[#1] Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?
Witam
Postanowiłem tutaj przenieść swoje rozważania na ten temat, żeby nie zaśmiecać wątku o podobnej książce dla AOS 4.x. Nie kryję, że taka książka marzy mi się od dawna, ale dopiero informacja o podobnej inicjatywie dla AOS 4.x sprawiła, że postanowiłem zapytać publicznie co o tym myślicie. A więc...

Książka o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie to moim zdaniem dobry pomysł. Wydaje mi się, że przedstawienie programowania w C/C++ z przykładami jak to połączyć z GUI naszego systemu, TinyGL, AHI, SDL-em to byłoby to. Moim zdaniem brakuje książki, która pokazywałaby aspekty programowania w tych językach z naszego punktu widzenia (MorphOS-a). Wiem, że Krashan pisze kurs, ale myślę, że szybciej byłoby gdyby odpowiednie rozdziały robili ludzie odpowiedzialni za konkretne rzeczy w systemie. (np. osoby odpowiedzialne za TinyGL robią odpowiedni rozdział w książce pościęcony programowaniu w C/C++ i TinyGL + SDL). Mam nadzieję, że Grzegorz nie zrozumie opacznie moich intencji, bo tego bym nie chciał.
Wydaje mi się, że wersja elektroniczna zamiast tradycyjnej książki to znacznie mniejsze ryzyko finansowe dla autora, no i chyba większy zysk. Dlaczego tak zakładam? Oto kilka argumentów jakie przyszły mi do głowy:
1) Fani (czyli my) jesteśmy świadomi, że jest nas mało i nie spiracimy wersji elektronicznej, bo to zniechęci kogokolwiek do robienia czegokolwiek. Jesteśmy dorośli, więc wierzę, że to jest możliwe (systemu - MorphOS - na razie chyba nikt nie spiracił).
2) Jeżeli koniecznie ktoś będzie chciał okraść autora to zrobi PDF-a wersji papierowej i będzie go udostępniać na P2P, więc to nie argument (dla mnie), że takiej wersji nie spiracą.
3) Żeby mieć pewność to taka książka elektorniczna mogłaby być pobierana razem z systemem i dostępna dopiero po rejestracji systemu.
Pozostaje kwestia dogadania się autora/autorów z MOSTeamem, ale moim zdaniem żeby ta książka była wartościowa merytorycznie to musiałby robić ją ktoś z teamu. Dlaczego? Bo Oni najlepiej znają się na programowaniu pod nasz system. Wydanie papierowej książki to sporo zachodu, kasy, ale też i wygoda dla czytających. Cóż ja bym chciał taką książkę po polsku w wersji elektronicznej dla MorphOS-a z opcją pozwalającą wydrukować swój egzemplarz. Wolę mieć papier w ręku, ale z drugiej strony realne szanse na wydanie takiej książki widzę tylko w wersji elektronicznej (ze względu na koszty).
[#2] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@Ender, post #1

Hej ja co prawda nie jestem zainteresowany motylem ale mogę CI dać kilka rad.

Książka w wersji papierowej jak najbardziej realna i to niezbyt drogo.

Pierwszy link z brzegu choć można poszukać taniej.

Według mnie to jest swego rodzaju prestiż. Taka drukowana książka. Tym bardziej gdyby była w cenie 50-70 pln.

Wersja ebook no ok. Ale pamiętaj, że nie unikniesz jednego. Cichego podaj dalej. Może na torrentach to nie wyląduje ale kumpel kumplowi poda Niewiele tutaj pomoże kodowanie eboka bo jeden poda drugiemu drugi trzeciemu i łańcuch się urywa. Z tym nie wygrasz przy ebookach to trzeba wkalkulować w koszty.

Inicjatywa tworzenia czegoś dla środowiska mi się zawsze podoba więc trzymam kciuki.

Benedykt Dziubałtowski
[#3] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

Wersja ebook no ok. Ale pamiętaj, że nie unikniesz jednego. Cichego podaj dalej. Może na torrentach to nie wyląduje ale kumpel kumplowi poda Niewiele tutaj pomoże kodowanie eboka bo jeden poda drugiemu drugi trzeciemu i łańcuch się urywa. Z tym nie wygrasz przy ebookach to trzeba wkalkulować w koszty.

No dobra, ale książkę można też skserować, czy zrobić z niej PDF-a, więc moim zdaniem przy takiej ilości userów jaka jest wszystko musi zasadzać się na uczciwości i zaufaniu. Bez tego nic nie wyjdzie z podobnych inicjatyw. No i stworzenie książki w różnych wersjach językowych (w wersji elektronicznej) jest tańsze niż normalnie, chyba, że będzie jakiś preorder lub druk na życzenie. Też wolałbym wersję papierową, ale napisałem, dlaczego uważam ją za mało realną.
[#4] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@Ender, post #1

Taka książka to dobry pomysł, ale jest jedno ale:
powinna być dodawana gratis do systemu i ew. wersja papierowa za $$.
Dlaczego?
W normalnym świecie płacisz za książkę bo chcesz się dokształcić i najczęściej potem zarabiać "w tym kierunku". Zapotrzebowanie na programistów pod MorphOS-a nie jest za duże więc jeszcze płacić, żeby mogło się coś stworzyć dla garstki zapaleńców... no nie wiem, nie przemawia do mnie.

Nie wiem jak to wygląda teraz, ale dobrze udokumentowany system to skarb i każdy się ze mną zgodzi ;)

Pozdrawiam
[#5] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@Ender, post #3

Zawsze też można zrobić bounty na taką książę. Kwota jednorazowej wpłaty byłaby równa 1 egzemplarzowi. Każdy darczyńca otrzymałby ją po jej ukończeniu.
[#6] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@MaaG^dA, post #5

# 4
Twoje rozumowanie ma logiczne uzasadnienie, ale ja byłbym skłonny zapłacić i tak.
No pomysł z bounty jako preorderem też mi się podoba.
[#7] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@Ender, post #6

Mam nadzieję, że ruch w tym wątku jest wynikiem wyjazdu na AmiWawę a nie faktycznym brakiem zainteresowania taką książką.
[#8] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@Ender, post #7

Dobrze - ja bym był zainteresowany taką książką, ale musiała by spełniać kilka warunków:

1. Nauka od zera - czyli dla osób nie znających się w ogóle na programowaniu i chcących się nauczyć programowania.
2. Darmowy kompilator do niej.

3. Żywa pomoc autora. Czyli np. Kupiłem książkę, przerobiłem kilka przykładów i postanowiłem sam napisać coś sam w oparciu o przerobione przykłady (z drobnymi zmianami), ale się okazuje, że mi program nie wychodzi. I teraz przydała by się pomoc, czyli wytłumaczenie jaki błąd popełniłem, że mi program nie chce się kompilować.

Kiedyś chciałem się nauczyć C++ z książki "Poznaj C++ wydanej przez Infoland, autora Jesse Liberty, opartej o kompilator Dev C++.

I też zacząłem się z niej uczyć. Przerobiłem ileś przykładów (wyglądały ciekawie), ale za którymś razem postanowiłem spróbować własnych sił. Z prostymi przykładami wychodziło dobrze. Przy bardziej skomplikowanym, już mi nie wyszło. Nie udało mi się znaleźć nikogo, kto by pomógł i powiedział co robię nie tak, wytłumaczył i sobie dałem z tym spokój.

Także raz jeszcze. Chętnie taką książkę kupię ale pod warunkiem jak będzie od podstaw oraz, gdy potem nie zostawisz mnie sam na sam z książką.
[#9] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@gilban, post #8

Trochę bez sensu taka pomoc od autora. Po to jest społeczność. Takie zestawienie sam na sam z książka jest lepszą nauką, powoduje ze będziesz musiał zajrzeć do wielu innych źródeł, poszukać odpowiedzi, a przez to o wiele wiecej się nauczysz. Zreszta zeby programowac trzeba tylko chcieć.
[#10] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@gilban, post #8

1. Nauka od zera - czyli dla osób nie znających się w ogóle na programowaniu i chcących się nauczyć programowania.

Książek do nauki C od zera, które nie nawiązują do konkretnej platformy sprzętowej czy programowej jest multum.

2. Darmowy kompilator do niej.

GCC? VBCC? ... Jest tego trochę.

3. Żywa pomoc autora.

Mam pewne wątpliwości, czy autor byłby w stanie robić cokolwiek, poza odpowiadaniem na maile przez 24h/dobę.

Nie udało mi się znaleźć nikogo

PPA - Forum - Programowanie
[#11] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@gilban, post #8

Zgadzam sie w 100% z punktem 1, jezeli byla by to ksiazka nauki od zera to bym chetnie kupil, a czy bedzie w postaci cyfrowej czy analogowej to juz mi wszystko jedno
[#12] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@QUAD, post #11

Co oznacza tutaj dla niektorych nauka od zera, zastanawiam sie ?. Zdefiniowanie tego pojecia jest bardzo wazne dla ew. autora.
[#13] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@gx, post #12

Od zera dosłownie, czyli dla osób, które nie znają żadnego języka programowania, i w życiu żadnego własnego programu nie napisały, dla których hasło algorytm jest zjawiskiem czysto abstrakcyjnym zjawiskiem. To wszystko.

Co do książek uczących programowania, to ja wiem, jest cała masa, tylko że trzeba jeszcze rozumieć co autor miał na myśli.

Co do pomocy na forum - zgodzę się, tylko to musiało być tak, że zadaję pytanie związane z problemem którego nie rozumiem i dostaję odpowiedź, a nie tak że napisałem posta i jest cisza. Ewentualnie po miesiącu ktoś odpowiada na zadane pytanie.

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2012 15:02:27 przez gilban
[#14] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@gilban, post #13

Zgadzam się z kolegą. Czasem można odnieść wrażenie, że inni nie koniecznie chcą się wiedzą podzielić. :D Ja wiem, że dla zawodowych programistów niektóre pytania są infantyle, ale oni też kiedyś chyba takie zadawali. Myślę, że trzeba przemyśleć sprawę i pokazać czego dokładnie oczekujemy po takiej pozycji.
[#15] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@Ender, post #14

Czasem można odnieść wrażenie, że inni nie koniecznie chcą się wiedzą podzielić.

To się bierze z dwóch powodów. Po pierwsze inni mogą być zapracowani i nie mieć czasu. Dobra odpowiedź na pytanie programistyczne to nie odtrollowanie w brednioserialu i może wymagać co najmniej kilkunastu minut. Po drugie początkujący się czasem przyzwyczajają do tego że każdy błahy problem ktoś im rozwiąże i nie starają się dojść do rozwiązania samemu.
[#16] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@Ender, post #14

Ja kiedys mialem jedna przygode wlasnie z "dzieleniem sie wiedza". Prosilem i pytalem, prosilem i pytalem a mimo wszystko odsylano mnie do ksiazki. Dzis nie zaluje przeczytanie tej ksiazki dalo mi naprawde duzo.
[#17] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@krashan_, post #15

Wg. mnie to najpierw należałoby zajerzć do działu programowanie i zobaczyć, że konkretne odpowiedzi na pytania, lub sensowne sugestie dostarczane są w dość szybkim czasie... Niewielki procent postów w tym dziale pozostaje bez odpowiedzi.
[#18] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@Ender, post #1

Szczerze mówiąc nie widzę sensu w wersji papierowej a nawet w robieniu PDFa. Lepiej uzupełnić dokumentację SDK i ewentualnie dopisać jakieś tutoriale (np. w systemie bounty). Bawienie się w książki, które od razu się zdeaktualizują imho nie ma sensu.
[#19] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@krashan_, post #15

Pewnie masz rację. Ja w tej chwili uczę się z trzech książek. Jeżeli czegoś nie zrozumiem w jednej to szukam w innej, a dokładnie w Symfonii i Kompedium programowania gier czytam na jakiś temat, a później porównuję jak to jest pokazane w Ansi C. Robię tak, bo uważam, że teoria np. co to zmienna itd. lepiej jest wytłumaczona w tych dwóch książkach. Do tego robię sobie notatki z teorii i ćwiczeń praktycznych. Niestety czasem na pytania wydawałoby sie blahe trudno znaleźć odpowiedź, mimo że pyta się w różnych miejscach i wtedy pozostaje kombinowanie. Najważniejsze w tym wszystkim jest systematyka. Co do kolejnej książki to od przybytku głowa nie boli, a nuż będzie tam coś wytłumaczone prościej niż w innych.
[#20] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@gilban, post #13

Witam,

Taka książka od zera to musiałaby być baaardzo gruba i co za tym idzie ogrom pracy i czasu to musi wymagać. Jeśli ktoś ma masę czasu to jest bardzo dużo pozycji od klasycznych po nowoczesne. Trzeba dodać, że jeśli komuś elementarna matematyka kojarzy się z wymiocinami to będzie miał pod górkę z programowaniem, ale jeśli tylko chce to da radę.

@Ender
Jeśli masz jakiś problem, to jest jedno rozwiązanie - musisz być uparty. W pozytywnym tego słowa znaczeniu, pytaj, bądź nachalny, i jeszcze raz pytaj. Chyba, że lubisz się udręczać nad problemem jak ja, ale zauważ, że ja nie boję się zapytać. Pamiętam przy pracy nad pierwszymi slave'ami do WHDLoad, miałem problem z funkcją Relocate ( problem wynikał z mojej znikomej znajomości języka angielskiego ) i pisałem mejle do autora ( na zasadzie filmu Miś - please help yourself ) WHDLoad z prośbą o wytłumaczenie. On odpisał mi w stylu: weź wywołaj Relocate z takim a takimi parametrami. Ja, jak małpka sobie to przetłumaczyłem na mój przypadek i raz dwa napisałem. I nie działa... Jeszcze raz pisze mejla, po dłuższym okresie niż zwyczajowo jest odpowiedź i wszystko jest jeszcze raz wytłumaczone a rzeczy istotne wytłuszczone. I jak pamiętam, to dopiero za 5 razem przez przypadek udało mi się ten problem rozwiązać i w międzyczasie trochę język angielski podszkolić.

Według mnie programowanie to trochę jak pływanie, na sucho może i fajnie na początku ale potem trzeba wejść do wody czyli usiąść przy komputerze i pisać. Pisz masę małych programików, zacznij od nieśmiertelnego "Hello" i specjalnie dodawaj błędy, zmieniaj wszystko co da się zmienić. Przepisz pół Biblii w miejsce napisu "Hello" o ile masz tyle czasu i zobacz co się stanie. Najwyżej zwiesisz, komputer. Mi ta sztuka na mojej Amidze przytrafia się średnio parę razy na dzień,

I pierwsze pytania do Ciebie, to ile takich programików napisałeś i z czym masz problem aktualnie ?

Pozdrawiam
[#21] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@asman, post #20

Dokładnie tak zrobiłem. "Hello" to chyba na 20 sposobów kombinowałem. (Teraz bawię się zmiennymi.) Dodawałem różne rzeczy, nie wstawiałem znaków żeby zobaczyć co nie ruszy i w sumie to chyba najlepszy sposób żeby coś zrozumieć. (To + teoria :) ). Z czym mam problem? No na początek chciałbym wygenerować kod dla PPC na jakimś linuksie lub MacOS. Dlaczego, bo dziwnie poukładało, że nie mam jescze licencji MorphOS-a na nowym sprzęcie (irytujące, ale życia się nie przeskoczy) i tak sobie pomyślałem, że w sumie skoro taki CodeBlokcs ma wtyczkę PPC to czemu nie. Miałbym mniej problemów (tak mi się wydaje) z przeniesieniem i uruchomieniem tego na naszym systemie. Na razie klepie na x86, ale będę musiał w końcu zainstalować Fedorę lub "jabłecznik", bo ograniczenie wersji demo daje się we znaki. Naczytałem się, że kod dla PPC to inna bajka i boję się, czy to co uda mi się "wysmażyć" na lapku (kod w C) mimo, że przenośne to nie ruszy na PPC i MorphOS-ie. Podejrzewam, że wtyczka PPC będzie działała tylko na PPC, więc muszę sobie CodeBlokcs pobrać w wersji dla Linuksa PPC i zobaczymy co będzie.
[#22] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@Ender, post #21

No na początek chciałbym wygenerować kod dla PPC na jakimś linuksie lub MacOS

Ekhem... - w ten sam sposób można zbudować cross-kompilator generujący kod MorphOS PPC. Jeśli nie rozumiesz tego artykułu, to nawet mogę Ci to zrobić, zapakować i wysłać mailem (acz teraz jestem w delegacji, więc mogę przygotować cross-kompilator tylko dla MacOS X x86).

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2012 23:10:30 przez strim
[#23] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@gilban, post #13

Od zera dosłownie, czyli dla osób, które nie znają żadnego języka programowania, i w życiu żadnego własnego programu nie napisały, dla których hasło algorytm jest zjawiskiem czysto abstrakcyjnym zjawiskiem.

od takiego zera to wystarczy jakakolwiek ksiazka dt. programowania w jakimkolwiek jez. programowania ;). a tak serio, od takiego zera to nawet nie nalezy zaczynac od ksiazek ktore pozwalaja wpisywac jakiekolwiek programy do komputera, bez sensu, prawda, uczysz sie programowania na komputerze, a uzywasz kartki i olowka, ale uwierz mi, ma to gleboki sens, dlaczego, bo kazdy program najpierw powstaje w glowie i najpierw dziala w glowie - co by nie mowic to najdsokonalszy komputer w znanym wszechswiecie, potem to jest tylko czysta mechanika, czyli ilosc czasu potrzebna na wklepanie tego w jakims jez. programowania pod jakis tam system, testowania, usuwania bledow, ew. korekt, ew. optymalizacji... nauczyc sie programowac to nie nauczyc sie jakiegos jez. programowania..., ale nauczyc sie pewnego sposobu myslenia i od tego nalezy zaczac, wtedy zaoszczedzisz sobie mnostwa czasu siedzenia przed komputerem... :)
[#24] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@gilban, post #8

Nauka od zera to bezsens, jeśli książka nt. programowanie MorpOS ma traktować o pisaniu aplikacji korzystających z systemu, to z góry jest już wiadome, że jest przeznaczona dla ludzi, którzy już z jakimś językiem się zetknęli. Do programowania od zera bierze się jakąkolwiek książkę dla początkujących a po zapoznaniu się z zasadami rządzącymi tym językiem, można przejść na wyższy poziom, czyli książki o konkretnym ukierunkowaniu.
[#25] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@gilban, post #13

Od zera dosłownie, czyli dla osób, które nie znają żadnego języka programowania, i w życiu żadnego własnego programu nie napisały, dla których hasło algorytm jest zjawiskiem czysto abstrakcyjnym zjawiskiem. To wszystko.

Ojoj. Taka książka byłaby trochę bez sensu ponieważ:
- algorytmy i struktury danych to tak rozległą dziedzina, że mieszanie tego z nauką języka jest raczej niewykonalne. Przykładowo książka Thomasa Cromena "Wprowadzenie do algorytmów" ma ok. 1000 stron
- algorytmów powinno się uczyć w oderwaniu od języka. Wtedy jakiekolwiek modyfikacje lub pisanie w innym języku nie sprawiają problemów
- C był projektowany jako przenośny język i jeżeli piszesz zgodnie ze standardami to nie powinieneś mieć problemów z przenoszeniem wiedzy z książek "ogólnie" o C na poletko MorphOS-a

Z chęcią zobaczyłbym jakąś jednolitą dokumentacje do MorphOS-a o tym jak na nim programować. Coś w stylu "Znam C, algorytmów się nie boję - jak zrobić coś użytecznego pod MorphOS-em?". Chyba, że jest gdzieś coś takiego (na razie nieszczególnie szukałem :P).

Pozdrawiam
[#26] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@Tomahawk, post #25

"Znam C, algorytmów się nie boję - jak zrobić coś użytecznego pod MorphOS-em?"

I chyba tylko coś takiego mogłoby mieć sens. Chociaż nie sądzę, żeby taka książka chodź jedną osobę zmotywowała do napisania czegoś istotnego pod Mosem.
[#27] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@Mir3k, post #26

Ale być może zmotywuje do przeportowania czegoś po MOSa
[#28] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@strim, post #22

Czytałem artykuły w papierowym PPA i pomysł wydaje się świetny, gorzej, że jednak przerasta moje możliwości m.in. dlatego, że to przykład dla AOS 4.x. Jeżeli miałbyś czas i ochotę zrobić coś takiego (lub opisać) dla MorphOS-a to byłbym bardzo wdzięczny. Pośpiechu nie ma na razie poznaje sobie C i C++.
[#29] Re: Czy jest zapotrzebowanie na książkę o programowaniu w C/C++ na MorphOS-ie?

@Ender, post #1

TAK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem