[#1] Problemy z obrazem
Co może być przyczyną takiego obrazu w laptopie?
Wszystko jest rozmazane i ciężko cokolwiek odczytać, zwłaszcza na kolorowym tle w biosie.

Sprawdzałem na 2 różnych matrycach i jest to samo, z inną płytą główną ta matryca działa dobrze. Laptop ma wyjście zewnętrzne VGA i tam obraz też jest dobry.

Laptop to stary Featron-FT6000A oznaczony jako Commodore z procesorem 486 100Mhz
Druga płyta główna to Featron-FT6000E też oznaczona jako Commodore ale z procesorem Pentium.
[#2] Re: Problemy z obrazem

@glichtanski, post #1

Co może być przyczyną takiego obrazu w laptopie?

Windowspomysł
[#3] Re: Problemy z obrazem

@parallax, post #2

Aby się dowiedzieć czy to wina Windows-a czy sprzętu ja bym zainstalował Damn Small Linux...
Minimum Requirements for DSL-N with X-Window:

• i486
  • 16 MBs RAM (recommended 64MBs)

... i zobaczył jak tam wygląda obraz. A wygląda zgrabnie:

W tle odpalone Conky (prawy górny róg), na którym widać co nieco informacji o sprzęcie.
[#4] Re: Problemy z obrazem

@glon, post #3

Ok. Dałem zły obrazek. Nie sugerujcie się tym co jest wyświetlone, tylko JAK.
W biosie jest ten sam efekt. Więc to nie wina systemu. Na zewnętrznym monitorze obraz jest natomiast rewelacyjny (jak na stary sprzęt). Bardziej obstawiał bym tu jakiś problem, ale nie z matrycą, bo z taką go kupiłem (laptopa) i musiał z nią kiedyś poprawnie działać.
Teraz działa poprawnie tylko z zewnętrznym monitorem.

Na drugiej płycie z kolei, tej z procesorem Pentium 100, tego problemu nie ma.

PS. Na razie niczego nie zainstaluję, bo nie mam jak. Brak CD-ROM'u. A nie chce mi się nagrywać 100 dyskietek.

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2014 00:06:47 przez glichtanski
[#5] Re: Problemy z obrazem

@glichtanski, post #1

Miałem kiedyś coś podobnego w dellu jak była uszkodzona taśma od matrycy(albo gniazdo). Trzeba było poruszać parę razy żeby obraz był poprawnie wyświetlany Może podopinaj tasiemki, przeczyść gniazda itp
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem