[#1] Kabel video do c64
Zrobiłem sobie kabel z tego schematulink. Wybrałem właśnie to rozwiązanie, bo u mnie znalazłem w sklepie tylko din 5. Po zlutowaniu i zbadaniu miernikiem czy dobrze połączyłem sygnały, podłączyłem do tv Sony Bravia przez euro złącze. Obrazu nie widać, dźwięku również. Rozebrałem kabel i odlutowałem kabelek z Din-4 na - 1, bez zmian. Ma ktoś jakiś pomysł czemu nie działa?
[#2] Re: Kabel video do c64

@AD99, post #1

Daj jeszcze raz link, ten nie działa.
[#3] Re: Kabel video do c64

@Stoopi, post #2

link

link to z tej strony post 19

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2017 17:45:35 przez AD99
[#4] Re: Kabel video do c64

@AD99, post #3

Dalej lipa, przynajmniej u mnie.
[#5] Re: Kabel video do c64

@AD99, post #1

A może w Twojej Bravii SCART jest RGB-only?
[#6] Re: Kabel video do c64

@Jenot, post #5

Masz dwa wejścia SCART/EURO?
[#7] Re: Kabel video do c64

@Stoopi, post #6

Wejście euro jest tylko jedno, na innym kablu próbowałem din5 zakończony dwoma cinchami niby obraz jest ale kiepski(cinche podłączyłem do przejściówki na scart)
Tu w tym wyżej wymienionym kablu sprawdzałem miernikiem i sygnał video jest na din - 1, dlatego przelutowałem w moim kablu z 4 na 1. Nie zmieniło to jednak nic.

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2017 17:52:12 przez AD99
[#8] Re: Kabel video do c64

@AD99, post #7

A, czyli SCART obsługuje nie tylko RGB. Musiałeś źle coś polutować. Jednak zmartwię Cię - nawet jak polutujesz dobrze to obraz lepszy nie będzie, bo to ciągle Composite. Jeśli Twój SCART obsługuje SVideo (albo masz takie wejście w TV) i znajdziesz wtyczkę DIN8 (ale podkowę, zerknij na układ pinów) to powinieneś mieć zdecydowanie lepszą jakość obrazu.
[#9] Re: Kabel video do c64

@Jenot, post #5

W takim wypadku dobrze myślę, że ten "mój"schemat odpada i potrzebuję din8?
[#10] Re: Kabel video do c64

@AD99, post #9

To zależy co przez "Twój" schemat rozumiesz. Nie wiadomo jakie ustrojstwo zlutowałeś.
A, już widzę. Zrób kabel według schematu z #19.

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2017 17:59:18 przez Stoopi
[#11] Re: Kabel video do c64

@Stoopi, post #10

To z tej stronki http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2813212.html z postu 19. Dokładnie tak zlutowałem. Acha, uziemienie z obudowy scart idzie na obudowę din jeśli ma to znaczenie?
[#12] Re: Kabel video do c64

@AD99, post #9

podłączyłeś do masy pin 21?
http://www.cbmitapages.it/tecnico/C64scart.gif

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2017 18:03:22 przez eross
[#13] Re: Kabel video do c64

@AD99, post #9

dubel

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2017 18:02:26 przez eross
[#14] Re: Kabel video do c64

@eross, post #12

Na to wychodzi. Wyciągnąłem inny kabel z numeracją po stronie scart i teraz zauważyłem, że na schemacie cyfry są inaczej rozlokowane niż w rzeczywistości. Może to jest właśnie problem...
[#15] Re: Kabel video do c64

@AD99, post #14

Na DIN5 i na SCART masz piny ponumerowane, posprawdzaj sobie to na spokojnie
.
[#16] Re: Kabel video do c64

@eross, post #13

Rysunek jest dobry? Bo ja mam we wtyczce, którą trzymam w ręce po drugiej stronie pin 20 (w scart)
[#17] Re: Kabel video do c64

@AD99, post #16

Tam niema pinu 21. Pin 21 to masa, czyli ta metalowa blaszka wokół wtyczki.
[#18] Re: Kabel video do c64

@Stoopi, post #17

Tak, wiem pin 21 to masa. Muszę jeszcze raz posprawdzać piny i wydaje mi się, że chyba rysunki jak by to nazwać" obłości" masy scart na schematach są odwrotne do rzeczywistości...
Na to wychodzi, że video podpiąłem pod 19, dźwięk pod 5, masę 3..
W moim kablu wtyczka scart na zewnątrz i wewnątrz nie jest numerowana i dlatego się pomyliłem... zaraz przelutuję wszystko i dam znaćszeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2017 18:24:14 przez AD99
[#19] Re: Kabel video do c64

@AD99, post #18

Czasem ludzie rysują schematy w widoku od strony lutów a czasem od strony pinów.
[#20] Re: Kabel video do c64

@Stoopi, post #19

Wyszło na to, że jestem ciapa(że nie dodam gorzejszeroki uśmiech), rzeczywiście nie wiem dlaczego, ale piout zrobiłem odwrotnie(dobrze, że małżonce tv nie uwaliłem to by się działo he, he). Ciekawe, bo miesiąc temu robiłem sobie nowy kabel do Amigi i tam nic nie spier..liłem. To chyba z przepracowania, cały tydzień dał mi po dupie, a wieczorem po pracy właśnie wzięła mnie chęć na zrobienie sobie kabla. Do tego lutowałem trochę z pamięci
Kabelek zlutowany jak Pan Bóg przykazał, według schematu podanego przeze mnie powyżej i działa super i dźwięk i obraz.
Dzięki wszystkim za wszelkie sugestieOK.

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2017 20:24:03 przez AD99
[#21] Re: Kabel video do c64

@AD99, post #20

za dziękuje konia nie podkuje. Dawaj piwo! piwo
[#22] Re: Kabel video do c64

@Stoopi, post #21

Z powodu masy kilometrów, przesyłam elektronicznie piwo
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem