[#1] Wątek dla komputerowych audiofilów...
...czyli Creativy, Xonary, DACe i takie tam. Dajecie.
[#2] Nowa wersja sterownika Envy24 dla AROS-a
mam tą kartę i Xonara STX i o ile ten HD2 jest niezły to do Xonara nie ma nawet startu, to zupełnie inna klasa jakościowa. Także na PCI jak chcesz lepszą kartę polecam Xonar ST OK

co do obsługi HD2 w Arosie postaram się to sprawdzić niedługo
[#3] Nowa wersja sterownika Envy24 dla AROS-a

@XoR, post #2

Rozumie, że tego Xonara używasz tylko ze słuchawkami??
[#4] Nowa wersja sterownika Envy24 dla AROS-a

@XoR, post #2

mam tą kartę i Xonara STX i o ile ten HD2 jest niezły to do Xonara nie ma nawet startu

Nie zapomnij dodać "moim zdaniem".
[#5] Nowa wersja sterownika Envy24 dla AROS-a

@strim_, post #4

He, he! :D Często - gęsto się na amipoletku zdaża. Ale ja nie o tym...
Czy poza HD2 Advance DE miałeś możliwość słuchać innych kart z półki cenowej 300-750pln?
Wiadomo, że odpowiedź będzie nieobiektywna ze względu na preferencje jak i pozostałe elementy zestawu, jednak ciekawi mnie poziom sprzętu w tej grupie cenowej. Próbowałem wielokrotnie się "przebić" przez fora o tematyce audio, ale rzadko zdarzają się konkrety dlatego pytam tu. Może, któryś z amigowców ma szersze rozeznanie i wniesie coś do tematu. Osobiście celowałem w ESI Juli@, jednak jak się okazuje sprzętu godnego uwagi z przytoczonego wyżej przedziału jest znacznie więcej. Zachęcam osoby w temacie o podzielenie się swoimi spostrzeżeniami.
[#6] Nowa wersja sterownika Envy24 dla AROS-a
do muzyki w sensie hi, to tu zadne wymienione nie nadaja sie za bardzo i wiekszych roznic miedzy tymi Live!/Audigy za 15-50 zl, a Audiotrackami za 400-600 zl nie ma, poza mozliwosciami softwarowymi itp. Do sluchania muzyki w hi z kompa itp. to kupuje sie osobno bryle z przetwornikiem DAC :).

ps. dzwiek z Live! jest calkiem przyjemny, nawet stare AWE64 sluchalo sie juz wystarczajaco milo :), szkoda kasy, szkoda kasy!!!, chociaz stery do Audigy w MOSie przydalyby sie, bo karty tanie i dostepne.
[#7] Nowa wersja sterownika Envy24 dla AROS-a

@sigma2pi, post #6

"... to kupuje sie osobno bryle z przetwornikiem DAC :)"

Tylko, czy w tej kategorii cenowej uzyskasz brzmienie tych kart (pomijam już to, czy w ogóle dostaniesz w tej cenie DACa i samodzielne źródło dźwięku - śmiem wątpić).
[#8] Nowa wersja sterownika Envy24 dla AROS-a

@Lokaty, post #7

najtansze przetwornice sa w cenach tych w/w kart (calkiem przyzwoite ze 2 lub 3x drozej), kwestia wyboru i skompletowania z reszta posiadanego audiozestawu :)
[#9] Nowa wersja sterownika Envy24 dla AROS-a
Ja swego czasu miałem kartę xonar dx. Miałem ją niespełna 2 dni. Też kupiłem ją bo tak wszyscy zachwalali. Po podłączeniu, wtedy jeszcze pod Windows Vista, okazało się, że karta jest straszna. Czyli straszny ból głowy i do tego jeszcze sterownik nie potrafił ustawić dźwięku 5.1. Każdy kanał był gdzie indziej, i nie byłem w stanie zapanować nad tym nieładem. Skończyło się na tym, że poszedłem do sklepu tam gdzie ją wtedy kupiłem (Media Markt) i dołożyłem, i wymieniłem ją na Creative XF-I Gamer. Może powiedzmy tak. Dobrze, że jest wybór jeszcze trochę różnych kart, bo jednak nie każdy słyszy tak samo i jednemu dźwięk z będzie bardziej pasował z kart Creative, innemu z Asusa a innemu jeszcze z kart VIA. Mi najbardziej jednak podpasowały karty Creative. Wiadomo, że te droższe dają lepszy dźwięk i to wszystko. Obecnie używam pod Windowsem karty Sound Blaster Z i głośników Logitech z906. Oczywiście wiadomo w 5.1. Co do Mosa, to używam zintegrowanej karty muzycznej na mini maku, bo do tych lepszych na USB nie ma sterowników.
[#10] Nowa wersja sterownika Envy24 dla AROS-a

@sigma2pi, post #6

Nie wiesz o czym mówisz, Live!/Audigy (szczególnie Live! 24bit i Audigy SE które grają lepiej niż te starsze na EMU10K) mają dźwięk dobry ale w porównaniu do integry z płyty głównej a już do lepszych kart nie mają startu. Różnicę słuchać na zwykłych głośnikach komputerowych czy słabych słuchawkach.

Bryły z przetwornikiem DAC to dokładnie ta sama historia. Liczy się zastosowany układ D/A i wzmocnienie. Nie każdy DAC ma lepsze parametry od kart dźwięku np. aby osiągnąć poziom Xonara ST/STX trzeba już wydać trochę kasy, więcej niż koszt tych kart

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2014 10:05:51 przez XoR
[#11] Nowa wersja sterownika Envy24 dla AROS-a

@XoR, post #10

chyba wiem o czym mowie, ale wiesz, roznice osluchowe sa czesto subiektywne i zaleza nie tylko od jednego komponentu, chyba nie ma sensu sie o to sprzeczac. Natomiast Xonara kiedys sluchalem na polskim AudioShow i byc moze nie za dobrze skompletowano calosc, bo trudniej zrobic to z komputerem, ale nie powalal ten Xonar, nie na tyle zeby narzekac na Live!, a tania bryla DAC od Cambridge Audio miazdzyla toto slyszalnie.
[#12] Nowa wersja sterownika Envy24 dla AROS-a
Wybacz stary, ale nie wiesz co piszesz.
Karty Creative na pewno nie są lepsze
w odsłuchu stereo od kart
wymienionych w newsie. (...) Karty na starym chipsecie
Crystal 4630 tj. Terratec Sixpack 5.1 ,Turtle Beach Santa Cruz dają
zauważalnie lepszą dynamikę i mniej
zniekształceń niż te Creative.

potwierdzam. siedzi, pije i chrupki Do delektowania się muzą to Creative odpada w przedbiegach. Dlatego ja póki co nadal siedzę na Terrateku.
[#13] Nowa wersja sterownika Envy24 dla AROS-a

@sigma2pi, post #11

ale o jakim xonarze mowa w ogóle?
a jeśli ST/STX to z jakimi op-ampami?
[#14] Nowa wersja sterownika Envy24 dla AROS-a

@XoR, post #13

na roznych opampach. spinal sie pan na rozne sposoby zeby wyszlo jak najlepiej, a wciaz bylo byle jak, od kolejnej do kolejnej byle jakosci :). Karta na pewno jest b. dobra dla muzykow amatorow pracujacych na komputerze z ograniczonymi zasobami gotowki, jak przypuszczam, choc czy z podobnym powodzeniem mozna korzystac z tanich kart Creative i innych, to juz inna kwestia. Do sluchania muzyki w salunie nie bardzo, do sluchawek to juz w ogole cienizna. Pisze tylko co slyszalem, o estetyce, wiec nie wnikam w technikalia. Interesuje mnie dobre brzmienie :).
[#15] Nowa wersja sterownika Envy24 dla AROS-a

@sigma2pi, post #14

a na czym tanim było 'dobrze'?
bo przecież typowy Creative nie ma nawet startu do Xonara.
Audiotraki HD2 też nie. Tanie DAC do tysiąca złotych na Wolfsonie też nie.
Więc do czego porównujemy? Do DACów za kilka tysięcy złotych w lampami w I/V? cafe
[#16] Re: Nowa wersja sterownika Envy24 dla AROS-a

@XoR, post #15

Polecane DACi i karty dźwiękowe

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2014 17:08:12 przez sir madman
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem