[#1] efika i obudowa
Druga wersja mojej obudowy do efiki.

http://efika.internetdsl.pl

[#2] Re: efika i obudowa

@il_capitano, post #1

No no :) ładnie to wygląda OK OK

[#3] Re: efika i obudowa

@il_capitano, post #1

slyszales o czyms takim jak resize?
[#4] Re: efika i obudowa

@Valwit, post #3

Ke?
Pewnie chodzi o to, żebym jeszcze bardziej zmniejszył obudowę.

Ostatnia modyfikacja: 21.07.2008 17:07:24
[#5] Re: efika i obudowa

@il_capitano, post #4

nie, te fotki ogromniaste ktore nie mieszcza mi sie nawet w 1280x1024.

zrob 1024x768 jesli musisz miec duze, i 50 kB na fote a nie 1.9 MB

Ostatnia modyfikacja: 21.07.2008 17:11:58
[#6] Re: efika i obudowa

@Valwit, post #5

Ok, jak znajdę chwilę czasu to zmniejszę.

[#7] Re: efika i obudowa

@il_capitano, post #1

Zdjęcia mojej efiki w obudowie:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c56b4bc82f5852cd.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a8d736a60a1dcda3.html

@Valwit: Mam pytanie, gdzie kupiłeś swój zasilacz do efiki?

[#8] Re: efika i obudowa

@Leon, post #7

w sensie picopsu? ebay. a do pico psu podlaczam zasilacz od laptopa albo zasilacz do zewnetrznej obudowy 5.25"
[#9] Re: efika i obudowa

@Valwit, post #8

LINK

Na chwilę obecną są tylko 2 zasilacze 12V 120W, 200W na ebayu. Ciekawe ile za przesyłkę musiałbym dopłacić?

[#10] Re: efika i obudowa

@Leon, post #9

ja mam wersje ktora lyka 12-24V zasialcze laptopwe jakie mam to 16 i 19 V wiec wolalem cos uniwersalniejszego.
[#11] Re: efika i obudowa

@Valwit, post #10

Chciałbym też kupić pico 12-24V do efiki szczególnie, że większość zasilaczy do laptopów jest na 19V.
Poczekam, może za parę dni będzie większy wybór.
Mam prośbę - jakbyś gdzieś, kiedyś widział taki zasilacz to daj mi znać.

[#12] Re: efika i obudowa

@Leon, post #11

zagladnij na strone http://gentoo-wiki.com/Efika i poszukaj tam linkow odnoszacych sie do PSU. Sa tam 2 ciekawe strony.
W tych sklepach internetowych mozesz kupic zasilacz o napieciu wejsciowym z zakresu 6-26V (mi akurat bardzo to pasuje ;) )

[#13] Re: efika i obudowa

@il_capitano, post #6

@ Valwit
Zmniejszlem zdjecia uzywajac jedynie slusznego programu do tworzenia galerii.

@Wszyscy
Dlaczego tak uparliscie sie na te zassilacze laptopowe? Ja wzialem trzy pierwsze z brzegu zasilacze tego typu i kazdy mial inna wtyczke.
Nie prosciej wlozyc cos do srodka obudowy i zasilac 230V?
Chyba, ze posiadane przez Was konstrukcje slabo oddaja cieplo. Z tego wzgledu polecam aluminium.

[#14] Re: efika i obudowa

@il_capitano, post #13

chodzi o to żeby tego ciepła w obudowie było jak najmniej :)

[#15] Re: efika i obudowa

@il_capitano, post #13

ja sie nie uparlem, tylko po prostu akurat mam je pod reka. docelowo bedzie osobny zasilacz w obudowie, ale to jak usiade i wezme sie za robote w koncu. a to ze rozne wtyczki to inna bajka, choc moj stary zasilacz od thinkpada akurat pasuje bez przerabiania.
[#16] Re: efika i obudowa

@Leon, post #11

leon, wpisz "picopsu" na ebayu. okolo 50 eur i masz
[#17] Re: efika i obudowa

@il_capitano, post #13

Ja zrealizowałem koncepcję zasilacza ATX w środku i doprowadzenia 230 V bezpośrednio. Zaletą była taniość zasilacza (30 zł już z kosztami przesyłki). Niestety natknąłem się na kilka problemów. Moja obudowa zrobiona jest z laminowanej płyty wiórowej (10 mm grubości), więc niezbyt dobrze przewodzi ciepło. Zasilacz ATX o mocy znamionowej 110 W został przeze mnie pozbawiony obudowy i (sporego) wentylatora. Niestety zasilacz ten oddaje sporo ciepła przy pracy z 10 - 15% mocy znamionowej. To spowodowało, że mimo otworów wentylacyjnych na spodzie i górze obudowy dochodziło do przegrzania zasilacza i automatycznego jego wyłączania się po 2 - 3 godzinach pracy. Bylem zmuszony wymusić obieg powietrza w obudowie wentylatorem. Jest to typowy wentylator o średnicy 58 mm, z tym że zasilany napięciem 4,3 V (5 V i dioda prostownicza szeregowo) zamiast 12 V. Pracuje więc bardzo cicho zapewniając odpowiedni przewiew. No ale jednak, zawsze to wentylator.

Szkoda, że Efika nie jest zasilana jednym napięciem. Wtedy wybór różnych zasilaczy impulsowych (a nawet o pracy ciągłej, 10 W to nie jest jakaś straszna moc przecież) byłby znacznie większy. A tak pozostaje się skazanym na zabudowanie kompletnego ATX-a, albo na PicoPSU, które jest produktem bardzo dobrym, ale niestety drogim.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem