[#1] E-UAE na Efice
Czy da się normalnie poemulować A500/A1200 na Efice? Czy stare gierki bez 3D będą działać bez opóźnień np. takie: MK II, Lotus, Cannon Fodder itp.

Widziałem w poniższych postach, że niektórym na Pegu II coś nie chciało za bardzo to chodzić :/

Np PC z poprzedniej dekady pod Arosem jest OK...

[#2] Re: E-UAE na Efice

@pong777, post #1

Na PegazieII działa PRAWIE zadowalająco. Dlaczego bo w eUAE nie ma JIT-a. Podejrzewam że na efice będzie ciężko choć używalnie:)

[#3] Re: E-UAE na Efice

@pong777, post #1

pod arosem z wyłączonym jitem jest ok ?

na pegu G4 euae dziala z prędkością a1200 z fastem

na efice to raczej max a500 bez dzwięku albo z ograniczonym

[#4] Re: E-UAE na Efice

@pong777, post #1

Użyj UAE4All. U mnie chodzi toto z prędkością prawdziwej A500 (akurat gier, które podałeś nie testowałem, ale spróbuję).

[#5] Re: E-UAE na Efice

@pong777, post #1

Odpalenie euae w rozdzialce 320x256 daje znaczne przyspieszenie.
WB wyglada nieciekawie, ale dla gierek to standardowa rozdzielczosc.
[#6] Re: E-UAE na Efice

@pong777, post #1

Jest na allegro za 300 zł może warto się o nią pokusić żeby liznąć MorphOSa odrobinkę... stąd moje pytanko.

[#7] Re: E-UAE na Efice

@pong777, post #6

Żeby liznąć MOS`a? Warto go liznąć! Polecam!

[#8] Re: E-UAE na Efice

@Pero, post #7

A ile teraz kosztuje licencja? Można podpiąć CD-ROM przez USB? Można zastosować urządzenie typu 4xEIDE aby dysk i CD-ROM były na 1 kabelku?Można zamiast karty AGP wyjąć przelotkę i zainstalować PCI?

Ostatnia modyfikacja: 09.09.2009 16:21:56
[#9] Re: E-UAE na Efice

@pong777, post #8

A ile teraz kosztuje licencja?

Z tego co wiem,to kosztowała 111 euro a teraz 150 euro.

Można podpiąć CD-ROM przez USB?

Można

Można zamiast karty AGP wyjąć przelotkę i zainstalować PCI?

U mnie Efka nie zagadała,być może dlatego iż wrzuciłem S3 Virge :)

[#10] Re: E-UAE na Efice

@pong777, post #6

tylko 300 zeta i sprawna, to tanio.

[#11] Re: E-UAE na Efice

@waldiamiga, post #9

Trochę drogo soft x 2 ceny hardware'u ;) A co z 4xEIDE/ przelotką? System działa płynnie na tych 400 MHz?

[#12] Re: E-UAE na Efice

@pong777, post #11

a po co ci 4xEIDE? CD możesz podpiąć do USB, a dysk wystarczy jeden

z tego co wiem, to nie da się do Efiki podpiąć dwóch urządzeń IDE
[#13] Re: E-UAE na Efice

@pong777, post #11

Trochę drogo soft x 2 ceny hardware'u

W moim przypadku rejestracja MOSa to 6 x tyle co hardware. :)

z tego co wiem, to nie da się do Efiki podpiąć dwóch urządzeń IDE

Ponoć specyfikacja kontrolera IDE w MPC5200B podaje że dwa,tyle że konstrukcja Ewki znacznie to utrudnia.

[#14] Re: E-UAE na Efice

@pong777, post #11

System działa całkiem całkiem (no, chyba że przesadzisz z bajerami, ale naprawdę musiałbyś się starać). Prędzej braknie Ci RAMu (dlatego nie przesadzisz z bajerami), a namiastkę dwóch dysków możesz sobie najbezpieczniej zrobić za pośrednictwem adaptera IDE->2xCF.

A kartę w PCI wepniesz, tylko po co? Pod AGP łatwiej znaleźć, wydajniejsze i zestaw jakby mniejszy (pomijam fakt, że wkładając nieuważnie kartę PCI "tyłem do przodu" usmażysz sobie procek).

Ostatnia modyfikacja: 09.09.2009 19:03:43
[#15] Re: E-UAE na Efice

@recedent, post #14

A jak z obudową do tego? Są jakieś specjalne?

[#16] Re: E-UAE na Efice

@pong777, post #15

EfikaZ, albo oryginalna, by Genesi. Można jeszcze przystosować obudowę 5,25" na zewn. dysk. Albo wydłubać samemu. Jest kilka przykładów...

