[#781] Re: Popularność Linuksa

@XoR, post #778

Ja znam podobny przypadek, że mój Pegasos II miał, jak się później okazało, uszkodzoną kartę procesorową (czyli problem sprzętowy). Linux był strasznie niestabilny, ale używałem go bo tam miałem OpenOffice.org i pisałem na nim pracę inżynierską. Na tym samym sprzęcie MorphOS nigdy nie miał losowej "zwiechy". Czego to dowodzi? Niczego konkretnego, zwyczajnie sprzęt był zepsuty a z naprawioną kartą procesorową problemu nie było. Oczywiście mógłbym wówczas powiedzieć, że MorphOS rulez, Linux suxx, ale na jakiego bym wyszedł ignoranta ;)

Wali7 - nie zrozum mnie źle, widzę że jesteś zaciekłym fighterem ze stereotypami linuksowymi, ja również uznaje ten system gotowy na biurka jako zamiennik np. MS Windows, ale miej na uwadze, że im popularniejszy system tym łatwiej uzyskać ewentualne wsparcie, pomoc przy rozwiązywaniu problemów (nie chodzi nawet o problemy z instalacją czegoś a np. ze znalezieniem odpowiedniego oprogramowania czy ustawień w nim), nawet choćby w Google znajdzie się więcej wyników, póki co.
Póki obsługujesz te kilkanaście maszyn i osoby nietechniczne wiedzą, że im pomożesz to ok, ale jeśli nie miałbyś czasu żeby im wszystkim pomagać? Wtedy jest problem.

Sterowniki własnościowe do kart graficznych - z tym jest faktycznie problem a piszę to jako użytkownik jednego z laptopów, który ma kartę AMD Mobility Radeon bodajże 3450 (przyznaje, to był mój błąd, że nie wybrałem wówczas laptopa pod docelowy system). Jeśli nie zainstaluję sterowników własnościowych Catalyst to jest problem - laptop na wolnościowych kręci wentylatorem bardzo głośno cały czas chociaż prędkość wyświetlanej grafiki jest ok. Obsługa wielu monitorów - nie jest tak wygodna (możliwość aktywacji/deaktywacji drugiego ekranu na żywo) jak pod Vistą (której nie używam, ale z ciekawości sprawdziłem bo jest "wbudowana" w tego laptopa). Dopiero niedawno, w ostatniej stabilnej wersji KDE dodali możliwość wykrywania podłączania i odłączania oraz ustawień "na żywo" (bez konieczności resetartu systemu) monitora (bo tylko tak można było, ustawiając w Catalyst nowy monitor, a co ciekawe po jego odłączeniu często były problemy z uzyskaniem obrazu - X-y się nie uruchamiały lub uruchamiały się w dziwnej rozdzielczości). Pewnie nie każdy podłącza laptopa do drugiego monitora, ale w takim przypadku jak opisuję miałem problemy (aczkolwiek jak to ktoś wyżej wspomniał wspomniane KDE lepiej obsłuży już ten drugi ekran, przez obsługę dodatków, ustawień pasków narzędzi per ekran itd.).

Jak to już jest wątek o wszystkim i o niczym to wspomnę o tym, że nie choć Linux (a zwłaszcza Kubuntu) to najlepsze dla mnie środowisku pracy to wolałbym to wszystko robić jednak na MorphOS-ie. Dlatego, że system nie jest niepotrzebnie zorientowany serwerowo i "wieloużytkownikowo" tam gdzie nie powinien być. No bo jak na takim Linuksie powiedzmy użytkownik ma sformatować pendrive? Jak zamontować ISO płyty? Z kolei tam gdzie już powinna być zaleta istnienia wielu użytkowników w systemie to jak w prosty sposób, bez znajomości konsoli zwyczajnie wyklikać dostęp do np. partycji NTFS by nie trzeba było znać i wpisywać hasła roota lub superużytkownika? Dlaczego aby zmienić datę czy sieci w systemie potrzebne jest wpisywanie za każdym razem hasła (na ten absurd zabezpieczeń hasłem w OpenSuse (amoim zdaniem nie tylko tej dystrybucji to dotyczy) zwracał też uwagę Linus Torvalds)? ;)

Dalej, jeśli to jest dyskusja o wszystkim i o niczym to co tu jeszcze dorzucić? ;) Już mam - ostatnio skopiowałem (zrobiłem kopię zapasową) płytę podręcznika SpeakOut i sprawdzam czy działa po skopiowaniu, na Linuxie bez problemu, na Windows nie da się w ogóle włączyć bo system wykrywa jakieś zabezpieczenie, drmy czy inne cuda. O, to w tym przypadku Linux lepszy! ;)

Każdy ma swój ulibiony hobbyOS i system do pracy, swoje doświadczenia, uprzedzenia itd. Wydaje mi się, że z tych paru osób co jeszcze tutaj piszą nikt nikogo do niczego nie przekona, ale co tam:

Fight!

[#782] Re: Popularność Linuksa

@grxmrx, post #781

@grxmrx
Ogólnie bardzo fajny zrównoważony post ;)

Zupełnie abstrahując od dyskusji:
Jeśli nie zainstaluję sterowników własnościowych Catalyst to jest problem - laptop na wolnościowych kręci wentylatorem bardzo głośno cały czas chociaż prędkość wyświetlanej grafiki jest ok.

Niestety otwarte stery to inżynieria wsteczna i tak to wygląda. Coś tam się płodzi w temacie zarządzania energią sterownika radeon, więc może będzie ok już niedługo. To też jest zresztą jedyny powód dla którego używam zamkniętych sterów na kompie "do roboty" - temperatury są dużo niższe (5450 + 3 monitory).

Obsługa wielu monitorów - nie jest tak wygodna (możliwość aktywacji/deaktywacji drugiego ekranu na żywo) jak pod Vistą (której nie używam, ale z ciekawości sprawdziłem bo jest "wbudowana" w tego laptopa).

Dzieje się tak z prostego powodu. Jeżeli używasz programiku amd do ustawienia monitorów to robisz to na sztywno tworząc plik xorg.conf. Ma to swoje zalety(ekran logowania ma takie ustawiania, wszyscy użytkownicy maja takie ustawienia, środowisko odpala się z takimi ustawieniami), ale i wady (ustawianie na sztywno rozdzielczości i ekranu powoduje problemy z odpaleniem X-ów przy zmianie monitora - wystarczy wtedy usunąć plik xorg.conf i po kłopocie ;))

Jeżeli podpinasz zew. monitor czasami to proponuję używać odpalanego z linii komend xrandr bądź nakładki graficznej arandr (dużo wygodniejsze niż to co ma KDE). Możesz sobie wtedy graficznie ustawić gdzie jest fizycznie drugi monitor, a nawet zapisać konfigurację do pliku - wtedy przy następnym podpięciu monitora klikasz 2 razy plik i masz wszystko ustawione jak to sobie tam wcześniej zrobiłeś ;)

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2013 21:07:46 przez Waroth
[#783] Re: Popularność Linuksa

@XoR, post #778

Drugi przypadek to sprawny terminal na VIA C3. Linux = zwiecha maksymalnie po 5 minutach.

znow cos bujasz, bo Linux dziala na VIA C3 (dziala tez na wielu ARM, MIPS, PPC i jeszcze dziwniejszych niz C3 prockach), aby na pewno zrobiles wszystko :), bo ja zrobilem b.wiele zeby Windowsa uruchomic...
[#784] Re: Popularność Linuksa

@wali7, post #780

Od dawna już nawet kilkuletni sprzęt całkowicie wystarcza

kilka to nie 13 lat temu, teraz rzeczywiscie jest jak napisales, daje sie to duzo mniej odczuc niz wtedy :). akurat ja bazuje glownie na xfce, tak od kilku lat - 99% czasu, poza tym jeszcze fluxbox, z sentymentow windowmanager... oczywiscie probowalem wszystkich, takze kde, ale odpuscilem sobie probowanie od wersji 2.x... generalnie jak mi cos zaczyna puchnac w jakies wlasne odpowiedniki, to zazwyczaj rezygnuje, xfce tez juz zmienia sie w tym kierunku

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2013 22:39:59 przez gx
[#785] Re: Popularność Linuksa

@Waroth, post #782

Niestety otwarte stery to inżynieria wsteczna i tak to wygląda. Coś tam się płodzi w temacie zarządzania energią sterownika radeon, więc może będzie ok już niedługo. To też jest zresztą jedyny powód dla którego używam zamkniętych sterów na kompie "do roboty" - temperatury są dużo niższe (5450 + 3 monitory).

AMD to udostepnia jakas dokumentacje, ale mysle, ze z nowych lapkow najbezpieczniej nie kupowac modeli z osobna/druga karta graficzna. Linus ostatnio cos tam narzekal na NVIDIA w temacie Optimusa - chyba im srodkowy palec pokazal, no to cos sie nie uklada

Gdybym kupowal sobie nowego lapka to wybralbym pewnie APU Intela, najlepiej z HD2500 lub HD4000.

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2013 22:53:28 przez gx
[#786] Re: Popularność Linuksa

@grxmrx, post #781

ooo, Pingwin podwinal rekaw, czy to zgodne z regulaminem ?
[#787] Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii
Linux nic nie zmienia bo jest na nim tylko drobna cześć programów a Linux PowerPC nie ma nawet wszystkich programów jakie są na Linuxa X86 czy chociażby nie ma Wine...

Informacja dla Pampersa,, napisał mi że to jedno LInux x86 czy PPC.....a to znacząca różnica...
Linux PPC jest znacznie ubozszy w soft...
[#788] Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii
Wine jest mocno przeceniane - pracuje na Linux jako na 1 systemie od wielu lat - sytuacje korzystania z Wine liczę na palcach 1 ręki, obecne nie mam Wine na żadnym kompie z Linux

narzekanie że Linux to g... jest dla mnie niepoważne - to jeden z najpopularniejszych systemów poczynając od komercyjnego RedHat i jego klonów, popularne biurkowe Ubuntu po mobilny Android

nie mam X1000, nie mam (na razie!) żadnej maszyny z AOS czy MOS, ale z lektur wiem jak ten system rozszerza możliwości tego sprzętu, choćby z http://www.amigaone.pl/?p=952
[#789] Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@rwks, post #788

Linux (...)to jeden z najpopularniejszych systemów

Mógłbyś sprecyzować, gdzie? Czy system, którego używa około 1% ludzi na desktopach można w ogóle nazwać "jednym z najpopularniejszych"?

http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems
[#790] Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@jubi, post #789

serwery, net i poważne/komercyjne zastosowania - duży udział - poszukaj sobie - szacunki są różne, ale zawsze wysokie

desktopy, tu rzeczywiście mały % i duże rozdrobnienie - ale i tak to nr 1 z systemów alternatywnych do mainstreamu

mobilne - tu z kolei radykalnie duży procent Linuksa, bo 70-75% to Android

o rozszerzeniu możliwości X1000 dzięki Linux jest z resztą mowa na blogu Trevora, o czym my tu z resztą mówimy w porównaniu do AOS, heh
[#791] Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii
Mam wrażenie, że rozmawiamy tu głównie o desktopach, więc pisanie o udziale w rynku serwerów czy mainframe/superkomputerów jest zupełnie nie na miejscu.
[#792] Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii
- 25% rynku urządzeń mobilnych,

wg. Google dziala juz 900 mln urzadzen z Androidem, a to chyba wiecej niz 25% urzadzen mobilnych, nawet jezeli wliczyc w to laptopy itp., jak sadzisz ?.

Laptopy sprzedaja sie obecnie lepiej niz desktopy.

Winno się raczej zauważyć, że Amiga dysponowała modelami będącymi w zasięgu przeciętnego Kowalskiego.

Tak, tylko byly to modele o dosc ograniczonych mozliwosciach, nie tylko rozbudowy, zazwyczaj dysponowaly takze mniejsza wydajnoscia na starcie. Procesor 68000 w 1997 roku to tez juz nie byl jakis potwor i raczej stara/przestarzala konstrukcja w nowym produkcie dla mas :).

Obecnie tez przeciez malo kto kupuje PeCety z najwydajniejszymi procesorami i7 czy FX 8/9. Popularne sa Celerony, Pentiumy, i3, Liano, FX 4/6, Athlon itp.
[#793] Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@gx, post #792

wg. Google dziala juz 900 mln urzadzen z Androidem, a to chyba wiecej niz 25% urzadzen mobilnych, nawet jezeli wliczyc w to laptopy itp., jak sadzisz ?.

Rzeczywiście, mea culpa. ZDNet, czyli dość wiarygodne źródło, określa udział Androida w rynku urządzeń mobilnych na 59,5%, co definitywnie stawia go na szczycie podium. W tym miejscu należy jeszcze wziąć pod uwagę Chromebooki do których należy, o ile dobrze pamiętam, 2-3% segmentu ultrabooków, a także projekty pokroju One Laptop Per Child.

Niedługo na rynek wejść mają także tablety i telefony z Ubuntu, co dodatkowo winno namieszać w rankingach - zwłaszcza, że Cannonical ma potężnego asa w rękawie - wsparcie Valve.

Po głębszej analizie wydaje się, że całkowity udział Linuksa w komputeryzacji jest trudny do dokładnego określenia.
[#794] Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@Voyox, post #787

Będę wdzięczny, za nie wciąganie mnie w kolejny g...owątek na ppa.
[#795] Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii
No ale faktycznie dalej potwierdzam że linux rozszerza na dziś możliwości wykorzystania sprzętu względem AmigaOS 4.

...i względem MorphOSa i AROSa i na jutro i pojutrze i na lata pewnie.

Nie widzę sensu używania Linuxa na platformach postamigowych, bo nie na tym całe to amigowanie polega żeby linuxa używać wtf!?
[#796] Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@KJB, post #795

a co ten Linux tak niektórym szkodzi? jest bezpłatny, i można wykorzystać jego komponenty do zapełnienia luk amisystemów

świat dawno już odszedł w wieloplatformowość i bez romansu z Linuksem, który ma wieloplatformowy soft, żaden alternatywny system nie me teraz szans, czy to haiku, czy amisystemy NG czy to nawet różne BSD

nawet by sensownie używać zombie-ware na którym instalujesz MOSa i tak musisz doinstalować jakiś Linux PPC na drugiej partycji - nie ma wyjścia, trzeba się z tym pogodzić
[#797] Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@KJB, post #795

A ja myślę inaczej. Jeżeli instalacja linuxa zwiększy bazę oprogramowania dostępnego na jakikolwiek komputer, instaluję bez namysłu.
Jakby był linux na Amigę 1200 którą posiadam (030- 56 MHz, 64 MB ram) i jakieś inne programy niż na OS 3.1 już bym testował....
[#798] Wysyłka komputerów AmigaOne X1000 z trzeciej serii

@Voyox, post #797

No wlasnie. Nie ma co wieszac psow na Linuxa. Jest i chwala wszystkim za to :). Dzieki temu wiele takich egzotycznych maszyn ma na starcie bogatsza baze cennych programow etc.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem