[#1] Współczesne gry 2D
Mam takie pytanie laika dla aktywnych graczy...
Jakie były największe growe hiciory z ostatnich powiedzmy 15 lat, na współczesne platformy, ale biorąc pod uwagę tylko i wyłącznie gry 2D ??

Bo przychodzą mi do głowy tylko dwie:
Angry Birds 2009
Flappy Bird 2013.
[#2] Re: Współczesne gry 2D

@ZbyniuR, post #1

Jako że nie grywam już zbytnio na "współczesnych" platformach to może i dużo nie będę kojarzył, choć swojego czasu spędziłem trochę czasu przy X360 ale to inna bajka i inne czasy. Mnie na myśl przychodzi w zasadzie tylko jeden tytuł, może nie był jakimś wielkim hiciorem, ale nie był też bynajmniej jakimś crapem, a jest to "This war of mine".
[#3] Re: Współczesne gry 2D

@nostrum666, post #2

A faktycznie kojarzę screeny. Rok 2014.
Mało, zna ktoś więcej?
[#4] Re: Współczesne gry 2D

@ZbyniuR, post #1

Comandos, ale to chyba znasz. Na konsolach są platformówki różne.
[#5] Re: Współczesne gry 2D

@KM, post #4

1szy Commandos to 1998 i Sega MegaDrive, to nie jest współczesna platforma. Ostatnia z 2006 to FPS, są jeszcze dwie pomiędzy, ale czy PS2 i Xbox to współczesne platformy? Hmm, Ale screeny wyglądają imponująco.

Pomyślałem żeby zapytać Googla "modern 2D games", znalazł to:
10 Best Modern 2D Platforming Games - Film sprzed prawie 2 lat i podobno wymienia co lepsze z ostatniego 10-lecia.
https://www.youtube.com/watch?v=Qa8CHiV9Qtw

Oto co wymienia, choć niektóre wprawdzie mają sterowanie 2D, ale świat na taki już nie wygląda, nie wyszłaby konwersja na platformę bez dopałki 3D, bo to nie jest tylko paralaksa czy izometria którymi kiedyś próbowano nadać grom głębi, tylko pełne modelowanie 3D, czyli IMO takie nie do końca 2D. A poza tym niektóre z propozycji są tak mroczne że nie dla dzieci. A nie pamiętam takich 2D z lat 90ych. Ale robię się stary i może to wyjaśnia tę lukę. ;)

Trine 2 - 2011
Guacamelee - 2013
Little Big Planet 2 - 2011
Donkey Kong Returns - 2010
Ori and the Blind Forest - 2015 - podoba mi się
Limbo - 2010
Shovel Knight - 2014
Rayman Legends - 2013
Braid - 2008
Super Meat Boy - 2010

Ta przedostatnia przypomniała mi o Owlboy 2016, też bardzo ładna. A klikając w sąsiedni film trafiłem na Stardew Valley 2016, ale słitaśne. :D Albo SaGa Frontier 2, jak Disney w izometrii. No nie pamiętam takich rzeczy z Amigi. Chwila to jest przecież z PSXa.
A tu kolejna lista podsunięta przez Googla, są też moi faworyci. :)
https://professionalmoron.com/2017/02/26/top-10-most-epic-and-glorious-moder-2d-platformer-games

Po co wogóle pytam o takie rzeczy?
Dlatego że od czasu do czasu spotykam się z opiniami że gry 2D z lat 90ych się nie zestarzały a gry 3D z tego samego okresu tak. Zwykle są głoszone przez osoby przekonane że jest to powszechna opinia, tylko ja jestem jakiś inny bo uważam inaczej. Ale zastanawiam się co jest źródłem takich opinii. Gdy próbuje pytać to odnoszę wrażenie że większość tych osób albo przestała śledzić i szukać nowych gier, albo przynajmniej przestała szukać nowych gier 2D, ale w nowe 3D grywa. Czyli nawet nie znają tych nowych gier 2D, i często uważają że nie powstało w grach 2D nic lepszego niż to co pamiętają z lat 90ych. Może po prostu nie zdają sobie sprawy z tego jak bardzo gry 2D poszły do przodu?

Jakoś nie mogę uwierzyć że przestano robić te lepsze gry a zaczęto takie brzydsze, przecież to nie miałoby sensu.
No i mam taką teorię że im więcej ktoś grywa w nowe, to tym bardziej obrzydza sobie te stare. Z tym że osobno sobie obrzydzamy 2D i 3D. A że 3D są znacznie popularniejsze to nawet ci co nie grywają, to widują je tu i ówdzie, a tych nowych 2D nie.
Trochę na zasadzie że póki nie posmakujesz jak się jeździ lepszym autem niż twoje, to dopóki się ono nie psuje to nie masz powodu by przestać je lubić. Albo póki nie posmakujesz młodszej kob... albo nie idźmy w tą stronę. ;)
Ech te rozdzielczości powyżej tysiaka, to już nie jest LoRes. Chwila gdzie są moje bryle? O właśnie jak ktoś za młodu nie nosił piksów to nawet nie wie że wzrok trzeba kontrolować, a to się zmienia tak powoli że łatwo to przegapić, i nawet nie widzisz że nowe gry są ładniejsze. ;)
Niektórzy to chyba nawet świadomie pielęgnują w sobie to wspomnienie bycia Piotrusiem Panem, przez unikanie kontaktu z tym co mogłoby im zburzyć miłe echa pamięci. Chciałbym znaleźć potwierdzenie lub zaprzeczenie mojej teorii, ale na początek to trudno znaleźć ludzi którzy potrafią choćby wymienić jakiekolwiek nowe gry 2D. Czyżby aż tak bardzo zeszły te gatunki do podziemia? No przecież nie będę za 2D płacił w 21 wieku. Bo to taki sam wstyd jak jeździć rowerem gdy już ma się prawko.
[#6] Re: Współczesne gry 2D

@ZbyniuR, post #5

Kup sobie Xbox 360 tam masz fajne gry 2D, zremasterowane stare tytuły i nowsze też są.
[#7] Re: Współczesne gry 2D

@KM, post #6

Ja nie chcę w to grać tylko chcę wiedzieć jakie są i w co ludzie grają. :)

A już zwłaszcza nie chcę sobie krzywić palców padami od M$.
PSX Forever! :D

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2018 12:42:15 przez ZbyniuR
[#8] Re: Współczesne gry 2D

@ZbyniuR, post #5

Chciałbym znaleźć potwierdzenie lub zaprzeczenie mojej teorii, ale na początek to trudno znaleźć ludzi którzy potrafią choćby wymienić jakiekolwiek nowe gry 2D

Chyba na PPA...
Jestem prawie pewny, że gry 2D to nadal większość tego co się ukazuje na rynku. Masz z ostatnich miesięcy przedstawicieli wszystkich gatunków.
Platformówki:

TRPG:

Przygodówki:

Strategie:

Myślę, że na same tylko duże konsole i PC ukazało się w 2018 kilkadziesiąt tytułów z każdego gatunku, w tym co najmniej kilka bardzo dobrych, w tym wydawane przez największe studia i czasem nadal z wersjami pudełkowymi.

Inną kategorią są gry technicznie nie do końca 2D, ale z gameplayem nawiązującym do 2D.
Np.:

czy

Wiele tytułów pudełkowych doskonale sobie radzi, np. z ostatnich lat Pokemony na DS-a albo 3DS-a (do którejś wersji czyste 2D) w kilkunastu milionach albo Raymany od Ubisoftu. Nie mówiąc o wersjach cyfrowych czy "indykach", np. taki Undertale "by July 2018, the game had an estimated total of three and a half million players on Steam."

Większość gier na platformy "mobilne" (iPad/Android/iPhone) to dzisiaj czyste 2D, poza tym że te najbardziej popularne ("darmowe") gry typu Clash of Clans czy Candy Crush Saga już na samym Androidzie wpadają w kategorię "500 000 000+ installs" czyli poziomy niedostępne dla innych platform (a tym bardziej "back in the day") to myślę, że nowych płatnych tytułów tygodniowo wychodzi więcej niż w czasach świetności Amigi rocznie na wszystkie istniejące wówczas platformy. Por. np. https://www.pockettactics.com/

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2018 12:55:50 przez lod20
[#9] Re: Współczesne gry 2D

@lod20, post #8

Oki wychodzą, zaraz sobie pooglądam te filmiki, ale czy ktoryś się na tyle wyróżnia że są ogrywane? Nawet jeśli trzeba zapłacić.
[#10] Re: Współczesne gry 2D

@ZbyniuR, post #9

Wszystkie wymienione tytuły zbierają bardzo dobre opinie. Sam grałem tylko w pierwszą z wymienionych.
Nie wiem która platforma cię interesuję. Jak chcesz mieć obraz tego czym warto się zainteresować na Steamie to masz listę link. Wersje demo na Steamie są dziś rzadkością ale każdą zakupioną grę można zwrócić (czyt.: odzyskać kasę) jeżeli grało się w nią krócej niż 2 godziny.
Darmowe demo ma np. Rayman Legends link, który daje obraz tego jak może dzisiaj wyglądać wysokobudżetowa gra 2D.
[#11] Re: Współczesne gry 2D

@lod20, post #8

Chyba na PPA...

michalmarek77 mógłby coś na temat gier powiedzieć, bo ma spore doświadczenie, ale on ostatnio rzadko tu zagląda. Za to udziela się codziennie na Secret Level, gdzie ludzie ogólnie mają w temacie pojęcie wyższe niż przeciętny poziom na PPA.
btw Rayman to 2.5D, uściślając. A 2.5D to nie do końca 2D. Nie wiem jak pozostałe z wymienionych.

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2018 17:10:24 przez snajper
[#12] Re: Współczesne gry 2D

@ZbyniuR, post #9

[#13] Re: Współczesne gry 2D

@ZbyniuR, post #1

[#14] Re: Współczesne gry 2D

@ZbyniuR, post #1

Może Kingdom i kolejne części?

The last door? Świetny horror, drugi sezon już mniej ale też spoko

Uncanny Valley? Na steama też jest i tam go mam.

Ale to nie są jakieś super popularne gry. Nie żeby to kiedykolwiek było dla mnie kryterium oceny / zakupu. ;)

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2018 09:31:05 przez teh_KaiN
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem