[#1] Ambient i LHA
LHA w menu kontekstowym Ambienta. Niby jest skonfigurowane domyślnie. Jednak trochę tak kulawo. To znaczy nie mogę sobie zaznaczyć kilku plików, wybrać "Create archive" i zrobić z nich archiwum LHA. Mało tego, w ogóle nie mogę tego zrobić na plikach tylko na katalogach. Mało tego! Nie mogę tego zrobić na kilku katalogach tylko na jednym katalogu. Czy ktokolwiek ma inaczej? Próbowałem, kombinowałem i nie mogę... A w Magellanie jakoś umiałem (i nadal umiem). :)

Jest ktoś w stanie mi pomóc skonfigurować opcję w menu kontekstowym, która bardziej uniwersalnie pakowałaby LHA? Chętnie przyjmę też opisy ZIP i 7ZIP. :)

[#2] Re: Ambient i LHA

@MDW, post #1

Aby dodać akcję "spakuj lha" dla plików wystarczy w edytorze MIME-typów Ambienta wyedytować typ internal/x-morphos-globalaction-file. Możliwość pakowania kilku katalogów/plików w teorii powinno zapewnić zaznaczenie "Wybór łączony", ale dla typów globalnych jakoś to nie chce działać (działa bez problemów dla określonego typu pliku).

EDIT:
Zapomniałem jeszcze napisać o zip. Wersja mosowa jakoś nie chciała u mnie zbyt poprawnie działać, ale 68k z aminetu jest ok. Akcje ustawiasz tak samo w Ambiencie jak do lha, u mnie polecenie wygląda tak:
c:zip -r -9 `MOSSYS:C/RequestFile` %sp
Mam jeszcze ustawione rozpakowywanie archiwów 7zip. Program jest na morphos-files.net (archiwum P7zip), akcja jest dla typu application/7z, polecenie:
c:7za x %sp

Ostatnia modyfikacja: 15.05.2011 12:32:49
[#3] Re: Ambient i LHA

@MDW, post #1

Wyznaję zasadę jeden katalog/plik - jedno archiwum, więc przykładu poniżej nie używam.

Dla MDW:

Action
	Name LhA multiple
	Event Menu
	Command AMIGADOS LhA a -r -a `MOSSYS:C/RequestFile` %sf
	Flag cd source
	Flag cd destination
	Flag multiple
	End

@Widelec:

U mnie działa (TM).

Ostatnia modyfikacja: 15.05.2011 13:10:58
[#4] Re: Ambient i LHA

@Korni, post #3

Widelec:
Dzięki za porady. Na razie sprawdzam LhA, potem się wezmę za Zip i 7Zip. Trochę dosyć mam pakowania z CLI albo odpalania Magellana do tego. :)

Korni:
Dzięki za instrukcję. Spróbowałem i kurcze... jak zaznaczam kilka plików i naciskam prawy klawisz myszy to nie pojawia się ta opcja w menu. Pojawia się tylko gdy zaznaczę jeden plik.

Ja też lubię jak się pakuje wszystko w jednym katalogu. Ale wczoraj chciałem spakować jeden katalog, który miałby też swoją ikonę. I co? Mam do spakowania katalog "Blablabla" i plik "Blablabla.info". I kicha. :( Oczywiście zrobiłem to sobie w Magellanie. Ale trochę się wkurzyłem, że muszę odpalać tego staruszka żeby coś takiego zrobić.

[#5] Re: Ambient i LHA

@MDW, post #4

Tak na marginesie: o ile pamiętam z Mosa na BPPC w Ambiencie były zdefiniowane gotowe filetype'y. Gdzie je mogę znaleźć w necie?
[#6] Re: Ambient i LHA

@Dopuser, post #5

W MOSie 2.x standardowo jest cała masa filetypów, nic więcej mi nie trzeba. Problem w tym, że akcja pakowania LhA nie kuma więcej zaznaczonych plików niż jeden. I to próbuję zwalczyć. :)

[#7] Re: Ambient i LHA

@MDW, post #6

A ja chciałbym po prostu zapoznać się z Ambientowymi filetype'ami, ale całego Mosa nie chce mi się w tym celu zasysać. Jakieś forum na temat?

[#8] Re: Ambient i LHA

@MDW, post #4

Z tego co usłyszałem z "niezależnych źródeł" to aktualny Ambient ma problemy z obsługą zaznaczania zbiorowego w akcjach globalnych. Ponoć poprawione będzie w następnej wersji MorphOSa, dlatego pojawia Ci się na liście tylko jak zaznaczasz jeden plik (u mnie jest to samo).

@Dopuser
Jeżeli chodzi o ambientowe filetypy to są oparte na standardowych MIME-typach (używane np. w poczcie e-mail). Do wygooglania bez większych problemów (googluj "MIME-types"). Szczególnie interesująca jest dokumetacja o rozpoznawaniu plików (nie tylko rozszerzenie, ale również określone dane w pliku, do podejrzenia np. hexeditorami) oraz sam sposób ustawiania akcji do filetypów Ambienta (podobne do Magellana, choć troszkę rożne).

[#9] Re: Ambient i LHA

@MDW, post #4

Poczekasz trochę i samo zadziała ;). Moja akcja do pakowania katalogu, jeśli jest ikonka to też ją pakuje.

Action
 Name LhA
 Menu Stwórz archiwum
 Event Menu
 Command AMIGADOS LhA a -r -a -e -H1 "%sf.lha" "%sf" "%sf.info"
 Flag cd source
 Flag cd destination
 Flag unquoted
 End

Ostatnia modyfikacja: 16.05.2011 00:36:34
[#10] Re: Ambient i LHA

@Korni, post #9

Hehehe, pomysłowe. Tak zrobię i na razie jakoś przeżyję brak możliwości pakowania większej ilości plików. I tak prawie zawsze robię katalog i jego pakuję. Nie lubię gdy po rozpakowaniu wywala mi się kupa katalogów/plików. Często się to spotyka w Win-świecie.

Dzięki za pomoc. W domu sprawdzę.

[#11] Re: Ambient i LHA

@Korni, post #9

Korni:
Twój pomysł działa. :) Już LhA podpięte pod Ambienta pakuje pliki i katalogi wraz z ikoną. Dzięki za pomoc.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem