[#34]
Re: Coś o płaskiej ziemi i kanciarzach z NASA
@ZbyniuR,
post #32
Chyba najlepszym przedstawieniem tej teorii w polskich internetach tj. Czasu Widmowego, jest poniższy film. Autor większość swoich filmów robi na podstawie tego co znajdzie w niemieckich mediach, i fajnie zebrał do kupy większość argumentów. 29min.
https://www.youtube.com/watch?v=aZBc2P0ZROM
Z tego by wynikało że ten słynny "Jasnogórski poczet władców Polski", na którym lubią opierać swoje przekonania zwolennicy Wielkiej Lechii, to może być fałszywka, zrobiona na zlecenie kościoła aby uzupełnić czymś te 3 stulecia.
Zastanawiałem sie nad tym co mówią przeciwnicy tej teorii, którzy w zasadzie jedyne co mają to przekonanie że obserwacje komet jej przeczą. Z kometami jest kłopot, bo przez to że lecąc tracą sporo masy ich cykliczność nie jest tak precyzyjna i łatwo przewidywalna jak obiektów bez lodu. Znalazłem wzmiankę że kometa Halleya w pewnym momencie spóźniła się aż o 4 lata. Nie jestem astrofizykiem, ale czy to normalne? Znalazłem listę komet których okres obiegu mieści sie od 20 do 200 lat, i zamierzam sobie we wolnym czasie poczytać czy było takich przypadków więcej.
A propo odkrywania w historii rzeczy które zmieniają o niej nasze wyobrażenie. Czy kojarzycie bitwę nad rzeką Tollense? Naście lat temu gdy usłyszałem o niej pierwszy raz historycy byli zdumieni, że na terenach o których nie wiedzieli że tam ktokolwiek mieszkał miała miejsce największa bitwa epoki brązu. Ale kto z kim o co? Żadnych wzmianek w dokumentach. A do dziś wydedukowali na jej temat całkiem sporo. A przy okazji wyszedł na jaw dowód że Polacy dotarli na te tereny o parę tysiącleci wcześniej niż dotąd przyznawali niemieccy historycy. 24min.
https://www.youtube.com/watch?v=cSZH6xBD5Wc
Na szczęście prahistoria jest nam znana znacznie lepiej, i dziś każde dziecko wie że najsłynniejszym człowiekiem z czasów gdy ludzie jeździli a nawet latali na dinozaurach jest ... Fred Flintstone.
Wyprzedzał swoje czasy i zmuszał dinozaury do pracy w kamieniołomach, a nawet korzystał z pierwszych "samochodów".

Robi sie o nim filmy i seriale. I to on został wybrany na pierwszego człowieka z którym kontakt nawiązał kosmita. A Karol Wielki niech się schowa. I mam nadzieję że tej historii nigdy sie nie uda podważyć.