[#17] Re: E-UAE na Efice

@recedent, post #16

A coś takiego się nadaje?
Thermaltake Element Q
http://www.chip.pl/news/sprzet/obudowy-i-zasilacze/2009/09/thermaltake-element-q-atrakcyjna-obudowa-mini-itx
Udało mi się wygrać aukcję. Sprzedający dorzuca jeszcze Radeona VE oraz dysk twardy za niewielką dopłatą. Jaką klawkę z myszką oraz aktywny hub polecacie?

[#18] Re: E-UAE na Efice

@pong777, post #17

Ta obudowa całkiem całkiem, tylko na Efikę co najmniej cztery razy za duża. No i pewnie parę otworów będziesz musiał wywiercić na śrubki mocujące. Ale za to nie musisz szukać PicoPSU ;)

Co do myszy i klawierek - zerknij tutaj, a jak Ci żadna z kompatybilnych nie pasi, to musisz potestować (w niektórych wypadkach OF bywa czasem wybredny). Aktywny hub chyba byle jaki - nikt się dotychczas nie skarżył, że mu hub nie działa :P

[#19] Re: E-UAE na Efice

@recedent, post #18

Jest o tyle fajna, że można zamontować pełnowymiarową nagrywarkę DVD, dodatkowy zasilacz i konwerter ATA->USB.

[#20] Efika ponga777

@pong777, post #19

Powodzenia w nagrywaniu DVD z prędkością USB 1.1. Ale w sumie jestem ciekawy jak Ci wyjdzie ostateczna konstrukcja. Nie zapomnij umieścić zdjęć w galerii.

A wiesz, że też kiedyś podłączyłem przez USB->IDE nagrywarkę DVD do mojej Efi? Wydarłem z pieca żony, ale jakoś nie znalazłem czasu i chęci, żeby przetestować możność (i szybkość) nagrywania.

[#21] Re: E-UAE na Efice

@pong777, post #19

Ja mam do sprzedania Efikę z zarejestrowanym MORPHOS-em 2.3 z dyskiem 40 GB, kartą graficzną i w obudowie desktop. 900 zł + przesyłka i jest Twoja, a ja zapoluję na Maca Mini.

[#22] Re: Efika ponga777

@recedent, post #20

Może nie chodzi mi już o samo wypalanie płyt co bardziej o możliwość odczytu płyt np z fotkami czy obrazami ADF. DVD mam teraz nawet w moim klasyku i niezamieniłbym go na CD-ROM. Fotki jak mi sie uda zdobyc obudowe zamieszcze. Moze sobie jeszcze maskownice zrobie niedaleko jest firma ktora oferuje wycinanie laserem w blasze ciekawe ile taka usluga by kosztowała...

[#23] Re: E-UAE na Efice

@ender, post #21

A wyszła wersja MorphOSa na Mini? Na youtube już widziałem a podobno ma wyjść za zławne "2 tygodnie" ;) Propozycja fajna ale spóźniłeś się kilka dni. Bo mnie z rejestracją wyjdzie trochę więcej teraz :/

[#24] Re: Efika ponga777

@recedent, post #20

Dotarło maleństwo. Zakupiłem klawiaturę z hubem firmy Incore oraz mysz A4Tech GLaser. Chodzłą ładnie i nie rozłączają się. Na razie nie mam jeszcze obudowy ani nie testowałem nagrywarki. E-UAE to naprawdę porażka tutaj :/ co prawda sysinfo pokazuje mi coś pomiędzy A500 a A1200 no ale "zryw" jest tragiczny. Odpaliłem kwatermastera ale tnie niesamowicie zarówno obraz jak i dźwięk. Nie jestem zawiedziony bo się tego spodziewałem po tym procku. Systemik hula ładnie stabilnie dość szybko się bootuje a zamknięcie systemu nie trwa nawet pół sek! MOS to jest to :D OS 4.0 chyba mu nie dorównuje... to takie subiektywne odczucie po 3 godzinach spędzonych z Efi.

[#25] Re: Efika ponga777

@pong777, post #24

Nie zapomnij dodać swoich kompatybilnych sprzętów do listy kompatybilności z PPA.

A UAE4All używałeś? No chyba że chcesz spod WB gierki odpalać. A swoją drogą ciekawe jak tam 68k JIT dla PPC bounty stoi...

[#26] Re: Efika ponga777

@recedent, post #25

Faktycznie UAE4All działa znacznie szybciej i raczej do gier sie nadaje. Próbowałem Ivanhoe, ekran pokazuje się ale gierka zwisa za 1 minutkę troszke szkoda. Ekrany programów czy WB wyglądają okropnie ale w readme o tym pisze, że jeszcze wiele do zrobienia. Klawiatura ma dwuportowy hub usb i hula w niej zarówno pendrive jak i cd-rom na USB. Sprzęt dodałem do bazy czeka na akceptację moderatora.

Ostatnia modyfikacja: 17.09.2009 12:44:11
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem