[#1] ColdFire czy DragonBall, czyli co by było gdyby...
A mnie zawsze zastanawiało, czy z naszego punktu widzenia lepszym rozwiazaniem byłoby wykorzystanie ColdFire (bo częściowo zgodny z 68k i jak na warunki klasyka wysoko taktowany), czy jednak lepszym rozwiązaniem byłoby stworzenie układu na bazie DragonBall (bo zgodny z 68000 i energooszczędny). pomijam fakt kosztów.
[#2] Re: ColdFire czy DragonBall, czyli co by było gdyby...

@Ender, post #1

Najszybszy ColdFire(v5?) jest traktowany ~300MHz a DragonBall VZ to SoC taktowany ok.66MHz.

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2013 21:27:25 przez waldiamiga
[#3] Re: ColdFire czy DragonBall, czyli co by było gdyby...

@waldiamiga, post #2

Wiem, ale gdyby nie brać wyłącznie taktowania pod uwagę. Większość produkcji działa na 68000. Na ile ColdFire jest zgodny z tym procesorem? Ja podejrzewam, że bardziej niż z 68000 jest zgodny z 68060, a i to pewnie nie do końca. Liczę, że jakiś fachowiec mnie (nas) oświeci.

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2013 21:32:26 przez Ender
[#4] Re: ColdFire czy DragonBall, czyli co by było gdyby...

@Ender, post #3

coldfire nie zadziala bez rekompilacji kodu albo emulatora 68k. tyle w temacie
[#5] Re: ColdFire czy DragonBall, czyli co by było gdyby...

@kiero, post #4

Oczywiscie, sa pewne roznice miedzy CF i 68K i tu nie ma co dyskutowac. Ale czy sa one az tak wielkie ze wymagaja rekompilacji? Widzialem w akcji karte Dragon Elboksu w Krakowie na Amizaduszkach w 2007. Co prawda nie pokazali wiele oprocz odpalonego WB. Jednak dzialal na nim moj program do obslugi tunerow TV i to bez problemow. A nie przypominam sobie zebym robil dla nich jakas specjana wersje. A zrodel tez nie mieli. Mysle ze mieli w systemie napisana jakas biblioteke a'la 680xx.library dla zwiekszenia kompatybilnosci.

Wiem ze wiele softu mialo by problem z ta karta (zwalszcza starszych i praktycznie wszystkie stare gry na dyskietkach). Ale podejrzewam ze daloby sie napisac soft w taki sposob (nawet w C) zeby ruszyl na CF bez problemow. A po napisaniu odpowiedniego kompilatora uwzgledniajacego to ze soft moglby byc odpalony pod CF, to juz by w ogole problem nie istnial. Ale to odnosi sie do nowego softu.
[#6] Re: ColdFire czy DragonBall, czyli co by było gdyby...

@Phibrizzo, post #5

A nie przypominam sobie zebym robil dla nich jakas specjana wersje. A zrodel tez nie mieli.

Cytując Kierownika, rekompilacji lub emulacji.
[#7] Re: ColdFire czy DragonBall, czyli co by było gdyby...

@Phibrizzo, post #5

Biblioteki 680(4|6)0 dzialaja na zasadzie przechwytywania wyjatkow procesora w przypadku napotkania nieobslugiwanej instrukcji. Z coldfire tak sie nie da, bo niektore instrukcje CF pokrywaja sie z tymi dla 68k a dzialaja po prostu inaczej nie powodujac wyjatku -> nie mozna na nie zareagowac bez analizowania wykonywanego programu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem