[#1] Problemy z użyciem rolki myszki
Witam,
ostatnio borykam się z problemem przewijania zawartości okien za pomocą rolki myszki: po prostu nie działa. Chodzi o okna wszystkich programów gdzie może się pojawić pionowy pasek przewijania (np. Ambient, Sputnik), jak się złapie i przesunie jest OK, kręcenie rolką już nie. Przy czym sprawdzałem na innej myszy - jest tak samo (zresztą rolki obu tych myszy działają OK na PC). Naciśnięcie rolki (czyli 3 przycisku) wywołuje ustawioną akcję (czyli i mnie przełączenie ekranów).
Co ciekawe, dzieje się to od niedawna, a czasem rolka działa OK (konkretnie tydzień temu nie działało, przedwczoraj działało, wczoraj już nie).
Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym, lub wię gdzie można szukać przyczyny i rozwiązania?
Aha, myszka jest USB, mam najnowszego, zarejestrowanego Poseidona dla MOSa (bez żadnych "lewych" klas).
[#2] Re: Problemy z użyciem rolki myszki

@wali7, post #1

Zajrzyj do preferencji klasy hid dla myszki w Posejdonie, może coś się przez przypadek przestawiło ;). Ja już od dłuższego czasu używam nieco nowszej klasy hid 68k, ze starym nie działa mi rolka w FuhQuake 8).

[#3] Re: Problemy z użyciem rolki myszki

@Korni, post #2

Przepraszam ja przy okazji. Nie wiem, moze ten problem byl juz omawiany, ale ja nie moge wlaczyc na stale duzych liter za pomoca CapsLock. Dioda na klawiaturze sie swieci, natomiast liter nie ma. Moze czegos nie dopatrzylam? Ciagle zapominalem o tym napisac a teraz juz jest.Bede zobowiazany....

[#4] Re: Problemy z użyciem rolki myszki

@Korni, post #2

podmieniłem hid.class z najnowszego Poseidona 68k... niestety nie pomogło, inna sprawa, że nie otwiera mi się okno preferencji klasy.hid - przycisk preferencji klas jest aktywny, ale jego naciśnięcie daje efekt zerowy (w przypadku np. masstorage.class pojawia się okno preferencji).
[#5] Re: Problemy z użyciem rolki myszki

@wali7, post #4

Mam pytanie - jesli nie uzywasz myszy usb to wszystko jest ok?

[#6] Re: Problemy z użyciem rolki myszki

@wali7, post #4

A sprawdziłeś, z jakim sterownikiem jest związana mysz w Poseidonie? Może bootmouse, a nie hid?
[#7] Re: Problemy z użyciem rolki myszki

@Zbysiuk, post #3

U mnie też świeci się tylko dioda. Klawiatura ps/2.

[#8] Re: Problemy z użyciem rolki myszki

@wali7, post #4

Próbowałeś też kasować ustawienia dla tej myszki? Ja jeszcze mam taki problem, że rolka myszy zmienia mi wartośći o 2. Z hidem 3.4 wartości zmieniają się prawidłowo (czyli o 1). Mieszałem w opcjach, ale nic to nie pomogło. Może ktoś by mi podesłał klasy hid w wersji pomiędzy 3.4 a 3.8? :)

[#9] Re: Problemy z użyciem rolki myszki

@Korni, post #7

Tak wlasnie. Myslalem, ze cos przeoczylem i ze byl jakis patch do tego.

Z ta mysza to jest dziwna sprawa. Mialem cos takiego z aparatem fotograficznym (Canon 350D), ale tam byla sprawa PTPDigiCam a nie Poseidona - czasem widzial a kiedy indziej nie.
U mnie preferencje hid.class sa aktywne i mozna wszystko w nich ustawiac.
Zastanawialem sie tylko czy po tym jak odlaczysz mysz usb preferencje sa aktywne, czy nie?

[#10] Re: Problemy z użyciem rolki myszki

@Korni, post #8

Jesli chcesz podesle 3.4 - taka posiadam.

[#11] Re: Problemy z użyciem rolki myszki

@Zbysiuk, post #10

Sorry oczywiscie zle przeczytalem 3.4 masz.

[#12] Re: Problemy z użyciem rolki myszki

@Zbysiuk, post #3

Może masz NoCapslock zainstalowany? ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem