Komentowana treść: TwittAmiga
[#1] Re: TwittAmiga
No nieźle, nieźle. A na Amigaworld debatują, jak tu zrobić klienta Dropboksa. Może klasyk jeszcze nie taki stracony? OK
[#2] Re: TwittAmiga

@_arti, post #1

Tylko dlaczego te programy wymagają tyle RAM-u.... Pytanie retoryczne. Niedawno napisałem kawałek kodu do sprawdzania i wyświetlania liczby wiadomości w GMailu (korzystając z jego API - wystawiają dane w formacie atom, czyli xml) i też, podobnie jak autor powyższego wynalazku skorzystałem z biblioteki do xml (choć innej, lżejszej), libcurl, ale też libcrypto i tym podobne, bo zawierają one gotowe rozwiązania by połączyć się, pobrać i parsować wynik. Jednak w efekcie program zajmuje dużo pamięci, a z tego całego śmietnika linkowanego statycznie wykorzystuje się może ułamek możliwości. W przypadku Dropboxa byłoby podobnie bo łącząc się do jego API wykonuje się podobne operacje, choć Dropbox zwraca akurat JSON a nie XML, poza tym jest jeszcze kwestia kodowania i parę innych. W przypadku nowocześniejszych systemów niż AmigaOS 3.x sprawa ma się lepiej, bo część rozwiązań programista ma już w systemie czy SDK (choć nie wszystko co by się chciało na każdą okazję).
[#3] Re: TwittAmiga

@grxmrx, post #2

Bo w "normalnym świecie" nikt się już taką ilością pamięci nie przejmuje. 6MB to mają procesory w postaci keszu ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2012 21:06:23 przez _arti
[#4] Re: TwittAmiga

@grxmrx, post #2

Parsery XML są pamięciożerne. Dlatego często ludzie idą w kierunku JSONA.
[#5] Re: TwittAmiga

@grxmrx, post #2

Tylko dlaczego te programy wymagają tyle RAM-u.... Pytanie retoryczne.

Retoryczne ale ja i tak odpowiem:
Witamy w "normalnym" (windowsowo-makowo-linuksowym) świecie w którym megabajt to najmniejsza jednostka pamięci. ;)

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2012 13:02:59 przez MDW
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem