[#1] Amiga vs Atari ST vs inne systemy
Przeniesione
[#2] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS
SNES ma maksymalną rozdziałkę 512 x 478 w 32tys kolorów, DSP taktowany 21MHz do pomocy, więc bliżej mu możliwościami do AGI niż OCS, a do tego te lepsze gry miały w kartach oprócz 4MB ROMu także dopalacze sprzętowe. Ale w amigowych gazetkach milion razy napisali że w świecie gier Amiga rządzi więc skąd miałbyś o tym wiedzieć.

Ha, ha to pokaż mi te dynamiczne gierce w 512x 478, czekam na "las" przykładów
A tak zwana "normalna" rozdziałka SNESa to biedne 256x256 ! - trochę słabo, co?!

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2018 08:47:32 przez BULI
[#3] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS

@BULI, post #2

Jak już to w 320x240. Nie płacą mi za promowanie SNESA. Jeśli lepiej się wam śpi z wiarą że inne platformy nie oferują nic ciekawego, to ja wam psuć tego nie zamierzam. Peace. :)

SNES https://www.youtube.com/watch?v=O1EtC8a7CRo
https://www.youtube.com/watch?v=tkAJr-SL4QE
https://www.youtube.com/watch?v=cOK4KIFRYFs
https://www.youtube.com/watch?v=pjak4ByHnco
SMD https://www.youtube.com/watch?v=yh2NR7dHc1I
https://www.youtube.com/watch?v=nxOjKGNaTEo
https://www.youtube.com/watch?v=jic6J8M2W_A
https://www.youtube.com/watch?v=xvlwBAcHV-s

I żeby nie było że off-top, to dodam też z A500, po 100 gier w 10min. :)

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2018 11:00:29 przez ZbyniuR
[#4] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS

@ZbyniuR, post #3

Ostatnio w końcu udało mi sie uruchomić Atati STfm 1024.
Wojenka pomiędzy A i A dawno się skończyła ale..... jestem rozczarowany trochę.
Atari mam bo chciałem i to jest model który miał konkurować z A500?
Odpaliłem trochę gier i dem.... kurde... nawet nowe produkcje wyglądają i brzmią gorzej niż na C64.
Ocs pry tym to czary z mleka ;)
[#5] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS

@ZbyniuR, post #3

Jak już to w 320x240. Nie płacą mi za promowanie SNESA.

I całe szczęście, że nie płacą za opowiadanie bajek.

Twoje 320x240 to w rzeczywistości najczęściej 256x224 na SNESsie ok, racja

No i dalej nie widzę listy dynamicznych gierek w rozdziałce 512x478, za to znalazłem tutaj taką podpowiedź dla Ciebie:

Most games used 256x224 pixels since higher resolutions caused slowdown, flicker, and/or had increased limitations on layers and colors (due to memory bandwidth constraints); the higher resolutions were used for less processor-intensive games, in-game menus, text, and high resolution images.
[#6] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS

@mikecios, post #4

Ja tam nie mam żadnych uprzedzeń co do Atari ST ,ale obiektywnie patrząc, to jest BIEDA...
Przede wszystkim MUZYKA na Atari ST zawsze jest nędzna, poziom C-64 co najwyżej. Ograniczeń sprzętowych nie da się przeskoczyć.
Grafika zazwyczaj też jest słabsza na ST niż amigowa, to samo z plynnością animacji.
O ile niektóre konsole oparte na Motoroli Mc68k czasem faktycznie nieco przewyższały Amigę, o tyle Atari ST to się po prostu nigdy nie zdarzyło
ST to był słaby komputer do gier i dem, Amidze do pięt nie dorastał, pomimo tego samego procka.
[#7] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS

@Motyl, post #6

Za to kosztował (na zachodzie) ok 40% mniej.
[#8] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS

@Motyl, post #6

Co do Atari ST zgadza się była bieda w stosunku do Amigi 500 i OCS.Brakowało w Atari ST hardware scrolling.Ale to był rok 1985 weź pod uwagę kiedy wyszedł ST
Późniejszy model STE posiadał już to,ale mało zostało wydanych tytułów na ten model Atari.To ten tak naprawdę mógł już konkurować z Amigą 500 zresztą był nazywany Amiga Killer.
Szkoda,że potencjał tego modelu nie został wykorzystany,bo miał o wiele większe możliwości w stosunku do słabego starszego brata ST.
Dźwięk racja brzmiał naprawdę fatalnie w porównaniu z Amigą i nie wiem czym to jest spowodowane.
Ale nie mów tego głośno Atarowcom bo się obrażą chociaż ja sam mam w domu Atari 520STE

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2018 15:23:01 przez skofrant
[#9] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS

@skofrant, post #8

Atari STE nadal byl gorszy od Amigi 500 jedyna gra ktora wygladala w miare i smigala to pinball OBSESSION ktora pozniej i tak zrobili konwersje na A500
co do ladnych gier ktore wygladaja extra to tak jak juz ktos powiedzial Ruff n tumbelle
ale nie mozna mowic ze brzydkie gry to od Psygnossis i Core i Team 17
Czy Heimdall wygladal slabo ? Czy Shadow Fighter jest biedny kolorystycznie ? Czy tunel w Star Dust nie wzbudzil u was wzwodu :) ? kto sie przesiadl z 8 bit to kazda gra wtrzasnela nim ja osobiscie u bogatszego kolegi widzialem po raz pierwszy PP Hammera i nie dosc ze byl ladny to tyle czystych sampli trabek fletow i mowy oraz melodyjnej muzyczki nie widzialem nigdzie indziej ani na PC ani na CPC ani na ST

Co do swietnych gier kolorystycznie gdzie mozna by powiedziec jak w tytule AGA by sie nie powstydzila to pod wzgledme grywalnosci muzyki i plastycznej grafiki

JAMES POND 2 ROBOCOD raz w tygodniu odpalamy w domu :)
[#10] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS

@HOŁDYS, post #9

:ale mi sie smiac chce .. leze ze sniechu. Atari STE zjada na sniadanie amige 500. Przetworniki dma o wiele lepsze irtd..Atari ST ..mial chipa muzycznego czego amiga nigdy nie miala, Tylko te sample szumiaceszumiace na pauli.Zaaaaal !!
Slyszeliscie SIDVOICA na atari St ??? Pewnie nie .. I czuje ze g..no widzieliscie na atari.

A zapomnialem ze to forum nazywa apple amigą . Co tu sie spodziewac :)
Doksztalcajcie sie chlopy.. doksztalcajcie bo narazie gowno wiecie..
Bay .. po pewnie super apple admin mnie zbanuje.
[#11] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS

@aKlon, post #10

[#12] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS

@aKlon, post #10

widzę, że wontek się rozmydlił. siedzi, pije i chrupki Ja to bym profilaktycznie dał połowie po Tańczący banan, resztę oznaczył jakos offtopic, a potem zamknął wątek, przekazał dane sądowi, prokuraturze, policji i innym uprawnionym organom, sprzedał portal i wyjechał na Hawaje w towarzystwie ładnych pań.
[#13] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS

@aKlon, post #10

Podaj fajne gry na AtariSTE, a nie że miał jakieś fajne przetworniki. Wiadomo że np. Atari8bit też miał lepsze przetworniki od C64 (tak dowodzili kakuś i gx), ale ten gorszy C64 i tak miał lepsze gry. Np. Turrican 1 i 2, natomiast na Atari8bit nie ma tej gry. Jest tylko projekt którego nie da się poprowadzić do finału.
Bay, ty pecetowski trollu i goodbye.OK
[#14] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS

@HOŁDYS, post #9

STE sprzętowo nie było gorsze od A500, tylko brakowało softu który by wykorzystywał jego możliwości, ponieważ ponad 90% sprzedanych 16 bitowych Atari to ST, nie opłacało się robić osobnych wersji dla garstki klientów, np. to demo

nie wiem czy dało by radę bez większego uszczerbku na płynności, jakości grafiki i dźwięku zrobić na gołej A500 z 1MB RAM ?

Notabene to Atari za Tramiela odniosło największy sukces na ST, komputerze zaprojektowanym na "kolanie" w 5 miesięcy z tego co było dostępne na rynku, pozostałe bardziej zaawansowane, pracochłonne projekty ( STE, MegaST z blitterem, Falcon , TT czy nawet Jaguar ) sprzedawały się bez porównania słabiej, a softu wykorzystującego ich możliwości do chwili bankructwa Atari praktycznie nie było.
[#15] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS

@UJP, post #14

Akurat zle trafiles bo mialem 1040STFM a obecnie mam 520STE 4 MB i dosyć dobrze znam demoscene jak również dead hackers society
Powiem ci że nie ma ani jednej gry lub produkcji ktorej by mi było żal że nie ma na Amidze
Gry na tym wywołanym do tablicy AY to pożal się borze pobierdulki rodem z ZX Spectrum
Głowna wada tego mega killera Amigi jest debilizm inzynierow ktory poprowadzil linie wyjsciowe dzwieku pod liniami zasilajacymi z transformatora ATARI ..wystarczy wlaczyc komputer dac na caly regulator dzwiek przy czystym TOSie a slychac trzaski szumy zakłocenia mimo ze nic nie jest odgrywane

Sila amigi sa uklady specjalizowane te z STE nie daja rady
ale ok nawet na papierze czy 320x200 w 16 kolorach z STE jest lepsze niz 320x256x32 nie mowie o EHB plus cooper lista

Demka obecnie wychodza na ludzkim poziomie ale to nie oznacza ze takiego dema nie da sie zrobic na zwyklej A1000 z 1 MB ram
Przypominam ze na tym komputerze jest wiele rewolucyjnych dem ktorych nie uswiadczysz na STE

Nic rewolucyjnego a gry cóż jedyne sensowne porównanie to Star dust

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=AJcAPM_dMeA&t=273s[/youtube]

Golym okiem widac ze grafika i dzwiek sa ladniejsze i lepsze na poczciwej starej Amidze
[#16] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS

@UJP, post #14

...nie wiem czy dało by radę bez większego uszczerbku na płynności, jakości grafiki i dźwięku zrobić na gołej A500 z 1MB RAM ?

Na gołym Atari też by nie dało rady. Demo zajmuje 14MB, z czego połowa to muzyka w samplu i wymagania:

Atari STe 4 MB memory
Harddrive with >500 kbyte/sec read

Tak, że tego...
[#17] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS

@UJP, post #14

Jako Retro fan nie tylko Amigowiec prze wiele lat zastanawiałem się czy nie kopić Atari STF 1040.
Po długim namyśle stwierdziłem iż nie ma to sensu. Wystarczy poszukać filmów na YT top gier na atari ST. Okazuje się większość gier jest ta sama co na A500 i wyglądają lepiej niż na ST.
A dla kilku DEM które można zobaczyć na YT wydawać sporą sumkę na sprawny w nie najgorszym stanie komputer z 68000 8Mhz ??? Nie Warto. Firma Atari wpisała się na stałe w historie i chwała Im za wspaniałe gry które uważam za kultowe : PAC-Man , Rive-Raid i Moon Patrol do dzisiaj ogrywam z moimi dziećmi na C64. Wojna Amiga kontra Atari nie ma sensu bo przecież mamy to samo serce Motoroli 68K. Pozdrawiam OK
[#18] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS

@HOŁDYS, post #15

Gry na ST w pigułce:

Przypominam że STFM było tańsze na zachodzie od A500 o ok 40%. Również poprawione modele STE od 500Plus z takim samym 1MB były o tyle tańsze. Oba z 1989.

U nas częściej trafiał w łapy profesjonalistów, (a nie giercmanów), a przez to ceniono go tylko o ok 15% niżej niż A500.

W grach dźwięk kaleczył uszy tym co już się przyzwyczaili do Pauli, ale puszczałki SIDów i MODów nawet na zwykłym YM dawały radę, tyle że pojawiły się dopiero w latach 90ych.
[#19] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS

@aKlon, post #10

I czuje ze g..no widzieliscie na atari.

masz racjęOK
[#20] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS
Najlepszy jednak jest TURRICAN II i basta

[#21] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS

@snajper, post #20

Ślisko
[#22] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS

@KM, post #21

eee... To tylko mem. Chyba mnie nie zbanujo...
Profilaktycznie zamieściłem go na swoim serwerku i właśnie zmieniłem mu nazwę OK
[#23] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS

@snajper, post #20

Snajper potrzebujesz egzorcysty?
Bo zachowujesz się jak dziki w pokrzywach
Chyba lubisz prowokować Mam takiego podobnego w pracy typowy ignorant

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2018 22:01:22 przez skofrant
[#24] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS

@skofrant, post #23

Ty lepiej wydrukuj sobie pogrubioną czcionką przedostatnią linijkę z tego posta, powieś nad biurkiem i czerp wiedzę od doświadczonych kolegów siedzi, pije i chrupki
[#25] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS

@snajper, post #24

Patrz...uderz w stół,a nożyce się odezwą
Ale tak to jest jak dziecko ma kontrole w domu nad kompem
[#26] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS

@skofrant, post #25

cafe chcesz się obrzucać piaseczkiem, to załóż osobny wątek w hyde parku - może zajrzę. Tutaj nie będę zniżał się do tego poziomu. BTW widzę, że coś pamięć u Ciebie szwankuje, więc przypomnę Ci, co napisałeś w odpowiedzi na post, którym zakończyłem z Tobą uprzednią wymianę zdań:
Nie wchodze w dalsze dywagacje z Tobą

teraz zachowaj resztkę godności i przynajmniej sam nie traktuj swoich słów jak papieru toaletowego. Over and out.

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2018 23:29:05 przez snajper
[#27] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS

@snajper, post #26

Jeszcze chwila i będą bany...
[#28] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS

@snajper, post #26

Zaczynasz mnie irytować Snajper.
Masz racje nie powinienem z Tobą dyskutować...
Już więcej nie będe komentował Twoich wypowiedzi...

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2018 08:25:45 przez skofrant
[#29] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS

@viger, post #17

Miałem kiedyś atari stfm 1040 ... sprzedałem bez żalu, wręcz z satysfakcją. Z premedytacją do kompletu dołożyłem mysz amigową, w której zamieniłem piny, aby działała z tym szajsem. Masa gier klatkowała, muzyka tragiczna. AY toleruję tylko w 8 bit. Jedyny plus jaki pamiętam to możliwość nagrywania obrazów dyskietek ST na dyskietki na pc.

Poza licznymi wymienionymi grami lubiłem zagrać w Titus the Fox: To Marrakech and Back. Powtórzę: Lotus 2, Soccer Kid.
[#30] Re: Najładniejsze gry na Amigę OCS/ECS

@misiek2, post #29

Dajcie już spokój biednemu ST-kowi, oczywiście, że nie miał szans w kategorii grafiki i dźwięku, a STE z przetwornikami i blitterem było już musztardą po obiedzie (i tak gorszą od A500).
Po latach powstał dość fajnie działający na 8 MHz port Wolfensteina 3D i to w sumie jedyna satysfakcja, jeśli chodzi o gry

Głównymi zaletami ST były cena, tryb ST-High (640x400 mono), który nie drżał, wbudowane MIDI i 68k@8MHz (różnica pomijalna, ale zawsze ciut szybciej).
Dlatego też ST był dobrą i tanią maszyną do celów użytkowych (DTP oraz MIDI) i tam zrobił faktycznie furorę, bo dodatkowo posiadał świetne oprogramowanie do w/w celów.

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2018 09:21:57 przez Jacques
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem