@il_capitano,
post #13
Ja zrealizowałem koncepcję zasilacza ATX w środku i doprowadzenia 230 V bezpośrednio. Zaletą była taniość zasilacza (30 zł już z kosztami przesyłki). Niestety natknąłem się na kilka problemów. Moja obudowa zrobiona jest z laminowanej płyty wiórowej (10 mm grubości), więc niezbyt dobrze przewodzi ciepło. Zasilacz ATX o mocy znamionowej 110 W został przeze mnie pozbawiony obudowy i (sporego) wentylatora. Niestety zasilacz ten oddaje sporo ciepła przy pracy z 10 - 15% mocy znamionowej. To spowodowało, że mimo otworów wentylacyjnych na spodzie i górze obudowy dochodziło do przegrzania zasilacza i automatycznego jego wyłączania się po 2 - 3 godzinach pracy. Bylem zmuszony wymusić obieg powietrza w obudowie wentylatorem. Jest to typowy wentylator o średnicy 58 mm, z tym że zasilany napięciem 4,3 V (5 V i dioda prostownicza szeregowo) zamiast 12 V. Pracuje więc bardzo cicho zapewniając odpowiedni przewiew. No ale jednak, zawsze to wentylator.
Szkoda, że Efika nie jest zasilana jednym napięciem. Wtedy wybór różnych zasilaczy impulsowych (a nawet o pracy ciągłej, 10 W to nie jest jakaś straszna moc przecież) byłby znacznie większy. A tak pozostaje się skazanym na zabudowanie kompletnego ATX-a, albo na PicoPSU, które jest produktem bardzo dobrym, ale niestety drogim.