaniałe czasy potem już było gorzej
najgorzej wspominam te ohydne Windowsy ME , Vista teraz to już szkoda gadać, jeszcze 7demka jest całkiem całkiem ale praktycznie nie korzystam z Windy tylko Mac OS
[#3] Re: wydajność procesorów

@Aca122025, post #2

Ja tam nigdy nie nazekalem na pc i windy.Zawsze kupuje to co aktualnie najszybsze na rynku,byle nie od ati/amd i komp mi dziala jak ta lala;) Viste mialem w firmie i tez mi dzialala ok.Teraz siedze na win 7 ultimate i w polaczeniu z i7 4.5ghz i gtx680 + ssd nie mogl bym na dzien dzisiejszy wymagac wiecej od kompa .
[#4] Re: wydajność procesorów

@Aniol, post #3

nie no jak wspomniałem wyżej 7demka to jeden z najlepszych okienek mało kompatybilny z starymi sprzętami problem jest np w starych kompach z grafiką marki intel
ale kto uzywa dzisiaj starych pecetów?:) stare używa sie Amigi :))))
[#5] Re: wydajność procesorów

@Aca122025, post #2

Ja nie mam pojecia czego Wy chcecie od Visty :) Na jednym laptopie, 5 letnim, mam Viste orygianlnie zainstalowana, i nic jej nie dolega :) a lapek biega 24/7 :)
[#6] Re: wydajność procesorów
nie umiem powiedzieć z jakich powodów ludzie się przesiadali z ami na pc w latach '90. ale mogę powiedzieć dla czego ja sie przesiadłem z A1200/8mb/HDD320 na AMD120MHz + s3 virge.
i bynajmniej nie chodziło o gry.... kolega pokazał mi Lightwave'a i Photoshopa + do tego Win95 (to był późny rok 95) i nie potrzebowałm więcej argumentów.... zajmowałem się wtedy tworzeniem grafiki (nie video) więc nie miałem kontrargumentów na zatrzymanie amigi 1200... co ciekawe sprzedałem ją na giełdzie na grzybowskiej i dodałem zaledwie milion lub dwa (mało w każdym bądź razie) i miałem system który pomimo że działał na win95 pozwalał mi robić grafikę szybciej wygodniej - a system działał w 16 bitowym kolorze a nie w 16 kolorach w odcieniach MagicWB...
Piszę o tym dla tego że nie tylko gry (Cpmnch'e i inne Doomy) były argumentami wtedy do przesiadki na PC.

pozdrawiam!
[#7] Re: wydajność procesorów

@Aniol, post #3

nie mogl bym na dzien dzisiejszy wymagac wiecej od kompa

widac nie masz wiekszych wymagan. sam zawsze kupuje najtansze pecety z dobrych komponentow, bo nie ma sensu brac czegos lepszego, to i tak nie nadaje sie do zadnych obliczen, roznica w cenie spora, a roznica wydajnosci znikoma, i znacznie wiekszy pobor mocy :)

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2012 19:27:05 przez gx
[#8] Re: wydajność procesorów

@gx, post #7

Jezeli ktos bierze kompa do grania, ew tworzenia czegokolwiek ze skomplikowana grafa /UE3 , UE4/ wtedy power ma znaczenie :)

Generalnie mocny komp=gry. A to czy ktos je tworzy czy tylko gra jest mniej istotne :)
[#9] Re: wydajność procesorów

@michalmarek77, post #5

Windowsy od jakiegos czasu nie wywalaja bluescreena z byle powodu, ale sa duzo bardziej wrazliwe od innych systemow na rozne niepowodzenia np: wystarczy, ze acpi w biosie nie trybi dobrze i losowe zwisy murowane, podczas gdy w takim linuxie najwyzej cos przestanie dzialac itp..
[#10] Re: wydajność procesorów

@michalmarek77, post #8

Generalnie mocny komp=gry.

gry to specyficzne kompy, niekoniecznie mocne ok, racja
[#11] Re: wydajność procesorów

@gx, post #7

roznica wydajnosci znikoma ??
Geforce 8400GS 3DMark 2006 score: 1600 pkt
Geforce 8800GS 3DMark 2006 score: 9940 pkt

A nie mówiąc o graniu jaka to róznica.
[#12] Re: wydajność procesorów

@Dark_luke, post #11

byc moze w nowych grach nie jest znikoma dla kogos kto duzo gra, dla kieszeni i licznika energii tez

pisalismy o CPU, ja mam celerona g550, Aniol ma i7 cos tam, no niech liczy cos tam powiedzmy 5x szybciej na i7, czy to ma jakies znaczenie przy tak malych wydajnosciach jakimi obaj dzisiaj dysponujemy ????. komfort pracy z windowsem 7 i podst. programami do www itp.. raczej jest taki sam.

przypuszczam, ze za sam procek dal wiecej niz ja za caly komp z karta grafiki na ktorej nawet BF3 chodzi grywalnie...

fajnie, ze sa tacy ludzie co wydaja rok w rok po 5 tys na kompa, dzieki takim ludziom mamy tanie wystarczajaco wydajne pecety
[#13] Re: wydajność procesorów

@carrion, post #6

Po koniec 95 roku klient powinien mieć do wyboru maszynę z nowej generacji Amig. Nie było ich i pewnie dlatego się przesiadłeś :) W 95/96 nie miało znaczenia czy Amiga miała 14 czy 25 mhz procesor i czy był fastram, 80 mipsowe amd czyli 486 DX4 w okolicach 100 mhz(mój pierwszy piec z 96r) zjadały 4 mipsowe A1200+, z mojej propozycji, nie przerywając kopiowania. Z tym, że normalnie powinien w tym momencie kończyć się cykl życia A1200(4 sezon) i na święta 95 równolegle z wyprzedażą ostatnich sztuk A1200 powinna się pojawić kolejna Amiga.

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2012 21:11:05 przez wuk
[#14] Re: wydajność procesorów

@wuk, post #13

ostatnich sztuk A1200 powinna się pojawić kolejna Amiga

w tym rzecz, nie pojawila sie . karty turbo 040/060 ratowaly sytuacje w niewielkim tylko stopniu, dawaly rok, moze dwa aktualnym uzytkownikom. A rynek PC pedzil jak nigdy wczesniej
[#15] Re: wydajność procesorów

@gx, post #12

I tu się też mylisz. Samo oglądanie you tube potrafi tak cpu obciążyć że na moim E8200 to obciążenie z 50% nie schodzi. Jest tendencja "rozleniwionych" programistów którzy tworząc " niechlujnie" aplikacje powoduje że niedługo i7 będzie za słaby. Obserwuje to od paru lat i powiem że jest coraz gorzej.
Z telefonami to samo na co mi 2 rdzeniowy Cpu ? Lepszy zasięg? Nie zrzeranie baterii.
A pisanie o samym Cpu ? Uruchomiłem IE9 na laptopie z T5500 i co ? Okazało się że nie ma akceleracji sprzętowej i trzeba opcje wyłączyć tą opcje bo nie będzie działać. Nie było to takie oczywiste.
Amigowe systemy idą tym samym tropem coraz lepsze cpu , gpu.
A 68000 bee.

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2012 21:29:16 przez Dark_luke
[#16] Re: wydajność procesorów

@Dark_luke, post #15

@all

No i co doszliście już do porozumienia, co jest szybsze x86 czy PPC?
[#17] Re: wydajność procesorów

@gx, post #10

Zgłaszam złamanie regulaminu, użytkownik gx oprócz ojca Amigi ma w avatrze twórcę systemu komunistycznego, którego propagowanie jest zakazane w polskim prawie, nawet w konstytucji.
[#18] Re: wydajność procesorów

@Dark_luke, post #15

A może by tak Linux i Firefox?
Winda i IE to nie jest dobra opcja, takie proste porównanie, Windows po dwóch latach nadaje się na format i reinstalke, a Ubuntu dalej chodzi i nie zwalnia. To jest dla mnie dziwne, skoro za Windą stoją miliony $. A na starym AMD Athlon X2 4400+ obciążenie na youtubie wynosi 23-27%.
[#19] Re: wydajność procesorów

@Dark_luke, post #15

Amigowe systemy idą tym samym tropem coraz lepsze cpu , gpu.
A 68000 bee.

Fakt, że programiści nie optymalizują softu, ale wybacz żeby w XXI wieku wszystko szybko działało na dziadówie 68000
[#20] Re: wydajność procesorów

@gx, post #14

...mnie do zmiany ostatecznie przekonał kolega ex-amigowiec , który odpalił na swoim Pentium 200 MMX emulator WinUAE (czy może Fellow?) i pokazał ,że wszystko chodzi dobrze na tej udawanej Amidze....
No, a nie mówiąc już o emulatorze M.A.M.E. czy Capcom (Punisher!)...
Miałem też już wtedy od kilku lat styczność z PC w pracy - o Excelu można było tylko niestety pomarzyć na Amidze...
[#21] Re: wydajność procesorów

@Dark_luke, post #15

I tu się też mylisz

nie myle sie, dzisiaj nie kupisz nowego e8200, dzisiaj masz sandy bridge, ivy itd.. idziesz do sklepu dzis i kupujesz i7 (sandy bridge) za 1500 zl lub celerona G550 (sandy bridge) za 150 zl . I o tym pisze, a nie kupowaniu Core 2 Duo ze szrota :)

Jak zobacze film na YT ktory mi nie dziala plynnie na Celeronie G550 to byc moze pomysle o i3 , ale wtedy pewnie bedzie juz nowy Celeron za 150 zl
[#22] Re: wydajność procesorów

@pinior, post #19

Dobra nie mędrkuj. A Prince of Persja na C64 dało się zrobić.
A nie mówię to o jakiś tytułach 3D ale o normalnych grach programach.
[#23] Re: wydajność procesorów

@Skiba, post #18

Reinstalacja po 2 latach ..??? ...program CCleaner dla leniwych i/lub brzydzących się wiedzą , albo... kasować z ręki Temp w katalogu usera...
W pracy XP stoi mi od 2008r i nie mam potrzeby reinstalacji, a w domu gdzieś od 2002 na jednym z komputerów...
[#24] Re: wydajność procesorów

@pinior, post #17

jest zakazane w polskim prawie, nawet w konstytucji.

chyba na glowe upadles

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2012 21:48:18 przez gx
[#25] Re: wydajność procesorów

@Aca122025, post #2

No i widać że mało miałeś pojęcia o dyskach i systemach plików. Wiem z doswiadczenia, dysk na PC pod FAT 16 stukał głowicami jak szalony, jakby gwoździe mielił. Na Amigach dyski pracowały zawsze bezszelestnie pod FFS. W PC nawet jak wszedł FAT 32 sytuacji nie poprawił. Możesz sprawdzić jak masz klasyka w domu i PC. Podłącz ten sam dysk zainstaluj DOS 6.22 na FAT 16 i pokopiuj sobie pliki. Najgorzej było jak PC miał mało ramu wdtedy plik wymiany z windowsa 95 mało nie wykończył dysku.
Proszę nie pisz takich farmazonów. Ja złożyłem ze 5000 blaszaków i trochę wiem na ten temat.
Poprawiła się sytuacja z głośnoscią dysków na NTFSie,,

Żeby nie było używam do codziennych zadań lapka, a to też PC, programów jest do wszystkiego.
Ale jeśli chodzi o PC ja zawsze tylko AMD/ATI....
Intel bardzo stracił w czasie P4 i nieszczęsnej umowy z RAMBUSem...Nawet się cofnął wtedy do SD RAMów... Później jakoś nadrobił....
[#26] Re: wydajność procesorów

@Motyl, post #23

Narzędzia do czyszczenia rejestru istnieją, ale nie mam z nimi dobrego doświadczenia.
[#27] Re: wydajność procesorów

@Skiba, post #26

owszem, są i badziewne programiki tego typu...ale CCleanera śmiało można używać, poza tym robi backup rejestru w razie czego...

No jeszcze CMD --> CHKDSK /F co parę miesięcy, też dobrze robi...

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2012 22:03:23 przez Motyl
[#28] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #25

Co do dysków to masz rację, już kiedyś to zauważyłem, ale nie zdawałem sobie sprawę, że wina leży po stronie systemu plików. Lepsze zestawy są z połączenia AMD NVIDIA:) Pozdrawiam
[#29] Re: wydajność procesorów

@Motyl, post #27

Sprawdze u siostry ten program na siódemce, bo u mnie nie mam jak.
[#30] Re: wydajność procesorów

@Skiba, post #28

wina leży po stronie systemu plików

w dyskach talerzowych system plikow ma ogromne znaczenie, nie tylko na stukanie, takze na zuzycie samego dysku i energii w laptokach.

ps. dobre systemy plikow nie wymagaja prawie ingerencji... latami lub do konca zywota dysku.

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2012 22:10:00 przez gx
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem