Aktualności Forum Giełda Sprzęt Programy Strefa Gier Graffiti Publicystyka Teleport

Komentowana treść: AROS Broadway dla komputera EfikaMX
[#1] Re: AROS Broadway dla komputera EfikaMX
To dobra wiadomość. Mnie zastanawia, czy jest szansa na port dla stacjonarnych maków PPC np. PowerMaka?
--
MorphOS 2.0 Motylem jestem ... MorphOS 2.0

[#2] Re: AROS Broadway dla komputera EfikaMX

W odpowiedzi na #1

Bardzo dobra wiadomość. Może uda mi się wygospodarować trochę pieniędzy na ten sprzęcik (wiadomo, inne wydatki w tej chwili) - drogi nie jest i w sumie fajnie wygląda. Tak więc plusik na nowej drodze OK
--
Amiga1200/30/10MB-AmigaOS3.1+BetterWB+WHDLoad 16.9
Amiga1200/20/10MB-AmigaOS3.0
Power Mac G4-Morphos2.7(Demo)+OSX
Dell GX280 SFF-Icaros Desktop v1.4.1
Dell GX280-(WindowsXP)-AmiKit 1.6.1- AmigaOS3.9/AmigaSYS4
[#3] Re: AROS Broadway dla komputera EfikaMX

W odpowiedzi na #2

No zobaczymy może znowu będzie impreza sponsorowana przez Genesi w PL i będzie można kupić lub wygrać sprzęt
--
Mac Mini 1.5 Ghz & MorphOS
I czekam na : http://www.xcom.com/enemyunknown/
[#4] Re: AROS Broadway dla komputera EfikaMX

W odpowiedzi na #3

No to powoli jakaś konkutencja dla MorphOSa wyrasta. PPC rulez...
--
Wojox :
Amiga 1200 kick 3.1(1d4)/Turbo ACA 1230-030 MMU-56 MHz/64 MB Fast 5ns
HDD-CF 4GB/DVD-CD Combo LG/PCMCIA 128MB & 4GB SanDisk
Samsung P2770HD/XBOX360 120 GB/Sony Playstation 3-80 GB
PowerMac G4 1 Ghz/2 GB SD-RAM/40+80 GB/Ati 9000Pro-64MB AGP
AmigaOS3.1/3.9,MorphOS2.7,MacOS10.4,WindowsXP Prof,Linux Mint
[#5] Re: AROS Broadway dla komputera EfikaMX

W odpowiedzi na #4

Nie konkurencja a sprzet na który będzie można przeportować MorphOS-a usmiech
--
[#6] Re: AROS Broadway dla komputera EfikaMX

W odpowiedzi na #5

W lipcu Jacek Piszczek (na MorphZone) na pytanie: "na jaki sprzęt zostanie przeportowany MorphOS?" dał następującą odpowiedź (tłumaczenie z jęz. angielskiego):

Z pewnością nie będzie to żaden "robiony na zamówienie" (custom) komputer, produkowany w niewielkich partiach".

Jak to się ma do EfikiMX?
[#7] Re: AROS Broadway dla komputera EfikaMX

W odpowiedzi na #6

No MorphOS-a na Efike też miało nie być . Obecnie sprztęt Genesi nie jest prdukowany w niewielkich partiach jak ( sam czy x1000 )
--
[#8] Re: AROS Broadway dla komputera EfikaMX

W odpowiedzi na #6

Może ktoś z Teamu hobbystycznie skompilował sobie na EfikęMX, a nie jest to target (jak na razie) reszty zespołu?
--

[#9] Re: AROS Broadway dla komputera EfikaMX

W odpowiedzi na #8

@Ender, @Wojox

To dobra wiadomość. Mnie zastanawia, czy jest szansa na port dla stacjonarnych maków PPC np. PowerMaka?

No to powoli jakaś konkutencja dla MorphOSa wyrasta. PPC rulez...

Może ktoś z Teamu hobbystycznie skompilował sobie na EfikęMX, a nie jest to target (jak na razie) reszty zespołu?

EfikaMX jest oparta na procesorze ARM. To nie jest kwestia przekompilowania... http://www.genesi-usa.com/products/efika

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2012 18:16:06 przez zyga64

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2012 18:17:20 przez zyga64
[#10] Re: AROS Broadway dla komputera EfikaMX

W odpowiedzi na #8

W przypadku MorphOS-a nie da sie za bardzo skompilować hobbystycznie na EfikeMX ....
--
[#11] Re: AROS Broadway dla komputera EfikaMX

W odpowiedzi na #10

#9 # 10

A co jako laik nie mogę sobie tak pomyśleć? W końcu nie jestem członkiem Teamu i nie wiem jakie prawa tam panują.
Wiem, że EfikaMx to ARM, ale dla zdolnego programisty posiadającego odpowiednie źródła... .
Co do portu na PM to jest wersja Arosa chyba dla SAM440, a tu mamy bardzo podobny procesor (też PPC), więc może... .
Tak czy siak wszystko zależy jak bardzo port będzie dopieszczony i jak wydajny jest tam w porównaniu z takim AceremOne procesor i układ graficzny.
--

[#12] Re: AROS Broadway dla komputera EfikaMX

W odpowiedzi na #11

Jako że gubię się w tym , i nigdy nie interesowałem się Arosem, może mógłby mi ktoś wytłumaczyć czy Aros AspireOs to to samo co Aros Brodway ? ew. który jest lepszy czyt. prężniej rozwijany? Aros to system na procesory X86, jeśli więc system przeniesiono na tą Efikę jak będzie z oprogramowaniem które powstało wcześniej ? Pytam bo zainteresowałem się tym projektem i bardzo podoba mi się ta Efika mx i jej cena .
[#13] Re: AROS Broadway dla komputera EfikaMX

W odpowiedzi na #12

Aros AspireOS rożni się od Broadway`a, bo ten pierwszy powstał na netbooka ACER Aspire One i działa świetnie. Bardziej polecam Icarosa Desktop. A Broadway no cóż, zwolenników dużo nie ma i czasami wyskakują problemy, a to z instalacją, sprzęt niekompatybilny i inne tego typu sprawy. Zresztą kto co lubi i czy lubi grzebać (bawić się) i jest cierpliwy, to może okazać się że było warto ;P

Co do EfikiMX i systemu AEROS to na razie jest w powijakach - czyli początek drogi ;P
--
[#14] Re: AROS Broadway dla komputera EfikaMX

W odpowiedzi na #12

Na AROS Broadway, AROS Aspire czy Icaros Desktop patrz przez pryzmat dystrybucji. (coś jakby AmiKit i AmigaSYS dla WinUAE). Zasadniczo wszystkie zawierają w sobie komponenty systemowe AROS-a i to jest dokładnie ten sam system. Różnica polega na tym, że jako dystrybucje zawierają środowisko skonfigurowane pod dany sprzęt oraz w ich skład wchodzą gotowe programy i gry.
[#15] Re: AROS Broadway dla komputera EfikaMX

W odpowiedzi na #14

że jako dystrybucje zawierają środowisko skonfigurowane pod dany sprzęt oraz w ich skład wchodzą gotowe programy i gry.
Jak wygląda to w przypadku Broadwaya dla Efiki? Domyślam się że z racji tego że jest to dopiero początek drogi wygląda to nie najlepiej, czyli w tej chwili kupno raczej mija się z celem. Ze strony internetowej Genesi mozna odnieść wrażenie, że chyba wspierają tą dystrybucję systemu choć głównie jest to sprzęt pod linuksa.
[#16] Re: AROS Broadway dla komputera EfikaMX
Jest i video -> http://www.youtube.com/watch?v=PYbhvnpM5JY no teraz nic tylko czekać na Efike z i.MX6

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2012 16:12:30 przez Drako^lM
--
[#17] Re: AROS Broadway dla komputera EfikaMX

W odpowiedzi na #16

Dzięki za filmik. Robi się ciekawie OK
--
[#18] Re: AROS Broadway dla komputera EfikaMX

W odpowiedzi na #17

Również zobaczyłem, jak i kilka następnych , naprawdę wróży to dobrze tej maszynce, a cena 129 dolarów za wersje podstawową jest OK, Tanie amigowanie to jest tousmiech
[#19] Re: AROS Broadway dla komputera EfikaMX

W odpowiedzi na #18

taniej wychodzi uruchomienie AROSa na x86, ogolnie latwiej dostepnym.
--
c0zero.tk
A1200, BlizzardIV 1230/50/FPU882/32MB, Commodore 1084S, Neptun 156
MM-G4, Emulatory...
[#20] Re: AROS Broadway dla komputera EfikaMX

W odpowiedzi na #19

Taniej nie taniej - to zależy. Tutaj Aros będzie pod EfikeMX tylko, więc będzie obsługiwało wszystko co tam jest zamieszczone. Zresztą tak samo jak AspireOS dla ACER Aspire One.
--