[#1] MOS 2.0 i tablet graficzny
Ktoś korzysta z takiego tandemu?

Spróbowałem podłączyć do swojej Efi tablet (Trust TB-1100). Poseidon go zauważa, wykrywa, że to urządzenie HID i... właściwie działa. Tylko na 1/16 (na oko) ekranu.
Co z tym zrobić? Rozumiem, że trzeba się wgłębiać w gąszcz opcji Poseidona, ale co i gdzie ustawiać? Zdaje się, że w zakładce "Action" w "Reports and collections" ma być Stylus (Digitizer)? Dodawać jakieś nowe "Performed actions" z odpowiednimi parametrami, czy co?
[#2] Re: MOS 2.0 i tablet graficzny

@recedent, post #1

Może musisz zamienić tryb podawania pozycji z absolute na relative?
[#3] Re: MOS 2.0 i tablet graficzny

@Jacek Piszczek, post #2

Gdybym musiał, to bym się chyba pochlastał :) Po to tablet jest, żeby był "absolute" według mnie. Zdaje się, że problem leży gdzie indziej - Poseidon zakłada, że dopuszczalne wartości to od 0 do 12000 zarówno dla współrzędnych X jak i Y, tymczasem, z tego co zczytuję z danych przesyłanych przez tablet, on daje tyko 2000 x 1500.
[#4] Re: MOS 2.0 i tablet graficzny

@recedent, post #3

A moze to wina nowej wersji Poseidona?
Tylko jak uruchomic na Efice MOSa 1.4.5?
[#5] Re: MOS 2.0 i tablet graficzny

@Norbert, post #4

Raczej poczekać na update . A 1.4.5 się nie da odpalić na efice

[#6] Re: MOS 2.0 i tablet graficzny

@Norbert, post #4

Nie wierzę, że wszystko da się o tak po prostu zwalić na "pokaszanionego Poseidona". Ma ktoś tablet Wacom do przetestowania? Ponoć Wacomy są jakoś "specjalnie" obsługiwane przez Poseidona. A może ktoś pożyczy od znajomych i przetestuje jakikolwiek inny tablet?
[#7] Re: MOS 2.0 i tablet graficzny

@recedent, post #6

wacom dziala, z tego co wiem pentagramy tez
[#8] Re: MOS 2.0 i tablet graficzny

@nelson, post #7

No to wtopa. Pozostaje chyba pisać do Platona :(
[#9] Re: MOS 2.0 i tablet graficzny

@recedent, post #8

A najlepiej wysłać mu tablet do testów.
[#10] Re: MOS 2.0 i tablet graficzny

@recedent, post #8

Podejrzewam ze wystarczylo by dodac opcje w posejdonie, ktora definiowalo by sie recznie obszar dzialania tabletu, w wacomach widocznie robi sie to automatycznie. Co wiecej dziala nawet nacisk, tylko jeszcze zaden program tego nie obsluguje. Byc moze Sketch niedlugo zacznie, jak jeszcze troche Stefkosa o to pomecze :)
[wyróżniony] [#11] Re: MOS 2.0 i tablet graficzny

@nelson, post #10

No, wygląda na to, że pasowałaby taka opcja i ztcw masz rację - przy Wacomie sam sobie dopasowuje wielkość. Ale! Wystarczyło pomęczyć opcję "Clip" przy zaznaczonym "Stretch", ustawić odpowiednie wartości procentowe... I mam mniej-więcej pokrywający się z wyznaczonym na tablecie obszar roboczy. HA!

Ciekawostka-wskazówka dla potomnych: Mój tablet przesyła dane X:Y z zakresu 0-2000:0-1500. Poseidon zakłada 0-12000:0-12000. A poprawne (w miarę) ustawienia "Clip" to 0-17%:0-12%. Uwaga, teraz wyższa matematyka :) - 2000:12000 daje... no... noo... 16,67% a 1500:12000 daje... eee... tego... 12,5%. Z czego wniosek prosty, że gdyby Poseidon umożliwiał ustawianie "Clip" do setnej części procent, to bym miał obszar roboczy ustawiony idealnie. O.

Dziękuję wszystkim za pomoc, sugestie oraz złorzeczenia pod adresem Chrisa :D. Teraz pora skonfigurować przyciski (a może nawet i funkcyjne? Niee, bo jeszcze bym umarł ze szczęścia :P ).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem