@_arti,
post #10
1. podejrzewam, że na belce Ambienta widzisz ilość wolnej pamięci - te 476 MB zaraz po uruchomieniu ilość całkiem prawdopodobna. Nie słyszałem o podobnych ograniczeniach sprzętowych.
2. klucz licencyjny jest jeden, jak masz klucz (nieważne czy kupiony na MOSa2.0, czy 3.0), to upgrade do każdej najnowszej wersji (obecnie 3.1) jest już za free. Nikt nie zapowiadał zmian w tej polityce.
3. są sterowniki dla jakichś kart SATA na PCI, ale chyba nie da się z tego bootować. Ja w Pegu II używałem przejściówki SATA>PATA i działało bardzo fajnie.
4. 512 MB w zasadzie pozwala na uruchomienie i używanie każdego softu dla Morphosa. Jednak 1 GB daje większy komfort (chociażby duży RAMdysk, czy możliwość otwarcia bardzo wielu stron na raz w OWB). Poszukaj jakiejś Pegasos-book, bo nie wiem jak Peg I reaguje na drugi SIMM (Peg II był bardzo kapryśny, ale jego nie można porównywać, bo to zupełnie inna konstrukcja).
Ogólnie: G3 600 MHz wystarczy do większości zastosowań. Jednak moim zdaniem 750 zł za jedynkę Pega z licencją to stanowczo za dużo. W tej cenie kupisz miniaka, lub powerbooka z licencją (79 euro) spokojnie. A szybkość G4>1 GHz nieporównywalna (brak skopanej Articii S też zaletą).